Şimdi Ara

Kalp krizi geliyorum der..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Göğüs ağrısı: Göğüs kafesinin ön kısmında duyulan baskı ve sıkışma hissi, özellikle bu ağrının efor sarf edildiği veya hareket edildiği sırada başlaması ancak dinlenme sırasında tamamen geçmesi, hastaya ve doktoruna kalp hastalığının ipucunu verir.

Nefes darlığı: Genellikle yürüme ve koşma sırasında hızlı hızlı soluma ve buna bağlı rahat nefes alamama duygusudur. Göğüs ağrısı şikâyetlerinde olduğu gibi nefes darlığı da dinlenme halinde geçebilir. Ve bu durum ciddi bir kalp hastalığının habercisi olabilir. Ayrıca bazı akciğer hastalıkları da benzer belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu durumda bir kalp uzmanına gidip tetkik yaptırmakta fayda vardır.

Çarpıntı: Kalp hızının aniden çok yükselmesi (dakikada 100-300 arası atım) veya çok düşmesi (dakikada 30-40 atım) sonucunda oluşur. Düzensiz kalp atışlarına bağlı olarak göğüs kafesi içerisinde kalbin olduğu yerde hissedilen çarpıntı duygusudur.

Bayılma: Genellikle kişi ayakta dururken birdenbire bilincini kaybeder. Aniden yere yığılır fakat çok kısa bir süre sonra yeniden kendine gelir. Bu tür bayılmalar son derece ciddi bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği gibi sağlık açısından 'daha az ciddi' sayısız nedenden kaynaklanabilir.

Ayaklarda şişme (Ödem): Her iki ayak bileği, ayak üstü alt bacağın ön kısımlarında su birikmesine bağlı olarak şişme olmasıdır.
    İleri derecede bir kalp yetmezliğine bağlı olabileceği gibi karaciğer, böbrek bozukluklarına bağlı olabilir. Sebep ne olursa olsun kesinlikle araştırılması gerekir.

--------------------------------------------------------------------------------

'Kriz' böyle başlıyor
    Göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalp krizinin ilk önemli belirtisidir. Aniden başlayan göğüs ön duvarından boyuna ve çeneye doğru yayılan, bazen omuz ve kolların iç kısmına vuran sıkışma, baskı hissi tarzındaki ağrılar kalp krizini düşündürmelidir.
    Ancak hastaların yaklaşık yüzde 30'u göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmektedir. Bazen de ani başlayan nefes darlığı, soğuk soğuk terleme, kalp çarpıntısı görülür.
    Bu şikâyetlerin kalp krizi olup olmadığı sorusu akla geldiği an, hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurup, kalp elektrosu çekilerek, uzman hekimle görüşmek hayati önem taşımaktadır. Kalp krizinin belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Bu belirtiler karmaşık olup, hastaları ve bazen son derece deneyimli hekimleri bile yanıltabilir.
    * * *

Riskiniz nedir?
    Aynı yaşta olsalar bile her insanın kalp krizi geçirme riski diğerinden oldukça farklıdır. Bu risk düşük, orta, yüksek ve aşırı yüksek olarak derecelendirilebilir. Derecelendirme yapılırken risk faktörleri adı verilen durumlar göz önünde tutulur. Aşağıdaki yedi geleneksel risk faktörünün bir arada bulunması o kişideki kalp krizi ihtimalini ve ani kalp ölüm riskini yüzde 50'ye yaklaştırır.

Genel risk faktörleri

Yüksek kolesterol

Yüksek tansiyon

Diyabet (şeker hastalığı)

Sigara kullanımı

Ailede kalp hastası bulunması

Hareketsiz yaşam biçimi

Yaş (35-40 ve üzeri)
    Kriz anında yapılacaklar
    Kalp krizi anında hastaya nasıl yardımcı olmak lazım?
    Kalp krizi anında yapılacak ilk iş hastanın derhal hastaneye transferini planlamak olacaktır. Ondan sonra kalp krizi geçiren kişinin düz bir zemine yatırılması gelir. Hastayı yatırırken boynu geriye, çenesiyse sol tarafa çevrilmelidir. Eğer tansiyonu düşükse, soğuk soğuk terliyorsa ayaklarını yükseğe kaldırmak lazım.
    Ayrıca kalp hastaları çoğunlukla yanlarında dil altı tabletler taşırlar. Ceplerine veya çantasına bakarak bu tabletler bulunup hastaya verilmelidir. Buna rağmen hastada herhangi bir rahatlama görülmezse veya hastanın durumu çok kötüyse ikinci bir tablet de verilmelidir.
    Daha ileri aşamada eğer kişinin kalbi durmuşsa ve yanındaki kişi kalp masajı yapmayı biliyorsa hemen kalp masajına başlamalı, hatta suni solunum yaptırmalıdır. Yakınları kalp hastası olanların suni solunum ve kalp masajını öğrenmesi şarttır.

