Şimdi Ara

İyimser Hiççilik (Optimistic Nihilism)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkçe altyazısı mevcut seçebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 13 Mart 2019; 18:14:6 >

• En iyi ihtimalle bi şey gibi olmuşsan en pessimistik halle bi şey olabileceğini umabilirsin gibi bi şey olmalı.

Yanılmıyorsam ala, öteki türlü aliyyul ala.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 13 Mart 2019; 18:48:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu videoyu ilk çıktığı zaman izlediğimde, videodaki çabaya acımayla karışık dalga ile yaklaşmıştım. Şimdi ise sadece acıdım. Çok mahzun bir video gerçekten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E57029DB9

Bu videoyu ilk çıktığı zaman izlediğimde, videodaki çabaya acımayla karışık dalga ile yaklaşmıştım. Şimdi ise sadece acıdım. Çok mahzun bir video gerçekten.
    neden acıdığını da açıklarsan seviniriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pallad

neden acıdığını da açıklarsan seviniriz.

Alıntıları Göster
    Ne bileyim...onca bilimsel bilgi, teknoloji ve yaşam standardının getirdiği gaflet ve kibrin gelebildiği son noktanın bu olması garip hissettiriyor.

'' Yok olacağız ama mutlu olalım, çiçekler, böcekler...''
  • Sonsuz ihtimalli bir çekilişte varlık yoksa en az bir ihtimal dahi varlık sonucunu vermezdi.

Varsan bu durum ihtimaller dahilinden çıkıp kesinleşmiş, matematiksel olarak en az bir kez daha olacağın ihtimal dışı kesinlik kazanmıştır denir.

Yani öyle hemen kurtulamayız. En iyimser halle bence mecit kelle.

2. Esprimi de yapıyım.

..................

Konu bakımından,
    Doktorum insanlarla konuş hatta uzun tut ki birilerinin dinleme ihtimali olsun demişti. Düşük de olsa böyle Bi ihtimal var bana inan demeyi de unutmamıştı.

En iyimserinden en somut örnek bu olsa gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 13 Mart 2019; 20:31:55 >
  • quote:

Ne bileyim...onca bilimsel bilgi, teknoloji ve yaşam standardının getirdiği gaflet ve kibrin gelebildiği son noktanın bu olması garip hissettiriyor.

'' Yok olacağız ama mutlu olalım, çiçekler, böcekler...''

Alıntıları Göster
    Bu videoyu ben iki kez izlemiştim. Sizin gibi düşünmüyorum. Burada değerlendirilen mesele: (Yok olacağız + mutlu olalım) vs. (Yok olacağız + mutsuz olalım) meselesidir. İkisini de mukayese et, hangisi öbürüne nazaran daha iyiyse onu tercih et meselesidir. (Yok olacaksak -> mutlu olalım) gibi bir nedensel sonuç beklemeden videoya tekrar bakmayı deneyin. Yok olacağız ve bu kötü bir şey, evet peki ya şöyle mi yok olmak, yoksa böyle mi yok olmak...

Edit:
    Örneğin haftaya kıyamet kopacak olsun. Ve şu an karnınız zil çalıyor olsun açlıktan. (Haftaya kıyamet kopacak + yemeğinizi yiyorsunuz) vs. (Haftaya kıyamet kopacak + yemeğinizi yemiyorsunuz) bu iki durumu mukayese ettiğiniz zaman, yemek yemiş olmak tercih edilesidir. Dikkat ederseniz burada siz kıyamet kopacağı için yemek yiyor değilsiniz. Yemek yemek daha iyi geleceği için yiyorsunuz.

Videoda kastedilen de budur. Hayatın kötü veya umutsuz hissettiren yönleri olabilir ama her ne olursa olsun güzel şeyler yapmak da güzel bir şeydir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C4D119A15 -- 14 Mart 2019; 22:22:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ya Teizm ya da Nihilizm
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C4D119A15

Bu videoyu ben iki kez izlemiştim. Sizin gibi düşünmüyorum. Burada değerlendirilen mesele: (Yok olacağız + mutlu olalım) vs. (Yok olacağız + mutsuz olalım) meselesidir. İkisini de mukayese et, hangisi öbürüne nazaran daha iyiyse onu tercih et meselesidir. (Yok olacaksak -> mutlu olalım) gibi bir nedensel sonuç beklemeden videoya tekrar bakmayı deneyin. Yok olacağız ve bu kötü bir şey, evet peki ya şöyle mi yok olmak, yoksa böyle mi yok olmak...

