Şimdi Ara

Kafein Yararları ve Zararları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
2
Favori
8.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar , size kafein hakkında bildiğim bilgileri aktaracağım.İlk önce yararlarından başlayalım.Geniş bir konu olacak.Yararları , zararları , aşırı dozda kafein almak , günlük en çok kaç miligram (mg) kafein almalıyız , hangi içeceklerin içinde ne kadar kafein var , bağımlılık yapar mı , gibi çeşitli konulara değineceğim.Yararlarını okuduktan sonra
    ''Aaaaa ne güzelmiş , her gün 1 gram kaferin alırım bundan sonra.'' diyip yanılgıya düşmeyin , zararlarını da mutlaka okuyun.

YARARLARI

>)Sabah işe veya okula gitmeden önce bir fincan kahve içmek sizin için faydalı olur.
    >)Daha dikkatli olmanızı sağlar.
    >)Metabolizmayı hızlandırdığı için spor yapmadan önce kafein almak , daha kolay zayıflamanızı sağlar. (Resmi müsabaka öncesi tavsiye edilmez , 500 mg'den fazlası doping olarak görülebilir...)
    >)Kafein uyarıcı bir maddedir , bu yüzden gece uyanık kalmanız gerektiğinde bir fincan kahve derdinize çözüm olacaktır.
    >)Enerjinizi arttırır.
    >)Yine sabah uyandığınızda uyku çok tatlı geliyorsa , hemen kafein içeren bir içecek alın , uykunuzu açar.
    >)Eğer gün içinde dikkat gerektiren (toplantı/sınav) bir aktivite varsa kahve içmeniz işinize gerçekten yarayacaktır.
    >)Partilerde alkolün yanında enerji içeceği içmelerinin sebebi , gece boyunca uyanık kalma isteğidir.Bu yüzden partilerde kafein olmazsa olmazdır.İşe yarar.
    >)Diyet yaptığınız dönemlerde kahve içmeniz kilo vermenizi kolaylaştırır.Hatta çoğu diyetisiyenin listesinde kahve bulunur.

ZARARLARI

>)Çarpıntı yapar
    >)Kalp hastaları için günde 1 fincandan fazlası tavsiye edilmez , ritim bozukluklarına sebep olur.
    >)Kafein aldıktan sonra yemek yemek kilo aldırır çünkü kafein metabolizmayı hızlandırır.(Kilo almak isteyen arkadaşlar için yararları kısmına da yazabiliriz.)
    >)Aşırı doz alımı sizi ölüme kadar götürebilir.(Aşırı doz alımıyla ilgili bilgiler aşağıda...)
    >)Kaferin almak , sizi ruhsuzlaştırır , duygu ve sinirlerinizi alır götürür , dikkat artışının bir sebebi de budur.
    >)Bağımlılık yapar. (Bağımlılık ile ilgili bilgiler aşağıda...)
    >)Reflüsü olanlar için tavsiye edilmez , midenizi ekşitir.
    >)Ortalama 150 mg kaferin aldığınızda , vücudunuzda salgılanan adrenalin hormonu 3 katına çıkar.Bu da anksiyeteye yol açar.
    >)Ortalama miktarda kafein dikkati arttırır fakat aşırı miktarda kafein , aşırı miktarda konsantrasyona neden olur ve bu da kafa karışıklığı ve kekelemeye yol açabilir.
    >)Böbreklere kan akışını hızlandırır ve idrar artışına sebep olur.

GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN KAFEİN MİKTARI

Günlük aldığınız kafein 250 miligramı geçmemelidir.Eğer bu rakama ulaşacaksanız kafein içeren içecek veya maddeyi belli bir zaman aralığıyla almalısınız.Lütfen aranızdan
    ''Ben geçen gün 3 gram kafein aldım , birşey olmadı !'' diyen arkadaşlar çıkmasın.Çünkü kimse Bu limiti deneyerek bulmadı.Belirli araştırmalar sonucu bu konuda uzman kişiler
    böyle dedi.

AŞIRI DOZ ALIMI

Kahve , kola , çay içerek kafeinden zehirlenme olasılığınız düşüktür.Bunun için kafein hapları içmeniz gerekir.Zire 500 bardak çay , 100 bardak kola , 20 fincan kahve içerseniz zehirlenebilirsiniz.(Hangi içecekte ne kadar kafein var sorusuna cevap aşağıda...)Kafein zehirlenmesi ilk olarak titremeyle başlar.Titrediğiniz anda kafein alımını durdurmalısınız.Daha sonra kas çekilmeleri başlar , ve en sonunda komaya girersiniz.Ölüme kadar yolu vardır.Tabi müdahele edilmediğinde.Bu arada 18 yaşından küçükler için
    sınır 150 mg'dır.Ya da ergenlik dönemini atlatmış bireyler için diyelim.Bu arada halüsinasyonlar görürsünüz.

HANGİ İÇECEKTE NE KADAR BULUNUR ?

1 Fincan filtre kahve = 135- 200 Mg
    1 Fincan Cappuccino = 100 Mg
    333 Ml İce Tea = 70 - 75 Mg
    333 Ml Kutu Kola = 30 - 60 Mg
    Nescafe Xpress = 135 Mg
    Redbull = 75-80 Mg
    1 Fincan Türk kahvesi = 50-60 Mg
    Sporcu içecekleri =40-220 Mg (Çeşitli markalara göre değişiklik gösteriyor.)

