Şimdi Ara

Kadınlardaki Aşırı Atatürk Sevgisinin Nedeni (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
0
Favori
2.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Murat Bardakçı'nın Şahbaba isimli kitabını okudun mu?

Bu kitaba göre Anadolu'ya müfettiş görevi ile gönderilecek kişi aslında Mustafa Kemal değil.
    Padişahın olduğu bir evdeki gizli toplantıda sonradan adı konuşulan bir isim.
    Cumhuriyetçi olmasından dolayı direnişte başarılı olması halinde padişahı devireceği söylense de padişah yaverliğini yapmış Mustafa Kemal'e aşırı güvendiği için diğer adayları eleyip Mustafa Kemal'i gönderiyor.

Ayrıca Mustafa Kemal'in 17. yydaki köprülü ailesinden sonraki 200-300 senelik Osmanlı memuriyetindeki en yetkili kişi olduğu doğru mu? Bildiğin üzere hem sivil hem askeri tüm devlet otoritesine emir verme yetkisi vardı ilk gönderildiğinde. Bu normal bir yetki mi?
  • Osmanlı tebaasında.." diyerek Osmanlıyı kötülemişsin ona cevap verdim,
    ayrıca kadınların rızası olmadan hiçbir erkek hiçbir kadınla zorla evlenemez, bu Osmanlıda da böyle, islamda da böyle şimdi de böyle.

Seni sakaci seni...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu an içind3 bulunduğun devleti kuran, Yunanca değil Türkçe konuşmanı sağlayan insan mı ahım şahım değil?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kadınların özgürce ve erkeklerle eşit haklara sahip olarak yaşamasına sebep olduğu için

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşım sen ergen misin yoksa ilgi çekmeye mi çalışıyorsun? Hem benim konumu körelttin, hem hiç kimseye bir şey anlatamadın.

• Sevgili yaprağım pardon toprağım, sen ülkenin kurucu değerlerine eleştiri yapıyorsun tabiki tepki gelecek. Kaldı ki atatürk peygamber değil tanrı değil elbette hataları olacaktır hatası var diye geride kalan yüzlerce doğrusunu/başarısını görmezden gelip “m.kemal iyi değil yeaa” dersek , art niyete girer. Mustafa kemal atatürk her şeyden evvel bir paşa ve bu alandaki başarısı tartışılmaz bunu bil. Düşün alanlarında ise kendisini geliştirmeye çalışmıştır orada eksikleri olabilir ama bu eksiği negatif anlamda insanların önüne atarsan linci yersin dua et de twitter’da değilsin 😂

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 10 Haziran 2020; 19:17:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-596C9B846

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    E ben meseleleri sizinle tartıştım sanıyordum. Siz cevap vermeyince mesele halloldu sanmıştım. Olmadıysa niye tartışmaya devam etmediniz? Hallolduysa niye bunları yazdınız? Zaten "olmasaydı olmazdık" edebiyatını yapmamıştım. Şimdi de bakıyorum ki beni yok saymışsınız. O kadar yazdığımı duvara anlatsam daha iyi olurmuş. En azından duvar anlamasa da pişkinlik etmezdi :).

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Benim bir tartışmadan haklı çıkmak gibi derdim yok fakat sizin varmış. Benim derdim beni yok saymanız :).

• Birileri atatürkü emanuel kant’la ya da hegel’le felan karıştırıyor 😂 oğlum kurucu değer kurucu kurucu. İnsanların etrafında bütünleşmek zorunda olduğu bir değer sıradan bir düşünür değil sıradan bir asker değil hala anlamıyor çocuk 😂

• quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

Murat Bardakçı'nın Şahbaba isimli kitabını okudun mu?

Bu kitaba göre Anadolu'ya müfettiş görevi ile gönderilecek kişi aslında Mustafa Kemal değil.
    Padişahın olduğu bir evdeki gizli toplantıda sonradan adı konuşulan bir isim.
    Cumhuriyetçi olmasından dolayı direnişte başarılı olması halinde padişahı devireceği söylense de padişah yaverliğini yapmış Mustafa Kemal'e aşırı güvendiği için diğer adayları eleyip Mustafa Kemal'i gönderiyor.

