Şimdi Ara

KB de hakaret niçin ediliyor. Son verelim.Hakaret etmeden herkes konuşsun. Uzlaşalım. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
135
Cevap
1
Favori
2.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Timurlénk

evrim teorisi evrenin başlangıcını konu almaz. onunla ilgili teoriler de üretilmiştir ve bu evrenbilimcilerin konusudur. bu konuda itibaren de felsefi yorumlar yapılabilir elbette hiçbir sakınca yok ki zaten yapılmakta.

Evrim açıklayamadığı şeyleri konu edinmiyor zaten. Ona bir açıklama getirebilecek olsalardı, emin olun ki onu da yaparlardı. Ayrıca, herşeyi bilimle, yani akılla açıklanamaz. İnsanın ruhu ve ona ait belki binlerce duygusunun olduğu bir dünyası vardır. Bunların kimi bilimle açıklanabilirken, kimisi açıklanamaz. Tabi sadece bir örnek. Ruhla birlikte cinni varlıklar var mesela. İşte insanın çıkmaza girdiği bu noktada semâvî kaynaklar devreye girer ve onları açıklar. Yani bilime katkıda bulunur. (Bu son kısmı, aşağısıyla birlikte değerlendirin lütfen) Semâvî kaynaklara dogma diye hakaret ederek onları kabul etmeyenler ise, az önce bahsettiğim çıkmazı aşamaz, orada kalırlar. Yani akılla bir yere kadar. İşte tam bu noktada insanın kalbi ve ruhu devreye girer; eksik kalan parçaları tamamlar. Şu da var ki, şu koca evrende, insan beyninin alabileceği ne kadardır ki? Bizler (insanoğlu), yetişme çevremize ve aldığımız eğitim nisbetinde bilgimizi artırsak ve öyle bir insan olsak ki, her konuda, herkesten fazla bilgili olsak bile çapımız, dünya ve dünyadan gölemleyebildiğimiz kadar olur. Daha ötesini öğrenmek için ise semâvî kaynaklara ihtiyaç duyarız. Velhâsıl: Görüldüğü üzere semâvî kaynaklar bile bilimle tezat değildir, bilakis onun gelişimine katkı sağlamaktadır.

quote:

ne zaman ki üretilen bilgiler dini kavramlarla kıyaslanmaya, hatta ve hatta bazı dini konuları ispat için kullanılmaya, felsefe ve bilimsel disiplinler dini ilimler yanında önemsiz sayılmaya başlanmış işte o zaman bilimsel bilgi üretimi durmuş. verdiğiniz örnek tam da bahsetmeye çalıştığım şeye güzel bir örnek aslında.

İlk paragraf güzeldi. Lâkin, izninizle bir ekleme yapmak istiyorum. Medreselerde yalnızca fen veya yalnızca din ilimleri öğretilmiyordu. Bu ikisi bir arada öğretiliyordu ki öğrenci, ne fenden, ne dinden geri kalsın. Diğer türlü, birinin dinsiz, diğerinin ise yobaz olma ihtimali ortaya çıkıyor ki bunun örneklerini de çokça görmekteyiz. Yani, şu an eğitim noktasında Türkiye'deki eğitim sistemi, Osmanlı'nın gerisindedir. Olması gereken, aynen medreselerde olduğu gibi yine din ve fen ilimlerinin aynı anda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Başka çıkar yol var mı, bimiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Bu 2 satırlık yazıda kaç tane yanlış algı var bakalım:

"Evrime ait teoriler, yalnızca varoluştan sonrasına ait"

"Evrim nedir?" diye sormamız gerekiyor. Zira bir eksiklik oldugu aşikar. Evrim canlıların değişmesidir. Canlılar değişir. Bu deişimin nasıl olduğunun açıklamasına Evrim Teorisi diyoruz. Evrim Teorisi tanımı gereği zaten canlılık başladıktan sonrasını algılar. Bu yüzden yalnızca varoluştan sonrasını kapsar demekte bir gariplik var.

Bu cümlede aynı şeylerden bahsetmişiz. Varoluştan sonrasına derken, bunu içinde evrim teorisine göre iddia edilen değişim de bunun içindedir.

quote:

"İlk başlangıcın nasıl olduğuna dair hiçbir tezleri yok."
    Kimin? Neyin? Neyden bahsediyoruz? Bilim insanlarının canlılığın başlangıcına ait teorileri var. Abiyogenez ise en çok kabul göreni.

