Şimdi Ara

Kader Hakkında... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
1
Favori
1.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: abdullahors84

Aslında ona göre önce olmayabilir demekte doğru değil zira bende o noktada takılırdım. Bu durumu zaman kavramına bağlı kalmadan düşünün. Önce nedir ve neye göre belirlenir. Öncesi sonrası olmayan olarak ifadelendirilen bir yaratıcı, yani ezel ve ebede hakim. Bizim için ezeldede ebeddede bir nokta belirli. Ama bu durum bize münhasır olduğu için takılıp kalıyoruz. Ama Yaratan zat ise zamanın üstünde olduğu için O nun için geçerli kavramlar değil, zira olmuş ve olacağı bilen için zaman mevhumu olmaz...

Allah, yaratılmadığını, ezel ve ebet olduğunu ve bunun gibi konularda kendini zaten tasvir etmiş durumda. Biz de bize öğretilen kadarını biliyoruz.

Örneğin Allah'ın kürsüsü var ve bu kürsüde nasıl bulunduğundan bahsetmiyor. Ancak kürsüsü olduğundan bahsediyor. Ben bahsedilen kürsü, terazi, ırmak gibi nesnesel şeyleri ancak dünyada bize bildirildiği kadarını biliyorum. Bende fazlasını bildiğim yok.

Fakat Ezel ve ebet olması için zaman kavramından öte bir varlık olmak gerekiyor. Yine bizim için bir yıllık bir süre Allah katında belki bir kaç saniye ye eş değerdir. Yani ben tanımlamalara çok fazla takılmak yerine olayın anakonusunu anlamaya çalışıyorum.

Zira benim inandığım Allah, sadece kendi kendisi tasvir ettiği kadar. Diğer kısımlarda insanların yakıştırdıkları veya atfettikleri şeyler beni ilgilendirmiyor. Onun karşısında ben aciz bir varlığım ve sadece ona ibadet edip ona kulluk yapma niyetindeyim.

Zira hastalansam da bunu nasip eden Allah'ıma şükürler olsun. Kanser olsam da şükürler olsun...

• quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Allah'ın yaptıklarımızı ya da yapacaklarımızı bilmesi arasında çok küçük bir fark var aslında, benim aklımı karıştıran o farktı. Biz yol ayrımına varmadan önce Allah bizim geleceğimizi görmüştü ve yaptığımız tercihi biliyordu. Allah gelecekten kopup bizim yaşadığımız zaman dilimine geldiğinde ise yaptığımız seçimi değil, yapacağımız seçimi bilmiş oluyordu.

(Son cümlenin pek hoş olmadığının farkındayım, ancak anlatacaklarımı anlatabilmem için en sade bu cümleyi kurabildim)

Akşama kafamı toparlayıp biraz uzun bir şeyler yazmak istiyorum. Güzel noktalardan yakaladığın şeyler var.

Biraz daha açarsak konuyu sanırım bütününde olayı anladığında kavramlarda neler denilmek isteniyor sanırım daha net ifadeler olacak.

