Arkadaşlar Merhaba marka ve model vermeden bir şey danışmak istiyorum. sıfır bir araç için X markanın bir bayisi ile anlaştım. araba artık alıştığımız üzere Türkiye'deki hiçbir bayide yok. araç için benden 250 bin ₺ para istiyorlar. Aracın web sitesinde liste fiyatı normalde 230 bin ₺ (ücretleri de örnek olarak yazıyorum) Faturayı da 225 binlik kesecekler bana. Bayideki satış temsilcisi diyor ki 225 bin ₺ bankadan eft yap şirketin hesabına geri kalan 25 bin ₺'yi de bana elden ver. Diyorum geri kalanı da bankadan göndereyim yok diyor olmaz. yani fatura yine 225 olsa bile parayı bankadan almıyor. direkt cebe atacak yani. ben de bu durumu kabul etmek istemiyorum ama başka türlü da araba alamıyoruz. Bu durumda ne yapabiliriz sizce? Önerileriniz nelerdir? |
Bayiden Sıfır Araç Alırken Elden Para Vermek: Bilmeniz Gerekenler
Sıfır bir araç satın almayı düşünüyorsanız, "bayiler elden para alıyor" ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu hususta dikkatli olmanız önemlidir.
Türkiye yasalarına göre, sıfır araç ödemeleri bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmelidir. Bu, hem alıcıların hem de satıcıların haklarını korumak içindir. Bayiler, ödemeyi elden alma talebinde bulunmamalıdır.
Bayilerin fazla para istediğine veya elden para talep ettiğine dair şikayetler bulunmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- İlgili Bayi ile Konuşun: İlk olarak, endişelerinizi ilgili bayi ile konuşmayı deneyin.
- Tüketici Hakem Heyeti'ne Başvurun: Bayi ile anlaşamamanız durumunda, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz.
- Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Edin: Ticaret Bakanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden bayiyi şikayet edebilirsiniz.
Sıfır araba alırken ödeme ne zaman yapılır ve nasıl yapılmalı diye merak ediyorsanız, tüm ödemelerin banka aracılığıyla yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Elden para vermek, yasaya aykırıdır ve hem alıcıyı hem de satıcıyı risk altına sokabilir.