Önceki mesajımda bunu açıkladım. Bunun olabilmesi için öncelikte bir evrenin olması gerek. Yoktan varoluşun açıklanamadığından bahsettim.

quote:

"Allah'ı reddeden bir teori için"

İlk başta bilimsel bir arenada konuşuyorsak, "Allah" tanımsız bir ifadedir. Böyle birşey bilimsel olarak karşılıksız, kanıtsız, desteksizdir. Bir bilginin bilimsel olması ve o konuya dahil olması için deneyi ve gözlemi yapılmış olmalı veya teorik olarak o noktaya işaret eden fakat 1. dereceden işaretleri kanıta, deneye gözleme dayanan birşey olmalıdır. Yani hiç bir bilimsel teori ne Allahı reddebilir nede destekleyebilir. İsterseniz başka örneklerle deneyelim: Büyük patlama teorisi, Yerçekimi teorisi, Kıtaların kayması teorisi, Atom teorisi, Elektromanyetik teori vs vs Bunlardan hiç birisi Allahı desteklemiyor veya reddetmiyor.

"İslâm'a ters düşmez." demek; ya evrimi, ya İslâm'ı, ya da ikisini birden iyi bilmemek demektir. "

İslam, gerek mezhepleri, gerekse mezhep içi alt bölünmeleri örneklerinde oldugu gibi, diğer pek çok din gibi "tek" bir algıya, anlayışı ait değildir. "Benim dediğim doğru!" diyemezsiniz.

Çizgi ile ayırdığım kısmın öncesi ve sonrası çelişkili. Hem bilimin Allah'ı kabul etmediğini iddia edeceksiniz ki bu sadece inançsızların iddiası, hem semâvî dinlere dogma diyeceksiniz, hem İslâm'daki evrimi kabul eden bir akımdan bahsedeceksiniz. Tezatlık içinde tezatlık, çelişki içinde çelişki. İşinize gelmeyince bilime göre Allah yok, işinize gelince evrimi savunan bilim adamları da var diyeceksiniz. Kendi kendini yiyen yılan gibi olmuş bu. Benim cevap vermeme gerek kalmadı. Dolayısıyla aşağıda verdiğin linklerin de bir anlamı kalmadı. Onlar, olsa olsa İslâm'ı yozlaştırmaya dönük hareketler olabilir. Ancak, yine de bakacağım. Dersen ki bakmadan nasıl bâtıl olduğuna hükmediyorsun. Allah'ı ve İslâm'ı tanımayan bir teorinin doğru olduğunu kabul edenlerin müslüman olmadığını söylüyorum. Aynen senin gibi...

quote:

Amacım, daha önceden öğrendiğiniz "bilim, bilimsel yaklaşım, evrim" gibi konularda sahip oldugunuz önyargıları kırmak.

Görüşlerim arasında kabul etmediklerine ön yargı demeye hakkın yok bir kere. Şu yazdıkların, fikirlerimi daha da kuvvetlendirmeye yaradı. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

"Çizgi ile ayırdığım kısmın öncesi ve sonrası çelişkili. Hem bilimin Allah'ı kabul etmediğini iddia edeceksiniz ki bu sadece inançsızların iddiası, hem semâvî dinlere dogma diyeceksiniz, hem İslâm'daki evrimi kabul eden bir akımdan bahsedeceksiniz. Tezatlık içinde tezatlık, çelişki içinde çelişki. İşinize gelmeyince bilime göre Allah yok, işinize gelince evrimi savunan bilim adamları da var diyeceksiniz. Kendi kendini yiyen yılan gibi olmuş bu. Benim cevap vermeme gerek kalmadı. Dolayısıyla aşağıda verdiğin linklerin de bir anlamı kalmadı. Onlar, olsa olsa İslâm'ı yozlaştırmaya dönük hareketler olabilir. Ancak, yine de bakacağım. Dersen ki bakmadan nasıl bâtıl olduğuna hükmediyorsun. Allah'ı ve İslâm'ı tanımayan bir teorinin doğru olduğunu kabul edenlerin müslüman olmadığını söylüyorum. Aynen senin gibi..."

Sadece en önemli gördüğüm yere müdahale edeceğim. Bütün dünya senin gibi düşünmüyor olabilir, bunun farkedilmesi gerek.

Çelişki dediğin yerde bence hiç bir çelişki yok. Bilimi konuşurken bilimsel alanda, felsefeyi konuşurken felsefi platformda tartışıyoruz konuları. İkisini birleştirirseniz, teoloji, felsefe ne olur bilemem ama bilimi bozarsınız, o artık bilim olmaz.

İkna olmak zorunda değiliz. Bence kavramları karıştırıyorsunuz. Ben uygun gördüğüm yerde düzeltmemi yaptım. Elbetteki ikimizin arasındaki bir tartışmada söylediklerimin evrensel doğruluğu var mı yok mu bu kıstas değil. Sizin benim fikirlerim hakkında ki kişisel fikriniz sizce benim ne kadar doğru konuştuğumu belirleyecek. Bu yüzden ikna olmak zorunda değiliz. Sadece biraz daha anlamaya çalışmaya davet etmekten başka yapacak birşeyim kalmıyor. Saygılar

• quote:

quote:

evrim teorisi evrenin başlangıcını konu almaz. onunla ilgili teoriler de üretilmiştir ve bu evrenbilimcilerin konusudur. bu konuda itibaren de felsefi yorumlar yapılabilir elbette hiçbir sakınca yok ki zaten yapılmakta.