• Konu silinmediği için herkese teşekkür ediyorum. Demek ki istendiğinde kutsal değerler bile tartışılabiliniyormuş kavga gürültü çıkmadan. KB'nin her türlü tartışmayı kaldırabilecek kapasitede ve nitelikte olduğunu bu konu bir kez daha ispatladı.
  • Arkadaşlar din hakkında bilginiz yoksa lütfen konulara girmeyin derim kader 2'ye ayrılır.Allah tarafından verilen kader ki bu değiştirilemez.İnsanların yaşadığı kader ki bu insanın elinde bunu değiştirmek insana verilmiştir,akıl yoluyla ne ekersen onu biçersin hesabı Allah seni yaratmadan cennet veya cehenneme gideceğini biliyordu saçmalığını bırakın en basit cümle kuran da açıklamıştır bana her şekilde gelin ama kul hakkıyla gelmeyin böyle bir uyarı neden yapılsın annenin kucağında çocuk var yol kenarında çocuğu bırakırsa yola çıkabilir ama anne diyor ki yok ben biliyorum onun yola çıkmayacağını böyle bir durum söz konusumudur?Kader olayına tekrar dönecek olursak evli bir çiftsiniz çocuk yapmaya karar veriyorsunuz bu sizin kaderiniz isterseniz korunursunuz eşiniz hamile kalıyor bu Allah tarafından verilen bir kader siz müdahale olamazsınız yada cinsiyeti erkek olması gözleri renkli olması gibi ama siz eşinizi atıyorum tekmelediniz çocuk düştü bu sizin kaderinizdir televizyonda izlemişsinizdir hırsızlık cinayet fuhuş muhabirler soruyor bu benim kaderim allah tövbe tövbe sen bu işi tercih ediyorsun kaderini kendin belirliyorsun sonra tutup allah böyle olmamı istedi bu örnekler çoğalabilir.Din normalde herşeyi anlamadır ama biraz da akıl yoluyla eskiden bu kadar düşünce olmadığına ya da ne bileyim birilerinin cahilce görüşlerine uymak zorunda kaldığımızdan dolayı bu hale geldik lütfen kadere inanın ama sakın herşeyin Allah tarafından olduğunu kendi tercihlerinizi Allaha katmamanızı ve özellikle cennete ya da cehenneme gideceğimi önceden Allah biliyordu gibisine saçma sapan konular atmayın biraz mantık çerçevesinde dine bulaşın derim ben doğmadan cehenneme gideceksem benim suçum ne direk doğmadan cezamı çekeyim o zaman lütfen din konusunda bilgili insanlara sorup birbirimizi kandırmayalım şimdi ben bu konuyu görüp yorum yazıyorsam bu benim kaderimdir diyorum ve herkese iyi sohbetler diliyorum....

• .Bazı yöntemler ile çocuğun istediğin cinsiyette olmasını %80 oranlara kadar çıkarabilirsin. İstatiksel olarak %50 oranla kız ya da erkek olur(üstteki arkadaşa)

Tekvir/29
    Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.

Enfâl/17
    (Savaşta) onları siz öldürmediniz, fakat Allah öldürdü onları; attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı (onu). Ve bunu, müminleri güzel bir imtihanla denemek için (yaptı). Şüphesiz Allah işitendir, bilendir.

Müdessir/31
    İşte Allah, böylece, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola eriştirir.

Maide/41
    Allah’ın fitneye düşmesini dilediği kimse için Allah’a karşı senin elinden bir şey gelmez. İşte onlar Allah’ın, kalblerini arıtmak istemediği kimselerdir.

Hud/118-119
    Rabbin dileseydi, insanları (aynı inanca bağlı) tek bir ümmet yapardı. Fakat Rabbinin merhamet ettikleri müstesna, onlar ihtilafa devam edeceklerdir. Zaten onları bunun için yarattı. Rabbinin, “Andolsun ki cehennemi hem cinlerden, hem insanlardan (suçlularla) dolduracağım” sözü kesinleşti.

Araf/179
    And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık; onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir.

Gördüğünüz gibi bazı kişiler için cehennem çoktan yaratılmış , şu sağa dönme sola dönme olayını sen yapmıyorsun. "özgür irade" dediğiniz şeyi bu ayetler yerle bir ediyorlar. Bu arada ben demiyorum ayetler diyor

Doğacağınız yer, anneniz-babanız sizin kaderinizdir diyorsunuz. Afrikadaki kabile insanlarının günahı nedir? Müslüman bir aile doğumu Amerika'da yaptırmış olsun diyelim ki bebekler karıştı, gelenekten Müslüman olacak bu çocuk Hıristiyan oldu , hastane görevlisinin bu akılalmaz hatası bu çocuğun neden cehenneme gitmesine sebep olsun?

• quote:

Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

.Bazı yöntemler ile çocuğun istediğin cinsiyette olmasını %80 oranlara kadar çıkarabilirsin. İstatiksel olarak %50 oranla kız ya da erkek olur(üstteki arkadaşa)

Tekvir/29

Enfâl/17
    (Savaşta) onları siz öldürmediniz, fakat Allah öldürdü onları; attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı (onu). Ve bunu, müminleri güzel bir imtihanla denemek için (yaptı). Şüphesiz Allah işitendir, bilendir.

