Şimdi Ara

Kaotika ya sorular (1.1) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
0
Favori
1.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Deep Impact

bence Kaotika bu tip diyaloglardan hiç hoşlanmıyor ...

saol valla beni anladığın için. İnan çok gerildim bu tür diyaloglardan.

akarahmet
    verdiğin mimar sinan örneğinde zaten mimar sinan da somut bir varlık, etiyle kemiğiyle yaşamış bir insan. Süleymaniye cami de gözümüzle gördüğümüz eni boyu yüksekliği belli bir yapı. O yapı ile mimar sinan arasındaki ilişkşi de bilinen birşey. oysa biz maddeyi anlamaya çalışıyoruz daha doğrusu içinde yaşadığımız madesel evreni.

birbiri üzerine kıvrılan felsefelerle de bir yere varamayız. zaten bir yere varılsa idi materyalizm diye bir şey olmazdı.

• _ShineOn_

ben dinde kader denen kavramın, insanın özgür iradesini esareti altına aldığına inanmıyorum. bu kader meselesi yanılmaya çok açık bir kavramdır. eğer insan kaderinin elinde bir esir olsaydı, dünyanın yaratılmasının hiç bir anlamı olmazdı. ben bunu çevremdeki mutasavvıf ama aklı başında eğitimli insanlarada anlatamadım. insanın kaderinin esiri olduğunu iddia ediyorlar. o zaman sorarım madem öyle, neden dünya yaratılmış olsun neden insanlar yaptıklarından sorumlu tutulsun? her zaman şunu iddia ederim Allah yapacaklarınızı bilir. kader budur. ama Allah gayretinize göre orada değişikliklerede fırsat yaratmıştır

eğer öyle olmasaydı işi çok iyi kavrayan veliler gayret göstermez iş oldu bitti diye kapanır bir yere ortaya bile çıkmazlardı, ne talebe yetiştirirlerdi ne ilim yayarlardı. eğer kaderin elinde mahkum olduğunuzu iddia ederseniz, insana verilen özgür iradeyi reddetmiş, dolayısıyla dünyanın yaratılma amacınıda reddetmiş olursunuz. halbuki Allah çalışıp gayret göstermeyi tavsiye ediyor. demekki insanoğlunun kavrayamadığı daha çok şeyler var. şu an itibari ile sen kendini istediğin yöne yönlendirebilirsin. özgür iraden var, istediğin sözü söyleyebilme kabiliyetin var. mutasavvıfların meşhur bir lafı vardır. "vakit saat meselesi" derler. nedirki bu vakit saat meselesi? yani her şeyin önceden ayarlanmış bir vakti, bir saati var derler ama şunu düşünmezlerki, Allah o vakti o saatide değiştirir, insanın gayretine göre öne alır geciktirir kaldırır. bunun aksini kim idda edebilir? eğer ederse, boş iddadır çünkü kimse Allah'ın ne zaman neye hükmedeceğini bilemez.

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

asıl bu konuyu demogoji yapmak için açan sensin, şimdi de kalkıp demogoji yapıyor diyorsun, madem ben demogoji yapacaktım, bundan eminsin, sorarım sana neden bu konuyu açtın öyleyse?

sen benim sorduklarıma yanıt verebildin mi? Asıl özgür irade sorununu yaratan dindir. zannedersem senin materyalizmden anladığın eski yunadaki demokritus materyalizmi...
    "gelecek maddi evrenin tamamen geçmiş maddi evrene bağlı olması" dedin. Bunu neye dayanarak söyledin diyeceğim, bilime dayanarak diyeceksin. Peki bunu kim bilecek, nasıl bilecek bunu da bilime dayanarak söyle o zaman. Kendin açtın topiği hem de verdiğim cevapları beğenmiyorsun. zaten anlayabilse idin materyalist olurdun.
    Her şeyi ama her şeyi bilen bir tanrı... Ben de bunu anlayamıyorum, yazdıklarımı okusan neden bahsettiğimi anlardın.

madem demogoji diyorsun o halde materyalizmi çürütmek için önce "bilim maddenin bittiğini kabul etmiştir" deyin. Heisenberg belirsizliği dendi. Bilim burada madde bitmiştir mi diyor yoksa ötesi hakkında hala fikir yürütüyor mu? kuantum araştırmaları hala bütün hızıyla sürüyor mu?

size=3 yukarıdaki yazı ama küçültüp alıntıladım

köşeye sıkışınca bağırıp çağırmaya başlıyorsun, bu şekilde devam edemeyiz.
    ben zaten anlayana herşeyi söyledim.
    bu topic te materyalizme göre "özgür irade" diye bir şey olmadığı tarafımdan ispatlanmıştır, kimse de bi şey diyememiştir, ilan olunur...

ben slogan atacağına "evet materyalist için özgür irade yoktur, saatin çarklarından farklı değiliz" demeni bekliyordum, topici bunun için açtım.

ben senin sorduklarına cevap vereyim, merak ediyorsan aç bir topic "dinler ve özgür irade problemi" diye...

bilim maddenin bittiğini kabul edemez, çünkü tanımı gereği bilimin inceleyebildiği her şey maddedir.

