Şimdi Ara

Ya Teizm ya da Nihilizm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.889
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Videoda bir insanın ya teist ya da nihilist olabileceğini anlatıyor. Arasında bi yerde olamayacağını anlatıyor. Kendine ateistim agnostiğim diyenlerin içinde bulunduğu yanlışlığı söylüyor kısacası. Fakat ateizmi, nihilizmi, agnostiszmi çürütmüyor sadece yöneltilen bi eleştiri.

Dipnot: Videodan kesit kesit alıntılar paylaştım. Kısa geçilebilecek bi özet bulamadım. Anlattıklarını bütünüyle toparlayıp derlemem gerekecek ki buna vaktim yok. İlgili olanlar zaten sıkılmadan izleyecektir diye düşünüyorum.

"Bir nihilistin çünkülere yer yoktur. Çünkülere cevabı şöyle olabilir:
    -bunu neden yapıyorsun?
    +keyfime kalmış.
    Şeklinde cevaplar verebilir. Nihilist maddeyi inkar etmek zorunda değildir tamamen keyfiliğine kalmıştır. Keyfiliği kabullenir anlamın olmadığını kabullenir. Şu doğrudur yanlıştır demez.
    Bi nihilist tanrıya da inanabilir fakat nihilist tanrıyı tanımlamaz.
    "

"Ensest'i ayıplamak için bi gerekçeye sahip değilsin. Özellikle de ahlakın kriterini karşılıklı rızaya dayandırıyorsan... Peki neden yanlış olarak tanımlıyorlar? çünkü ateistlerin büyük çoğunluğu nihilizmi kabullenemiyor. Bu yüzden ateistlerin agnostiklerin büyük çoğunluğu varoluşçudur. Kendileri birşeyleri kurgularlar kafalarında. Bu doğrudur yanlıştır diye yargıda bulunurlar. Varoluşçuluk nihilizmi kabullenememe halidir."

"Anlam ya vardır ya yoktur. Azı çoğu yoktur." "Nihilizmi kabul edemeyen ateizmde, agnostizmde laf salatasıdır."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 11 Şubat 2018; 15:1:16 >

• Çok doğru konuşuyor. Acı ama gerçek. Arası yok bu işin. Bende defalarca buna benzer şeyleri söylüyorum zaten.

Bunalımlara, depresyonlara giren dinsizlerin çoğunun sıkıntısı da aynı zamanda bu. Zira eski hayatındaki gibi yine bir anlam arıyor fakat bu boş bir çaba, dinsizliğin doğasına aykırıdır.

Arkadaşın kanalını bi ara inceleyeceğim. Görüşleri hoşuma gitti. Peşpeşe sigara yakmasa daha iyi olacak ama
    quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Hayır neyin tartışmasını yapıyosunuz ki anlamadım. Bu dünyada, hiçbir ülkede ateist, nihilist veya teist bir arada yaşayamaz. Şu an yaşanan durum zorlamadır ve yakında patlamak üzeredir. Asıl olması gereken, ateistleri nihilistleri alacaksın, çok şikayet ettikleri teist toplumların içinden çıkaracaksın, ayrı bir ülke vereceksin, sonra birbirlerini yemesini izleyeceksin.

Yok ensest ahlaka uygun mudur, eşcinsellik toplumar mı? Bana ne kardeşim sizin aptalca tartışmalarınızdan. Benim için kişisel olarak da toplumsal olarak da yasak olmalıdır. Ben ensestin ve eşcinselliğin yasak olduğu bir toplumda yaşamak istiyorum. Hani benim özgürlüğüm. Lgbt özgürlüğünü yiyim. Ben kendi özgürlüğümün peşindeyim. Lgbt'ler çok istiyosa gitsin ateist ülkelere, özgürce yaşasın.

Benim dinim ahlak dini. Benim için ahlak olmazsa olmaz. Ateist düşünsün ahlakın gerekli olup olmadığını. Kendilerini aralarında tartışsın, kanunlarını çıkarsınlar. Kimsenin ateiste bişey dediği yok. Özgürce yaşasın ama bana saçmalıklarını dayatmaya kalktığı zaman orada savaş çıkar. Şimdi batı toplumları ateistleri, teist toplunların içerisinde virüs gibi yayma derdindeler. Ama ben diyorum ki, benim içimde değil, dışımda üresinler. Benim özgürlüğüme engel olmasınlar.