Edit:
    Örneğin haftaya kıyamet kopacak olsun. Ve şu an karnınız zil çalıyor olsun açlıktan. (Haftaya kıyamet kopacak + yemeğinizi yiyorsunuz) vs. (Haftaya kıyamet kopacak + yemeğinizi yemiyorsunuz) bu iki durumu mukayese ettiğiniz zaman, yemek yemiş olmak tercih edilesidir. Dikkat ederseniz burada siz kıyamet kopacağı için yemek yiyor değilsiniz. Yemek yemek daha iyi geleceği için yiyorsunuz.

Videoda kastedilen de budur. Hayatın kötü veya umutsuz hissettiren yönleri olabilir ama her ne olursa olsun güzel şeyler yapmak da güzel bir şeydir.

Alıntıları Göster
    Ondan bahsediyorum zâten. Sen git insanoğlu olarak tarih boyunca felsefe, metafizik yapıp hakikâte olta at, ama en sonunda mensupların 'yok olacağız ama en azından mutlu olmaya çalışalım' gibi acınacak bir sonuca mahkum olsun. Üstelik kibrin ve kendine güvenin tavan olduğu bir zamanda. Yanlış anlaşılmasın, burada nihilizmin veya materyalizmin doğruluğunu/yanlışlığını tartışmıyorum sadece videonun bana düşündürdüklerini aktarıyorum.

Ayrıca insanın, nihilizme düşse bile nasıl trajikomik biçimde kendine bir yaşam amacı uydurduğunu da iyi gösteren bir video. Demek ki insanoğlu bunu her dâim yapmak istiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E57029DB9 -- 15 Mart 2019; 0:32:31 >

• Kurzgesagt sıkıntılı bir kanal; emek veriyorlar ama subjektifler ve çelişkiye düşüyorlar bazen.

Optimistik nihilizm kavramı ise candır."Carpe diem"in bir başka söylenişidir.Önce bunu hedonizm olarak algılarsanız hoş olmaz tabii, ama acıdan kaçmak olarak bakarsanız gayet uygun bir kavramdır.

İşinize gücünüze bakarken varoluşsal krizler geçirmeyin, (Stoacıların dediği gibi) gereksiz duygu yükünü atın diye ortaya çıkmıştır.

Kafanızı rahatlatır; gereksiz haz ve gereksiz tasanın bu hiçlik ortamında bir faydası yoktur (depresyon seven emo çocuksanız orası başka).
  • quote:

Yanlış anlaşılmasın, burada nihilizmin veya materyalizmin doğruluğunu/yanlışlığını tartışmıyorum sadece videonun bana düşündürdüklerini aktarıyorum.

Amenna, bilmukabele.

quote:

yok olacağız ama en azından mutlu olmaya çalışalım' gibi acınacak bir sonuca mahkum olsun.

Efendim niçin acınacak bir sonuç olsun. Esas bu noktaya varan kişi yaşamdan tat alır. Halinden memnun insanın nesine acıyacaksınız? Bence bu noktaya varmaktansa mutsuzluğunda takılıp kalanlara veya mecburiyetten inananlara yazıktır.

Formülü yenileyerek yazayım size;

Hiçlik+(Felsefe+Bilim+Sanat)+Her şey anlamsız hiçbir şeye değmez nihilizmi (VS) Hiçlik+(Felsefe+Bilim+Sanat)+Güzel şeyler güzeldir optimizmi

Tanrı inancı olmayan bir insan penceresinden bakınız. Ya birincisi, ya ikincisi. Elbette ikincisi.

• Yalnız ikincisi kendini kandırmak oluyor. Rüyadan uyandıktan sonra uyumaya çalışmak gibi. Aklı vestiyere asmak hep işine gelir insanın yapımız böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 15 Mart 2019; 3:44:29 >
  • quote:

Ondan bahsediyorum zâten. Sen git insanoğlu olarak tarih boyunca felsefe, metafizik yapıp hakikâte olta at, ama en sonunda mensupların 'yok olacağız ama en azından mutlu olmaya çalışalım' gibi acınacak bir sonuca mahkum olsun. Üstelik kibrin ve kendine güvenin tavan olduğu bir zamanda. Yanlış anlaşılmasın, burada nihilizmin veya materyalizmin doğruluğunu/yanlışlığını tartışmıyorum sadece videonun bana düşündürdüklerini aktarıyorum.

Ayrıca insanın, nihilizme düşse bile nasıl trajikomik biçimde kendine bir yaşam amacı uydurduğunu da iyi gösteren bir video. Demek ki insanoğlu bunu her dâim yapmak istiyor.

Alıntıları Göster
    İyi de hiçbir zaman felsefe ve metafizik öyle manevi püritan bir aktivite olmadı.Hepsi söylenceler/insan yapıp etmeleri/mitoslar menşeli

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.