"madde ötesi" mantık&felsefe ile kavranır bilim ile değil,

bu topic in amacı materyalizm i çürütmek değildi, hala demegoji ye konuyu saptırmaya, kaçmaya devam ediyorsun
    ama merak etme onunda sırası gelecek...

1.1,1.2,1.3 derken materyalizmin çürüdüğüne şahit olacaksınız, bence şikayet et biran önce silinsin bu topic, yoksa tutunacak dalın kalmayacak

quote:

Orjinalden alıntı: SHİNE_on

önermendeki eksik burda işte. o kanunların, kuralların ne olduğunu daha bilmiyoruz. size özgür irade gibi gözüken şeyler aslında pek tabi önceden belirlenmiş kurallar doğrultusunda vermiş olduğunuz, hatta vermek zorunda oluğunuz kararlar olabilir (dine inananlar buna kader diyorlar).

senin de anladığın gibi, bilinmesi ya da bilinmemesi birşeyi değiştirmiyor, materyalist evrende özgür ürade diye bir şey yok

tartışma yetisine sahip arkadaşlarla devam etmek istiyorum,
    katkılarınızı bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 19 Ocak 2006 16:21:53 >

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

asıl bu konuyu demogoji yapmak için açan sensin, şimdi de kalkıp demogoji yapıyor diyorsun, madem ben demogoji yapacaktım, bundan eminsin, sorarım sana neden bu konuyu açtın öyleyse?

sen benim sorduklarıma yanıt verebildin mi? Asıl özgür irade sorununu yaratan dindir. zannedersem senin materyalizmden anladığın eski yunadaki demokritus materyalizmi...
    "gelecek maddi evrenin tamamen geçmiş maddi evrene bağlı olması" dedin. Bunu neye dayanarak söyledin diyeceğim, bilime dayanarak diyeceksin. Peki bunu kim bilecek, nasıl bilecek bunu da bilime dayanarak söyle o zaman. Kendin açtın topiği hem de verdiğim cevapları beğenmiyorsun. zaten anlayabilse idin materyalist olurdun.
    Her şeyi ama her şeyi bilen bir tanrı... Ben de bunu anlayamıyorum, yazdıklarımı okusan neden bahsettiğimi anlardın.

madem demogoji diyorsun o halde materyalizmi çürütmek için önce "bilim maddenin bittiğini kabul etmiştir" deyin. Heisenberg belirsizliği dendi. Bilim burada madde bitmiştir mi diyor yoksa ötesi hakkında hala fikir yürütüyor mu? kuantum araştırmaları hala bütün hızıyla sürüyor mu?

size=3 yukarıdaki yazı ama küçültüp alıntıladım

köşeye sıkışınca bağırıp çağırmaya başlıyorsun, bu şekilde devam edemeyiz.
    ben zaten anlayana herşeyi söyledim.
    bu topic te materyalizme göre "özgür irade" diye bir şey olmadığı tarafımdan ispatlanmıştır, kimse de bi şey diyememiştir, ilan olunur...

ben slogan atacağına "evet materyalist için özgür irade yoktur, saatin çarklarından farklı değiliz" demeni bekliyordum, topici bunun için açtım.

ben senin sorduklarına cevap vereyim, merak ediyorsan aç bir topic "dinler ve özgür irade problemi" diye...

bilim maddenin bittiğini kabul edemez, çünkü tanımı gereği bilimin inceleyebildiği her şey maddedir.

"madde ötesi" mantık&felsefe ile kavranır bilim ile değil,

bu topic in amacı materyalizm i çürütmek değildi, hala demegoji ye konuyu saptırmaya, kaçmaya devam ediyorsun
    ama merak etme onunda sırası gelecek...