ülkemizin olageldiği karaktersiz yapısını yansıtıyorsun sen resmen.

medeni ülkelerde kimse kimsenin inancına veya seçimlerine bakmıyor. o ülkelerde şeriatçılar sokağa çıkıp eylem yapabilirken dindar ülkelerde ateizm savunanlar eylem yapamıyor. çıkmış burada özgürlükten bahsediyorsun. bu ülkede hangi özgürlüğün kısıtlanıyor?

ahlaktan bahsedersiniz ahlak sadece cinsellikle mi ilgili? çalana soyana bişey demezsiniz. kaldıki küçücük erkek çocuklarına tecavüz edilen din yurtlarına tek laf etmezsiniz.

ayrıca aşırı lgbt karşıtları içinde bir miktar o taraftan barındırır haberin olsun. bastırılmış duygusunu öfkeyle açığa vuruyor. dikkat et sonra sen de bir gün kendini lgbt içinde bulma.
    Adam senin doğrun yanlışın olamaz demiyor. Belirli bir kuralla temellendiremezsin, başkasını kendi doğrunla yargılayamazsın diyor. Video da 50 kere geçse de bu sen tamamını izlemediğin veya eleştiriye katlanamadığın için aynı yere takılıp kalıyorsun.
    Nasıl her nihilist anasına bacısına sulanmıyorsa sende nihilizmi kabullendin diye böyle bir şey yapacak değilsin. Genel bir doğru-yanlış dayatması yapamayacağını anla yeter.
  • Varoluşçuluk?
  • Çok doğru konuşuyor. Acı ama gerçek. Arası yok bu işin. Bende defalarca buna benzer şeyleri söylüyorum zaten.

Bunalımlara, depresyonlara giren dinsizlerin çoğunun sıkıntısı da aynı zamanda bu. Zira eski hayatındaki gibi yine bir anlam arıyor fakat bu boş bir çaba, dinsizliğin doğasına aykırıdır.

Arkadaşın kanalını bi ara inceleyeceğim. Görüşleri hoşuma gitti. Peşpeşe sigara yakmasa daha iyi olacak ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURKISH POWER -- 12 Şubat 2018; 1:52:24 >
  • Haklı yönleri var ama 28.dakikada kendisi ile inanılmaz çelişmis..

Dini Ortaya atanlarda Tanrı Rolünü oynamadığı ne kadar gerçek olabilir ki..

Sadece Hitler, Stalin mi kendi doğrularını Tanricilik yaparak Diğerlerine empoze etmeye çalıştı. Dinlerde aynı şeyi yapmadı mı.

Anlamı Dinlerin doğru olduğunu varsayarak açıklamaya çalışmış. Nihilizmi güzel açıklamış ama Teizm propagandasi yapmaktan kurtaramamis kendisini.
  • bana göre kişinin inanç başlığında saf inançsız olabilmesi için bilinene her türlü tanımsal değeri red etmesi ve yeni tanım kümesi yaparken mesela ilahi kavramı dahi ona göre tanımlaması gerekliliği mevcuttur. bu esemede sorun şu; kişinin tanımladığı ilahi anlayış hakiki manada ilah olanın katına geldiğinde olası karşılaşmaya esnasında yapılması gerekli olan ön çalışmanın mevcudiyeti olabilir.

yani kişi yeni baştan yazdı ve karşılaşmalara başladı diyelim. bu esnada ne hazırlığı var? ilk elde işte namaz kılar veya kilise de dua eder yahut oija tahtası ile iletişim kurma becerisi vardır gibi bir kısım işler akla geliyor ancak durum bu değil maalessef.

bu karşılaşmanın sonucunda isevi müslüman yahudi ya da krişna inancının doğru olduğunu öğrenebilir ancak öncesindeki gerekçe ile ilahi duyumsamayı kendisi ile muhattap olma konusunda ikna edebilmesi tamamen yaptığı tanım çerçevesinde gelişecektir.

............................

bu durumun tamamen yepyeni bir anlayış olacağı açıktır. zira iki kişi iki apayrı kimyasaldır ve duygu boyutu o oranda çeşitlilik içerir. ancak ne olursa olsun şu durum unutulmamalıdır. yaratıcı zihin bir şekilde aranıyorsa mevcudiyeti hali unutulmadan bir karşılaşma sekansı kurgulanmak durumundadır. anın en küçük biriminde bir karşılaşma oldu ve siz bu karşılaşmayı es geçtiniz diyelim. işte bu an anlam bakımından belki de en değerli andır demek gerekmekte ve bu yaklaşım ile ön hazırlık yapılması gerekmektedir.

hakkaten de mesela hz. isa veya hz musa aleyhisselama gelen ilahi güçün çapı anlamı bana gelen ilahi duyumsama ile bir değildiri kabul etmek zaten işin doğası ise kişinin bu karşılaşmada ben denen özneyi hazır tutarken kendi idrakince bir doluma gireceği de akil bir düşünüş olur.

