Şimdi Ara

Kilometre düşürülme davasını kazandık (yol gösterici)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
62
Cevap
19
Favori
15.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
184 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu sıralar forumlarda kilometre düşürme ilgili konuları sıkça görünce deneyimlediğim dava sürecini ve sonucu çok fazla detaya inmeden sırası ile yazmaya karar verdim.

-İmla hatalarım ve düşük cümleler için kusura bakmayın.

——

‘Özel mesaj yolu ile dava kararını isteyenler oldu, şehir ve kişi adlarını silerek yazı sonuna Gerekçeli karar olarak ekledim.’

Detaylı sorular ve verdiğim cevaplar konu içerisinde mevcuttur.

———

Araç hareket halinde zincir kopartınca stop etti. Tekrar çalıştırmadan kaskodan çekici istedim, aracı direkt yetkili servise çektirdim,

Servis iş emri açarken kilometre kayıtlarına bakarak aracınızın km düşürülmüş bilgisini verince bu olay ortaya çıktı. (Duyarlı davranarak uyarıyı yapan servis çalışanlarına teşekkür ederim)

Aracı alırken tabiki ekspertiz yaptırdık ve muayne için sms attık. Tabi bu durum ne ekspertizde çıktı ne de muaynede. (Aracı aldığım ilde yetkili servis yoktu) Yetkili Servis kayıtları da bu yüzden önemini koruyor.

(İller hakkında önyargı ve genelleme yapılmaması için özellikle il adı yazmadım)

2018/2019 yılları,

Süreç şu şekilde oldu,

Bizim Araç alım işi biraz karışık olduğundan Bir kaç avukat ile izleyeceği yol ile ilgili görüşmelerde bulundum ve yöntemini beğendiğim avukatta karar kıldım.(önceden tanıdığım- dost işi)

—Aracı almaya iş yoğunluğundan dolayı kendim gitmedim ve vekalet de veremedim, aracı kardeşime aldırdım ve sonraki gün kendisinden noterden satın aldım.

Bu durumda benim davayı kardeşime açmam gerekiyordu, avukatın yönlendirmesi ile kardeşim ile sözleşme imzalayarak anlaştık ve km değer düşüklüğü bedeli olarak 6000tl belirledik. Servis de 14.000tl civarında iş emri vermişti. Durumu bildiklerinden ricamız üzerine rakamı 10.000tl ye kadar düşürdüler. 16.000tl yi kardeşim banka yolu ile açıklamasını da yazarak bana yolladı.)

Ben de yaptığımız sözleşme ve dekontlar ile diğer satıcıya rucu ederek ödemeyi talep ettim.(16.000tl) satıcıya avukatın yönlendirdiği şekilde noter ihtarı çekerek 16.000tl talep ettik.(ileriki süreçte mahkeme temerrüt faizi hesabında bu ihtar süresini baz aldı)

-Noter ihtarı öncesinde aramıştık ve telefonda; ‘aracı sattım ben, beni ilgilendirmez ne yaparsanız yapın’ diyerek,rest çekti. 

İhtar süresi dolunca dava açmaya karar verdik. Dava açma bedeli 1000tl ödedim harç vs dahil. (Bunu geri almadım.)

(aracı satanın ikametinin olduğu ilde bulunan asliye hukuk mahkemesi idi sanırım) 

Mahkemeye; aracı aldığım ilanın görsellerini, km farkı belirlemek için benzer ilan görsellerini, noter satış sözleşmesini, yetkili servis kayıtlarını ve aracı satıcıdan aldığıma dair ödeme makbuzunu, servisin onarım iş emrini,arıza onarımı fatura tutarını ve örnek dava sonuçları ile satıcının benim bu olaydan haberim yok tebligat da bana gelmedi dememesi için kendisine yazdığım yazıları içeren whatsapp ekran resimlerini sunduk. 

Mahkeme bizim sunduğumuz kanıtlara ek olarak araç muayene kağıtlarının ve servis kayıtlarının tümünü yazışma ile tüvtürk ve yetkili servisten aldı.Benden önce Km düşürüldüğü kesinleşti. (Km düşürmenin Ne zaman olduğunun önemi yok, siz satın aldığınız kişiye dava açıyorsunuz kazanırsanız ve satıcının suçu yok ise size ödeme yapıyor ve o da aldığı kişiye rucu ediyor.

Sonra, Neye göre yapılıyor bilmiyorum ama 3 bilirkişi atandı, aynı il de bu durum için bilirkişi bulunmadığından başka ilden üniversite den motor bölümü hocası tayin edilerek, gün bildirerek geldiler. 3 kişi kişibaşı 750tl den 2250tl , bu masraflar önceden belli oluyor ve mahkemeye ödeniyor, tabiki ben ödedim) bilirkişiler aracı inceledi, (inceledi dediğim kilometreye baktılar...(1 saatlik yol olduğu için aracı götürdüm) bilirkişiler benden taraf rapor verince davalı rapora kilometre ile zincirin kopmasının alakası olmaz diye itiraz ederek tekrar bilirkişi tayini istedi. (2. Kez Bilirkişilere ödeme yapmadım) , 

mahkeme Yine aynı bilirkişileri atadı. (Yine itiraz durumunda ödemeleri rapora itiraz eden davalı dan alacağını da belirtti) 

bilirkişiler tekrar rapor yazdı.