Evrim açıklayamadığı şeyleri konu edinmiyor zaten. Ona bir açıklama getirebilecek olsalardı, emin olun ki onu da yaparlardı. Ayrıca, herşeyi bilimle, yani akılla açıklanamaz. İnsanın ruhu ve ona ait belki binlerce duygusunun olduğu bir dünyası vardır. Bunların kimi bilimle açıklanabilirken, kimisi açıklanamaz. Tabi sadece bir örnek. Ruhla birlikte cinni varlıklar var mesela. İşte insanın çıkmaza girdiği bu noktada semâvî kaynaklar devreye girer ve onları açıklar. Yani bilime katkıda bulunur. (Bu son kısmı, aşağısıyla birlikte değerlendirin lütfen) Semâvî kaynaklara dogma diye hakaret ederek onları kabul etmeyenler ise, az önce bahsettiğim çıkmazı aşamaz, orada kalırlar. Yani akılla bir yere kadar. İşte tam bu noktada insanın kalbi ve ruhu devreye girer; eksik kalan parçaları tamamlar. Şu da var ki, şu koca evrende, insan beyninin alabileceği ne kadardır ki? Bizler (insanoğlu), yetişme çevremize ve aldığımız eğitim nisbetinde bilgimizi artırsak ve öyle bir insan olsak ki, her konuda, herkesten fazla bilgili olsak bile çapımız, dünya ve dünyadan gölemleyebildiğimiz kadar olur. Daha ötesini öğrenmek için ise semâvî kaynaklara ihtiyaç duyarız. Velhâsıl: Görüldüğü üzere semâvî kaynaklar bile bilimle tezat değildir, bilakis onun gelişimine katkı sağlamaktadır.

quote:

ne zaman ki üretilen bilgiler dini kavramlarla kıyaslanmaya, hatta ve hatta bazı dini konuları ispat için kullanılmaya, felsefe ve bilimsel disiplinler dini ilimler yanında önemsiz sayılmaya başlanmış işte o zaman bilimsel bilgi üretimi durmuş. verdiğiniz örnek tam da bahsetmeye çalıştığım şeye güzel bir örnek aslında.

İlk paragraf güzeldi. Lâkin, izninizle bir ekleme yapmak istiyorum. Medreselerde yalnızca fen veya yalnızca din ilimleri öğretilmiyordu. Bu ikisi bir arada öğretiliyordu ki öğrenci, ne fenden, ne dinden geri kalsın. Diğer türlü, birinin dinsiz, diğerinin ise yobaz olma ihtimali ortaya çıkıyor ki bunun örneklerini de çokça görmekteyiz. Yani, şu an eğitim noktasında Türkiye'deki eğitim sistemi, Osmanlı'nın gerisindedir. Olması gereken, aynen medreselerde olduğu gibi yine din ve fen ilimlerinin aynı anda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Başka çıkar yol var mı, bimiyorum.

bahsettiğim dönemler bilimsel-felsefi bilgilerin dinle uzlaştırılmaya çalışıldığı bazen de kimi dini konuların inkarı için çarpıştırıldığı bir dönemdi. onlarca hatta yüzlerce farklı ekol oluştu. bir süre sonra ciddi bir çatışmaya dönüştü bu durum. herkes kendi görüşünün doğruluğunda ısrar etmeye başladı. gazali'nin yaptığı şey de tam bu noktada bilim-felsefe-mantık ve din disiplinlerini biribirinden ayırmaktı. dini ilimler yanında diğerlerinin önemsizleşmesiyle sonuçlandı bu bahsettiğim çağ. bu kaçınılmaz bir durumdu.

osmanlı döneminde ise hakim olan itikadi ve fıkhi görüş belliydi. diğer akımlara kesinlikle izin verilmedi. bu doğrultuda eğitim veriliyordu. fatih döneminin bitimine kadar fenni ilimlere önem verilse de malesef yavuz ve kanuni dönemi sonrası bu ilimlerin giderek zayıfladığını görmek mümkün.

bugün bilimsel eğitimin eskisi gibi dini disiplinlerle birlikte verilmesinden bahsediyorsunuz. peki hangi dini anlayışla bu yapılacak? hangi itikadi ve fıkhi mezhebin görüşü baz alınacak? hadi onda karar kılındı, bilimsel bilginin dine uygunluğuna nasıl karar verilecek? dini konularda yorumlamaya açık, müteşabih addedilen onlarca mesele varken bilimsel konular nasıl bir süzgeçten geçirilecek? kendi yaklaşımınızı diğerlerine nasıl kabul ettireceksiniz?