Müdessir/31

Maide/41
    Allah’ın fitneye düşmesini dilediği kimse için Allah’a karşı senin elinden bir şey gelmez. İşte onlar Allah’ın, kalblerini arıtmak istemediği kimselerdir.

Hud/118-119
    Rabbin dileseydi, insanları (aynı inanca bağlı) tek bir ümmet yapardı. Fakat Rabbinin merhamet ettikleri müstesna, onlar ihtilafa devam edeceklerdir. Zaten onları bunun için yarattı. Rabbinin, “Andolsun ki cehennemi hem cinlerden, hem insanlardan (suçlularla) dolduracağım” sözü kesinleşti.

Araf/179
    And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık; onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir.

Gördüğünüz gibi bazı kişiler için cehennem çoktan yaratılmış , şu sağa dönme sola dönme olayını sen yapmıyorsun. "özgür irade" dediğiniz şeyi bu ayetler yerle bir ediyorlar. Bu arada ben demiyorum ayetler diyor

Doğacağınız yer, anneniz-babanız sizin kaderinizdir diyorsunuz. Afrikadaki kabile insanlarının günahı nedir? Müslüman bir aile doğumu Amerika'da yaptırmış olsun diyelim ki bebekler karıştı, gelenekten Müslüman olacak bu çocuk Hıristiyan oldu , hastane görevlisinin bu akılalmaz hatası bu çocuğun neden cehenneme gitmesine sebep olsun?

Müslüman olmayan herkes cehennemlik diyosun....

• quote:

Yaratıcı bize baktığında bizim yaşadığımız anı görmüyor, ilerisini de görüyor. Bundan ötürü de bizim yaptığımız tercihi biliyor, yapacağımız tercihi değil. Yapacağımız tercih bilinmediği için tercihi yaparken bize etki eden bir unsur yok.

Sanırım çözdüm olayı

böyle bir durum yani Allah'ın bizim yapacağımızı bilmemesi gibi bir durum sözkonusu olamaz, bu Allah'ın tanımına sıfatlarına aykırı...
    kaderin tartışabildiğimiz kısmında olayları öyle bir yerleştirmelisin ki bu islamın Allah tanımına uymalı.
  • quote:

@soho

Konu örnekler üzerinden ilerlemiyor ne yazık ki. Ben hala daha şu soruya net bir cevap bekliyorum: Benim sağa gidecek olduğum biliniyor, solu tercih etme olasılığım var mı? Sizin yazdıklarınızdan bu olasılığın olmadığı sonucuna varıyorum. Bu da doğal olarak benim bağımsız tercih yapmadığım sonucuna çıkıyor.

sen bağımsız olarak sağ tarafı tercih ettikten sonra artık sol tarafı tercih etme olasılığın mantıken kalmaz zaten, sen sol tarafı eleyip sağ tarafı seçmişsin artık bu noktadan sonra "benim sol tarafı tercih şansım var mı" diyip üzerine de "o zaman ben bağımsız tercih yapmıyorum" demek de nasıl oluyor? elbette sol tarafı seçme şansın vardı ama sen sol tarafı eledin ve sağ tarafı seçip kararını verdin, artık seçimin kalmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 14 Nisan 2012; 2:51:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa
    Müslüman olmayan herkes cehennemlik diyosun....

Cehenneme kimin gideceğin Allah karar verir.

Kim İslam'dan başka bir din ararsa, o din ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.

Şüphesiz Allah katında hak din İslam'dır.
  • quote:

.Bazı yöntemler ile çocuğun istediğin cinsiyette olmasını %80 oranlara kadar çıkarabilirsin. İstatiksel olarak %50 oranla kız ya da erkek olur(üstteki arkadaşa)

Tekvir/29

Enfâl/17

Müdessir/31

Maide/41

Hud/118-119

Araf/179

o değilde şu foruma her zaman yazıyorum

arkadaş! sen direk ayet yorumluyorsun! ve TÜRKÇESİNDEN!!!!

yerle bir etmişmiş

namaz nerede yazıyor bana bir göster lütfen

hani öğle namazını 4 rekat farzını kılıyoruz ya...