...............................

• caner taslaman updated v2 cemre addition
  • Yarısına kadar izleyebildim, sonrasında dikkatimi veremedim ilgilimi kaybettim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Ateistiz diye ensesti kabul etmemiz gerekiyormuş kafaya bak. Ben içgüdüsel olarak reddediyorum mesela. Ayrıca iğrenç geliyor. Dünyanın neresinde doğarsam doğayım bu değişmeyecekti. Neye inanırsam inanayım veya inanmayayım, bu değişmeyecekti."

Ateist olduğun için kabul etmen gerektiğini değil onun iyi veya kötü bir şey olacağını temellendiremeyeceğini söylüyor.

Dediğin gibi sen içgüdüsel olarak iğrenç gördüğün için reddediyorsun. İğrenç bir şey olduğu için belki kötüdür de diyorsundur, onu bilmiyorum mesajında yazmıyor. Ancak bir başkası çıkıp ben ensest bir ilişkide bulunurum, bana iğrenç gelmiyor ve bunada bir şey diyemessiniz dediğinde; onun yaptığının kötü bir şey olduğunu temellendirmesinin ancak mutlak olarak belirlenmiş bir kural olacağı zaman olduğunu cevaplamaya çalışıyor.

Ha burada şeyi söyleyebilirsin, ahlak zaten görecelidir,değişkendir.

O zaman enseste iyi veya kötü, doğru veya yanlış demenin sadece keyfiyete kaldığıdır.

Nietzsche'nin dediği gibi öyleyse: "Ahlaksal olay yoktur, yalnızca olayların ahlaksal yorumu vardır."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iceworld1907 -- 14 Şubat 2018; 1:41:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: iceworld1907

"Ateistiz diye ensesti kabul etmemiz gerekiyormuş kafaya bak. Ben içgüdüsel olarak reddediyorum mesela. Ayrıca iğrenç geliyor. Dünyanın neresinde doğarsam doğayım bu değişmeyecekti. Neye inanırsam inanayım veya inanmayayım, bu değişmeyecekti."

Ateist olduğun için kabul etmen gerektiğini değil onun iyi veya kötü bir şey olacağını temellendiremeyeceğini söylüyor.

Dediğin gibi sen içgüdüsel olarak iğrenç gördüğün için reddediyorsun. İğrenç bir şey olduğu için belki kötüdür de diyorsundur, onu bilmiyorum mesajında yazmıyor. Ancak bir başkası çıkıp ben ensest bir ilişkide bulunurum, bana iğrenç gelmiyor ve bunada bir şey diyemessiniz dediğinde; onun yaptığının kötü bir şey olduğunu temellendirmesinin ancak mutlak olarak belirlenmiş bir kural olacağı zaman olduğunu cevaplamaya çalışıyor.

Ha burada şeyi söyleyebilirsin, ahlak zaten görecelidir,değişkendir.

O zaman enseste iyi veya kötü, doğru veya yanlış demenin sadece keyfiyete kaldığıdır.

Nietzsche'nin dediği gibi öyleyse: "Ahlaksal olay yoktur, yalnızca olayların ahlaksal yorumu vardır."

Dün izlemiştim yanılıyor olabilirim. Tanrıya inanmayanların sadece nihilist olabileceğini savunuyor ki kimse zaten buna itiraz etmez ayrıca başkalarına kendi ahlaki anlayışımızı dayatamayacağımızı söylüyor bunda da bi problem yok bence tabi ortak kurallar olmalı ama ben mi yanlış anladım acaba videoyu?

• Söylediğin gibi anlamı olmayan bir dünyada -meli,malı'lar çıkmaz ancak bencelerin olacağını belirtiyor.

Yani Tanrı, özelde gönderdiği din, olmadığı zaman ahlaki konularda kesin ifadelere yer veremessin. Ancak bencelerle açıklayabilirsin, böyle olduğu zaman ise kendi iyi-kötü, doğru-yanlış ayrımını başkalarına dayatamassın.

Aslında tartıştığı konu ortak kurallar olmalı veya olmamalı mı değil. Bu ortak kurallardaki iyi ve kötü anlayışını teist olmayan birinin temellendiremeyeceği.

Ama akıllara bir soru gelebilir.

Hangi teist inancın ahlaki kurallarıyla temellendireceğiz o zaman.

Kendisinin bununla ilgili bir videosu yok diye biliyorum, beklemek gerek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: iceworld1907

Söylediğin gibi anlamı olmayan bir dünyada -meli,malı'lar çıkmaz ancak bencelerin olacağını belirtiyor.

Yani Tanrı, özelde gönderdiği din, olmadığı zaman ahlaki konularda kesin ifadelere yer veremessin. Ancak bencelerle açıklayabilirsin, böyle olduğu zaman ise kendi iyi-kötü, doğru-yanlış ayrımını başkalarına dayatamassın.

Aslında tartıştığı konu ortak kurallar olmalı veya olmamalı mı değil. Bu ortak kurallardaki iyi ve kötü anlayışını teist olmayan birinin temellendiremeyeceği.

Ama akıllara bir soru gelebilir.

Hangi teist inancın ahlaki kurallarıyla temellendireceğiz o zaman.

Kendisinin bununla ilgili bir videosu yok diye biliyorum, beklemek gerek.

Şayet buradan bir eleştiri getiriyorsa saçma zaten kimsenin bir ahlak kavramını kimseye dayattığı yok, ayrıca evet hangi teist din?

• Teist ateist farkını oluşturan şey a takısının yaradan gormuş olma haline işaret etmesidir.

Buna göre varlığın zorunlu olarak şahidi olan kimse a takısını alır. Bu kimsenin kendisini tanımına göre teist nedir? Belli olur.

Bana göre kişi doğum nedeni ile yaratılış denen hale giriş yapıyor ve bu durum onu a takısı ile donatıyor. Bu kişi halini inançsızlık olarak tanımlarsa teist eki hiçbir zaman inancı anlatamaz bir mahiyet kazanır.

Bu açıdan teist ateiste göre yaradanu gormuş inançsızlığın ilahı gormuş inançsızlığına denk düşer.

Bu da açıklama yapması gereken teisti ilaha inanmayan inanç sahibi vasfına taşır.
  • Beni asıl korkutan, Ateistlerin bir inancı olmadığı için bazı insanların akıllarına hemen bahsettiğiniz eylemlerin gelmesi. İyi ki diyorum bazı insanlar dini inanca sahip. Olmasa, yapacakları eylemleri kestiremiyorum. Adalet, iyilik, sevgi, saygı, paylaşmanın evrensel erdemler olduğunu bilmiyorlar. Bana göre bunların aynı zamanda birer erdem olduğunun insanlara öğretilmesi gerekiyor. Aksi durumda kişiye bu erdemleri veren yalnızca dini inanç olduğunda ve kişinin inancında azalmalar meydana geldiğinde, ortaya kötülük çıkıyor.
  • Adam doğru veya yandış bir fikir öne sürmüş.
    Çoğu kişi adhominem den öteye geçememiş.
    Direkt bir eleştiri yok. çoğu kişi boş yapmış.
  • hakikatte hiçbir şeyin anlamı ve değeri yoktur. sonunda her şey bozulmaya ve yok olmaya mahkumdur.
  • Ulusal1923 U kullanıcısına yanıt
    olayı anlamamışsın adam zaten kendi keyfine göre birşeyi isteyebildiğini söylüyor fakat normatif olarak bunu dayatamazsın. bu doğrudur diye genel geçer yargı kuramazsın. senin açından bu durum iğrenç gelsede bu senin için iğrenç, genel manada eylemi iğrençleştirmiyor. anlatmak istediği şey bu yani tamamen seni bağlıyor bu eylem. farklı bi deyişle o eylemi yasaklama hakkın yok sadece tercih etmeme hakkın var. ee ateizm normatif bi ahlak sunamıyorsa bi genel geçer yargı oluşturamıyorsada düzenden bahsetmek güç. biliyorum kabul etmesi güç kendinize karşı dürüst değilsiniz ama nihlizm kaos demek oluyor bunun sonucunda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 15 Şubat 2018; 23:59:35 >
  • iceworld1907 kullanıcısına yanıt
    teist inançlardaki ahlaki normlar %80-90 aynı olduğu için çok bişey değişmez. ki buradaki dikkat çekilmesi gereken nokta hangi teist inancındaki ahlaktan öte doğru veya yanlış herhangi bir ahlaki normların gerekliliği çünkü nihilizm demek ahlaki normsuz dünyada herkesin cirit atabildiği düzensiz kaos bi dünya demek. önemli nokta bu
  • Hayır buna katılmıyorum. Nihilizm'de anlam olmaması demek kaosun olacağı anlamına gelmez.

