Şimdi Ara

Kahve

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2 saniye önceki kahveyle 4 saniye sonraki kahve aynı değilse, bir kahveyi 10 dakikada içtiğimizi düşünürsek, her defasında farklı kahveleri mi içiyoruz?

• 2 sn önceki kahve ile 4 sn sonraki kahve neden aynı değil? Eğer mesele sıcaklıksa evet her yudumda farklı kahve içiyoruz ama eğer tat ise belli sıcaklığın altına düşmeden bitirdiğimiz için aynı kahveyi içmiş gibi algılıyoruz. 10dk da tahminimce soğur o kahve.
  • quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

2 sn önceki kahve ile 4 sn sonraki kahve neden aynı değil? Eğer mesele sıcaklıksa evet her yudumda farklı kahve içiyoruz ama eğer tat ise belli sıcaklığın altına düşmeden bitirdiğimiz için aynı kahveyi içmiş gibi algılıyoruz. 10dk da tahminimce soğur o kahve.
    Akış öğretisi
    Herakleitos'a göre her şey akar ve sürekli değişir.Ana madde olarak gördüğü Ateş bir an için bile hareketsiz kalmayan bir maddedir.Bu büyük filozofun akış öğretisini ifade eden sözleri şunlardır:

"ποταμοῖσι τοῖσιν αὐτοῖσιν ἐμϐαίνουσιν, ἕτερα καὶ ἕτερα ὕδατα ἐπιρρεῖ."

"Aynı ırmaklara girenlerin üzerinden farklı sular akar" [16]

"Ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν."

"Aynı ırmaklara gireriz ve girmeyiz. Hem varız hem yokuz."

Heraklitos'un argümanını kastediyorum özetle.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-596C9B846

Bu mesaj silindi.
    Doğrusu nedir hocam?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Anladım hocam, teşekkür ederim. Yani hareketli durumlarda değişim olur deniyor.
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Sağ olun hocam anlamıştım şimdi daha detaylı anladım.
  • Evet. Her yudumda farklı bir kahveyi içiyorsun. Modern fizik açısından da öyle Herakleitos'un (hem antik çağın hem de tüm zamanların en büyük düşünürlerinden birisidir bu arada) varlık felsefesi açısından da.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    STARBUCKS KAHVE TARİFİ
    14 yıl önce açıldı
    ESPRESSOLAB KAHVE 50&#8378;
    geçen hafta açıldı
    Espresso kahve kodu
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bana kalırsa aynı kahveyi içiyoruz. Çünkü buradaki aynılık makroskobik boyuttaki olgunun bir ifadesi. Ben mocha ama sen espresso içersen, farklı bir kahve içmiş oluruz. Buradaki farklılık da, kahvenin makroskobik boyuttaki özelliğinden, farklılığından kaynaklanıyor.
    Ama bu atomik yada moleküler boyutta kahvenin moleküllerinin değişmediği, etkileşime girmediği anlamına gelmiyor.

Burada her saniye kahve değişiyor ama onu içecek olan ben değişmeyen bir ben olarak ifade edilmiş. Bu boyutta her saniye kahve değişirken, ben sabit mi kalıyorum? Bende değişiyorum. Eğer ben değişirken aynı ben isem, o halde kahve değişirken onu farklılaştıran şey nedir? Dolayısıyla burada farklı bir ben yada kişi, farklı bir kahve içmiş oluyorum gibi bir şey söylemiş oluyoruz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Herakleitos'un anlattığı felsefi bir olaydır ve bilimsel olarak da gerçektir.

"Aynı ırmaklara girenlerin üzerinden farklı sular akar" ile anlattığı durum şu, herşey her an değişiyor. Sen kahve içerken her saniye kahve soğuyor ve tadı matematiksel olarak değişiyor ama insan zihni bu değişikliği nokta atışı şeklinde algılayamıyor.

Örneğin atom saatlerini düşünelim, insan beyninin algılayamayacağı seviye zamanı matematiksel olarak nerdeyse nokta atışı algılar ve bize gösterir.
  • Ayrıca farklı kişiler içiyor . Tam olarak farklı kahveleri farklı kişiler içiyor. Zaman geçerken boşluğa heykeller yapıyoruz.

Gerçek anlamda akışkan bir algı mümkün değil. Veya akışkan bir kayıt. Zamanı durdurarak aldığımız kareleri algılıyoruz, yani zamanın abstrakt karelerini. Gözlerimiz tıpkı bir video sinyali gibi yaklaşık olarak saniyede 80 kare çekiyor. Akışkanlık tamamen zihinsel, veya gerçek akışkanlık zihinde yeniden canlandırılan bir şey.

Ayrıca Bradley / Yarbus deneyini incelemenizi tavsiye edebilirim. Bu psikofizik bilgimizi değiştiren önemli bir kilometre taşıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Ayrıca farklı kişiler içiyor . Tam olarak farklı kahveleri farklı kişiler içiyor. Zaman geçerken boşluğa heykeller yapıyoruz.

Gerçek anlamda akışkan bir algı mümkün değil. Veya akışkan bir kayıt. Zamanı durdurarak aldığımız kareleri algılıyoruz, yani zamanın abstrakt karelerini. Gözlerimiz tıpkı bir video sinyali gibi yaklaşık olarak saniyede 80 kare çekiyor. Akışkanlık tamamen zihinsel, veya gerçek akışkanlık zihinde yeniden canlandırılan bir şey.

