Arkadaşlar benim kedim 1 yaşında filan ilk sahiplendiğimde 2-3 aylıkken aşıları yapılmıştı ama geri kalan 6-7 ay hiç aşısı yapılmadı benim ve ailemin sağlığı için iç parazit tehdidi olduğunu biliyorum o yüzden bazı aşılarını yaptırma kararı aldım 1.sorum maddi durumum kedimin sadece iç ve dış parazitine yetiyor diğer aşıları maddi anlamda çok fazla şimdi veterinere gidip sadece ben aşı karnesi vb hiçbir sey olmadan sadece iç ve dış parazit yaptırıcam desem yaparmı yani karma vb aşılarını yaptırmadan sadece benim istediğim aşılarını yaparmı? 2. sorum ise kedim iç,dış parazit(düzenli şekilde) ve kuduz aşısı (kuduz aşısını belediye ücretsiz yapıyor ankara da ) yaptırsam insan sağlığı için geriye bir tehdit kalıyormu ? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krmekz -- 9 Şubat 2021; 21:4:27 > |
Kedi İç parazit Veteriner
-
-
1. evet yaparlar.
2. hayır kalmıyor, ki insan sağlığı için nasıl bir tehtid olabiliyor kedi aşısı anlayamadım. olsa olsa kendilerine zararı olabilir ama eğer kediniz evde ise o da bir sorun teşkil etmez, isterseniz hiç aşı yaptırmayın, tabii evde olduğu sürece -
kedilerin aşısı insan sağlığı için bir tehtid yaratırmı demek istemedim bu aşıların yanı sıra kediden bana bılaşabilecek bir hastalık vb durum için yaptırmam gereken başka aşı varmı gibisinden sordum,ayrıca evet kedi evden dışarı çıkmıyor
-
aslında var tabii ki, fakat iç-dış aşı ve kuduz yaptırarak, aynı zamanda onunla oynadıktan sonra eğer elinizi-kolunuzu çizdiyse bi an önce yıkayarak, kum kabını temizledikten sonra yine el-yüz yıkayarak bazı hastalıkları minimuma indirirsiniz.
hoş, ben kedilerime (3 tane) aşı yaptırmadım, 2 si dışarda geziyor, burunlarından defalarca öpüyorum ama bir sorun yok şimdilik bende ve onlarda.
-
Eskiden araştırmıştım. Anladığıma göre:
Parazitler yumurtayla çoğalıyorlar.
Parazit yumurtaları çok güçlü, kolay kolay bir kimyasaldan etkilenmiyorlar. Bir araştırmaya göre 70°C'de ~20 dak. dayanabiliyorlar.
Mükroskop olmadan görülemezler. Toz tanelerine veya tüylere tutunabilirler.
Kedilerin nefeslerinden, vücut sıvılarından geçebilir.
Fakat vücuda geçip çoğalması için erkek ve dişi yumurtaların aynı ortamda bir süre kalmaları gerekir. Bu yüzden uzun temasta bile geçmeyebiliyor. bu yüzden zayıf bir ihtimal. Ama olursa risklidir.
İngilterede'ki araştırmaya göre en çok çocuklarda görülüyormuş. Geçme yolu da çocuk parklarına dışkılarını gömen kediler ve oynarken farketmeden bunları çocukların ellemesi şeklinde.
Sindirim yollarında tedavi kolayken, dolaşım yollarındaki parazit ölümcül olabiliyor.
Hiç sokağa çıkmamış bir kedi de olsa bu paraziti annesinden alabilir. Bu halde parazit sindirim sisteminde değil, dolaşım ve dokularda olabiliyor. Bu haliyle senelerce, immün sistemi zayıflamadığı sürece kendisini göstermiyor ama bu süre içinde böyle bir kedi taşıyıcıdır ve yine de bulaştırabilir.
Benzer parazitler yıkanmamış sebzelerde, kıvırcık ve marullarda da olabiliyor. Bu yüzden kedilerden özel olarak korkmanın bir anlamı yok.
Konunun uzmanı değilim, bu sebeple düzeltilecek bir yer gören olursa lütfen çekinmesin. Neticede panik yapmaya gerek yok ama ihmal de edilmemeli, her kediyle uzun süre çok yakın temasa girilmemeli.
-
İç parazit tableti ve dış parazit damlasını veteriner kliniğinden alıp kendin uygularsan minimuma indirirsin maliyeti(hapı yutturmam gerekli tabi)
2-3 aylıkken karma aşıları yapıldıysa senelik tek karma aşı yaptırmanız yeterli
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X