1.1,1.2,1.3 derken materyalizmin çürüdüğüne şahit olacaksınız, bence şikayet et biran önce silinsin bu topic, yoksa tutunacak dalın kalmayacak

quote:

BENİM AYAKLARIM YERE SAĞLAM BASTIKTAN SONRA NEDEN DAL ARAYAYAIM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 19 Ocak 2006 16:38:43 >

• özgür irade diye bir şey nasıl yoktur ben anlayamadım. anlatırsan memnun olurum vese
  • özgür iradeye gelelim. kao sen ne diyorsun bu hususta. nedir insanın özgür iradesi?
  • C4 ben kısaca bahsedeyim. Neden bahsediyor biliyor musun? Ta ortaçağda bir ara böyle bir fantazi varmış. Her hareket başka hareketi doğuruyor ya işte evren sonlu imiş ve ve evrendeki maddenin temel taşları da sonlu imiş. Hal böyle olunca her şey en başından belli imiş, özgür irade yokmuş. halbuki materyalizme göre ne evren sonlu ne de materyalizmde böyle birşe var.
    İstersen sanabir link vereyim buradan bakın, var mıymış yok muymuş.
    http://www.marksist.com/kitaplik/onlineKitap/AI/
  • quote:

Orjinalden alıntı: C4
    özgür irade diye bir şey nasıl yoktur ben anlayamadım. anlatırsan memnun olurum vese

bana göre vardır da, materyalizme göre yoktur,

yani eğer varlığı sadece maddeden ibaret sayarsan "özgür irade" yokoluyor.

bunu anlatmaya çalıştım ama ciddi bi cevap alamadım,

bu dediğim ortaçağ fantazisi değil, benim şu anki materyalizm den anladığımdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 19 Ocak 2006 16:38:02 >
  • Şimdiki lafım kimseye değil vese sana da değil. içerisinde bulunduğumuz gergin ortamda kelimeler üzerine felsefe ve çürütme politikası ile kelimeleri kıvırıp kıvırıp döndürüp kısır tartışmalara girmenin kimseye faydası yok. Eğer birisi çıkıp öyle bir havaya girerse sert biçimde de gereken cevabı veririm. Eğer bunu kabul ediyorsanız ve gerçekten bir şeyler paylaşmak istiyorsanız anlatayım.
  • kao, verdiğin linki iyice bir incelemek gerek. enteresan şeyler olduğuna eminim.

peki sence eğer her şey maddede bitiyorsa, duyguları nasıl açıklayacaksın, hayalleri, idealleri vs. bunları hangi madde üretiyor olabilir? madde üzerine etki eden madde ötesi bir şeymi var, yoksa bunlarda maddenin bir takım özelliklerimi sence? (merak konusudur, tartışma amacı yoktur)
  • valla konuyla ilgisi yok ama

kaotika düşünce yapısıyla benimle tamamen zıt ama onu bi konuda takdir ediyorum...

Savunduğu düşünce hakkında çok derin bilgisi var..

Keşke biz müslümanlar olarak davamız hakkında bu kadar bilgili olsak...!!!
  • ben mateyalizmin detaylarından fazla anlamam. benim merak ettiğim konu, eğer maddeden öte bir şey yoksa, o zaman açıklanamayan şeyler ortaya çıkıyor. materyalizm bunları nasıl açıklıyor? bir bilg. kasasını ele alalım. burada çeşitli donanımlar var cpu-vga-hdd-ram gibi. maddesel bir dünya yani. tüm parçaların görevi belli, nasıl senkronize çalışacaklarıda kendi bünyelerinde ayarlanmış, ona göre imal edilmiş. sadece üretildikleri teknoloji üzerinde çalışırlar ve asla düşünmezler, duyguları yoktur. mesela kitlenmemek için çaba sarfetmezler, çakıştıkları anda kitlenirler. kendi kendilerine upgradeyi asla düşünemezler senin müdahalen gerekir. yani maddesel bir dünyadır. ama doğa öyle değildir, kendini yeniler, gelişir, değişir. insanda öyledir duyguları, düşünceleri hayalleri fikirleri vardır. yani maddeye tahakküm eden bir şey vardır. benim merak ettiğim kaotika buna kendi görüş açısı dahilinde nasıl bakıyor

• quote:

Orjinalden alıntı: RaMSeN

valla konuyla ilgisi yok ama

kaotika düşünce yapısıyla benimle tamamen zıt ama onu bi konuda takdir ediyorum...

Savunduğu düşünce hakkında çok derin bilgisi var..

Keşke biz müslümanlar olarak davamız hakkında bu kadar bilgili olsak...!!!

