Şimdi Ara

Kan şekeri düşüklüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bu son günlerde fazla araştırdım kan şekeri düşüklüğünün nedenlerini vs. Burada da paylaşmak istedim belki aynı durumu yaşayanlar vardır.
    Benim son 1-2 yıldır açlığa hiç dayanamıyorum, çok halsiz ve enerji kaybım olur ayrıca çocukluğumdan beri ellerim titrer, normal tok olduğum zamanlarda titreme çok az ama aç kaldığımda acayip titreme oluyor ve dayanamıyorum hemen gözüm kararıp tansyonum düşer böyle 1 kez bayılmıştım oruç tuttuğumda.
    Etrafımdakiler kan şekerimin düşük olduğunu söylüyorlar ya da gizli şekerin var falan diyorlar. Şeker hastalığınıda araştırdım belirtilerin hepsi yok sadece aşırı kilo kaybım var, bulanık görme (zaman zaman), sık sık açlık hissim var yani çok acıkıyorum. Bunun dışında sık idrara çıkmam(ama bu son günlerde biraz arttı) ya da bol su içmem orta düzey annem bol su içtiğimi söyler ama hergün içmem bazı günler.Şeker hastalığı başlangıcı olabilirmi bilmiyorum.
    Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim ve aynı durumu yaşayanlar var mı?

Teşekkürler...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Kan şekeri düşmesi yada hipoglisemi bende de var bunun ilerisi şeker hastalığı oluyormuş. önce ideal kiloya düşmek. boyunuz 1.70 ise kilonuz 60 civarı olmalı fazlasından kurtulun.ben bu şekilde sürekli ve uzun süreli başağrısından da çok şükür kurtuldum. ekmek ve unlu mamul şekeri kesinlikle bırakın, protein, et yumurta yoğurt süt ceviz filan ile beslenin. birde bir öğünde tek çeşit yiyin sadece et veya sadece yumurta gibi. disiplinle uygulayın sonucu görünce dua edeceksiniz.ama ara öğün yemeyin. zaten protein yerseniz acıkmassınız.
  • Hipoglisemi (Kan şekeri düşüklüğü)
    Hipoglisemi, yani kan şekeri düşüklüğü diyabetin en sık rastlanılan komplikasyonudur. Kan şekeri seviyesinin 50 mg/dl altına düşmesidir ancak hipoglisemide belirtiler kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar 60 mg/dl altı değerlerde de hipoglisemi belirtileri gösterirler.

Diyabeti olmayan bir kişinin kan şekeri seviyesi hiçbir zaman 50 mg/dl altına düşmez, çünkü doğal olarak control sistemi uyarılır, insulin salgılanması durur; glukagon, adrenalin, kortizol gibi kan şekerini yükselten hormonlar salgılanarak hormone tablosunu dengeler. Kişi kendini aç hissetmeye başlar ve birşeyler yiyerek kan şekerini yükseltir. Eğer insulin yapılır veya insulin salgısını arttıran bir ilaç kullanılır ve hiçbir şey yenmezse hipoglisemi gözlenir. Bazen de hata ile fazla doz insulin yapılır, bu da kan şekeri düşüklüğüne yol açar.

Hipoglisemi belirtileri nelerdir?
    Terleme, titreme, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, açlık hissi, sinirlilik ve bayılma hipoglisemi belirtileridir. Beynin normal çalışabilmesi için glukoz gereklidir, bu nedenle hipoglisemi de beynin çalışma kapasitesi azalır. Hipoglisemiyi ortaya çıkarıcı durumları engellemek, hipoglisemi ile başa çıkmanın en iyi yoludur. Yeni tanı almış diyabetlilelere ilk öğrettiğimiz şey, hipoglisemi belirtileridir ve en korktuğumuz olayın hipoglisemi olduğundan bahsederiz. Disiplinli bir diyabet hastasında hipoglisemi çok az gözlenir. Uygun doz ve zamanda insülinini yapan, yemeklerinin saatlerini atlamayan, öğün atlamayan hastalar riski en aza indirirler. Düzenli kan şekeri ölçümleri yapılmalıdır.

