Şimdi Ara

Java ile Backend Kısmı Nasıl Oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
5.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bildiğimiz gibi web geliştirmede iki kısım var. Front-End ve Backend. Front-End; html, css ve javascript diyelim. Backendde ise Java da yazıyor. fakat ben bu backendde javayı anlamadım? Javada ne çeşit kod yazarak Backend geliştirebiliyoruz? Veritabanı mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Java İle Backend Geliştirme

Java'nın güçlü ve çok yönlü bir dil olması, onu backend geliştirme için ideal bir seçim haline getirmektedir. Java ile backend, karmaşık ve ölçeklenebilir web uygulamaları, API'ler ve diğer sunucu tarafı sistemleri oluşturabilirsiniz.

Backend Java ile çalışmanın avantajları şunlardır:

• Güvenilirlik: Java, yüksek güvenilirliğiyle tanınır ve bu da onu kritik backend sistemleri için ideal kılar.
    • Ölçeklenebilirlik: Java uygulamaları, artan talepleri karşılamak için kolayca ölçeklenebilir, bu da onları yüksek trafikli web siteleri ve uygulamalar için uygun hale getirir.
    • Çok Yönlülük: Java, web hizmetleri, veritabanı yönetimi ve mesajlaşma gibi çeşitli backend teknolojileriyle uyumludur.
    • Zengin Kütüphaneler: Java, geliştirmeyi basitleştiren ve geliştirme süresini azaltan çok sayıda açık kaynaklı kütüphane ve çerçeve sunar.

Java ile backend geliştirme için popüler çerçeveler arasında Spring Boot, Hibernate ve JPA sayılabilir. Bu çerçeveler, geliştirmeyi daha hızlı ve kolay hale getiren ORM (Nesne İlişkisel Eşleme) ve MVC (Model-Görünüm-Kontrolör) desteği gibi özellikler sunar.

Java ile backend geliştirmeye başlamak için şunlara ihtiyacınız vardır:

• Java Geliştirme Kiti (JDK)
    • Bir metin düzenleyici veya IDE (Bütünleşik Geliştirme Ortamı)
    • Veritabanı yönetim sistemi (ör. MySQL, PostgreSQL)

İlk Java backend uygulamanızı oluşturmaya hazır olduğunuzda, Spring Boot veya diğer uygun bir çerçeveyi kullanmanızı öneririz. Bu çerçeveler, uygulamanızın yapılandırmasını ve kodlamasını basitleştirerek geliştirme sürecini hızlandıracaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bayağı geniş bir soru olmuş.
    Öncelikle backend sadece java ile olmuyor. İstersen başka dillerde kullanabilirsin(Python, C# vs...)
    Javada olay Spring Framework’u yada Java EE öğrenerek başlıyor.
    Ben mesela Spring Boot kullanarak basit backend api sı yazmıştım.
    Veritabanı işinide Hibernate ile hallediyorsun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Java backend öğrenmeye javax.servlet.http.HttpServlet sınıfını genişleterek Tomcat üzerinde çalıştırmakla başlayabilirsin. Sonra adım adım JSP, JSF, Struts ile temeli öğrendikten sonra Spring ve SpringMVC'ye geçebilirsin. Profesyonel olarak yapmaya başlarsan Spring Boot kullanmaya başlayabilirsin. Bu esnada veritabanı web uygulamasının haberleştiği ek uygulamadır, JDBC başta olmak üzere, JDO, Hibernate gibi framework'lerle MySQL veritabanından veri alışverişi yapabilirsin. EJB kullanman durumunda vt işlerini JPA ile de yapabilirsin.

Bunlar biraz zor gelirse, JavaEE yerine Rails kurup sadece rails new proje-ismim ile backend çatısını tek satırda oluşturabilir ve Tomcat, nginx gibi web sunucu kurmaya gerek olmadan "rails server run" (hatırladığım kadarıyla) Rails'in dahili sunucusu üzerinden direkt çalışan bir uygulama görebilirsin. Bu anlamda Rails'teki "rails install" komutu Spring Boot taki "spring init" komutunun kabaca eşdegeridir. Rails gibi kolay bir platformda backend işleyişini öğrendikten sonra JavaEE bir nebze daha kolay gelecektir.

altta ilk yazdığım HttpServlet kodu:

Java ile Backend Kısmı Nasıl Oluyor?

• Çok teşekkür ederim sonunda öğrenmiş oldum. Backend Kısmı biraz bana uzak gibi yani önce Front-Endi halletmem lazım adam akıllı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Frameworkler ile cok basit. Biraz eski ama bizde GWT kullaniliyor, kullanimi asiri rahat.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Back-end tanim itibari ile bir sistemin arayuzu olmayan kismi demek. Bu kisim bir ya da birden fazla yazilimdan olusabilir. Gunumuzdeki trend ise bu kismin sorumluluklarini mumkun oldugunca kucuk bagimsiz parcalara bolup oyle gelistirmek ( microservice ). Bunun neden boyle yapildigi/tercih edildigi ise bambaska bir konu.

back-end ile front-end birbiri ile konusacaksa bunun icin en populer protokol http/rest api. Bununla beraber websocket gibi farkli protokoller uzerinden de haberlesebilir front-end ve back-end.

eger backend microservice olarak parcalara ayrilmissa yine bunlarin birbirleri ile haberlesmesi gerekiyor. Burada da en populer teknoloji yine http/rest fakat bu sistemine gore cok fazla overhead yaratabilir ve bu senkron bir haberlesme yontemidir ( request/response, bir de long pooling meselesi var o bambaska )
    Bunun disinda message brokerlar ya da java icin hazelcast'te oldugu gibi shared memory sistemleri uzerinden microserviceler farkli protokoller ( broadcast, multicast vs ) birbirleriyle haberlesebilir. Eskiden enterprise service bus cok populerdi ama cok sukur daha yalin cozumler yapilmaya baslandi.

Veritabani ise back-end icin endpoint/integration point olarak degerlendirilebilir. Back-end veritabanini da isleyebilir, baska bir sisteme baglanarak atiyorum tcp/ip uzerinden veri de cekebilir ya da baska web sitelerinden bilgiyi crawler ile de cekebilir. Burada yapilabilecekler sinirsiz.

Back-end ve front-end katmanlarini ayirmanin ana amaci ise single point of failure diye tabir edilen tek noktada hata alinirsa butun sistemin cokmesini engellemektir. Bununla beraber yazilimcilarin farkli konularda uzmanlasabilmesi, bir sistemin is mantiginin back-end kisminda halledilerek birden fazla platform ( web, mobil ) icin daha guvenli/cabuk client yazilabilmesi, olceklendirme, farkli teknolojileri bir arada kullanabilme avantaji ya da bir teknolojiden digerine butun sistemi degistirmeden gecis yapilabilmesi, high availability gibi avantajlari da beraberinde getirir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.