• Geçen gün dayım da bu belirtiler vardı.Doktora giitik ufak bişey dedi doktor..Ama insanı bayağı korkutuyor dikkat etmek gerek..
  • Böyle durumlarda krizi geçiren kişinin yakınında bulunanların soğuk kanlı olması gerekir ki doğru müdahale yapabilsin ki bu en önemlisi belki de.
  • evet soğuk kanlı olmak çok önemli gerçekten...ama bu biraz zor ve yapısal bir özellik sanırım..mesela bazı insanlar her olayda soğuk kanlıdır..bazıları en ufak bir olayda bile telaşlanır
  • Soğuk kanlıyımdır asla hiç birşey için telaşlanmam...
  • şanslısın
    quote:

Orjinalden alıntı: Jerfii

Soğuk kanlıyımdır asla hiç birşey için telaşlanmam...
  • Sanırım sadece bu konuda...

quote:

Orjinalden alıntı: thelostempire

şanslısın
    quote:

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

• quote:

Sanırım sadece bu konuda...

quote:

şanslısın
    quote:

• Ya hocam bunun belirtileri ile panik atak belirtileri falan aynı neredeyse..
    Bu olayların şişme,bayılma dışında olanları bendede var.
    Fakat 3 doktorda ekg olsun, ultrason olsun birşeyin yok dediler.
    Nefeste ara sıra dengesizleşir benim, bak şimdi okuyunca korktum.
  • bence bişey yoktur..eğer ultrasonda da çıkmadıysa
    quote:

Orjinalden alıntı: Cenk

Ya hocam bunun belirtileri ile panik atak belirtileri falan aynı neredeyse..
    Bu olayların şişme,bayılma dışında olanları bendede var.
    Fakat 3 doktorda ekg olsun, ultrason olsun birşeyin yok dediler.
    Nefeste ara sıra dengesizleşir benim, bak şimdi okuyunca korktum.
  • oo denizcim yüzbaşı olmuşsun hayırlı olsun
  • quote:

Orjinalden alıntı: punkky

oo denizcim yüzbaşı olmuşsun hayırlı olsun

sağol..
  • Asla ihmal edilmemesi gereken organımızdır kalp. Bunun için dikkatli olalım, önemseyelim. İhmale gelmez.
  • çarpıntı olayı aşırı olunca telaşlanıyorum ama öğrenmedim daha sebebini. ihmal etmemek lazım kalbi.
  • benimde daha önce kalbimde sorunum olmuştu...ekg eko çektiler çok şükür ki bir şey çıkmadı..sizinde böyle sorunlarınız varsa bence ihmal etmeden doktora gitmelisiniz
  • quote:

benimde daha önce kalbimde sorunum olmuştu...ekg eko çektiler çok şükür ki bir şey çıkmadı..sizinde böyle sorunlarınız varsa bence ihmal etmeden doktora gitmelisiniz

Hocam ya benim hala kalp sıkışmakta, sinir oluyorum şu olaya..
    Bazen sol taraf boşluk, bazende kalbin tam üstü sıkışıyor, acıyor.
    En fazla 2 dk sürüyor. Sinir oldum ya, Ekgdir, ultrasondur herşeyine bakıldığı halde ve birşey çıkmadığı halde hala sıkışıyor !
    Deli oluyorum ağrı yaptığında.
    Tam 3 kez Ekg, 1 kez Ultrason ve Kalp dinlendi. Cevaplar ortak, ''kalpte birşey gözükmüyor'' ee o zaman nedeni nedir be adam açıklanasa ! diyeceğin geliyor içinden..
    Psikolojik diyende var, fakat ben psikolojik olduğuna inanmıyorum. Tv izlerken, pc oynarken ne zaman sıkışcağı belli olmuyor.Psikolojik olsa onu düşünmem gerekmezmi... ?
    İşte böyle hala benim durumda hocam, sanki heran kriz geçircekmiş ( Allah korusun. ) gibi yaşıyorum şu sıralar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cenk -- 19 Kasım 2007; 14:26:05 >

• quote:

Tv izlerken, pc oynarken ne zaman sıkışcağı belli olmuyor.Psikolojik olsa onu düşünmem gerekmezmi... ?

Bu mantık doğru değil. Odak noktası başka birşey olsa bile psikolojik kökenli şeyler etkisini gösterebiliyor... Diğer başlıkta doktor ile ilgili gelişmeleri bekliyoruz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

quote:

Tv izlerken, pc oynarken ne zaman sıkışcağı belli olmuyor.Psikolojik olsa onu düşünmem gerekmezmi... ?

Bu mantık doğru değil. Odak noktası başka birşey olsa bile psikolojik kökenli şeyler etkisini gösterebiliyor... Diğer başlıkta doktor ile ilgili gelişmeleri bekliyoruz.

Valla hocam inşallah tahmin ettiğim gibi panik atak vb. birşeydir.
    Ekg testlerinde falan birşey çıkmaması, bazı şeylere hemen tepki vermem, nefes alamama hissi vb. bunu destekliyor. Bildiğim kadarı ile kalpte bir sorun olsa ağrılar uzun sürer. Bende saplantı gibi geliyor 2-3 saniyede gidiyor. Ağrılar desek en fazla 2 dk sürüyor, bu gün arkadaşla 30-40 dk kadar hızlı yürüdük bir kesilme vb. olmadı. Bilmiyorumda atlatmam gerek şu olayı.

• Benim annemde panik atak var. Hastalık ilk piyasaya çıktığında "kalbim sıkışıyor" deyip duruyordu. Defalarca kalp ile ilgilenen doktorlara gitti. Sonradan doktorlar dediki "bu panik atak, panik atak hastaları hep kalbinde sorun var sanıp bize geliyorlar. Oysa olay psikolojik." Doktorlar daha sonra yönlendirme yapıp doğru yolu buldurdular. Daha önce yapılan testlerde annemin kalbinin sapasağlam olduğu çıkmıştı, kezâ diğer testler de öyle, seninki gibi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.