bunun zorluklarını osmanlı bile farkettiği için dini eğitim veren medreselerden çok daha fazla diğer okullara önem verdi son asrı içinde. bu durum çöküşü engellemese de -çünkü artık çok geç kalınmıştı- cumhuriyet'in modern okullara geçişinde önemli bir katkı sağladığı kesin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Çelişki dediğin yerde bence hiç bir çelişki yok. Bilimi konuşurken bilimsel alanda, felsefeyi konuşurken felsefi platformda tartışıyoruz konuları. İkisini birleştirirseniz, teoloji, felsefe ne olur bilemem ama bilimi bozarsınız, o artık bilim olmaz.

Ben de bu kısmın, semâvî dinlerin hükmü olmadığını iddia etmek için inançsız kişilerce uydurulmuş olduğunu iddia ediyorum.

Ekleme: Evrim konusunun ilk birkaç sayfasını okudum. Konuyu açan arkadaş belli ki hazırlıklı açmış. Lâkin X Files'ın sorularının pek azına cevap verebilmiş. Vakit buldukça okumaya devam edeceğim.

quote:

Elbetteki ikimizin arasındaki bir tartışmada söylediklerimin evrensel doğruluğu var mı yok mu bu kıstas değil. Sizin benim fikirlerim hakkında ki kişisel fikriniz sizce benim ne kadar doğru konuştuğumu belirleyecek. Bu yüzden ikna olmak zorunda değiliz. Sadece biraz daha anlamaya çalışmaya davet etmekten başka yapacak birşeyim kalmıyor.

Aynen. Kimseyi ikna etmeye çalışmıyorum zaten. Herkes gibi, kendi doğrularımı söylüyorum sadece, hepsi bu. Önemli olan, bu fikirleri aktarırken, karşıt görüşe saygısızlık etmemektir ki, şu anda da biz saygı çerçevesinde bu yazışmamızı yaptık. Teşekkürler.

Bütün karşıt görüşlerin birbirine anlayış gösterdiği bir bölüm ve forum dileğiyle...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 13 Ağustos 2012; 20:48:02 >

• quote:

bahsettiğim dönemler bilimsel-felsefi bilgilerin dinle uzlaştırılmaya çalışıldığı bazen de kimi dini konuların inkarı için çarpıştırıldığı bir dönemdi. onlarca hatta yüzlerce farklı ekol oluştu. bir süre sonra ciddi bir çatışmaya dönüştü bu durum. herkes kendi görüşünün doğruluğunda ısrar etmeye başladı. gazali'nin yaptığı şey de tam bu noktada bilim-felsefe-mantık ve din disiplinlerini biribirinden ayırmaktı. dini ilimler yanında diğerlerinin önemsizleşmesiyle sonuçlandı bu bahsettiğim çağ. bu kaçınılmaz bir durumdu.

İmam Gazali, o zaman ki dinsiz (yunan) felsefenin önünü kesmiş bir âlimdir. Sayesinde müslümanlar, bu dinsiz akımın etkisi altında kalmaktan kurtulmuştur. Onun yaptığı en büyük hizmet, bu olmuştur. Bunu bilen günümüz dinsizlerinden mesela zamanının YÖK Başkanı Kemal Gürüz, "Yeni bir Gâzali çıkmasına müsade etmeyeğiz." demiştir. Bu sözüyle acaba kimi kast etmiştir; bunu da siz bulun. Dinsizlik akımının önderleri, İslâm için lokomotif gröevi üstlenecek muhtemel kişileri iyi belirliyor ve saldırılarını da onlar üzerinde topluyorlar. Müslümanlar, bu konuda onlar kadar şuurlu değiller malesef. Bu zamanda yunan felsefe akımının yerini evrim teorisi almıştır. İslâm'a yapılmaya çalışılan dejenerasyon, günümüzde bu teori üzerinden yapılmaya çalışmaktadır.

quote:

bugün bilimsel eğitimin eskisi gibi dini disiplinlerle birlikte verilmesinden bahsediyorsunuz. peki hangi dini anlayışla bu yapılacak? hangi itikadi ve fıkhi mezhebin görüşü baz alınacak? hadi onda karar kılındı, bilimsel bilginin dine uygunluğuna nasıl karar verilecek? dini konularda yorumlamaya açık, müteşabih addedilen onlarca mesele varken bilimsel konular nasıl bir süzgeçten geçirilecek? kendi yaklaşımınızı diğerlerine nasıl kabul ettireceksiniz?

