Şimdi Ara

Kaliteli Su Arıtma Cihazı ve Filtre Tavsiyeleri (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: byzamane Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 5 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
8.398
Cevap
320
Favori
540.684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Damacana su tüketiminin insan sağlığına zararları kamuoyunda güncelliğini koruyor. Peki bu zararlar tam olarak nelerdir ve sağlığımızı kaybetmemek için nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle damacana suyun neden sağlığımızı tehdit ettiğini anlatalım. Damacaların üretildiği ham madde Bisfenol A (BPA) isimli bir kimyasaldır.

Bisfenol A (BPA) Nedir?
    Bisfenol A yani BPA pek çok farklı sektörde kullanılan ve aslolarak plastiği sertleştiren bir kimyasaldır. BPA, hormon benzeri bir östrojen taklit etme özelliğini sahiptir. Vücudun hormonlarını taklit edebilme işlevleri yüzünden, hormonların üretiminden, taşınmasına ve işlevsellik yıkımına kadar pek çok zarar gösterebilir.

Pek çok ülkede Bisfenol maddesinin gıda maddelerini taşıyan kaplarda kullanılması yasaklanmıştır. Örneğin Avrupa Birliği ve Kanada BPA’nın bebek biberonlarında kullanılmasını tamamen yasaklamıştır.

Cincinnati Ünevirstesi’nde yapılan bir araştırmada yüksek sıcaklıklara maruz kalan BPA içeren maddelerden yapılan kaplardan plastiğin yiyeceğe veya suya geçtiği ortaya çıkarılmıştır.

Bisfenol A’nın Zararları

BPA vücutta bir hormon gibi davranır ve anne vücudundan çocuğa aktarılarak, çocuğun ana karnındaki gelişimine zarar verebilir.
    BPA özellikle östrojen hormonunu taklit edebilmesiyle gündeme gelmiş bir maddedir. Östrojen hormonu, kadınlarda yumurtalıktan salgılanan ve rahim iç zarının gebeliğe hazırlanması için gereken bir hormondur. Bu hormonun işlevsel bozukluğu kısırlığa kadar varan sorunlara yol açabilir.
    BPA ayrıca yüksek sıcaklıklara maruz kalan damacanalara geçebildiği için kanser ve obezite gibi diğer sağlık sorunlarına da yolaçabilir. BPA’nın göğüs kanseri, obezite, kalp hastalıkları, Tip 2 Diyabet, karaciğer problemleri ve sinir hastalıkları gibi hastalıklarla bağlantısı araştırılmaktadır.
    Gıda ve gıda güvenliği konusunda uzman olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, Bisfenol A’nın zararlarına şöyle dikkat çekiyor:

“Damacana suların mikroplu olmasının yanında tartışılması gereken bir husus daha var. Damacanaların yapısındaki Bisfenol A isimli kimyasal madde, üreme ve cinsel fonksiyonları alt üst etmekten, diyabet, kalp ve kansere kadar pek çok hastalığa yol açıyor. Damacanalar özellikle sıcakta, güneşin altında bekletildiğinde Bisfenol A suya karışıyor. ”

Prof. Ahmet Rasim Küçükusta ise; “Damacanalarda kullanılan kimyasal madde Bisfenol A’nın da mutlaka tartışılması gerekir. Bisfenol A plastiğin yapımında mecburen kullanılan bir kimyasal madde… özellikle bu damacanalar güneş altında bekletiliyor. Çünkü firmalar damacana saklamak için serin yerde ayrı bir tesis kurmuyor, bir açık alana damacanaları üst üste diziyor, yukarıdan gelen güneşin etkisiyle damacanadaki Bisfenol A da reaksiyona girip ister istemez suya karışıyor.”

Yine damacanalardaki Bisfenol A tehlikesine dikkat çeken Sağlıklı Su Derneği (SASUDER) Başkanı Orhan Korkusuz ise pet şişe ve damacanalardaki riski şöyle anlatıyor:

“Ancak, satış noktasına gelene kadar, özellikle üretim noktaları ve toptancılarda suyun güneşte bekleyip beklemediğinden emin olmak mümkün değil. BPA, suyun damacana ya da plastik şişede bekleme süresi ve ısıya maruz kalma oranına göre, sıvıya geçer. Dışarıda iken su alacaksanız mutlaka cam şişelerde satılanları tercih edin. Evlerinizde ise musluk suyunu, NSF belgesi olan arıtıcılardan geçirerek için. Sonrasında da mutlaka cam sürahi ya da şişelerde saklayın”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, “Damacana su, paket su sağlıksız sudur. Kontrolsüzdür, içerisinde ne olduğunu tespit dahi edemezsiniz. Musluklarımızdan akan suyun damacana suya göre daha sağlıklı olduğunu unutmamamız gerekiyor” diyerek sorunun bir başka boyutunu ortaya koyuyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, Tarım ilaçları, kimyasal gübreler, evsel, endüstriyel atıklar, kimyasal toksinler, kanalizasyon suları ve petrokimyasal sızıntıların su kaynaklarını kirlettiğini dile getirdi. “Kirletilen su kaynakları çeşitli kimyasal dezenfektanlarla temizlenmeye çalışılıyor. ABD’de her yıl sulardan kaynaklanan bir milyon ishal vakası ortaya çıkıyor. Sağlıklı su vücudun ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineralleri içermeli” şeklinde konuştu.

Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Solaroğlu son yıllarda yaygın olarak kullanılan damacanaların içerdiği BPA maddesinin başta kısırlık olmak üzere, hamilelerde düşük, çocuklarda otizm gibi sağlık problemlerini tetikleyebileceğini söyleyerek “Evlerde damacana su yerine arıtılmış su kullanın” önerisinde bulundu.

Dr. Solaroğlu, “Plastik yapımında kullanılan bifesfenol ambalajdan sızarak hayati ihtiyacımız olan suya ve diğer gıda maddelerine katılır. BPA’nın, hem kadın hem de erkekte hormon yapısını bozarak doğurganlığı bozduğuna ilişkin bilgiler var. Bazı ilmî çalışmalar, başarısız tüp bebek tedavilerinde kanda BPA düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir” diye konuştu. Anne adaylarının damacanalarda beklemiş suyu içmemesi gerektiğini belirten Dr. Solaroğlu “BPA rahim duvarı üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle kanlanmayı azaltıp bebeğin tutunmasını zorlaştırır. Bu da düşüklere ve erken doğuma yol açabilir” dedi. Damacana suları tüketmek zorunda kalanların altında 3 ve 7 yazan ambalajlardan uzak durması gerektiğini hatırlatan Dr. Solaroğlu, “Su arıtma cihazı alırken de içinde kullanılan plastik malzemenin BPA içerip içermediğine baksınlar. Özellikle bu konuda NSF sertifikası olan ürünleri alsınlar. Arıtma cihazından geçirdikleri suyu da cam şişe ya da sürahi dışında bir yerde bekletmesinler” dedi.

Damacanalarda Bakteri Oluşması Riski
    Damacanaların sağlığı tehdit eden tek boyutu içerdikleri Bisfenol A Maddesi de değil. Damacana su pompaları havayla temas ettiği için havadaki bakteri ve virüslerin pompada üremesine ve suya geçmesine yol açıyor. Ayrıca yaklaşık 50 kullanımlık ömrü olan damacanaların hangi şartlarda strerilize edildiği ve gerçekten strerilizasyon maddelerinden temizlenip temizlenmediği de tam olarak bilinmiyor.

https://puretronwater.com/damacana-suyun-zararlari/

• kerimcem K kullanıcısına yanıt
    sen nerelerdesin kerimcem😁?

bu arada herkesin kandili mübarek olsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • meeb kullanıcısına yanıt
    bayağadan beri burdayımda açılan konular üst üste silinmeye başlıyınca birbirimizi kaybetmişizdir seninde kandilin mübarek olsun dostum.
    sağolun hocam kandilimiz mubarek olsun.
    konuların silinmeside garip bir durum hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: ctnuyr

sağolun hocam kandilimiz mubarek olsun.
    çetin hocam bir arkadaş senden aldığı biocerayı yanlış çözümlemiş dolum tarihini,bana 2015 yazınca şaşırdım neyse çözdük pm den 2019.15.04 ,15 ini görünce 2015 sanmış,bende okadar eski tarihli bioceranın çetin beyde ne işi var şaşırdım haliyle...neyse çözdük yavaş akıma aldırdım memnun herhalde..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 27 Şubat 2020; 14:49:2 >
    evet hocam dün yazıştık banada iletti 04,15 yazıyor 15 yazısını 2015 olarak düşündük ikimizde ama asıl yıl yazan yeri kelepçenin altında kalmış oradan bakınca 2019 yazdığını gördük :)
  • Geçen hafta Çetin Bey'den 2 adet Xmaster pompasız cihazı Filmtec + Biocera + Pae marka 2 katmanlı tank seçeneği ile aldık.
    Cihazın parçalarını ve filtreleri elinize aldığınızda gerçekten çok sağlam ve kaliteli olduğu hissini veriyor insana.

Ürünün montajı yapılalı henüz 1 gün oldu. Yavaş bağlantı şeklinde taktık Biocera'yı. Birkaç gün daha geçsin tds ve ph değerlerini paylaşırım inşallah.

Gerek karar aşamasında, gerek aklıma takılan her soruyu sorduğumda hafta sonu, mesai saatleri dışı demeden gayet samimane, sabırla ilgilendiği için teşekkür ediyorum Çetin Bey'e.