Ayrıca Bradley / Yarbus deneyini incelemenizi tavsiye edebilirim. Bu psikofizik bilgimizi değiştiren önemli bir kilometre taşıdır.
    Hocam bir sanatçının ardışık 2 yıl aralıkla 8 yıllık 4 kez olan bir konser sürecinde bile tipi değişiyor. O zaman her konsere çıkan sanatçı da aslında farklı bir öz ya da objeyi temsil ediyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-ED4010EAB

Hocam bir sanatçının ardışık 2 yıl aralıkla 8 yıllık 4 kez olan bir konser sürecinde bile tipi değişiyor. O zaman her konsere çıkan sanatçı da aslında farklı bir öz ya da objeyi temsil ediyor.

Alıntıları Göster
    Burada hangi olguyu, hangi düzeyde referans alacağımızın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kavramlarımız ona göre belirleniyor.
    8 yıl sonra; "aynı" grup ile konser verebilir, yüz hatları "farklı" olabilir, ses tonu "farklı" olabilir, "aynı" besteyi söyleyebilir, konseri yine "aynı" kişi verebilir(8 sene önce özkan idi, şimdi yine özkan(makro boyut)) bazı düşünceleri "farklı" iken bazı düşünceleri yine "aynı" kalabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

Burada hangi olguyu, hangi düzeyde referans alacağımızın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kavramlarımız ona göre belirleniyor.
    8 yıl sonra; "aynı" grup ile konser verebilir, yüz hatları "farklı" olabilir, ses tonu "farklı" olabilir, "aynı" besteyi söyleyebilir, konseri yine "aynı" kişi verebilir(8 sene önce özkan idi, şimdi yine özkan(makro boyut)) bazı düşünceleri "farklı" iken bazı düşünceleri yine "aynı" kalabilir.

Alıntıları Göster
    aynı besteyi söyleyebilir ama müzik aynı müzik olamaz. 1965 yılında bir konserde seslendirilen şarkı ve arka plandaki enstrüman- 1971 yılında seslendirilen şarkı ve enstrüman sesiyle çok farklı oluyor. Mesela 1968 The Doors Live at Matrix konserindeki ''Light My Fire'' ile 1970 The Doors Isle of Wight konserindeki ''Light My Fire'' birbirinden çok farklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-ED4010EAB

aynı besteyi söyleyebilir ama müzik aynı müzik olamaz. 1965 yılında bir konserde seslendirilen şarkı ve arka plandaki enstrüman- 1971 yılında seslendirilen şarkı ve enstrüman sesiyle çok farklı oluyor. Mesela 1968 The Doors Live at Matrix konserindeki ''Light My Fire'' ile 1970 The Doors Isle of Wight konserindeki ''Light My Fire'' birbirinden çok farklı.

Alıntıları Göster
    Tamam, burada farklılık enstrümanı referans aldığımız da ortaya çıkıyor, ama besteyi/sözleri referans aldığımızda aynı oluyor. Bu yüzden neyi referans alacağımız önemli.

Ama kahve konusunda şöyle bir sorun var, kahve her saniye değişiyorsa/farklılaşıyorsa, demekki referans aldığımız şey kahvenin türü değil(çünkü kahve her saniye espressodan mocha ya geçmiyor), referans aldığımız şey kahvenin molekülleri vs. Kahveyi her saniye içecek olan "ben" iken, ben dediğim şey de her saniye aynı mı kalıyor? Hayır, bu boyutta ben dediğim şeyde aynı kahve gibi değişiyor. Dolayısıyla farklı benler, farklı kahveleri içiyor demiş oluyoruz. Yani demekki ben her saniye farklı bir kahve içmiyorum, çünkü o ben, birkaç saniye sonra kahve ile birlikte değişti.

Ama ben dediğimiz şeyi hala aynı olarak kabul edersek, ben değişirken hala aynı ben isem, o halde kahve değişirken onu farklılaştıran şey nedir?

• Farklı sıcaklıklar gözlemcinin referansından her bir molekül için farklı kuantum uyarılma hali demek. Kahvemiz entropik anlamda soğurken (ortamda ışıma yaparken ve ortamla beraber bir ısıl dengeye ulaşırken) dahi kuantize perspektifte başkalaşıyor. Uyarılmış bir parçacıkta enerji kaybı daha az uyarılmış yeni bir parçacık ve eksilen enerjiyi taşıyan foton (kuantize enerji zerresi) yaratıyor. Bir insanın yaşlanması da şüphesiz ki onu meydana getiren kompleks sistemin entropisinin çoğalmasıyla, mekanik ilişkideki moleküler tertiplerin bizim için artık elverişsiz olan bir hale gelmesiyle (kalıtsal olarak düşünüldüğünde telomer yitimiyle) ilgili. Moleküller sürekli dönüşürken ve sonları bize nazaran hemen geliyorken bizler sistemsel çöküşe (yaklaşık 0.8 - 1.0 asır) kadar varlık gösterebiliyoruz.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    yani her 8-10 yıl geçtiğinde gözle görülür bir biçimde yaşlanıyoruz.?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E19076E5A

yani her 8-10 yıl geçtiğinde gözle görülür bir biçimde yaşlanıyoruz.?
    Muhtemelen öyle oluyor hocam.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.