Dayatma söz konusu değil. İstemeyene (yani gayri müslimlere) bu okulda eğitim verilmeyecek. Onlar da kendi inançları doğrultusunda okullara gidebilirler. Ben burda İslâm inancını bile vurgulamadım aslında. İşin plânını söyledim. Bu plân, bütün ihtiyaç doğrultusunda bütün inançlara uyarlanabilir. Müslümanlar arasında ise ehli sünnet vel cemaat denilen 4 mezhebe uygun eğitim verilir.

quote:

bunun zorluklarını osmanlı bile farkettiği için dini eğitim veren medreselerden çok daha fazla diğer okullara önem verdi son asrı içinde. bu durum çöküşü engellemese de -çünkü artık çok geç kalınmıştı- cumhuriyet'in modern okullara geçişinde önemli bir katkı sağladığı kesin.

Yıkılmak üzere olan bir duvara önünde durmak, onun yıkılmasını ne kadar engelleyebilir ki? Ayrıca, eğitimle Osmanlı'nın dağılmasının alakası yoktur veya çok cüz'îdir. Bu mevzu derin ve uzundur. Detayına girmek istemiyorum. Hem bu konu onun yeri değil, hem de muhtemelen zamanında (burda) bu konular çok yazılıp-çizilmiştir sanırım.

• quote:

İmam Gazali, o zaman ki dinsiz (yunan) felsefenin önünü kesmiş bir âlimdir. Sayesinde müslümanlar, bu dinsiz akımın etkisi altında kalmaktan kurtulmuştur. Onun yaptığı en büyük hizmet, bu olmuştur. Bunu bilen günümüz dinsizlerinden mesela zamanının YÖK Başkanı Kemal Gürüz, "Yeni bir Gâzali çıkmasına müsade etmeyeğiz." demiştir. Bu sözüyle acaba kimi kast etmiştir; bunu da siz bulun. Dinsizlik akımının önderleri, İslâm için lokomotif gröevi üstlenecek muhtemel kişileri iyi belirliyor ve saldırılarını da onlar üzerinde topluyorlar. Müslümanlar, bu konuda onlar kadar şuurlu değiller malesef. Bu zamanda yunan felsefe akımının yerini evrim teorisi almıştır. İslâm'a yapılmaya çalışılan dejenerasyon, günümüzde bu teori üzerinden yapılmaya çalışmaktadır.

o günün felsefesi ve bilim anlayışı iç içe sayılır yani her filozof aynı zamanda bir matematikçi, astronom, kimyagerdir. gazali dine o günün felsefi ve bilimsel anlayışıyla yaklaşılmasını engelleyen insandır. dini olduğunu iddia eden akımların çokluğu nedeniyle bir tür savunma geliştirildi. böylelikle mevcut kaos ortamı engellendi. ve gayet doğal bir şekilde bu savunmacı tavır felsefeye ve bilime karşı ilgiyi azalttı. bunu tüm tarihçiler kabul eder. bilimsel bilgi üretiminin durduğu dönemler tam da o karışık yüzyıllara denk gelir.

ama araya günümüz dinsizleri, kemal gürüz falan neden girdi işte bunu anlamış değilim. kavramları ciddi halde birbirine karıştırıyorsunuz. zaten ben de ısrarla o dönemin bilimsel anlayışını kapsayan felsefenin dine karıştırılması ve sayısız ekollerin gelişmesi nedeniyle bu durumun "haklı bir biçimde" gazali tarafından engellenmeye çalışıldığından bahsediyorum. müslüman bilginlerin o dönemle ilgili çalışmalarında bile bu husus belirtilir.

evrim teorisi ve müslümanlar üzerinde uygulanmak istenen dejenerasyon fikri de bir safsatadan ibaret bunu belirteyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timurlénk -- 13 Ağustos 2012; 23:30:26 >

• quote:

.....
    Bu zamanda yunan felsefe akımının yerini evrim teorisi almıştır. İslâm'a yapılmaya çalışılan dejenerasyon, günümüzde bu teori üzerinden yapılmaya çalışmaktadır.

quote:

.....
    evrim teorisi ve müslümanlar üzerinde uygulanmak istenen dejenerasyon fikri de bir safsatadan ibaret bunu belirteyim.

Evrim teorisinin küresel çevreler tarafından İslam'a karşı desteklenip yaygınlaştırıldığı tespit edilmiş bir gerçektir.
    Tahmin değildir, yani BöcekGrafik'e katılıyorum.

Forumlarda genelde bu tür tespitleri yalan, yanlış veya komplo teorisi olarak nitelendirme sorunu var.

Halbuki bu tür şeylerin çoğu (hepsi değil), araştırılmış ve üzerinde düşünülmüş, analiz edilerek ortaya çıkarılmıştır.