Ayrıca Mustafa Kemal'in 17. yydaki köprülü ailesinden sonraki 200-300 senelik Osmanlı memuriyetindeki en yetkili kişi olduğu doğru mu? Bildiğin üzere hem sivil hem askeri tüm devlet otoritesine emir verme yetkisi vardı ilk gönderildiğinde. Bu normal bir yetki mi?
    Şahbaba babamın kütüphanesinde var ama okumadım. Yüzyıllar boyunca devletçe verilen yetkileri kıyaslamalı olarak detaylı şekilde ele alamayacağım için bu ifadenin hakikiliğine onay veremeyeceğim lakin Mustafa Kemal'in 9.Ordu müfettişi sıfatıyla normal bir askeri müfettişin çok çok üstünde, özellikle de ona bağlı askeri birlikler üzerinde neredeyse mutlak denebilecek yetkilerle donandığı doğruydu ama bu büyük yetki bir görevi kolaylıkla tatbik edebilmesi için ona verilmişti Mustafa Kemal'in Mondros Ateşkes Antlaşması'na göre Osmanlı ordusunun silah terhisini gerçekleştirme ve kalan birliklerle gergin olan bölgedeki asayişi sağlama görevi vardı. 17.asırda Köprülü sülalesine verilen yetkiler muazzamdır ama Mustafa Kemal'in yetkileri çağdaşı Enver Paşa, kendisinden yaklaşık yarım asır şekilde biraz daha eski olarak Kavalalı Mehmet Paşa vb başka örneklerin yetkilerinden üstün olabileceğini düşünemedim. Bir askeri müfettiş olarak yetkisinin alışılmışın dışında olduğu doğru. Bence de kendisine güven duyulduğu ve dikkat çekmemeyi başardığı için Mustafa Kemal bu yetkilerle gönderildi ancak yine de gerek İtilaf devletleri istihbarat birimleri ve kumandanlarının gerekse padişahın çapsız kaldığını ve Mustafa Kemal'in nasıl birisi olduğunu anlamadığını düşünüyorum. Bu ilginçtir. Osmanlı'nın ne denli kötü durumda olduğunu ve İtilaf Devletlerinin Türkleri küçük gördüğünü, hafife aldığını gösterir.

@Thomas Aquinas
    Anladım. Bu arada benzer ideolojiler paylaşmalarına ve idealist olmalarına rağmen Kemal paşanın Enver'le husumeti kimilerine çok ilginç gelir. Enver'e ahmak demiş. Aralarında ben şöyle bir gelenek farkı çiziyorum: Enver Paşa devrimci Fransız kültürüyle yoğrulmasına başka dillerle beraber çok iyi Fransızca bilmesine rağmen Osmanlı'daki Alman romantizmi dalgasını yansıtıyor Mustafa Kemal ise Enver'e daha ters şekilde Fransız ve Anglo Sakson rasyonalizmini temsil ediyor.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Peki Anadolu'ya bir tek Mustafa Kemal mi gönderildi müfettiş olarak? Başka ordulara da bu yetkilerle müfettiş gönderdi mi Osmanlı yönetimi?

Kitabı okuyalı çok oluyor da şu şekilde idi sanırım yetkisi; tüm askeri ve sivil yetkililere emir vermek. Valiler dahil sivil otoriteler bile emrine girmek zorunda yani.

Bir de Murat Bardakçı hakkında ne düşünüyorsun? Osmanlı'nın son zamanları ile alakalı Türkiye'nin en bilgili ve döküman sahibi kişisi olduğu söyleniyor. Alanı tarih değil diye tarihçi demedim de benim gördüğüm kadarıyla Atatürk'ün yüceltilmesini seven birisi değil. Objektif görür müsün onu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

Peki Anadolu'ya bir tek Mustafa Kemal mi gönderildi müfettiş olarak? Başka ordulara da bu yetkilerle müfettiş gönderdi mi Osmanlı yönetimi?

Kitabı okuyalı çok oluyor da şu şekilde idi sanırım yetkisi; tüm askeri ve sivil yetkililere emir vermek. Valiler dahil sivil otoriteler bile emrine girmek zorunda yani.

