anakartım intel dx58so, ramlerim gskill 4gb ddr3 1800mhz, işlemcim i7 920, ekran kartim gtx560ti , hiç o/c yapmadım. 700wattlık güç kaynağı kullanıyorum, OCZ StealthXStream. Cooler Master Stacker kasa kullanıyorum, üzerinde 6x12cm fan var. Isıdan yana da bir derdim yok anlayacağınız. Fakat her ne oluyorsa pc kendi kendine restart atıp duruyor, kimi zaman ard arda 3-4 defa atıyor, kimi zaman 2-3 gün hiç restart atmıyor. Herhangi bir hata logu yok, hata mesajı yok, mavi ekran yok, windows loglarında hiç birşey yok.
Evimde iki bilgisayar var, diğer pc de hiç bir sıkıntı yok. Voltaj dalgalanması diyeceğim fakat öyle birşey söz konusu değil. İki makine de açıkken biri restart atıyor, diğeri atmıyor...
Fanların hepsi yerine güzelce oturmuş vaziyette, tek tek kontrol ettim, işlemci ve kuzey köprüsünün termal macunları zaten Arctic Silver 5 idi, onları da tazeledim. Anakartı söktüm, işlemcinin pasif soğutucusunu vs söktüm, temizledim, psu'nun içini temizledim. Fakat sorunum hala devam ediyor..
Ram'lerin slotlarını değiştirdim, tanıdığım kimsede DDR3 ram mevcut değil, o yüzden RAM leri değiştirip deneyemiyorum fakat az önce de dediğim gibi, tek ram bıraktım, farklı farklı slotlarda kullandım, memtest ile test ettim bir hata görünmedi...
Fakat şöyle birşey oldu, 1 ay kadar önce kuzey köprüsünün üzerine taktığım fan arızalandı, 4400 devir ile dönüyordu gürültü sebebiyle söktüm fanı, daha fan almaya fırsatım olmadı, dolabın üzerindeki Revoltek 12cm lik fan gözüme ilişti onu da tam kuzey köprüsünün üzerine gelecek şekilde monte ettim. Parmak ile test ettiğim zaman parmağımı kolay kolay yakmıyor yani uzun süre pasif soğutucunun üzerinde tutmazsam ısı sıkıntısı yok diyebilirim.
Mesela, dün akşam bir türlü Breaking Bad izlettirmedi, 45dk'lık dizi boyunca en az 4 restart attı, en son anakarta giren son ek voltaj pinini söktüm, Game of Throne's un ilk sezonu indireyim dedim, sabah makineye hiç bakmadan kalktım işe gittim, akşam geldiğimde bir sıkıntı yoktu canavar gibi çalışıyordu ki, az önce yine restart attı.
Arızanın neden kaynaklandığını da anlayamadım, gidip durduk yere anakartta almak istemiyorum, belki psu arızalandı? belkide psu sağlam ama anakartım arızalandı, belki de sizin dediğiniz gibi fanlarımdan birinde problem var fakat fanlardan kaynaklanan bir sorun olsa bu zamana kadar beklemez diye düşünüyorum.. Üzerindeki fanların yarısını zaten yeni taktım, burada konuyu açmadan 1 hafta öncesine kadar da hiç bir sorun yoktu..
Aşırı yükte yapıyor, birşeyler fazla ısınıyor, makine fazla kasılıyor diyeceğim yok öyle birşey :) Saatlerce Bad Company 2 oynuyorum, 32x aa açıkken 1920x1200 çözünürlükte kimi zaman saatlerce oynuyorum hiç birşey olmuyor. Kimi zamanda işte böyle yapıyor.
Bios'u mu resetlemedim, uptade, downgrade, aklıma gelen ne varsa yaptım, nvidia beta driverlarından tutun da son sürüme kadar neredeyse tüm sürücüleri kurdum. Ne yapacağımı şaşırdım açıkcası.
:( Artık kaba kuvvet uygulamaya başladım kasa zaten yanımda yerde duruyor restart attıkça bende bir tekme atıyorum o derece sinirimi bozuyor, disk bozulurmuş felan umurumda değil artık. Çok daralttı.
o kadar kişiye yardımcı oldum biri de bana yardım etsin lütfen :)
Benim tavsiyem anakart'ini teknik servise goturmen, kendi icerisinde temazsizlik yasiyor olabilir. Eyer butun parcalari ayni yerden aldiysan, hepsini goturup problemi onlarin bulmalarini deniyebilirsin. En son care olarak butun parcalari tek tek kendi teknik servislerine nasil test etmelerini istedigini, kendi sisteminde nasil calisiyorsa(ramleri tek tek degil bir arada), soyleyen bir not ile birlikte gonderebilirsin. Donanimsal bir problem olarak gozukuyor, kablo duzgun takili olmayabilir belki tam olarak bilemiyorum biraz kurcalayip kablolarin tam oturdugundan emin oldugun zaman ayni sorun oluyorsa parcalari teknik servise goturmen en sagliklisi olacaktir.
Hocam Benım Tavsıyemse Hıc Teknık Servıse Goturme Isını Yapıyorlar Ancak Teknık Servısıs bız dıye 30 gunde yapıyorlar basıma cok geldı :).aynı sorun 2 gun once benım bılgısayarımdada vardı benım bılgısayarım asırı derece sorunluydu bılgısayarı acmıyordum daha once gordugum sorunlara hıc benzemıyor cunku korkuyorum da denılebılır :) sureklı res atıyor wın. logosu geldıgınde yarıda takılıp yenıden res atıyor fln fln her oyle yaptıgında senın gıbı sınırım bozuluyordu kasa masanın uzerınde oldugundan bende her kapandıgında yumruk atıyorum :):) aslında bu yaptıgımız cok yanlıs sorunu ıyıce buyutuyoruz ben daha sonra ınceledıgımde Bu Problemı Yapacak bır sorunla karsılasmadım daha degısıklerı vardı ama boyle yapacaklarını sanmıyorum en son dayanamadım bı kac bılgısayarcı tanıdıgımı cagırdım beyın fırtınası yaptık anakartı degıstırdık.Ardından da guzel bır format attık daha sonra halıyle pısman oldum :S .bıraz fazla kafa yorup konuya bılgı toplamaya calıstım en son bı vırusle alakalı bırsey duydum hıcbır vırus programına yakalanmaması en buyuk ozellıgı dıyorlar :D.wın logosunu bozuyormus yok reset atıyormus herkes bır farklı anlatıyordu.explorer.exe yı bozması dıkkatımı cektı benımde ufaktan bozuk cunku farklı sıkıntılar vardı oncelıkle bı format atmanı tavsıye edıyorum.
Hocam geçmiş olsun önclikle.Format atmayı denediniz mi?Yani sorun yazılımsal olabilir..
arkadaslar, format attim, ramleri farkli slotlarda vs. denedim, memtest ile test ettim, stress test bile yaptim. ilk stress testinde yine restart atti, restarttan sonra nerede attigini anlamak icin bir daha yaptim bu sefer atmadi...
donanimi kendim topladim uzun zaman once :=) bu yeni kurulmus bir sistem degil... tum bilesenleri ilk ciktigi zaman almistim o zamandan bu zamana da sorunsuzca kullaniyordum. sistemde virus vs. yok... tertemiz. fazladan calisan hic bir servis yok, fazladan calisan hic bir exe, vs. yok. mesela, dun aksamdan bu yana restart atmadi :=)
Öp Başına Koy O Zaman Kardes Iyı Gecınmeye Bak Onunla :D