Bunu anlattığınız bazı kişiler de işin kolayına kaçıp, şöyle bir düşünüyor, aklı almayınca kendince yalan olduğuna kanaat getirerek
    size lafını yapıştırıp kendini rahatlama yolunu seçiyor. Aslında keşke siz yıllar önce boşuna araştırmaya başlamadan kendisine sorsaymışsınız!

Kişisel söylemiyorum tabi, ortaya.

Araştırıp itiraz edenlere saygımız sonsuz. Ama sizin yıllarca araştırdığınız şeyi, şöyle bir düşünüp aklı almadığında alay edenler saygıyı haketmiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

quote:

.....
    Bu zamanda yunan felsefe akımının yerini evrim teorisi almıştır. İslâm'a yapılmaya çalışılan dejenerasyon, günümüzde bu teori üzerinden yapılmaya çalışmaktadır.

quote:

.....

Evrim teorisinin küresel çevreler tarafından İslam'a karşı desteklenip yaygınlaştırıldığı tespit edilmiş bir gerçektir.
    Tahmin değildir, yani BöcekGrafik'e katılıyorum.

Forumlarda genelde bu tür tespitleri yalan, yanlış veya komplo teorisi olarak nitelendirme sorunu var.

Halbuki bu tür şeylerin çoğu (hepsi değil), araştırılmış ve üzerinde düşünülmüş, analiz edilerek ortaya çıkarılmıştır.

Bunu anlattığınız bazı kişiler de işin kolayına kaçıp, şöyle bir düşünüyor, aklı almayınca kendince yalan olduğuna kanaat getirerek
    size lafını yapıştırıp kendini rahatlama yolunu seçiyor. Aslında keşke siz yıllar önce boşuna araştırmaya başlamadan kendisine sorsaymışsınız!

Kişisel söylemiyorum tabi, ortaya.

Araştırıp itiraz edenlere saygımız sonsuz. Ama sizin yıllarca araştırdığınız şeyi, şöyle bir düşünüp aklı almadığında alay edenler saygıyı haketmiyor.

evrim teorisini alıp islam ya da herhangi bir din aleyhinde propoganda amaçlı kullanan kişiler ya da hareketler söz konusu. buna itirazım yok.

ama evrim teorisinin zemin bulduğu, incelendiği, tartışıldığı bilimsel platformda böyle bir düşünceyle teorilerin oluşturulduğuna dair nasıl bir kanıt sunabilirsiniz merak ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timurlénk -- 14 Ağustos 2012; 0:35:56 >

• quote:

evrim teorisini alıp islam ya da herhangi bir din aleyhinde propoganda amaçlı kullanan kişiler ya da hareketler söz konusu. buna itirazım yok.

ama evrim teorisinin zemin bulduğu, incelendiği, tartışıldığı bilimsel platformda böyle bir düşünceyle teorilerin oluşturulduğuna dair nasıl bir kanıt sunabilirsiniz merak ediyorum.

Evrime samimi inanıp araştırmak isteyenlerle sorunumuz yok zaten. Pek çok üniversitede
    bence batıl olan bu yalana inanıp gerçekten gönül verenler olduğunu görüyoruz.

Asıl sorun, İslam'ı yoketmeye çalışan küresel güçlerin, komünizm sonrasında İslam'a karşı
    açıkça savaşa girişip "Komünizm bitti, artık yeni düşman Fundemantalist İslam" demeleridir.

Cia'nın Kuran araştırma faaliyetlerine başlamasıdır.

11 Eylül'den sonraki gün "Yeni Haçlı Seferi başlamıştır." denilmesidir.

İsrail yaklaşık 50-60 yıldır Türkiye'deki her türlü fikri ve kültürel yayına takip eder. Gönül ister ki komplo teorisi olsun.
    Ama bunu ilgili kitabı bulamadığı için yayınevine gelmek zorunda kalan İsrailliden dinlemiş değilsiniz.

İnternet'teki her türlü bilginiz Amerika'nın elinde. Facebook, Twitter, Google, Msn, Bilmem Ne ile
    zaten hücrelerinize kadar adamlara teslim olmuş durumdasınız.

Nelerden hoşlanırsınız, nasıl şakalaşırsınız, aranızda ne tür ihtilaflar olablir, hangi dini grup hangi diğerini nasıl eleştirir,
    hepsine çalışmışlar. Kısaca haritanız düşmanlarınızın ellerinde. Ve tabii ki bunlar müslümanlarla savaşıyorlar diye,
    müslüman olmayanlar da kendilerini kurtulacak zannetmesinler.

Bunların hepsinden daha büyük sorun ise, Batılılar bunları açıkça söyleyip uygularken bizimkilerin bön bön bakmasıdır.

O yüzden bunlar İslam'ın ve müslüman ülkelerin içine her türlü fitneyi ve karmaşayı yıllardır sokmaya çalışmaktadırlar.