5-6 aydır su arıtma cihazı hakkındaki forumu takip ediyorum. O kadar konuşuldu, edildi. Bu fiyat aralığında rakibi yok gibi şu an piyasada. Tereddüdü olan varsa bence yersiz.
    Açık kasa sistem düşünen kişiler için tam isabetli bir tercih olacağını düşünüyorum.
    Kaliteli Su Arıtma Cihazı ve Filtre Tavsiyeleri Kaliteli Su Arıtma Cihazı ve Filtre Tavsiyeleri Kaliteli Su Arıtma Cihazı ve Filtre Tavsiyeleri

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Dragon Fighter kullanıcısına yanıt
    Normal suyun (musluk) tds değeri kaç ? Ölçtünüz mü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayTekno -- 2 Mart 2020; 19:16:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BayTekno

Normal suyun (musluk) tds değeri kaç ? Ölçtünüz mü?
    Musluk suyu 182 cihazın üzerindeki kalitesiz mineral filtresi ile 28 çokıyordu.

• Merhaba
    Yeni taşındığım eve su arıtma cihazı almak istiyorum ama ev sahibim biraz pimpirikli tezgahın delinmesine izin vermesi zor.
    Acaba normal musluk değişerek takılsa (3 yollu musluk gibi geçiyor sanırım) verimli olur mu? Yoksa ev sahibini biraz zorlayayım mı :D
  • Hem kullanılabilirlik hemde fiyat açısından arıtma muslukları 3 yollu musluklardan daha kullanışlıdır.bence biraz zorlayın ev sahibini en son çare 3 yollu musluk takın.yerli üretim olanlar var onlar çin ürünlerine göre daha iyi.tayvan.menseililer var onlarda 700-800 TL civari

• quote:

Orijinalden alıntı: munchausenbyproxy

Merhaba
    Yeni taşındığım eve su arıtma cihazı almak istiyorum ama ev sahibim biraz pimpirikli tezgahın delinmesine izin vermesi zor.
    Acaba normal musluk değişerek takılsa (3 yollu musluk gibi geçiyor sanırım) verimli olur mu? Yoksa ev sahibini biraz zorlayayım mı :D
    Tezgahı delerseniz giderken musluğu söküp götürmeyeceksiniz. O yüzden kötü bir görüntü olmaz. Gittiğiniz yerde yeni musluk ile tekrar montaj yaparsınız.

• Dragon Fighter kullanıcısına yanıt
    Teşekkkür ederim.
    Benim giriş suyu 240-260 arası, arıtma 12-15 tds çıkıyor.
    Filmtec membran çıkışında çöp (kalitesiz) seviyesinde mineral,ph vs filtreleri var. Biocera yok.
    Suyun tadı çok iyi ama tds değerinin çok düşük olduğunu düşünüyorum.
    Bu değerler normalmidir.

• munchausenbyproxy kullanıcısına yanıt
    Aynı durum kayınpeder de var.Ama kendi istemiyor kiracı diye yoksa ev sahibinin birşey dediği yok.

Ama bir arkadaşın ev sahibi kesinlikle izin vermiyordu bende bu arıtma musluk duvar montaj aparatı ile monte ettim.Estetik kaygınız yoksa ve boruların kenarda gözükmesi ni dert etmezseniz birde fayans arasına 2 delik açabilirseniz iş çözülür.

n11.com'dan Su Arıtma Musluk Duvara Montaj Aparatı seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
    urun.n11.com
    Su Arıtma Musluk Duvara Montaj Aparatı - n11.com
    https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/su-aritma-musluk-duvara-montaj-aparati-P254627246

[simage]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSq92lOjhFX7fL67PeXHhJOxoR-jMe3JE53FG9R8RwwQyK7reD4 [/simage]

• hatta duvara da delmem derseniz şöyle güzel sunta veya mdf den kaide de yaptırabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: BayTekno

Teşekkkür ederim.
    Benim giriş suyu 240-260 arası, arıtma 12-15 tds çıkıyor.
    Filmtec membran çıkışında çöp (kalitesiz) seviyesinde mineral,ph vs filtreleri var. Biocera yok.
    Suyun tadı çok iyi ama tds değerinin çok düşük olduğunu düşünüyorum.
    Bu değerler normalmidir.
    Benim cihazda da kalitesiz mineral ph ve detoks filtreler vardı. Hepsini attım. Biocera taktım.

• 5-6 senedir su arıtıcısına ucuz filtre setleri alıyordum. Hep aklımdaydı alkali kaliteli filtre seti almak ama hepsi aynıdır düşüncesiyle erteliyordum. Sağolsun kerimcem'e danışınca Çetin beyi önerdi.
    pentair mebran, puretront post karbon, biocera alkali depo ve alt üçlü setle güzel içime sinen bir değişim oldu. İyice kapları söküp en ince ayrıntısına kadar arayı çok açmadan temizlemek lazımmış onu anladım.

Birkaç haftadır evdekilerle hastalıkla uğraşıyoruz. Doktor içme suyunuzu değiştirin diyince hanım hemen arıtmayı işaret etti ve bu denli kaliteli filtre setlerinin kullanılması gerektiğini de mecbur gördüm.

Değişim sonrası birkaç haftadır erikli şaşal su kullanıyorduk arıtmanın tadı güzel geldi. Bir kaç güne de zaten tam tadı oturmuş olur. @ctnuyr ilgi alakan için, @kerimcem yönlendirin ve yardımın için teşekkür ederim.

Estetik kaygım benim yok ama hanımın var, hayatta izin vermez.
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.