Arkadaşım, şunu anlayın artık yazıyor diye işte böyle yazmıyor diye bak bu yokmuş demeyin, imanın şartları arasında PEYGAMBERLERE inanmakta var.

her kitabın öğretmeni vardır, Kuranı Kerimin ki Hz.Muhammed dir, anlamadığın şeyler açıklanmış zaten onları araştır bul bak.

sen yerlen bir oldu sanıyorsun ama inanılmaz yanılıyorsun, Allah ın senin ne yapacagını bilmesi onun öyle yaratmış olmasından değil , sonsuz ve üstün bilim sahibi olduğundandır.

Afrika da kabile dahi olsa İslamiyeti duymamış olan bir toplum yok, varsa bile onların sonuda belirtilmiş. amerika vs örneğine katılmıyorum cunku

amerika da rusya da hindistanda hatta çinde o kadar cok musluman var ki....

• quote:

Tekvir/29

Enfâl/17

Müdessir/31

Maide/41

Hud/118-119

Araf/179

Yukarıdaki Ayetlere bakarsan bu soruyu sormazdın. İşte o karışıklık olmasının sebebini de Allah ın öyle olmasını istemesi nedeni iledir.

İşte insan imtahan olur. İmtahan asıl burada. Müslüman doğarsın, Müslüman yaşamazsın. Müslüman şekilde ölmezsin. Afrikanın balta girmemiş ormanlarında doğarsın. senin o cüzi iraden bu durumdan hoşnut değildir, bir şeylerin ters gittiğini bir şeyler den rahatsız olduğunu görürsün, hidayeti bulursun.

İşte imtahan burada.

İşte imtahan yokluk içerisinde geçen bir ömrün ardından karşına çıkan çok iyi miktarda para kazanma şansıdır. Allah ın yolunu bırakıp parayı mı tercih edeceksin ? İşte imtahanlar burada.

Parayı, makamı, şan - şöhreti, Ahmet veya Mehmet'in adamı olmayı red edip Allah Adamı olabilecek misin işte bütün sorun burada ??

• quote:

Orijinalden alıntı: soho

quote:

Yaratıcı bize baktığında bizim yaşadığımız anı görmüyor, ilerisini de görüyor. Bundan ötürü de bizim yaptığımız tercihi biliyor, yapacağımız tercihi değil. Yapacağımız tercih bilinmediği için tercihi yaparken bize etki eden bir unsur yok.

Sanırım çözdüm olayı

böyle bir durum yani Allah'ın bizim yapacağımızı bilmemesi gibi bir durum sözkonusu olamaz, bu Allah'ın tanımına sıfatlarına aykırı...
    kaderin tartışabildiğimiz kısmında olayları öyle bir yerleştirmelisin ki bu islamın Allah tanımına uymalı.

Biz yol ayrımına varmadan önce Allah bizim geleceğimizi görmüştü ve yaptığımız tercihi biliyordu. Allah gelecekten kopup bizim yaşadığımız zaman dilimine geldiğinde ise yaptığımız seçimi değil, yapacağımız seçimi bilmiş oluyordu.

(Son cümlenin pek hoş olmadığının farkındayım, ancak anlatacaklarımı anlatabilmem için en sade bu cümleyi kurabildim)

• Ben cennete gitmek için Allah'a inanıp Salih Amel işleminin yeterli olduğu görüşündeyim. Nasıl inanıldığının önemi yok, yeter ki saf duygularla ve samimiyetle inanılsın. Allah kendine kulluk edeni sırf müslüman değil diye cezalandıracak bir varlık değil.
  • quote:

Ben cennete gitmek için Allah'a inanıp Salih Amel işleminin yeterli olduğu görüşündeyim. Nasıl inanıldığının önemi yok, yeter ki saf duygularla ve samimiyetle inanılsın. Allah kendine kulluk edeni sırf müslüman değil diye cezalandıracak bir varlık değil.

Ayette öyle demiyor ama...