Evrim, sözde uzaylılar, eşcinsellik, uyuşturucu, beşinci kol faaliyetleri, medya ve internet ortamında
    dezenformasyon faaliyetleri, yalanların arasına doğruların katılması
    bunlardan bazılarıdır.

Bu söylediklerimi bir anda kafamdan uydurmadım. Bunları pek çok kişi araştırıp düşünmüş, analiz etmiş, tespit etmiştir.

• quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

quote:

Evrime samimi inanıp araştırmak isteyenlerle sorunumuz yok zaten. Pek çok üniversitede
    bence batıl olan bu yalana inanıp gerçekten gönül verenler olduğunu görüyoruz.

Asıl sorun, İslam'ı yoketmeye çalışan küresel güçlerin, komünizm sonrasında İslam'a karşı
    açıkça savaşa girişip "Komünizm bitti, artık yeni düşman Fundemantalist İslam" demeleridir.

Cia'nın Kuran araştırma faaliyetlerine başlamasıdır.

11 Eylül'den sonraki gün "Yeni Haçlı Seferi başlamıştır." denilmesidir.

İsrail yaklaşık 50-60 yıldır Türkiye'deki her türlü fikri ve kültürel yayına takip eder. Gönül ister ki komplo teorisi olsun.
    Ama bunu ilgili kitabı bulamadığı için yayınevine gelmek zorunda kalan İsrailliden dinlemiş değilsiniz.

İnternet'teki her türlü bilginiz Amerika'nın elinde. Facebook, Twitter, Google, Msn, Bilmem Ne ile
    zaten hücrelerinize kadar adamlara teslim olmuş durumdasınız.

Nelerden hoşlanırsınız, nasıl şakalaşırsınız, aranızda ne tür ihtilaflar olablir, hangi dini grup hangi diğerini nasıl eleştirir,
    hepsine çalışmışlar. Kısaca haritanız düşmanlarınızın ellerinde. Ve tabii ki bunlar müslümanlarla savaşıyorlar diye,
    müslüman olmayanlar da kendilerini kurtulacak zannetmesinler.

Bunların hepsinden daha büyük sorun ise, Batılılar bunları açıkça söyleyip uygularken bizimkilerin bön bön bakmasıdır.

O yüzden bunlar İslam'ın ve müslüman ülkelerin içine her türlü fitneyi ve karmaşayı yıllardır sokmaya çalışmaktadırlar.

Evrim, sözde uzaylılar, eşcinsellik, uyuşturucu, beşinci kol faaliyetleri, medya ve internet ortamında
    dezenformasyon faaliyetleri, yalanların arasına doğruların katılması
    bunlardan bazılarıdır.

Bu söylediklerimi bir anda kafamdan uydurmadım. Bunları pek çok kişi araştırıp düşünmüş, analiz etmiş, tespit etmiştir.

peki konu evrimden buralara kadar geldi ben bir şey öğrenmek istiyorum.

emperyalistlerin eski sömürgelerinde ve sömürgeleştiremediği coğrafyalarda asırlardır devam eden bu kadar ayrıntılı, iyi planlanmış, örgütlü saldırıları karşısında müslüman hassasiyetine sahip insanların ne gibi bir karşı koyuşu var? bilimsel, felsefi, edebi ya da sanatsal nasıl bir karşı plan kurulmakta ya da kurulmakta mı?

mesela bir aralar yusuf kaplan'ın islam geleneğinden beslenen yeni bir dil ve yeni bir medeniyet inşası projesi vardı. sanırım hala bu konuda çalışıyor. kaç kişi buna katılım sağladı? ortaya ne çıktı ciddi anlamda merak ediyorum. hatta şimdi aklıma geldi bir araştırayım yeni makalelerini.

• quote:

o günün felsefesi ve bilim anlayışı iç içe sayılır yani her filozof aynı zamanda bir matematikçi, astronom, kimyagerdir.

Kendisinin birçok bilim alanında önder olduğu malumdur. Önceki mesajımda neden din ve fen ilimlerinin bir arada okutulması gerektiğini yazmamın sebebi ise sanırım bu bilgiyle birlikte daha iyi anlaşılacaktır.

quote:

gazali dine o günün felsefi ve bilimsel anlayışıyla yaklaşılmasını engelleyen insandır.