Öyle diyorsun ama son zamanlarda çok gerildim, farkediyorsundur. saol yine de
  • kao haklısın iş dönüyor dolaşıyor sonunda birbirini anlamaktan ziyade birbirini çürütme çabalarına şahsi çekişmelere dönüşüyor. nakkanın topiclerindede döndü dolaştı öyle oldu. mesela ben maddeyi inkar etmem, maddenin özelliklerinide merak ederim. maddenin yapısı itibariyla yaşamımıza nasıl etki ettiğinide merak ederim. varsa bir etkisi bilmek isterim. madde ötesi bir şey yokta yanılıyorsam onuda bilmek isterim. yazılanları dikkatle okurum ne anlatıyor diye. ben kaonun şimdiye kadar inananlarla yada dinle dalga geçtiğini görmedim, bir çoğu gibi saldırgan tavırlarınada şahit olmadım. bu şekilde inananlarında taktirini topladığını söyleyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 19 Ocak 2006 17:16:24 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese

materyalizmin başını ağrıttığını kabul ediyorsun yani,bence özgür irade ile ilgili sorunlar din açısından problem değil, ayrıntıya girmeyeceğim,çünkü tartışmayı bu tarafa çekmeyelim

Bence zaten tartışma ister istemez bu tarafa çekilecektir. Dairenin etrafında dönüp durmaktan başka bir şey yapılmıyor. Mesele merkezde. Tartışmanın çekilmesi gereken yer de merkez. Ha, çekilince ne mi olacak? Arapsaçı...!!!

@vese iradenin özgür olmadığı din ve tanrı inancını savunabilmek için -ki dinin adını karıştırmayı istememekte ve dolayısıyla pasif güreşmekte- en iyi savunma hücumdur ilkesiyle ve aynı silahla (özgür olmayan irade) materyalizmi vurmaya çalışıyor gibime geliyor...
    (Latife yapıyorum vese, kızma...)

• Kaotika;

quote:

verdiğin mimar sinan örneğinde zaten mimar sinan da somut bir varlık, etiyle kemiğiyle yaşamış bir insan. Süleymaniye cami de gözümüzle gördüğümüz eni boyu yüksekliği belli bir yapı. O yapı ile mimar sinan arasındaki ilişkşi de bilinen birşey. oysa biz maddeyi anlamaya çalışıyoruz daha doğrusu içinde yaşadığımız madesel evreni
    .

demiş.Biz de deriz ki;

Mimar Sinan Somut bir varlık olmaktan öte kendisi de somut bir eser somut bir sanattır. sergilendi,yeni eserler ve sanatlar göstermek isteyici tarafından yeni tasarım insanlar yaratıldı.o eser dağıtıldı.Mimar Sinan eseri ve sanatı olan Süleymaniye ile yanyana sadece rijit bir madde yığını değildi.Cami onun görür,işitir,tercih eder,diri, konuşur,bilir,gücü yeter gibi rijitlikte maddede olmayan sıfatlarını anlatıyor.Misalimizde Süleymaniye sanat,Mimar sinan sanatkardır.

Fakat gerçekte sende biliyorsun ki sen gibi mimar sinan da Süleymaniye de Sanatlardır,yaratıklardır,eserlerdir.Maddi yapılardır.Sanatkarı maddi olamaz, oda öyle olsa ona da yaratık denir.Evrende Hiç bir şey sanat ve eser olmaktan kurtulamaz ,yaratan yarattığına benzer madde olsa o da yaratılmış olurdu,yaratan olamazdı.Oysa yaratan madde cinsinden olmamalı ki yaratan olsun,yaratılan olmasın!Bu nisbetin zorunlu kıldığı bir gerekliliktir.Ya yaratan ya yaratılan. Madde iseniz yaratılansınız ,yaratan olamazsınız.

Evet Kainatın sanatkarı kainat cinsinden değildir. Kainatın onu tanıtması da vücudunun mahiyetiyle değil,sıfat ve isimleri iledir.İslam da bunu böyle ders veriyor ve söylüyor.Mahiyetini Akıl anlayamaz denmesi, evren içindeki bir şeye benzetilme sınırlamasındandır. Biz neye o desek evren içinde birşeye benzeterek deriz.Mahiyet itibariyle ne hayal etsek o Allah değildir!Peki öyle ise Allahın mahiyeti nedir?

İslamın tanımlaması ile madde olmayıp görünen olmayan bir varlıktır,her yerdedir.Fakat maddenin varlığının derecesi onun varlığı ile ölçülemeyecek nihayetsiz bir hafif derecededir.Tabiri caizse eşyanın vücüdü ile gölgenin vücüdü ne ise Rabbim ile maddi varlık onun gibidir.Biz ve hayallerimiz neyse öyledir.Ayna ile içinde çevirdiği gök ve yıldız görüntüleri gibidir.Maddi varlık ; gölge,hayal,görüntü hafifliğindedir,fakat gerçektirler.Rabbimin öylesine sağlam bir vücüdu var ki Vücüd-u Vacib denilir. O varlığın nihayet derecesindedir. Bir madde olan aynanın varlık derecesi, ‘’görüntüler’’ olan varlık derecesindeki göğü nasıl kolayca avucuna alıyor çevirebiliyorsa; bir ‘’maddi varlık derecesi’’ olan insanın mercimek tanesi kadar hafızası, Kütüphaneler dolusu bilgiyi nasıl çevirebiliyorsa , Allahın; varlığın nihayetinde olan mahiyeti dahi onsekizbin alemi öyle çeviriyor,döndürüyor,şekillendiriyor. Varlığı kendine has,başkalarına verilemez haslığı ile kendindendir.Başkasına bağlı bir varlık değildir.Maddenin ise Varlığı ondan ve ona bağlıdır.

• quote:

Orjinalden alıntı: redstorm

iradenin özgür olmadığı din ve tanrı inancını savunabilmek için

iradenin özgür olmadığı din ve tanrı inancı nasıl oluyor hala anlayabilmiş değilim? böyle bir şeyi savunanmı var yoksa benmi birşeyler kaçırdım
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: redstorm

iradenin özgür olmadığı din ve tanrı inancını savunabilmek için

iradenin özgür olmadığı din ve tanrı inancı nasıl oluyor hala anlayabilmiş değilim? böyle bir şeyi savunanmı var yoksa benmi birşeyler kaçırdım

Tabii ki bunu savunan var demiyorum. Konu irade özgürlüğü ve etrafında dönülen şey din olduğu için bu ikisini birleştirmiştim. Yoksa art niyetle söylenen bir şey yok. Umarım alınmamışsındır.
  • redstorm yoo, rica ederim neden alınayım
  • quote:

_ShineOn_

ben dinde kader denen kavramın, insanın özgür iradesini esareti altına aldığına inanmıyorum. bu kader meselesi yanılmaya çok açık bir kavramdır. eğer insan kaderinin elinde bir esir olsaydı, dünyanın yaratılmasının hiç bir anlamı olmazdı. ben bunu çevremdeki mutasavvıf ama aklı başında eğitimli insanlarada anlatamadım. insanın kaderinin esiri olduğunu iddia ediyorlar. o zaman sorarım madem öyle, neden dünya yaratılmış olsun neden insanlar yaptıklarından sorumlu tutulsun? her zaman şunu iddia ederim Allah yapacaklarınızı bilir. kader budur. ama Allah gayretinize göre orada değişikliklerede fırsat yaratmıştır

eğer öyle olmasaydı işi çok iyi kavrayan veliler gayret göstermez iş oldu bitti diye kapanır bir yere ortaya bile çıkmazlardı, ne talebe yetiştirirlerdi ne ilim yayarlardı. eğer kaderin elinde mahkum olduğunuzu iddia ederseniz, insana verilen özgür iradeyi reddetmiş, dolayısıyla dünyanın yaratılma amacınıda reddetmiş olursunuz. halbuki Allah çalışıp gayret göstermeyi tavsiye ediyor. demekki insanoğlunun kavrayamadığı daha çok şeyler var. şu an itibari ile sen kendini istediğin yöne yönlendirebilirsin. özgür iraden var, istediğin sözü söyleyebilme kabiliyetin var. mutasavvıfların meşhur bir lafı vardır. "vakit saat meselesi" derler. nedirki bu vakit saat meselesi? yani her şeyin önceden ayarlanmış bir vakti, bir saati var derler ama şunu düşünmezlerki, Allah o vakti o saatide değiştirir, insanın gayretine göre öne alır geciktirir kaldırır. bunun aksini kim idda edebilir? eğer ederse, boş iddadır çünkü kimse Allah'ın ne zaman neye hükmedeceğini bilemez.

ancak sizin tanımınıza göre allah herşeyi önceden bilir. yani ileride göstereceğin gayreti de. o yüzden önceden planlanmış şeyleri yapmış olursun. yanılıyor muyum? neyse. şimdi kader tartışmasına dönmesin burası :D

bir de sayın vese.
    quote:

umarım bu kanıtını daha yüksek ve bilimsel çevrelerde de yaparsın da bizim de övünecek birşeyimiz olur. bu arada yukarıda ben de kaderin bizim elimizde olmadığını ıspatlamış oldum galiba. ne güzel

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.