Şimdi Ara

Java'nın geliştiricisi Oracle, telif hakkı nedeniyle Google’ı yeniden dava ediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Java'nın geliştiricisi Oracle, telif hakkı nedeniyle Google’ı yeniden dava ediyor

Android işletim sisteminde telif haklarını ihlal eden özelliklerin yer aldığını ve Google’ın, Android’i oluştururken Java’yı kopyaladığını iddia eden Oracle, işletim sisteminin geliştiricisi olan Google’ı bir kez daha dava edecek. Şirket, Google’ı dava etmesinin nedenini içeren 154 sayfalık dava dosyasını kendi sitesi üzerinden paylaştı.

Google’ı daha önceki dönemlerde de dava etmiş olan Oracle, bu davaların hiçbirinde istediği sonucu alamamış ancak büyük bir kararlılıkla denemeye devam etmişti. Davada görevli olan Oracle yetkilileri, daha önceki dönemlerde ellerinde bulunmayan delillere eriştiklerini ve bu delillerin davayı kazanmalarını sağlayabileceğini dile getirdiler. Yani bu defa Google’ın daha fazla zorlanacağı söylenebilir.

Oracle yetkililerinin söylediğine göre davanın ilk duruşmasında jüri, Google’ın Android işletim sisteminde Oracle’ın Java Standard Edition platformunun telif haklarını ihlal eden yazılımların yer aldığı kararına vardı, ancak dava sonucunda bu ihlallerin adil olduğuna karar verdi.

Oracle, eğer davayı kazanmayı başarırsa Google'dan 9 milyar dolar tazminat alacak. 

• Oracle bir para koparamadı Google dan bu kaçıncı dava.

• O parayi almadan oracle zor birakir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • En sonunda google kendi yazılım çekirdeğini filan oluşturacak hem linux hem oracle de rahatlayacak.

• İyi de adamlar bir emek harcamış ve emeklerinin birileri tarafından bedelsiz kullanılmasını istemiyorlar. Kimse kendine ait olan bir şeyi ücretsiz satmaz. Bu kapitalizmin gereğidir. Umarım davayı kazanırlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple olsa kazanırdı
  • Nasıl Google ise yıllardır davalı. Milyar $'ları götüren kapitalist canavar 9 billion $ vermekten çekiniyor. Ne desem bilemedim ki.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Google Oracle'ın sanal mmakine sistemini kullanıyor yetmiyor javayı kullanıyor yetmiyor android'in çekirdeği java ile desteklenmiş linux adamlar oracle'ın herşeyinin üzerine yatmış ne güzel vallahi bizimkilerde (ç)alsın yapsın bir şeyler dava açanı da fetöcü ilan eder malına mülküne el koyar olur biter zor mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: Nike

Oracle bir para koparamadı Google dan bu kaçıncı dava.

Apple abisine özeniyor olmalı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Jingles

İyi de adamlar bir emek harcamış ve emeklerinin birileri tarafından bedelsiz kullanılmasını istemiyorlar. Kimse kendine ait olan bir şeyi ücretsiz satmaz. Bu kapitalizmin gereğidir. Umarım davayı kazanırlar.

java sun microsystem'in yarattığı bir şey. her zaman kullanımı ücretsizdi. oracle 7.4 milyara sun'ı satın aldı. bütün patentleriyle işletim sistemleriyle birlikte java da oracle geçti. sun oracle satılmadan çok önce (2000 yılı)java'nın açık kaynaklısını (netbeans ide) yaptı. oracle şark kurnazlığı yapıp oltayı denize atıyor. davayı kaybederse ve artık oracle java paralı derse android javasız netbeans'lı hale gelir. zaten oda açık kaynaklı java bir şey farketmez. bir firma bir ürünün ücretsiz olduğunu ilan ederse (sun) ve başka bir firma bunu alırsa (oracle) geçmiş dönem için ücret talep edemez. yeni dönemde de zaten ücretsiz açık kaynaklı netbeans var.

• hidrojennn kullanıcısına yanıt
    Benim bildiğim Android daha yazılmadan önce Java platformu Oracle tarafından satın alınmıştı. Dolayısıyla Google Android'in altyapısını hazırlarken Oracle'a ait Java'yı kullandı. Oracle Java platformunu satın almadan önce Android altyapısı için kullanıldıysa evet haklısın ama satın aldıktan sonra kullanıldıysa bu ücret talebini gerektirir.

