Herkese merhaba, Yeni mezun sayılabilecek bir bilgisayar mühendisiyim. Hedefim uluslararası firmalarda çalışmak ancak başlangıç için bu kadar yükseklerden uçamayacağımı biliyorum. Bu yüzden önce daha küçük olan, yeni kurulan şirketlerde tecrübe kazanıp kendimi geliştirmek istiyorum. Böyle şirketleri araştırırken startup şirketlerde çalışmanın belki de bana daha fazla avantajı olacağını düşündüm. Startup şirketleri nasıl bulabilirim? Nerelerden başvurabilirim? İnternette direk startup şirketleri göremiyoruz çünkü onlar reklam vermezse veya sizin orayla tanıdık vasıtasıyla bir bağlantınız yoksa böyle şirketlerle durup dururken karşılaşmıyoruz. Ama ben bu tarz şirketlerde çalışmak istiyorum. Teşekkürler. |
Kariyer İçin Yardım!!

-
-
size katılıyorum bu startup şirketleri nereden bulacağız. bilenler bir el atsın...
-
Linkedin ve kariyer.net
Bu arada ilan vermiyorlarsa nasıl girmeyi planlıyorsun şirketlere ? İhtiyaçları veya bütçeleri yok demek ki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lentus -- 12 Aralık 2020; 17:41:14 > -
Merhaba,
Uluslararasi sirketletde calisamak istiyorsaniz baslangic noktaniz oncelikle ingilizcenizi gelistirmek olmali. Bir yazilimci ya da muhendis icin mesleki gelisim acisindan zorunluluk okuyup, anlayip yazabilmek. Uluslarasi sirketlerde ise konusabilmeniz ( kimse stand up yapmanizi beklemeyecek, sorunsuz iletisim kurabilmek yeterli ) zaruret.
Bundan sonra Turkiye'deki uluslarasi sirketlerde mi yoksa yurtdisinda mi calisamak istediginize gore hedefinizi degistirmeniz gerekli. Her ikisini de yaptim, kendi tecrubeme gore konusacak olursam.
Turkiyedeki uluslarasi yazilim sirketlerinin %90'i satis, kurulum/implementasyon icin calisiyor. Bu durumda eleman alirken genelde bilinen universitelerden mezun, yabanci dile hakim, genelde musteriye gidip gelecekleri icin iletisimi duzgun, uysal arkadaslari seciyorlar. Yeni mezun muhendis buralara girdiginde 3-5 sene boyle cebellesiyor, aradan siyrilirsa urun yoneticisi vs. gibi pozisyonlara geciyor, satis ile daha icli disli oluyor.
Derseniz ki yazilim sirketi degil de yurt disi sermayeli Turkiye'de is yapan sirketlerde yazilim isi kovalayacagim, bunlarin da eleman secme kriterleri benzer. Buralarda development isleri var ama yazilim sirketi olmadigi icin sirket icin kullanilan yazilimlar gelistiriliyor. Bunlar huzurlu calisma ortami sunarlar genelde. Calisan haklari yurtdisindaki ofisleri kadar iyi olmasa da Turkiye'deki pek cok adi sani duyulmus buyuk sirketten iyidir. En kritik nokta bu sirketlerde kilit yoneticilerin Turk ya da yabanci olmasi. CEO, CTO Turk ise o sirket buyuk ihtimalle Turk sirketi gibi yonetilecektir. Bu sirketlerden, onlarin yurtdisi ofislerine gecis yapmak genelde daha kolaydir.
Yurt disinda calismak hedefimdir derseniz, yeni mezun olarak isiniz zor. Yuzbinlerce aday var, Turkiye'de adi sani duyulmamis bir start-up tecrubesi sizi cok one gecirmese de sifir tecrubeden iyidir. Yeni mezunlar icin bakilan ilk sey github hesabi oluyor. Ogrenci adami kolay kolay ise almazlar ama dunya kadar open source proje var insanlarin kendini gelistirebilecegi. Github'da ne kadar aktif oldugunuz, kendi projeleriniz ya da katki yaptiginiz projeler sizi bir adim one gecirir.
Yeni mezunlar icin mulakatlardan once cok buyuk ihtimalle hackerrank, codility gibi siteler uzerinden sinav/proje gonderiyorlar. Sorular da genelde temel bilgisayar bilimleri, veri tipleri, algoritmalar uzerine. Bu sitelerin kendi icinde duzenledigi yarismalar ve bu yarismalar uzerinden eleman alan bir suru sirket var. Burada bir hesap acip soru cozmeniz, pratik yapmaniz sizi olasi ise alim surecinde daha fazla ozguven saglayacaktir.
-
Sahi nerde bu startup'lar ?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hangi okuldan mezunsunuz? -
Cevap veren herkese teşekkürler, Tobb Etü'den mezunum. Github hesabım fena değil gibi. Birçok küçük ve orta büyüklükte projem var. Yurtdışına gitmek veya yurtdışı kaynaklı bir şirket için yeterli olabilir. En azından başlangıçta.
İngilizce konusunda da soru gelmiş. Onda da baya iyi sayılırım. Konuşma ve yazma konusunda hiçbir sıkıntım yok.
LinkedIn ve Kariyer.net üzerinde pek de startup firmalarıyla karşılaşmıyorum. (Arkadaşların kurmaya çalıştıkları dışında. Onları da bu siteler üzerinde görmedim hiç.)
Satıştan ziyade developer olarak çalışmak istiyorum.
Ama startup deneyimi bence hiçbir büyük firmada bulunmayan bir durum. Bu deneyimi kazanabilirsem büyük firmalarda çok daha iyi çalışabilirim.
-
Github adresiniz? Küçük ve orta büyüklükteki projeleri merak ettim de.
Github'dan ziyade, startuplar konusunda bilgi almak için açmıştım konuyu. Nasıl bulabilrim? Nerelerdedir bunlar? Startuplara başvurusu konusunda tecrübesi olan var mı?
-
GitHub adresinizi vermekten neden kaçındınız ki? Bakın benim küçük proje veya pastebin tarzı çalışmalarım olan adresim burada:
Startup konusuna gelince. Türkiye'deki Startup lar birer illüzyon. O yüzden gerçekte bulamazsınız.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: brolainCevap veren herkese teşekkürler, Tobb Etü'den mezunum. Github hesabım fena değil gibi. Birçok küçük ve orta büyüklükte projem var. Yurtdışına gitmek veya yurtdışı kaynaklı bir şirket için yeterli olabilir. En azından başlangıçta.
İngilizce konusunda da soru gelmiş. Onda da baya iyi sayılırım. Konuşma ve yazma konusunda hiçbir sıkıntım yok.
LinkedIn ve Kariyer.net üzerinde pek de startup firmalarıyla karşılaşmıyorum. (Arkadaşların kurmaya çalıştıkları dışında. Onları da bu siteler üzerinde görmedim hiç.)
Satıştan ziyade developer olarak çalışmak istiyorum.
Ama startup deneyimi bence hiçbir büyük firmada bulunmayan bir durum. Bu deneyimi kazanabilirsem büyük firmalarda çok daha iyi çalışabilirim.
Tekrar Merhaba,
Yazilim muhendisliginin en onemli konularindan birisi temiz kod yazmaktir. Bu da calisilan yer ile direkt alakali bir durum. Startuplarin, hele ki Turkiye'deki startuplarin cogu bu konuda malesef cok vahim. Startup'lar dogasi geregi piyasaya urunu en kisa zamanda sunmak icin caba gosterir bu da yazilan kodun kalitesini dogal olarak etkiler. Agile da cennet vatanim da kervan yolda duzulur diye yapildigi icin kapsami, basi-sonu belli olmayan, mimarisi uzerinde dusunulmemis projelerden temiz kodu beklemek de hayal. Bu tecrube size standartlari oturmus, duzgun is yapilan sirketlerde malesef pek bir sey kazandirmaz. Tenis gibi yazilimda da fundamental yanlis ogrenilmisse sonradan bunu degistirmek malesef pek mumkun degil. Turkiye'deki start-up'larda senior developer olarak calisan arkadaslara uzun uzun neden statik kod analiz araclari kullanmaliyiz, neden kafamiza gore degil de git flow gibi sablonlara uymanin faydasi vardir, hatta ve hatta tdd neden gereklidir diye uzun uzun laf anlatma cabalarim oldu malesef. Bu gibi pratikler start-up'lar icin gecer akce degildir fakat eli yuzu duzgun bir sirkette ise baslarsaniz ilk code review sonrasi "ben aslinda hic birsey bilmiyormusum" hissine kapilabilirsiniz. Bunu hissetmezseniz zaten daha kotu.
Start-up tecrubesinin ne oldugu konusunda bir fikriniz yok tam olarak, bu cok normal henuz yolun basindasiniz ama social network filminde gordugunuz gibi degil gercek hayat.
Temiz/duzgun kod yazma konusunda en iyi tecrubeyi size bilinen belli basli acik kaynak kodlu projeler kazandirir. Misal Apache'nin kodlarini forklayin, inceleyin anlamaya calisin. Ilk basta buyuk ihtimalle sudan cikmis baliga doneceksiniz ama zamanla taslar yerine oturabilir.
Henuz hic is tecrubeniz yok, buyuk ihtimalle mulakat tecrubeniz dahi yok bu cok normal. Bu kadar bilinsiz bir durumdayken github hesabinizin yeterli olabilecegini neye dayanarak dusundunuz bilmiyorum ama profilinizdeki takvimde o kareler isil isil degilse isiniz malesef zor. Iyi bir github profili gozyasi, ozveri ve ter ister.
Bir onceki mesajimda biraz bahsettim, Turkiye'deki yabanci sermayeli sirketler icin etiket onemlidir. Tobb nedir, ne degildir pek bilgim yok ama benim zamanimda bogazici, odtu, itu, bilkent gibi okullardan mezun olmayan arkadaslarin Turkiye'deki microsoft, oracle gibi yazilim sirketlerinde ya da bosch, carrefour gibi sirketlerde isi alinmasi kolay degil. Bunlari gectim buyuk bankalar bile yildiz mezununa burun kivirirdi zamaninda. Buradan mezun arkadaslar okul ile aranizdaki farki aciyorlar, sizin bu acigi yetenekleriniz ile kapatmaniz lazim. Malesef cogu zaman aranizda yetenek ya da muhendislik acisindan buyuk fark olsa dahi IK departmani ya da sizinle mulakat yapan insanlarin bunlari farketmesi dahi mumkun degil. Turkiye'deki yabanci sermayeli sirketler rock start developer aramaz, onlar icin isler sorunsuz yurusun yeter. Yurumuzse de bahsettigim diger vendorlardan ( ms, oracle vs. ) danisman cagirirlar yaptirirlar. Malesef gercek hayat sizin zannettiginiz gibi degil ama ogrenirsiniz zamanla.
-
Tobb Etü taşra üniversitesi değildir, ingilizce eğitim vardır, çok iyi olmasa da benzerleri arasında iyi sayılır. Ve sen o ortamdaki kişilerden hocalardan bilgi alamıyorsun, da şu forumun aklına mı başvurmayı tercih ediyorsun? bestanealtçizgi kimdir, seyfi84 kimdir? sen niye orada 4 yıl zaman ve para harcadın ki? alla allaa.. geldi gene troller.
Teknopark diye birşey duymadın mı? hayret ya
Merhaba cevabınız için teşekkür ederim. Temiz kod yazmak kesinlikle olması gereken bir durum. Sadece startuplar değil, birçok şirkette durum vahim. Diğer birçok şirkette de "aman kod çalışsın da nasıl çalışırsa çalışsın" bakış açısıyla yapılıyor. İş tecrübem var yaklaşık 2 sene (stajları da katarsak). Sadece iş için değil, kurslar için de mülakatlara katılmış biri olarak github'da kendi yazmış olduğum 30 projenin en azından başlangıç için yeterli olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı dedim. Benim bu konuyu açmadaki amacım startup şirketlere ulaşmak için yeni yollar öğrenmekti, ama daha çok nasıl işe girerim sorusu şeklinde anlaşılmış.
Benim istediğim startup şirketlere ulaşmak konusunda tecrübeleriniz nelerdir sorusuna cevap almaktı. Ama yine de detaylı ve güzel cevabınız için tekrardan teşekkür ederim.
-
Vallahi hayret. Oturduğun yerden ahkam kesebilmek vallahi hayretlik durum. Kendinizi zorunlu mu hissettiniz? Durum nedir? Yargılayın ya da fikir belirtin diye kafanıza silah mı dayıyorlar? Gerçi bu kafayla zor...
Üstelik yazım kurallarını bilmeden iş sahibi olabilmişsiniz tebrik ederim. Hoş kendini yazılımcı ha bir de adam sayandan geçilmiyor ortalık. Konuşun lütfen. Gerçek hayata sayenizde adapte olabiliriz belki.
-
Merhaba güzel internet yabancısı.
Tobb etü'nün müthiş hocalarıyla hala çok güzel işler yapan birisi olarak diyebilirim ki onların tecrübesi ve bilgisinden yararlanıyorum. Neden soruyu başka şekilde anlama ihtiyacı hissettiniz anlamadım.
Ben startup şirketlere nasıl ulaşabiliri, bu konuda tecrübesi olanlar var mı şeklinde bir soru sordum. Bilgi her zaman güzeldir ve her yerden alınabilir.
Orada belki 4 yıl harcadım ama para harcamadım. Orayı da düzeltelim. Şu anda belki de Türkiyenin ileri okullarından birinden bahsediyoruz. Piyasada çalışanlardan (özellikle Bilgisayar Mühendisliği mezunlarından) tüm işverenler memnun. Ayrıca çalışmıyorum veya tecrübesizim demedim fark ettiyseniz. Startup firmalar ilgimi çekiyor ve onlar hakkında araştırma yapıyorum. Dediğiniz Hacettepe Teknokent, ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark içerisindeki şirketlerde çalıştığım için önyargınızı kınıyorum. Şu anda aktif olarak Tübitak'ta araştırmacı olarak çalışan birisi olarak belki de klavyede insanları yargılamayı değil, onlara yardımcı olmaya çalışmanızı tavsiye ediyorum.
İyi akşamlar.
-
Takip -
quote:
Orijinalden alıntı: brolainMerhaba cevabınız için teşekkür ederim. Temiz kod yazmak kesinlikle olması gereken bir durum. Sadece startuplar değil, birçok şirkette durum vahim. Diğer birçok şirkette de "aman kod çalışsın da nasıl çalışırsa çalışsın" bakış açısıyla yapılıyor. İş tecrübem var yaklaşık 2 sene (stajları da katarsak). Sadece iş için değil, kurslar için de mülakatlara katılmış biri olarak github'da kendi yazmış olduğum 30 projenin en azından başlangıç için yeterli olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı dedim. Benim bu konuyu açmadaki amacım startup şirketlere ulaşmak için yeni yollar öğrenmekti, ama daha çok nasıl işe girerim sorusu şeklinde anlaşılmış.
Benim istediğim startup şirketlere ulaşmak konusunda tecrübeleriniz nelerdir sorusuna cevap almaktı. Ama yine de detaylı ve güzel cevabınız için tekrardan teşekkür ederim.
Merhaba,
Alıntı
metni:Hedefim uluslararası firmalarda çalışmak Bunu yazdiginiz icin mesajinizin basinda, kendi bilgi ve tecrube gore o konuya cevap vermeye calistim. Ozetle, start-up tecrubesi size uluslarasi sirketlerin ise alim tercihlerinde cok buyuk avantaj kazandirmaz. Sifir tecrube ya da sifir pratikten cok daha iyidir o baska konu.
Amaciniz startup sirketlere ulasmaksa eger onun icin de en uygun platformlardan birisi meet-uplar. Gerci bunlar da buyuk olcude cakal tayfanin egemenligi altindaydi eskiden dikkatli olmakta fayda var, simdi durum nedir bilemiyorum.
Yine daha once belirtilmis, memlekette dunya kadar teknokent var bunlarin amaci da start-uplar icin kulucka ortami saglamak (bunun ne kadar basariligi oldugu da baska mesele). Teknokentlerdeki etkinlere katilmaniz, takip etmeniz sizi start-uplar ile ayni havayi solumanizi saglayacaktir. Bunun disinda Turkiye hakkinda guncel bilgim yok malesef.
-
Teşekkür ederim güzel cevaplarınız için. Dediğiniz gibi teknokentlerin amacının bu olması gerekirken, birçok teknokent firması aselsan, havelsan gibi büyük firmalar için alt yüklenicilikten ileriye gitmiyor gidemiyor. Umarım startuplar için güzel ortamlar oluşur oluşturulur zamanla.
-
quote:
Orijinalden alıntı: brolainTeşekkür ederim güzel cevaplarınız için. Dediğiniz gibi teknokentlerin amacının bu olması gerekirken, birçok teknokent firması aselsan, havelsan gibi büyük firmalar için alt yüklenicilikten ileriye gitmiyor gidemiyor. Umarım startuplar için güzel ortamlar oluşur oluşturulur zamanla.
Ben boyle bir sey demedim, amaclarinin ne olmasi gerektigi konusunda bir sey soylemedim. "amaci da start-uplar icin kulucka ortami saglamak" benim gorusum degil, teknokentlerin kurulus vizyonu.
Allah askina hem baskalarinin yazdiklarini hem de kendi yazdiklarinizi temiz bir kafayla okuyun lutfen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 14 Aralık 2020; 12:26:29 > -
Kendini startup olarak limitleme bence. Linkedinde tonla ilan var istediğin kategoride. Ayrıca yabancı şirkete de junior olarak girebilirsin. Sadece çalışmak istediğin alanı belirle ve onu kovala.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X