"Kim İslam'dan başka bir din ararsa, o din ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır."
    "Şüphesiz Allah katında hak din İslam'dır."
  • quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

quote:

Ben cennete gitmek için Allah'a inanıp Salih Amel işleminin yeterli olduğu görüşündeyim. Nasıl inanıldığının önemi yok, yeter ki saf duygularla ve samimiyetle inanılsın. Allah kendine kulluk edeni sırf müslüman değil diye cezalandıracak bir varlık değil.

Ayette öyle demiyor ama...

"Kim İslam'dan başka bir din ararsa, o din ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır."
    "Şüphesiz Allah katında hak din İslam'dır."

İman edenler, Yahudiler, Hıristiyanlar, Sabiîler... Her kim Allah’a ve âhiret gününe (gerçekten) iman eder ve amel-i salih işlerse, elbette onların Rableri yanında mükafatları vardır; onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.”(Bakara, 2/62).

• quote:

İman edenler, Yahudiler, Hıristiyanlar, Sabiîler... Her kim Allah’a ve âhiret gününe (gerçekten) iman eder ve amel-i salih işlerse, elbette onların Rableri yanında mükafatları vardır; onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.”(Bakara, 2/62).

O dinlerin bozulmamış olduğu ilk dönemleri ve ilk mensupları için geçerlidir.

Önlerine İslam geldiğinde hepsi artık ondan sorumludur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

quote:

O dinlerin bozulmamış olduğu ilk dönemleri ve ilk mensupları için geçerlidir.

Önlerine İslam geldiğinde hepsi artık ondan sorumludur.

2.3 milyar hristiyan, Salih Amel işlese bile Cehennemlik öyle mi? Eminim hristiyan olup da ikimizden daha sevapkar insanlar vardır. Dünyaya bizden çok faydası dokunan insanların bizden olmadığı için Cehenneme gidecek olması inandırıcı değil. Gerçi onlar da bizim Cehennemlik olduğumuza inanıyordur ya.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ahm3tt

quote:

Tekvir/29

Enfâl/17

Müdessir/31

Maide/41

Hud/118-119

Araf/179

o değilde şu foruma her zaman yazıyorum

arkadaş! sen direk ayet yorumluyorsun! ve TÜRKÇESİNDEN!!!!

yerle bir etmişmiş

namaz nerede yazıyor bana bir göster lütfen

hani öğle namazını 4 rekat farzını kılıyoruz ya...

Arkadaşım, şunu anlayın artık yazıyor diye işte böyle yazmıyor diye bak bu yokmuş demeyin, imanın şartları arasında PEYGAMBERLERE inanmakta var.

her kitabın öğretmeni vardır, Kuranı Kerimin ki Hz.Muhammed dir, anlamadığın şeyler açıklanmış zaten onları araştır bul bak.

sen yerlen bir oldu sanıyorsun ama inanılmaz yanılıyorsun, Allah ın senin ne yapacagını bilmesi onun öyle yaratmış olmasından değil , sonsuz ve üstün bilim sahibi olduğundandır.

Afrika da kabile dahi olsa İslamiyeti duymamış olan bir toplum yok, varsa bile onların sonuda belirtilmiş. amerika vs örneğine katılmıyorum cunku

amerika da rusya da hindistanda hatta çinde o kadar cok musluman var ki....

Evet ayet yorumluyorum hem de Türkçe'den. Allah bana neden bir akıl verdi? Diğer örneklerim gayet mantıklı, daha bunu bana açıklayabilen olmadı zaten merak etmeyin.

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

quote:

Tekvir/29

Enfâl/17

Müdessir/31

Maide/41

Hud/118-119

Araf/179

Yukarıdaki Ayetlere bakarsan bu soruyu sormazdın. İşte o karışıklık olmasının sebebini de Allah ın öyle olmasını istemesi nedeni iledir.

İşte insan imtahan olur. İmtahan asıl burada. Müslüman doğarsın, Müslüman yaşamazsın. Müslüman şekilde ölmezsin. Afrikanın balta girmemiş ormanlarında doğarsın. senin o cüzi iraden bu durumdan hoşnut değildir, bir şeylerin ters gittiğini bir şeyler den rahatsız olduğunu görürsün, hidayeti bulursun.

İşte imtahan burada.