İlk iddia doğrudur. Ancak engellediği felsefe, dinsiz yunan felsefesidir ki bunu önceki mesajımda açıkladım. Yalnız burada bir aldatmaca söz konusudur. Dinsiz felsefeyi bilimin kendisi gibi göstermekteki bir amaç, Gâzâli için "Felsefeyi ve bilimi engelleyen kişidir" iddiasına temel oluşturma çabasıdır. Amaç, İslâm'a zarar vermek için yola çıkan akımların önündeki bu büyük seddi (Gâzâli'nin ortaya çıkardığı İslâm felsefesini) yıkmaya çalışmaktan öte birşey değildir. Çünkü dinsiz felsefe, İslâm felsefesinin kendisinin halefi olduğunun farkındadır ve yerini ona bırakmaya hiçte niyetli değildir.

quote:

dini olduğunu iddia eden akımların çokluğu nedeniyle bir tür savunma geliştirildi. böylelikle mevcut kaos ortamı engellendi. ve gayet doğal bir şekilde bu savunmacı tavır felsefeye ve bilime karşı ilgiyi azalttı. bunu tüm tarihçiler kabul eder. bilimsel bilgi üretiminin durduğu dönemler tam da o karışık yüzyıllara denk gelir.

Şu yazı, yukarıdaki mesnetsiz iddia ile aynı niteliği taşıyor. Maksat yine aynı, hatta burda bir adım daha ileri geçilmiş, medrese eğitim sisteminin kaosa sebep olduğu hezeyânının iddiası yapılmakla kalmıyor, sanki böyle birşey varmış gibi peşin önkabul var. Bunun felsefe ve bilime olan ilgiyi azaltması da aynı şekilde mesnetsiz iddiadır. Ancak doğruluk payı vardır. Çünkü dinsizlerin bahsetiği felsefe, dinsiz felsefedir ki, ona olan ilginin, dolayısıyla da İslâm'a ve semâvî dinlere zarar verecek fikirlerin önüne İslâm felsefesi ile geçmiştir Gâzâli. Zîrâ kendisi, en büyük İslâm düşünürlerinden ve İslâm felsefesinin önderlerindendir. İslâmî felsefenin yükselişi bu tarihte başlamaktadır. Tabi bu durum, dinsiz felsefeye mani olduğundan, bir gerileme söz konusuysa eğer bu gerileme, ancak onlar açısından olabilir. İslâmî felsefe ve bilim dünyası içinse yükselişin başladığı dönemlerdir. Tersini iddia eden sözde tarihçi ve bilim adamlarının ise dinsiz olmalarının tesadüf olmaması, bu bilgiyi teyit etmektedir.

quote:

araya günümüz dinsizleri, kemal gürüz falan neden girdi işte bunu anlamış değilim. kavramları ciddi halde birbirine karıştırıyorsunuz. zaten ben de ısrarla o dönemin bilimsel anlayışını kapsayan felsefenin dine karıştırılması ve sayısız ekollerin gelişmesi nedeniyle bu durumun "haklı bir biçimde" gazali tarafından engellenmeye çalışıldığından bahsediyorum. müslüman bilginlerin o dönemle ilgili çalışmalarında bile bu husus belirtilir.

Kemal Gürüz'den değil, onun bir sözünden bahsettim Sayın Timurlénk. Bunu ise sizin ferasetinize bırakıyor, bu kısmı açıklamıyorum. Yeri geldiğinde yazarım.

Gazâli'nin engellediği, önceki mesajımda ve yukarıda da yazdığım gibi, yalnızca dinsiz felsefe akımlarıdır. Bunun gerileme olduğunu yalnızca dinsizler iddia edebilir. Evet, bu durum, onlar için bir gerileme iken İslâm felsefe ve bilimi için yükselişin başlangıcıdır...

• Böcek söylemişti bölümden uzaklaştırılacağını. Kızıl Şaman ve onun gibiler devam etsin böcekgrafik uzaklaşsın nasıl iş bu?

Bakın Şaman ın hakaretine. Ceza hiç hükmünde. Adam sırf dine atıp tutmak için geliyor ve o duruyor. Fake hesap kullanıyor. Sade ıp değil yazdıklarındanda anlaşılıyor. Şaman ceza yeyince o geliyor. Kubi ceza yeyince Şaman ve yine ceza. Başkası geliyor. Aynı hatalı bilgiler verilmeye devam ediyor. Atılmıyorlar KB den 4 ay.

Böcek in hakaretini görmedim 4 ay.

Tarafgirlik başladı.

KB de hakaret niçin ediliyor. Son verelim.Hakaret etmeden herkes konuşsun. Uzlaşalım.

• .

KB de hakaret niçin ediliyor. Son verelim.Hakaret etmeden herkes konuşsun. Uzlaşalım.
  • Bu konu sanırım bölümü ne kadar başı boş bıraktığımızı gösterir nitelikte olmuş. Gerekli mesajı aldık, bundan sonra inşallah daha çok aktif olacağız.

Üyelerle, yaptırımlarla, uygulamalarla ilgili şikayetlerinizi belirtebileceğiniz yerleri zaten biliyorsunuz. Konu kilitlenmiştir. İyi akşamlar.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.