Bir de Murat Bardakçı hakkında ne düşünüyorsun? Osmanlı'nın son zamanları ile alakalı Türkiye'nin en bilgili ve döküman sahibi kişisi olduğu söyleniyor. Alanı tarih değil diye tarihçi demedim de benim gördüğüm kadarıyla Atatürk'ün yüceltilmesini seven birisi değil. Objektif görür müsün onu?
    Müfettiş gönderdi ama bu kadar yetkiyle göndermedi diye biliyorum. Mustafa Kemal'in gönderildiği bölge özellikle sorunlu addediliyordu. Doğru biliyorsun. Müfettiş ama neredeyse topyekün savaşta bir cephe komutanı veya olağanüstü hal diktatörü kadar yetkisi var. Murat Bardakçı çok okuyor, yürüyen bir kitaplık - arşiv gibi birisi ama objektifliği tartışılabilir. Bence biraz ukalalık, kendini beğenmişlik, ciddiyetsizlik ve popülizm sergiliyor tarihçi olmayıp tarihle çok içli dışlı bir gazeteci olduğu için. Yalnız şunu diyebilirim, ahbabı ve eski program arkadaşı Erhan Afyoncu'dan daha objektif Afyoncu Türkiye'nin önde gelen Osmanlı tarihi uzmanlarından birisi olmasına rağmen.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Erhan Afyoncu'nun alttan gelen en iyi Osmanlı tarihçisi olduğunu söyleyen duydum da dediğine katılıyorum objektif değil. Nedense onu izleyince cemaatçi tanıdıklarım aklıma gelir. Manipülasyonu iyi becerebiliyor bence. Zaten şu anda da bir üniversitenin rektörü sanırım.

Dün akşam arkadaşlarla da biraz Atatürk dönemini tartıştık ve bir tanesi arşivlerin hala kapalı olduğunu söyledi. Ben de öyle olmaması gerektiğini, bir tek Atatürk'ün günlüklerinin halen asker tarafından gizlendiğini bildiğimi söyledim. Yanılıyor muyum? 1900lerin başlarına ait hangi tarihi belgeler hala gizli bilgin var mı?
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    Mustafa Kemal cephenin düşeceğinden emin olduğu için çektiği telgrafta orduyu Kuzeye çekip kendisinin de Harbiye Nazırı olma isteğini belirtiyor çünkü İngilizleri ve İngiliz saflarına katılmış Arap aşiretlerinin sayıları 1 milyonu aşıyordu ve bu gücü durdurmak olanaksızdı.Nitekim Atatürk yanılmadı ve savaş kaybedildi. Ayrıca Mustafa Kemal henüz İstanbul Hükümeti'nin bağımsızlık karşıtı bir politika güdeceğini bilmiyordu ve askerler arasında en parlak ve kariyerli olanlarındandı, Harbiye Nazırı olma ihtimali az değildi. Harbiye Nazırı olunca vatanın kurtuluşunu mevcut yönetim ile sağlayacağını düşündü ama savaşın sonucunun direkt Türk Milletini yok etmek ve anatavanı olan Anadolu'dan kovmak gayesine gittiğini ve İstanbul hükümetinin politikalarını farkettiğinde Milli Mücadele'ye girişeceğine yani savaşacağına karar verdi. Mustafa Kemal bir milletin hayatı söz konusu olmadığında savaşın bir cinayet olduğunu düşünen birisiydi.

Senin silinen ilk mesajında sanki Atatürk'ün Harbiye Nazırı olma isteği yerine getirilmeyince buna tepki olarak Milli Mücadele'ye başladığı yönünde bir anlam çıkınca tepki olarak mesaj yazdım. Öyle düşünmüyorsan tartışmayı devam ettirmeye gerek yok.

Ayrıca Kazım Karabekir Anadolu'ya çıktığında Mustafa Kemal halihazırda İngilizlerle savaşıyordu ve Milli Mücadele'ye çıktığında Kazım Karabekir ve Ali Fuat Paşa'nın ona bağlılık bildirmesi Atatürk'ün Milli Mücadeleyi kazanmaya en yakın kişi olduğundandır.
    Rauf Orbay konusuna gelirsek kendisi Lozan görüşmelerine gitmeyi çok istemiştir ama Atatürk Mondros'tan dolayı ona 2. şans vermedi ve Lozan'a göndermedi. Bu noktadan sonra Rauf Orbay ile Atatürk'ün arası kapanmamak üzere açıldı. Rauf Orbay'ın Atatürk'e muhalif olması tam bu görüşmelerden sonra başlar.

• quote:

Bu mesaj silindi.
    Dediğim gibi Atatürk kendisinden katlarca daha büyük sayıları 1 milyonu aşan kuvvetlere sahip bir orduyu yenemeyeceğini biliyordu, o yüzden ordunun savaşma gücünü koruyarak Anadolu'ya çekmek istiyordu. Haklı da çıktı ve ordu yenildi.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.