BAĞIMLILIK

3 gün ard arda 150 mg kafein almak bağımlılık yaratabilir.(Küçük çaplı bi bağımlılık fakat 2 gün başınızı ağrıtır.)Bağımlı olduktan sonra canınız kafein ister.Uykunuzu kaçırmamaya başlar.Vücut kafeine karşı bağışıklık oluşturur.İçmediğiniz gün başınız ağrımaya başlar ve deli gibi canınız kafein ister.Kafeinin verdiği aşırı uyanıklık hissi üstünüzde olmaz ve bu sebeple kendinizi uykuda gibi hissedersiniz.Tabi bu bağımlılığı 2-3 günde terk edebilirsiniz.Fakat ciddi şekilde aylarca her gün düzenli olarak kafein alarak bağımlı olan insanlar da vardır.Bu gibi bağımlılıkları terk etmek çok daha zordur.Fakat sigara , uyuşturucu , bonzai içeceğinize gidin kahve için.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR !

Kalp hastaları günde 100 mg kafeinden fazlasını almasınlar.Tansiyon konusunda çeşitli kaynaklar çelişkili şeyle söylüyor fakat çarpıntı , ritim bozukluğu , hızlı nabız artışı gözleniyor.Kalp durmasına kadar gidebilir.Kafein alındıktan 5 dakika sonra kana karışır.Etkilerini 5-10 dakika sonra görmeye başlarsınız.Yüz üstü yattığınızda kalbiniz sanki ağzınızda atıyormuş gibi olur.Bu arada daha kaferin hakkında bilgi sahibi değilken 3 adet xpress içmiştim ve yerimde duramamıştım.Benim size önereim haftada 2 gün seçin (mümkünse yakın olmasın.) O 2 gün sabah evden çıkmadan 100-150 mg arası kafein alın.Bu günleri aşırı yorulucağınız veya dikkat gerektiren günlerden seçmeye özen gösterin.Bağımlı olmadan , kafeinin yararlarından nimetinizi alırsınız.Kafeini amaç olarak değil araç olarak görün.Ne olursa olsun zararları , yararlarından fazla.Yararlarını ön plana çıkarmaya bakın.

Bu konuda bilmediğim , atladığım yanlış yazdığım yerler olabilir.Eklemek istediklerinizi lütfen yazın.Kafein yarine kahve kelimesini kullanmış olabilirim , sonuçta kafein denilince akla kahve gelir.Bazı yerlerde yazım hataları olabilir çünkü kopyala yapıştır yapmadan kendim yazım.Fikirlerinizi merak ediyorum.Umarım bilmediğiniz şeyleri benim sayemde öğrenmişsinizdir.Bildiklerinizi siz de paylaşın ..!

• 900 küsür mg alarak komaya girmişliğim var,cidden abartmamak gerek.(malum sınavlar nedeniyleydi fakat komaya girince bir işe yaramadı tabi) Cidden çok rahatsız edici bir durum.Aslında halen biraz bağımlı sayılırım fakat eskisi kadar değil.Bağımlı olduktan sonra uyku açma gibi bir etkisi de kalmıyor.

Bu arada koma nasıl bir şey diye merak ediyorsanız önce nabzınız çok yükseliyor,delicesine koşmak istiyorsunuz.Ardından elleriniz buz kesiyor ve kontrolsüzce titriyorsunuz.Sesiniz değişiyor.Kısacası can sıkıcı bir olay.

Her şeyin fazlası zarar tabi.
  • Kefalci kullanıcısına yanıt
    ''900 mg içtim bişey olmadı.'' kafasında mısın yani ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: RobThomas_8

''900 mg içtim bişey olmadı.'' kafasında mısın yani ?

Bir şey olmamışa benziyor mu sence İçmeyin içirmeyin o kadar.Ertesi güne 3 sınavım olunca kaçınılmazdı tabi.
  • Şu kısmı anlamadım ?
    ">)Kafein aldıktan sonra yemek yemek kilo aldırır çünkü kafein metabolizmayı hızlandırır.(Kilo almak isteyen arkadaşlar için yararları kısmına da yazabiliriz.) "

Metabolizmanın hızlanması yıkımın artması demek yani kilo aldırmaz. Yararları kısmında yazdığınızla da ters düşmüş zaten.
  • NaxHar kullanıcısına yanıt
    Hayır , metabolizma hızlandıktan sonra siz ne yaparsanız daha hızlı sonuç alırsınız , yemek yerseniz daha çabuk yağa dönüşür örneğin , hareket ederseniz daha çok kilo verirsiniz.Ters düşme gibi bi durum da yok , metabolizma hızlandıktan sonra ne yapacağınız size kalmış.Faydalanabilirsiniz de , zarar alabilirsiniz de...
  • quote:

Orijinalden alıntı: RobThomas_8

Hayır , metabolizma hızlandıktan sonra siz ne yaparsanız daha hızlı sonuç alırsınız , yemek yerseniz daha çabuk yağa dönüşür örneğin , hareket ederseniz daha çok kilo verirsiniz.Ters düşme gibi bi durum da yok , metabolizma hızlandıktan sonra ne yapacağınız size kalmış.Faydalanabilirsiniz de , zarar alabilirsiniz de...

Çok yanlış düşünüyorsunuz daha yavaş yağa dönüşse daha mı iyi ? Yıkım hızlanır hocam yanlış düşünüyorsunuz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Az kalsın öldürüyordu beni 2 gün önce.Ben kafein nedir bilmezdim 500 ml filtre kahve içtim.Birde antibiyotik atmıştım benim kalp atışı oldu dakkada 120 vücut titriyor kalp hastalığımda var kapakçıklardan biri eksik bende.

Ben bu kafein olayını böyle bilmezdim ya bildiğin korku, endişe, şaşkınlık hepsi bir arada beyin zaten iptal oldu benim bir süre ancak ertesi gün düzelebildim.Kalp olayı gerçekten sıkıntı yaşadım yani durduk yere kalp ritmimi inanılmaz bozdu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.