İşte imtahan yokluk içerisinde geçen bir ömrün ardından karşına çıkan çok iyi miktarda para kazanma şansıdır. Allah ın yolunu bırakıp parayı mı tercih edeceksin ? İşte imtahanlar burada.

Parayı, makamı, şan - şöhreti, Ahmet veya Mehmet'in adamı olmayı red edip Allah Adamı olabilecek misin işte bütün sorun burada ??

Benim burada belirtmek istediğim sizin külli irade, cüzi irade,kesb gibi tanımlamalarınızı ayetlere bakarsak aslında olmadığıdır.

Eğer bebek örneğinde Allah bu çocuğun Müslüman olarak ölmesine izin vermezse, bu çocuğun yapabileceği hiçbir şey yok.Bilmem anlatabildim mi

Allah yolunu bırakıp parayı tercih eden görmedim, her ikisini bir arada yapan çok gördüm. Namaz kılıp, oruç tutup türlü türlü yolsuzlukları yapanlar falan neyse girmiyorum oraya.

Türkçe okuma yazma öğrenmeden bütün namaz surelerini öğrenmiş, camide daha 15 yaşında hoca yerine hoparlörden ezan okumuş, bir zamanlar her ramazan neredeyse 30 gün boyunca oruç tutan, küçükken her yaz Kuran kursuna gitmiş birisi nasıl olurda daha sonra ateist olur? Bu adamın kaderi gereğinden fazla okumak mı? Yani burada özgür irade mi girdi devreye yoksa dinine çok sağdık bir insanı Allah kendi isteğiyle ateist mi yaptı? Ayetlere bakarsak 2. seçenek oluyor

Yûnus/49
    De ki: “Allah’ın dilemesi dışında ben kendime bir fayda ve zarar verecek durumda değilim. Her ümmet için bir süre vardır; süreleri sona erince bir saat bile geciktirilmezler ve öne de alınmazlar.”

İnsan/30
    Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Doğrusu Allah, bilendir, Hakim’dir.

Hadîd/22
    Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.

Tevbe/51
    De ki: Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize asla erişmez. O bizim mevlamızdır. Onun için müminler yalnız Allah’a dayanıp güvensinler.

Yûnus/49
    De ki: “Allah’ın dilemesi dışında ben kendime bir fayda ve zarar verecek durumda değilim. Her ümmet için bir süre vardır; süreleri sona erince bir saat bile geciktirilmezler ve öne de alınmazlar.”

Bu ayetleri koymamın amacı özgür irade diyen bir şey olmağını artık anlamanız gerektiği...

• Arkadaşım Hadis-i Şeriften bahsediyorsun onun anlamını çözmek bilgili insanların işidir ya da kurandan bir alıntı yaptın diye yorumu bu olmamalı yazmak istemedim ama gerçekten birşeyleri yazmak gerekiyor karşı tarafa doğruyu öğretmek için dini lütfen yanlış yorumlamayın hristiyan yahudi bunlar allahın kuludur sonuçta ondan ruh taşıyor sen bunları söyleyerek Allahı haşa acımasız ön yargılı biri görüyorsun kuran'ı iyi okursan çözersin ben sizi imtihan olarak dünyaya gönderiyorum orada yaptıklarınız sayesinde mükafatlandırılırsınız siz nefsinize yenik düşerseniz cehennem kapıları size açıktır herşey size kalmıştır. Örnek verirsek ezan okunduğunda siz caminin önünden geçerken düşünüyorsunuz camiye gideyimmi gitmeyeyim mi camiye giderseniz sevap sizindir yok onun yerine kumar oynamaya giderseniz günah sizindir bunun gibi örnekleri çoğaltabilirsiniz sen müslüman doğdun diye de cennete giderim fikrini at kafandan hristiyan bir çocuk ta inancı var evet sen camiye gidersin o kilisiye o kul hakkı yemez ama sen müslümansın sonuna kadar yersin neden sen cennetliksin böyle bir mantık yok din konusunda bilginiz yoksa sakın ama sakın girmeyin Allah dinden soğutan kullarını ya da yanlış yönlendiren kullarını sevmez

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.