Hiç başınıza geldimi bilmiyorum. Benim 5-6 ay kadar önce başıma gelmişti. Fiyatta anlaştığımız bir araç için el sıkıştık ve kapora verdim. Satacak kişi temiz kağıdını almak için benden bi kaç gün süre istedi ve beni arayacağını söyledi. Daha sonra beni arayarak aracı satmaktan vazgeçtiğini ve kaporamı geri vermek istediğini söyledi. Bende sağlık olsun dedim kaporamı geri aldım. Ancak internetteki ilanın benim beklediğim süre içinde internetten kalkmadığını gördüğümden aklımda şüphe kalmıştı, trafikteki bir arkadaşımdan yardım istedim ve aracın benim kaporayı geri aldığım tarihlerde başkasına satışının yapıldığını öğrendim. Karşımdaki kişinin ahlakı hakkında içimden epey yorum yaptım.
sizin başınıza böyle bir olay geldi mi ? gelse tepkiniz ne olurdu
Kaporanızı alır ve verdiğiniz kapora kadar da karşıdakinin cayma tazminatı ödemesi gerekir.
Kesinlikle onura ahlaka sığmıcak bi davranış. Bende bu işi yapıyordum hatta bigün araba pazarında sabah 10 civarında 306 sattım 200 lira kaporamı aldım aracın kağıdını ters çevirdim. Normalde 9.000 sattığım araca kaça sattın diye sorduklarında 10.000 diyodum. Adamın teki geldi ben çok beğendim 10.500 anlaşalım direk veriyim parayı diyordu. Bende düşündüm bi an ancak 2 kuruş para için elalemden küfür yemeye değmiceği için tabiki hayır dedim. Ama 500 veya 1.000 lira fazla vermişlerse havada karada satanlarda olur bu piyasada. Kapora felan dinleyen yok.
Tek kelime ile ''şerefsizliktir''.3-5 kuruş için yapılan şerefsizlikten başka birşey değildir.
Kaporayı veren kişi cayarsa kaporası yanar, yani geri alamaz.
Kaporayı alan kişi cayarsa, aldığı kaporayı geri vereceği gibi, bir o kdara para da üstüne vermesi lazım.
Bu işlerin prosedürü böyledir.
Mesela ben kapora verdiysem, o arabayı kesin aldım gözüyle hareket edicem ve belki döviz / altın felan bozdurdum ??? Şimdi karşı taraf cayarsa ???
Aynı şey satıcı için de geçerli. Kaporayı almışssa arabayı sattım gözüyle hareket eder ve başka bir aracı almak için başka birine kapora vermiş olabilir. O diğer kişi ise adamın kaporasını yakarsa nolacak ???
Ahlaka sığmayan bir durum.
quote:
Orijinalden alıntı: ExTReMee
Kesinlikle onura ahlaka sığmıcak bi davranış. Bende bu işi yapıyordum hatta bigün araba pazarında sabah 10 civarında 306 sattım 200 lira kaporamı aldım aracın kağıdını ters çevirdim. Normalde 9.000 sattığım araca kaça sattın diye sorduklarında 10.000 diyodum. Adamın teki geldi ben çok beğendim 10.500 anlaşalım direk veriyim parayı diyordu. Bende düşündüm bi an ancak 2 kuruş para için elalemden küfür yemeye değmiceği için tabiki hayır dedim. Ama 500 veya 1.000 lira fazla vermişlerse havada karada satanlarda olur bu piyasada. Kapora felan dinleyen yok.
Kaporayı vermeyen pislikler de var.Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşın başına geldi zorla kavga döğüş aldık nerdeyse.Bir keresinde anlaştık ertesi günü parayı aldım gittim satış işlemlerini yapmak için.Daha fazla veren biri çıkmış.Ona satmış arabayı utanacak yerde bir de zeytinyağı gibi üste çıktı bir de yüzsüz ...
Geçen sene deli gibi tsi golf arıyordum.Adam ilanı verir vermez aradım ve küçük bir pazarlık payının olduğunu söyledi.Aracı kardeşime alıcağımı ve erzurumda görev yaptığını ve bir hafta içinde satış işlemlerini başlatıcağımızı kabul ederse expertize sokmak istediğimi söyledim ve kabul etti.Expertize girdi araç temiz çıktı ve bizim pazarlık yalan oldu.150 lira kaptırdım.Artık doğuşa mı adamamı siz karar verin.Üç gün sonra kardeşim erzurumdan izmir otobüsüne bindiğinde adam aradı ve vazgeçtiğini söyledi.Sağlık olsun dedik.Abi mevzu para değil de aylarca araç arayıp bulup beğeniyorsun.Zamanını ve paranı harcıyorsun ve herşeyden öte anlaştığınızda arabayla aranda duygusal bi bağ oluşuveriyo.Ama sonuç hüsran :)
Geçen sene Kemalpaşa araba pazarına okuldan bir hocaya araba bakmaya gittik.Yanımızda bir de usta götürdük parasıyla tabi.Bir araba beğendik usta baktı temiz falan.Adamal konuşup fiyatta anlaştık 100 lira gibi bir kapora bıraktı.Adam bizim yanımızda hemen ilanı kaldırdı ve arabanın yönünü ters çevirdi.Pazar günü malum ertesi günü bizim hoca okuldan izin alıyor.İzmir garajından arıyor adam arabayı sattığını,bir hesap numarası istemiş ve kaporayı oraya yatıracağını söylemiş.Gel de zıvanadan çıkma ...
Yapılan gerçekten adilikten başka birşey değil. Kaporayı vermekle o arabaya aldım gözüyle bakıyorsunuz ve beklediğiniz süre içinde belkide karşınıza çıkan başka fırsatları değerlendirmiyorsunuz. İşim var hastam var gibi uydurma bahanelerle siz oyalanırken(oyalarkende araba sizin yanlış anlamayın diye ifadelerde bulunuyorlardı )beyefendiler başka müşteri aramaya devam ediyorlar ve üç beş fazlasını bulunca arayıp yeni bir mazeretle satmaktan vazgeçtiklerini söylüyorlar. Sizde kullanıldığnızla kalıyorsunuz.
Kaporayı verirken ruhsatın bir yaprağını almalıydınız. Araç alır satarken kesinlikle karşı tarafı beğenmelisiniz.Eğer adamı gözünüz tutmadıysa o araçtan hayır gelmiyor.Ben bunu bilirim.Bu açıdan bakarsak boşverinnn eden bulur inleyen ölür.
tek kelimeyle adilik
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme