Geçenlerde can sıkıntısından bişeyler yapayım diyordum, gözüm hurdaların içindeki nokia 6100 borduna gitti. devre şemasını inceledim aklıma yattı. hem kendime küçük güçlü bir el feneri yaparım dedim. devrenin çıkışına birde nokia n73ün flash ledini bağladım sonuç mükemmel. 3w lık cree led kadar ışık verebiliyor. işte ss ler..
Güzel şeyler bunlar, hep çok özenirim sitelerden smd eleman toparladım çok küçük radyo alıcı - verici felan yapmaya uğraştım olmadı bi türlü
Olmadı demek işin en kolay cevabı.. bu meslekte hiç bir zaman hata olmaz. hata her zaman insandır.
Tebrikler radiocheck. Önceki çalışmanda çok ilgimi çekmiş ve detaylıca okumuştum. Bilgilerinin benim sorumu cevaplamaktan üst düzeyde olduğu anlaşılıyor. Öğrenmek istediğim şu; elimde kullanmadığım telefonlar var, radyosu olanlardan bir radyolu mp3player yapmam mümkün mü? Tabii sd card veya usbden flash card da okuyabilecek şekilde. Büyük bir ihtimalle telefon modellerini belirtmem gerekecek ama eve gittiğimde listeleyebilirim.
quote:
Tebrikler radiocheck. Önceki çalışmanda çok ilgimi çekmiş ve detaylıca okumuştum. Bilgilerinin benim sorumu cevaplamaktan üst düzeyde olduğu anlaşılıyor. Öğrenmek istediğim şu; elimde kullanmadığım telefonlar var, radyosu olanlardan bir radyolu mp3player yapmam mümkün mü? Tabii sd card veya usbden flash card da okuyabilecek şekilde. Büyük bir ihtimalle telefon modellerini belirtmem gerekecek ama eve gittiğimde listeleyebilirim.
elbette mümkün. radyo ve mp3 player yapmak zor şeyler değil. herşey biraz yazılım ve donanım bilgisinden ibaret. cep telefonlarında kullanılan radyo modülleri seri iletişim ile çalışır. büyük ihtimalle tea serisinden bir entegredir. internette parçanın datasheetini çok rahat bulabilirsin. iletişim standardını öğrenip (i2c,spi vs ) modüle uygun komut setini yazıp basit bir mikrodenetleyiciyle çok rahat kontrol edebilirsin. bunun için orta düzeyde c bilmen gerekiyor. mp3 player için de durum aynı. örnek olarak bir çalışma yapalım
TheWertigo arkadaşın yapmak istediği küçük fm vericiyi ele alalım. günümüzde bu özelliği taşıyan pek çok cihaz var. nokia n97 de bu özelliği taşıyan cihazlardan birisi. içerisinde gömül bir fm transmitter var. aşağıdaki şemadan görebilirsiniz
gördüğünüz gibi parçanın devredeki kodu N2101. açık kodu verilmemiş. şansımız varsa aradığımız kod yedek parça listesinde olabilir. işte;
N2101 4370282 FM Tx SI4713-B30-GMR QFN20 SM
bu satırda baştaki kod şema kodu yanındaki 7 hane mal kodu kalanı da açıklamadır. sondaki SM lehimli parça olduğunu ifade eder. açıklama kısmındaki kodları google da arattığımda parçanın datasheetine çok rahat ulaştım. işte burdan inceleyebilirsiniz.
gördüğünüz gibi sitede parça ile ilgili herşey mevcut. datasheet den tutun uygulama notlarına kadar. geri kalan tek şey bunları inceliyip kodlarımızı yazmak.
uygulama notu 332 de (AN332) parçanın programlanması ile ilgili bilgiler verilmiş biraz ingilizce ile çok rahat anlayabiliriz..
istediğimiz diğer özellikleride (lcd, buton, hoparlör vs) hesaba katarak mikrodenetleyici seçimi yaptıktan sonra c ile program yazılır. imkanımız varsa proteus tarı bir brogram ile yazdığımız program simule edilir. herşey düzgün çalışıyor ise işlemlere devam edilir.
peki tüm bu parçalar nasıl birleşicek. işte en önemli nokta. isterseniz elinizde dünyanın en kaliteli elektronik malzemeleri olsun. bunlar bir araya gelip bağlantı kurmadan çalışan bir devre olmaz. burada pcb nin önemi birkat daha artıyor. iyi bir pcb, cihazın işlevinden daha önemlidir. cihazı ortaya koyan bir arada tutan odur. kısaca güzel işler yapmak isteyenlerin evlerinde iyi seviyede pcb basabilmeleri gerekiyor.
pcb yi de hallettikten sonra parçalar yerlerine lehimlenir ve devre test edilir. gerçek ortamda herşey düzgün çalışıyorsa devreye uygun bir kutu seçimi yapılır. montaj da tamamlandıktan sonra devre kullanıma hazırdır. güle güle kullanın
Çok güzel yaratıcı olmak lazım :)
arkadaşlar kısa süre önce yeni entegreler keşfettim. yaptığım cihazlarda taşınabilirlik her zaman sorun oldu. cihazın içindeki pili şarj edecek adam akıllı bir devre bulamadım. genelde li-ion pil kullandığımdan başka kaynaklarda şarj edip tekrar devreye takmam gerekiyordu. her zaman bu sorunu aşacak basit bir devre aradım. çoğu zaman karşıma güzel devreler çıktı ancak malzemenin temini konusunda sıkıntı yaşadım. yurt dışından parça getirmek hep pahalı ve uzun sürüyordu. geçenlerde eski bir cep telefonu üzerinde bir parça ararken ilginç bir parça ile karşılaştım. cihaz samsung e700 dü. pili şarj etmek için kullanılan entegre benin şaşırttı. beş bacaklı ufacık bir entegre. araştırdım, devresinin çok basit olduğunu gördüm. 2-3 tane ek parça ile çok küçük boyutlarda mükemmel bir şiarj cihazı yapılabilirdi. aklıma bu entegreyi yukarıdaki devreye eklemek geldi. henüz denemedim. vakit bulduğumda devreyi tamamlayıp ultra minik boyutta çok güçlü bir el feneri yapacağım. devrenin en güzel yanı 4.5 volt ile 6.5 volt arasında şarj imkanı sunuyor. bu da hem usb portundan hem de sıradan bir nokia şarjıyla sistemi şarj edebileceğim anlamına gelir ki mükemmel bir özellik incelemek isteyenler için datasheet;
arkadaşlar kısa süre önce yeni entegreler keşfettim. yaptığım cihazlarda taşınabilirlik her zaman sorun oldu. cihazın içindeki pili şarj edecek adam akıllı bir devre bulamadım. genelde li-ion pil kullandığımdan başka kaynaklarda şarj edip tekrar devreye takmam gerekiyordu. her zaman bu sorunu aşacak basit bir devre aradım. çoğu zaman karşıma güzel devreler çıktı ancak malzemenin temini konusunda sıkıntı yaşadım. yurt dışından parça getirmek hep pahalı ve uzun sürüyordu. geçenlerde eski bir cep telefonu üzerinde bir parça ararken ilginç bir parça ile karşılaştım. cihaz samsung e700 dü. pili şarj etmek için kullanılan entegre benin şaşırttı. beş bacaklı ufacık bir entegre. araştırdım, devresinin çok basit olduğunu gördüm. 2-3 tane ek parça ile çok küçük boyutlarda mükemmel bir şiarj cihazı yapılabilirdi. aklıma bu entegreyi yukarıdaki devreye eklemek geldi. henüz denemedim. vakit bulduğumda devreyi tamamlayıp ultra minik boyutta çok güçlü bir el feneri yapacağım. devrenin en güzel yanı 4.5 volt ile 6.5 volt arasında şarj imkanı sunuyor. bu da hem usb portundan hem de sıradan bir nokia şarjıyla sistemi şarj edebileceğim anlamına gelir ki mükemmel bir özellik incelemek isteyenler için datasheet;
inceledim evet çok kullanışlı bir entegre 800mah olanı kendim yaptığım küçük nokia bataryalı mantar led fenerde yapmayı düşündüm yanlız internetten küçük bir araştırma yaptım bu entegreden hiçbir yerde bulamıyorum galiba hurda board lardan arayacam
bu adresten sample sipariş verebilirsin adet fiyatı 2.21usd ama türkiye gümrüğünde nekadar vergi alırlar bilmem..
ttp://www.linear.com/purchase/LTC4054-4.2
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme