Şimdi Ara

KARLI VE KAYGAN YOLDA ABS İŞE YARAR MI? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
0
Favori
12.627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ABS nin qörevi o zaTen Kaygan Yerde Freni DenqeLemek !
  • kesinlikle yarar,tabiki normal zamandaki gibi zınk diye durmaz ama abs siz araca göre işe yarıyor orası kesin
  • her sorunun tamamen doğru veya yanlış bir cevabı olması gerekmiyor diye düşünür ve tartışırsak her şey kolay olur. illa kesin ve % 100 doğru cevaplar gerekmiyor. siyah beyaz gri meselesi.

yani;
    abs iyi midir? evet ? hayır?ikisi de değil... bazen evet bazen hayır
    abs kötü müdür? hayır? evet? duruma göre değişir.
    karlı buzlu havada abs iyi midir? bazen evet bazen hayır. gri yani.

karlı ve buzlu yollarda birden durmak gerekiyorsa ne abs ne normal fren duramayız. ama durmak değil de manevra yaparak sağdan soldan kaçmak gerekli ise abs iyidir. ve fakat aniden durmak gerektiğinde kötüdür.
    abs bilindiği gibi kayma önleyici, kaymadan manevra yapmayı sağlayıcı, kan yapıcı bir sistemdir.
    duruma göre hem faydaları hem zararları olabilir. yani biraz bilgili deneyimli olunup da absli aracın kullanımı öğrenildiğinde, abs yi devre dışı bırakan bir sistem de varsa en iyi sonuç elde edilebilir diyorum ben.

• ABS'nin buzda etkisi var ama lastiğin kar lastiği olursa eğer kabak bir lastiğin varsa abs bence normal frene göre daha tehlikelidir durum bundan ibaret yoksa;

hem absli arabada kar lastiği olsun

hemde abssiz arabada kar lastiği olsun,

sonuc abslı araba daha erken durur ama lastikler kabaksa o zaman kızaklayınca aracın önünde kar birikir ve araba belki durur ama absli araçta abs basar basmaz devreye girer ve arabayı durdurana kadar çalışır ve durduramaz şahsi görüşüm bence lastiklere bağlı bu olay.
  • geçenlerde ben yolda ilerliyorum.sağ taraftan otoyol'dan tali olarak bizim yola bağlantı var.neyse bir tane minübüs sağdan şeridinden çıktı,onun arkasından bir tane connect sol şeride yani benim önüme atladı.benim hızım 50 civarıydı.kullandığımda araba da diğer arabamız tipo.abs falan bişey yok.bastım frene kaymaya başladı.durmuyor...ağır çekimde adamın üstüne doğru gidiyorum.sol yaptım,araç daha da sağa kaydı.frenden çektim bu sefer sola doğru manevrayı yaptım tekrar frene bastım...vurmadan durdum.ayağımı frenden çekmeseydim bodozlama yan kapıdan girecektim.araba da banka arabasısonra adam özür falan diledi,yolumuza gittik.
    yani abs olan bir araçta hiç frenden çekmeden direksiyonu döndürebiliyorsun.bu da hakimiyet sağlıyor.ve frenden ayağı çekmeye ihtiyaç bırakmadan abssizden kısa sürede durduruyor.(manevra halinde)

• ABS benim bildiğim karlı havalarda da tamam işe yararda diğer olumsuz bir davranış durumundada iyi işe yarar mesela ani basmada frenleme mesafesinde pedalınının altına sert bir cisimle vuruluyormuş gibi gelir.. ayağımızın altına..
  • Yaramaz olur mu ya...

Son 4 gün içinde yollardaydım, İstanbul'da yaşıyorum, şahsen çok faydasını gördüm... 4 kere kaza yapmamı önledi, bir kaç kezde ufak sürtmeleri önledi..

Cumartesi sabah erken saatlerde bir caddede 40 km /h ile gidiyorum akıllının biri solladı beni ama ani bir manevra yaptı karşıdan araba geliyordu hemen önüme kırdı sonra arabası kaymaya başladı ben frene hafif dokundum hemen ABS geri tepki yaptı tam olarak durdurmadı ama manevra ile kaçmamı sağladı, yine aynı saatlerde Çamlıca'dan iniyordum 1. viteste yavaş yavaş inerken bir ara 2 ye aldım 20 saniye sonra falan motorlu bir eleman önümde düştü 1. vitese aldım hemen yerlerde kısmen buzlanmada vardı yine manevra yaparak kurtulmamı sağladı...

Ama ABS var nasıl olsa diye asla ve asla hız yapmayıni ABS sizi her koşulda durdurmaz, manevra kabiliyeti sağlar..

• ABS, tekerlekleri saniyede bilmem kaç defa sıkıp bırakan, böylece kitlenmeyi engelleyen bir sistemdir. Ani durumlarda devreye girer ve karlı, buzlu yollardada normal frene göre daha güvenlidir. Ancak ABS frenli araç kaymazmı kayar. ESP ise her tekerleğe farklı fren basıncı uygulayabilen (patinajda kalma durumunda, yada araç kaymaya başladığında devreye girer) çok daha gelişmiş bir sistemdir ve araçların devrilme riskini azaltan bir sistemdir. Örneğin Mercedesin ilk A serilerinde geyik testindeki devrilmeden sonra ESP standart olarak piyasaya verildi, böylece mercedes karizmayı düzeltti. Bu sistemler gibi özellikle arkadan çekişli bmw mercedes gibi araçlarda kullanılan anti-patinaj sistemleri varki buda patinajı engelemeye yöneliktir. Dahada sayarsak aktif şaşi vs. vs. Tüm bu sistemler maksimum güvenli sürüş içindir. Ama en güvenli bir araba bile kayabilir ve kaza yapabilir. Onun için karda buzda aman dikkat.

• Aman dikkat gizli buzlara aman..
    Abs,ebs felan feşmekan buzda sökmez, buzda dört lastik nereye siz oraya allah göstermesin.
  • ABS buzlu yolda pek etkili olmuyor, kizak gibi kayiyor araba. Buzlu yolda aracimla oynamayi cok severim. Duz giderken frene yuklenirseniz arac ileriye dogru oldukca guzel kayar (sadece ABS devrede olur). Ancak virajda frene basarsaniz, ya da genis bir kaygan alanda direksiyonu saga sola cevirip gaza yuklenirseniz, aracin arkasi saga sola atacaginda ESP ile tanismis olursunuz. ESP tamamiyle 4 tekerlegin durumuna bakarak kaymayi engelleyici bir sistem. 4 tekerin de ayni oranda donmesi esasinda calisir. genelde araclarda ASR (patinaj) de ESP icine gomulmus olur. Yani arac patinaja basladigi anda da ESP'nin devreye girip gazi kestigini gorursunuz.

Yine kar yagsa da, arabayi test etsem Bir gun bu merakimdan bir yerlere cikacam gibi, Allah vermez insallah...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tk152 -- 8 Ocak 2008; 15:05:13 >

• lastikleriniz tutunacak bir zemin bulamadıktan sonra ABS size bir avantaj sağlamaz ABS kızaklamayı önleyerek size frenleme esnasında manevra yapma yeteneği kazandırır ama lastikler tutunamazsa kontrollü bir manevra yapamazsınız dolayısıyla buzda pek işe yaramaz ama buz kadar kaygan olmayan zeminlerde mutlaka avantaj sağlar
  • doğrudur, tecrübeyle sabit

quote:

Orjinalden alıntı: SuPeRBoY911

Yaramaz olur mu ya...

Son 4 gün içinde yollardaydım, İstanbul'da yaşıyorum, şahsen çok faydasını gördüm... 4 kere kaza yapmamı önledi, bir kaç kezde ufak sürtmeleri önledi..

Cumartesi sabah erken saatlerde bir caddede 40 km /h ile gidiyorum akıllının biri solladı beni ama ani bir manevra yaptı karşıdan araba geliyordu hemen önüme kırdı sonra arabası kaymaya başladı ben frene hafif dokundum hemen ABS geri tepki yaptı tam olarak durdurmadı ama manevra ile kaçmamı sağladı, yine aynı saatlerde Çamlıca'dan iniyordum 1. viteste yavaş yavaş inerken bir ara 2 ye aldım 20 saniye sonra falan motorlu bir eleman önümde düştü 1. vitese aldım hemen yerlerde kısmen buzlanmada vardı yine manevra yaparak kurtulmamı sağladı...

Ama ABS var nasıl olsa diye asla ve asla hız yapmayıni ABS sizi her koşulda durdurmaz, manevra kabiliyeti sağlar..

• quote:

Orjinalden alıntı: SuPeRBoY911

Yaramaz olur mu ya...

evet dediklerin çok doğru.eh birazda tecrübe lazım deymi..

• Abs var ABS cik var. Şahsen 20 km ile giden aracın abs sisteminin devreye girmediğini veya çok kaygan yolda devreye girmediğini gördüm. Bir BMW Mercedes veya Honda Mitsubishi ile kıyaslayalım renault'un hyundai nin veya fiatın abs sistemini kıyaslamam bile. Şahsen ABS ile kurtardığım kazanın haddi hesabı yoktur. Durma mesafesini uzatır ama normalde freni sonuna kadar basamazsınız fakat abs ile sonuna kadar yüklenirsiniz. Asla tekerlekler kilitlenmez. Fakat balatalarınız ve lastikleriniz eski ise mesafe çok uzar.
    Merter civarında oturanlar E-5 yolu cevizlibağ incirli istikametinde Shell istasyonuna gelmeden yan yolda yol kenarında parmaklıkları kopmuş bir kısım vardır. Burada 3 hafta önce Hyundai Getz 30 km hızla önümde savruldu kaldırıma vurup parmaklıkları aşağıya yıktı. Bu araçta abs olsa veya düzgün çalışsa o inanılması imkansız kazayı yapmazdı. Aşağı yukarı hergün abs ile ilgili bir durum oluyor ve kesinlikle çok gerekli bir sistem.

• ABS fren mesefesini çoğaltmaktan başka ne işe yarar ki...

Yine dönüp dolaşıp Türkiye yollarına geliyor mesele..

Karşıdan geliş olan uzun bir yoldasınız..

Önünüze anıden bir araç çıktı..

Neymiş direksiyon kitlenmezmiş.

Sağ taraf şarampol,soldan da araç geliyor.Alın size Abs..Direksiyonu nereye kıracaksın ki..

İddia ediyorum ,sağlam lastikli bir Abs siz araç ,ABS li araç dan metrelerce çabuk durabilir.

Karda, buzda da patırdamaktan başka bir işe yaramıyor..
  • Hocam sen kendini avutuyorsun. Birincisi sağlam lastikli bir araç zaten yeterli mesafede durur. ikincisi abs olsun olmasın zaten çok yüksek hızlara çıkılmaması gerekir. Ve son olarak şu ana kadar envayi çeşit araç kullandım ABS olmayan araçlarla ABS li araçları kıyaslamam bile. Farzet mıcırlı kumlu yoldasın hızın 90 km ( fazla ama) abs ile her türlü atraksiyonu yaparsın ama diğer türlü pedalın üzerinde tepine tepine durursun. Youtube da dodge viper ile ferrari kapışıyor ve abs siz safkan viper srt/10 nasıl gidiyor bir youtube da aratın.
  • Kendimi avutacak bişey yok.

Aracımda ABS var.

Şartlara göre Abs nin ,değil gerekli,zararlı bile olabileeğini savunuyorum.

Kısacası ABS otoban işi.
  • Otobanda ABS hiç bir işe yaramaz 200 ile giderken zaten freni pompalayarak gereken dengeyi alırsın. Ama terler kaygansa her zaman şart.
    Ben şahsen ABS olmayan arabaya para vermem çok daha iyi fren gerekiyorsa diskleri ve balataları değişirsin olay biter. Ayrıca lastik ebadını büyütmede frene yardımcı oluyor. Ama ABS yi tartışmak çok abes.
  • ABS yi ben icat etmiş olsaydım bu yazılanları okuduktan sonra kendimi bir arabanın altına atardım. Bu kadar sonucu belli bir senaryoyu atlatabilecek bir mekanizma henüz icad edilmedi benim bildiğim zavallı ABS ne yapabilir ki.

Direksiyon hakimiyetinin kontrol edilebilmesini çok hafife almışsın ani reflekslerde ABS nin ne işe yaradığını dünya alem biliyor. Yok sa bu kadar marka neden araçlarına ABS yi gerekli ve vazgeçilmez bir donanım olarak koysun.

quote:

Orjinalden alıntı: happycar

ABS fren mesefesini çoğaltmaktan başka ne işe yarar ki...

Sağ taraf şarampol,soldan da araç geliyor.Alın size Abs..Direksiyonu nereye kıracaksın ki..

İddia ediyorum ,sağlam lastikli bir Abs siz araç ,ABS li araç dan metrelerce çabuk durabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: proteo

ABS yi ben icat etmiş olsaydım bu yazılanları okuduktan sonra kendimi bir arabanın altına atardım. Bu kadar sonucu belli bir senaryoyu atlatabilecek bir mekanizma henüz icad edilmedi benim bildiğim zavallı ABS ne yapabilir ki.

Direksiyon hakimiyetinin kontrol edilebilmesini çok hafife almışsın ani reflekslerde ABS nin ne işe yaradığını dünya alem biliyor. Yok sa bu kadar marka neden araçlarına ABS yi gerekli ve vazgeçilmez bir donanım olarak koysun.

quote:

Orjinalden alıntı: happycar

ABS fren mesefesini çoğaltmaktan başka ne işe yarar ki...

Bugün başka bi konuya daha aynı linki vermiştim temcit pilavı gibi olacak ama olsun görmeyenler vardır.
    Abs+Ebd ve Abs olmayan iki araç aynı zeminde test ediliyor.
    Ben demiyorum ki Abs herzaman avantajlıdır ama genellikle Abs siz araçlara göre üstünlük sağlıyor.
    http://video.google.com/videoplay?docid=2306850953796318500

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.