Şimdi Ara

Kapitalizm ve Sosyalizm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Abilerim ben 11.sınıf öğrencisiyim.Hoca bana bu konuyu ödev verdi. Ama internette okuduklarımla ilgi çekici hale getiremedim. Varsa bilgisi olan birisi bunların karşılaştırmasını yapabilir mi? Az ama öz bir şekilde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yok mu kimse :(

• kendi ülkemde kapitalizm
    diğer ülkelerde sosyalizm olmasını isterim
    sosyalizm kapitalistlerin oluşturduğu bir şey aslında herkes bilmiyor bunu
    bilgiyi google dan alabilirsin ben görüşümü belirttim.
  • Altıpatlar kullanıcısına yanıt
    Google çok ağır sıkıcı ilk 3 dakkadan sonra kimse dinlemez ama yinede araştırıyorum sağolun

• 1.3.1. Serbest Piyasa Ekonomisi-Kapitalist Ekonomi

Adam Smith ile başlayan serbest piyasa ekonomisi anlayışında bir çok okullar oluşmuştur. Keynes, Fridman bu okulların önemlileridir. Bu doktrinde fiyatlar kontrol edilmez, devlet fiyatlara müdahale etmez, para da mal gibi arz-talep altında fiyatını bulur, paranın getirisi yani faizi vardır. (Tam istihdama ulaşıldığında faizin sıfır olacağı doktrinde ifade edilmesine rağmen şimdiye kadar böyle bir sonuç elde edilememiştir). Piyasayı arz talep kanunu düzenler, yatırımlar uyarılmış yatırımlar (talebin yönlendirdiği yatırım) dır. Bu anlayış geniş ölçüde kapitalist sistem olarak da bilinir. Kısa tarif olarak, üretimin özel girişimci tarafından kar amacı ile yapılıp pazarda satıldığı ekonomik sistemin adıdır. Sistem haline gelmesi, bir ekol olması Batıda başlayan sanayi devrimi ile birliktedir. Bu ekonomi anlayışına kapitalist ekonomik anlayışı da denilir. Başlangıçta hiçbir düzenlemenin olmadığı şekline vahşi kapitalizm denilmiş, bilahare, sistem üzerinde toplumların yaşantısına uygun düşen bazı kısıtlamalara gidilmiştir. Bazı ülkelerde, kritik sektör tanımlaması yapılarak, devlet yatırımları yapılmış, fiyatlara sınırlamalar getirilmiştir.

1.3.2 Kontrollü Ekonomi- Sosyalist Ekonomi
    Bu doktrini Karl Marx formüle etmiş olup, serbest piyasa ekonomisine- kapitalist sisteme muhalefetten doğmuştur. Buradaki ana kabul, yatırımları, üretimi, fiyatları devlet düzenler, faiz yoktur, tam istihdam zaruridir. Üretimde artı değer vardır, bu değerin paylaşılması hakça olmalıdır. Bu doktrine merkezi planlama sistemi de denilmektedir. Halkın ne üreteceği, ne tüketeceği devlet tarafından planlanır. Buna komünist sistem, merkezi planlama sistemi de denilmektedir. Bu sistemde müteşebbis yoktur. Müteşebbis emekçiyi sömüren bir kişidir. Pazar, güdümlüdür, tüketici devletin öngördüklerini tüketmek durumundadır. Tercih yapabilme çok sınırlıdır. Sistem öyle uygulandı ki, bireyin mesleğini de rejim, sistem adına tayin ederdi.Öğrenci ileride ne olmak istediği değil, rejimin istediği olmak durumundadır. Bu model insan tabiatına ve tabiat kurallarına aykırı olduğundan bugün takipçisi kalmamış gibidir.

Hadi yine iyisin vize zamanına denk geldi notlar hala pcdeyken atayım dedim.

• Youtubeye yaz basit anlatımla falan filan diye çıkar herhalde. Olmadı sscb ve amerikanın üstünden giderek anlat bu ideolojileri daha dikkat çekici hale getirirsin

• ÖmErenay kullanıcısına yanıt
    Çok sağol abi çok öakbule geçti

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sosyalizm niye yaşayamıyor
    2 ay önce açıldı
    Toplum çok yozlaşmış
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kola kullanmıyorum(müslümanım)sosyalizm ve kominizden hazetmiyorum ama sosyalizmden daha çok nefret ediyorum çünkü rus geliyor insanın aklıda oda sscb felan yani ateist hristiyandan daha kötüdür,onun için abd diyom
  • karl max amcan özetlemiş işte
     Kapitalizm ve Sosyalizm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.