• quote:

Benim bildiğim Android daha yazılmadan önce Java platformu Oracle tarafından satın alınmıştı. Dolayısıyla Google Android'in altyapısını hazırlarken Oracle'a ait Java'yı kullandı. Oracle Java platformunu satın almadan önce Android altyapısı için kullanıldıysa evet haklısın ama satın aldıktan sonra kullanıldıysa bu ücret talebini gerektirir.

oracle sun'ı alması 2009. ilk android htc dream telefonun çıkması 2008. google android'i satın alması 2005.
  • hidrojennn kullanıcısına yanıt
    Normalde ilk Android'in 2008'de çıktığını biliyordum ama Sun'ın satın alımının 2008'den önce olduğunu hatırlıyordum. Sanırım yanlışlık olmuş. Bu durumda Google Java'yı henüz ücretsizken kullanmış. Şimdi kalkıp bunu ben satın aldım parasını ver demek pek de adil değil. Tabi satın alımdan sonra Android üzerinde eklemeler yaptıysa orasını bilemeyiz.

• quote:

Normalde ilk Android'in 2008'de çıktığını biliyordum ama Sun'ın satın alımının 2008'den önce olduğunu hatırlıyordum. Sanırım yanlışlık olmuş. Bu durumda Google Java'yı henüz ücretsizken kullanmış. Şimdi kalkıp bunu ben satın aldım parasını ver demek pek de adil değil. Tabi satın alımdan sonra Android üzerinde eklemeler yaptıysa orasını bilemeyiz.

sun çok iyi bir firmaydı. pek çok patenti vardı. zamanının en stabil işletim sistemi solaris ve kendi geliştirdikleri sparc işlemcileri vardı. oracle temel alma sebebi kendi yaptığı patent ihlallerini örtmektir. 2009'da satın alma anlaşması imzalayıp 2010'da satın almayı gerçekleştirdiler. şimdi java 2010'da ücretli hale gelse bunu ilan etmesi lazım. en dandik telefondan, en gelişmiş telefonlara hepsi java kullanıyor. bütün browserler java kullanıyor (chrome yeni bıraktı belki bu davalar yüzündendir). neden apple, microsoft, öteki telefon işletim sistemleri, browser üreten firmalara değilde google dava açıyor o ilginç. nokia s40 serilerinde işletim sistemi yok tamamen java üstünden çalışıyor sistem. JavaScript kullanmayan yok. bence google bir yese bu dava örnek teşkil edecek en büyük düşmanı microsoft oradan apple ve diğer üreticilere de diş geçirmeye çalışacak oracle. şimdi oracle bu davayı kazanırsa AT&T Bell demiyecekmi oracle'a hop efendi sen java'yı bizim c'den çaldın sende bizim patentleri ver. GNU Genel Kamu Lisansı ile verdiğin hiç bir şeyden sonradan para isteyemezsin. bence oracle kendi database yerine google, facebook ücretsiz Cassandra (twitter'de geçiyordu en son) kullanmasını hazmedemiyor böyle bir baskı yapmaya çalışıyor. mahkeme gene gpl lisansı olduğu ve google'ın adroid için ücret talep etmemesinden dolayı davayı düşürecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nike

Oracle bir para koparamadı Google dan bu kaçıncı dava.

Böyle bir ithâmda bulunmadan önce Oracle ne kadar mühendis istihdâm ediyor bir baksaydınız. Yazık olmuş, adamların tuttuğu altına dönüşüyor. O derece başarılılar.
  • büyük balık, küçük balığı yer !
    büyük şirket, küçük balığı yer !

merakla şu geliştirilen yapay zekaların kendi kendini derleyebileceği
    ve özgür zeka olacağı günleri bekliyorum !
    işte o günden sonra işler karışacaktır !

işte o gün artık güncelleme veya farklı program kullanma sorunu ortadan kalkacaktır
    çünkü o gün artık hiç bir yazılım şirketinin insan programcılarına ihtiyaç duyulmayacaktır !
    ve haliyle insandan kaynaklanacak her türlü hatada ortadan kalkacaktır !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 12 Şubat 2017; 9:28:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SEO-Uzmanı

büyük balık, küçük balığı yer !
    büyük şirket, küçük balığı yer !

merakla şu geliştirilen yapay zekaların kendi kendini derleyebileceği
    ve özgür zeka olacağı günleri bekliyorum !
    işte o günden sonra işler karışacaktır !

işte o gün artık güncelleme veya farklı program kullanma sorunu ortadan kalkacaktır
    çünkü o gün artık hiç bir yazılım şirketinin insan programcılarına ihtiyaç duyulmayacaktır !
    ve haliyle insandan kaynaklanacak her türlü hatada ortadan kalkacaktır !

Ve Skynet teşrif edecek, bizleri şereflendirecektir...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Java'nın geliştiricisi Oracle...

bi Sun Microsystems vardı sanki bi zamanlar...

• Flash ı yuttular JAVAYI YEDİRMİCEZ !

• şu android'i GO diliyle yazsınlar artık en baştan.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.