Sosyal bir canlı olan insanın bir arada yaşaması için kurallara elbette ihtiyacı olacaktır. Bir kişi nihilist veya teist olsun olmasın bir toplumun sosyal normları içinde yaşaması gerekmektedir.

Çünkü sosyalliğin getirdiği bir sonuçtur bu. Ahlakla ilişkisi olsa bile ondan ayrılır.

Yani toparlamak gerekirse toplumu meydana getiren bireylerin bir arada yaşaması için normlara gerek olacağı ancak felsefi temellendirme bakımından bireyin buna karşı çıkabileceğidir.

İlk cümlelerine gelirsem. Elbette dinlerden öncede insanlar bir şeylere değer veriyor ve buna bağlı olarak yaşantılarını devam ettiriyorlardı. Dinle özellikle teist dinlerle alakalı bir durum değil ahlaki normların olup olmaması.

İşin aslı sosyal normlar başka bunların felsefi temellendirmesi başka olacağıdır.

Bizlerin bir arada yaşamamız için sosyal normlara ihtiyacımız olduğu ancak iyi ve kötünün ne anlam ifade ettiğinin iki seçeneğe indirilmesinin ifadesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iceworld1907 -- 16 Şubat 2018; 0:43:17 >

• Hayır neyin tartışmasını yapıyosunuz ki anlamadım. Bu dünyada, hiçbir ülkede ateist, nihilist veya teist bir arada yaşayamaz. Şu an yaşanan durum zorlamadır ve yakında patlamak üzeredir. Asıl olması gereken, ateistleri nihilistleri alacaksın, çok şikayet ettikleri teist toplumların içinden çıkaracaksın, ayrı bir ülke vereceksin, sonra birbirlerini yemesini izleyeceksin.

Yok ensest ahlaka uygun mudur, eşcinsellik toplumar mı? Bana ne kardeşim sizin aptalca tartışmalarınızdan. Benim için kişisel olarak da toplumsal olarak da yasak olmalıdır. Ben ensestin ve eşcinselliğin yasak olduğu bir toplumda yaşamak istiyorum. Hani benim özgürlüğüm. Lgbt özgürlüğünü yiyim. Ben kendi özgürlüğümün peşindeyim. Lgbt'ler çok istiyosa gitsin ateist ülkelere, özgürce yaşasın.

Benim dinim ahlak dini. Benim için ahlak olmazsa olmaz. Ateist düşünsün ahlakın gerekli olup olmadığını. Kendilerini aralarında tartışsın, kanunlarını çıkarsınlar. Kimsenin ateiste bişey dediği yok. Özgürce yaşasın ama bana saçmalıklarını dayatmaya kalktığı zaman orada savaş çıkar. Şimdi batı toplumları ateistleri, teist toplunların içerisinde virüs gibi yayma derdindeler. Ama ben diyorum ki, benim içimde değil, dışımda üresinler. Benim özgürlüğüme engel olmasınlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Hayır neyin tartışmasını yapıyosunuz ki anlamadım. Bu dünyada, hiçbir ülkede ateist, nihilist veya teist bir arada yaşayamaz. Şu an yaşanan durum zorlamadır ve yakında patlamak üzeredir. Asıl olması gereken, ateistleri nihilistleri alacaksın, çok şikayet ettikleri teist toplumların içinden çıkaracaksın, ayrı bir ülke vereceksin, sonra birbirlerini yemesini izleyeceksin.

ülkemizin olageldiği karaktersiz yapısını yansıtıyorsun sen resmen.

medeni ülkelerde kimse kimsenin inancına veya seçimlerine bakmıyor. o ülkelerde şeriatçılar sokağa çıkıp eylem yapabilirken dindar ülkelerde ateizm savunanlar eylem yapamıyor. çıkmış burada özgürlükten bahsediyorsun. bu ülkede hangi özgürlüğün kısıtlanıyor?

ahlaktan bahsedersiniz ahlak sadece cinsellikle mi ilgili? çalana soyana bişey demezsiniz. kaldıki küçücük erkek çocuklarına tecavüz edilen din yurtlarına tek laf etmezsiniz.

ayrıca aşırı lgbt karşıtları içinde bir miktar o taraftan barındırır haberin olsun. bastırılmış duygusunu öfkeyle açığa vuruyor. dikkat et sonra sen de bir gün kendini lgbt içinde bulma.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.