Sık sık hipoglisemi nöbetleri geçirenlerin beslenme düzenlerinin yeniden ayarlanması ve insülin dozlarının yeniden hesaplanması gerekir. Eğer insülin iğnenizi yapmış ve herhangi nedenden dolayı yemek yiyememişseniz, yanınızda bulundurduğunuz şekerleme veya bisküvi gibi karbohidratlı gıdaları tüketin. Ani ve aşırı biçimde hareket etmeyin; mesela otobüse yetişmek için koşturmak, ek öğün almadan futbol oynamak gibi. Alkol almak, karaciğeri yorduğundan ve karaciğer alkolü parçalamak için çalıştığından, yeterli glukoz üretilemez ve hipoglisemiye yol açar.

Hipoglisemi atağı ardından sıklıkla, bir cevap olarak hiperglisemi gelişir. Bunun nedeni, organizmanın düzenleyici mekanizmalarınınhızla devreye girmesi ve glukozun depo edildiği karaciğerden, kana karışmasıdır.

Uygun tedavi uygulanmadığında, orta derecede bir hipoglisemi bilinç bulanıklığı belirtisi ile hipoglisemik komaya dönüşebilir. Bu durumun acil tedavisi gerekir. Bilinç kaybı riski nedeniyle diyabet hastaları üzerlerinde diyabetli olduklarını ve kullandıkları tedaviyi belirten bir kart taşımalıdır. Hipoglisemi koması yaşlılarda daha ağır olabilir ve insülin ile birlikte sulfonamide cinsi antidiyabetik kullananlarda daha sık görülür. Ayrıca insulin dozunun fazla yapılması, öğün atlanması, az miktarda yemek yenmesi ve aşırı fizik aktivite de hipoglisemiye yol açar.

Hipoglisemi nasıl tedavi edilir?
    Hipoglisemi belirtileri saptandığında, hafif ataklarda limonata veya ağıza atılan iki,üç kesme şeker kan şekerini yükseltir. Diyet içeceklerde şeker yerine suni tatlandırıcılar kullanıldığı için bunları tüketmenin faydası yoktur. Diyabetlilerin yanında, çantalarında şekerleme, meyve suyu ve bisküvi bulunması yararlı olur. Özellikle spor yapanlar ve araba kullananlar için bu daha da önemlidir. Sütün kana karışması daha yavaş olduğu için, ani hipoglisemi atağında kullanılması uygun değildir.

Aniden kan şekeri düşerse, eğer limonata ve şeker gibi kan şekeri yükselticileri kullanacak vakit bulunamazsa, belirtiler ağırlaşabilir ve hasta havale geçirebilir. Bu durumda yapılacak en önemli şey glukagen isimli iğneyi kol veya kalçadan yapmaktır. Diyabetlilerin glukagen isimli ilacı acil durumlar için yanlarında bulundurmaları faydalıdır. Glukagen insüline zıt etki yapıp kan şekerini yükseltir. Tabii bu mümkün olmazsa hemen hastaneye başvurulmalıdır.

Özellikle tip 1 diyabetli çocuklarda en korktuğumuz hipoglisemi atağı, gece uykuda olandır. Gece saat 3-4 civarında terleme, huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkarsa kan şekerinin ölçülmesi gerekir. Aslında yeni diyabetlilere de bu tavsiye edilir. Eğer gece kan şekerleri düşüyorsa insülin dozu yeniden ayarlanır, akşam yatarken ki öğün saati yeniden değerlendirilir.

Kaynaklar:
    https://www.florence.com.tr/hipoglisemi-kan-sekeri-dusuklugu
    http://www.iyibakkendine.com/kan-sekeri-dusuklugune-ne-iyi-gelir/

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ağızda kan tadı ?
    8 yıl önce açıldı
    Glukoz Kan Şekeri
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.