Benim hatırladığıma göre kısaca ‘km bilgisi gerçeği yansıtmadığından bakımlara zamanında girememiştir, bu yüzden servis masrafları da satıcıya aittir, Servis ve araç muayene raporlarındaki kilometre bilgileri ile ilandaki bilgiler hayatın akışına ters olarak işlenmiştir.’ Şeklinde rapor çıktı. 

Bilirkişiler şehir dışından çağırıldığından ve ücretsiz tayin edildiklerinden biraz sinirlenmiş de olabilirler) 

bu raporda araç’ı götürmemiştim, bilirkişi araç için yeniden aynı sonucu rapora ayrıntılı fiyatlar ile tekrar yazarak sundu, böylece dava netleşti ve kazanacağımızı anladık.

Mahkeme bilirkişilerden km için değer kaybı fiyatını da alınca servis tüm onarım masraflarını ve araç kilometresine göre değer düşüklüğü tayin edildi. Sonuç olarak karar çıktı ve satıcı ile avukatım görüştü. Ödememesi halince icraya vereceğimizi belirttik. 

Önceki süreçte Telefonlarıma mesajlarıma cevap vermeyen satıcı, defalarca haber yolladı, kendi avukatı ile anlaşma yoluna gitmeyi, ödeme için zorlanacağını, mahkeme kararından daha düşük fiyata anlaşmayı teklif etti. 

Teklifleri tabiki keyifle reddettim. 

Parayı mahkemenin belirlediği şekilde kuruşu kuruşuna aldım. (5000tl km için, 10.000tl araç onarımı için, 2250tl eksper için

(Mahkeme, dava süresi sonundaki rakama göre hesaplanan faizi de ayrıca belirterek tüm ödemelere katarak davalının ödemesine hükmetti.)

Ödemelere gelirsek,

Aracı aldığım yer ikametimden farklı il olduğundan yaptığı yol masraflarını avukata kendim ödedim. (Bu masraflar Dava bedeli dahil 3500tl idi, bunu ve ana paranın faizini avukata bıraktım) (ödediğim eksper parası olan 2250tl yi aldım)

(Avukata davayı Kazanırsan mahkemenin belirlediği masrafları da karşı taraftan al senin olsun demiştim onlara da karışmadım.)

Süre olarak,

Birkaç kez duruşma dava devam etti, hakim izne çıktı,diğer duruşmaya başka hakim girdi, bizim avukat arkadaşına vekalet verdi davaya o girdi vs. 

Dava sonuçlanması toplamda 1,5 sene civarı sürmüştür ama dediğim gibi farklı il ve avukatım ikametimin olduğu ilde idi. Tüvtürk ve servis ile yazışma, bilirkişilerin aracı görmesi, rapor süresi, itiraz süresi dahil)

..............

Aracı da durumu belirterek şehirdışında başkasına sattım. Ekspere gerek yok dedi, ben de Satış sonrasında sözleşmeye ‘km düşüklüğü hakkında bilgim vardır’ yazısını el yazısı ile yazdırıp imzalattım.. aslında sözleşmeye yazılmasını talep ettim ancak, noterdeki memur yazamayız dediği için bu yolu izledim.

Alıcı ne yaptı dersiniz? Bir süre sonra km düşüklüğünü yazmadan düşük kilometreli diye, bu kilometrede bu model tek yazarak ilana attı ve başka bir ile sattı, bir süre sonra aracı ilanda tekrar gördüm alan kişi bu sefer km ile oynanmıştır yazmış :))

........

Çekinmeye gerek yok biraz masraflı oluyor ama haklıysanız ve mağdursanız verin mahkemeye. 

.........

Araç ne diye merak edenler olabilir, 

Nissan kapalı kasa 2012 navara otomatik vites 4*4

Düşürülen kilometre : 100.000km den fazla.

Tam hatırlayamadım ama araçta 120 civarıydı sanırım. Olması gereken 220 civarıydı.

-Aldığım zaman ilanda yazan kilometredeki emsal araçların piyasa fiyatında aldım. Bunu da fark isterken örnek ilanlar ile mahkemeye sunmuştum.

Gerekçeli Karar;

SAYFA 1 : https://bcvc.live/dghV6eb

SAYFA 2 : https://bcvc.live/q8qQdcm

SAYFA 3 : https://bcvc.live/mN6p530

SAYFA 4 : https://bcvc.live/uL6h90r

SAYFA 5 : https://bcvc.live/xDicnCw

bcvc site bildirimlerini devre dışı bırakmak için aşağıdaki linki adres satırına yapıştırın ve siteyi oradan silin;

chrome://settings/content/notifications?search=B%C4%B0LD%C4%B0R%C4%B0M

yeni konu link: https://forum.donanimhaber.com/kilometre-dusurulme-davasi--149968985?highlightedBestMessage=149968985#149968985

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat1551 -- 2 Ağustos 2021; 13:23:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Konu bilgilendirici olmuş. Şunu eklemekte yarar var, tse belgeli yerlerden yapılan ekspertiz evrakı noter satışında işlenebiliyor, kaydedilebiliyor. Aracınızın kusuru/ ağır hasar kaydı vs. varsa ve bunu belirterek satıyorsanız tse belgeli yerde ekspertiz yaptırın, bu bilgileri işlemesine dikkat edin ve kaydettirin. Maalesef kusurları bilerek satın alıp sonrasında bilmiyormuş gibi dava açan sahtekarlar var.

• Bilgilendirici başlık olmuş. Emeğine sağlık. Parayı almana da ayrıca sevindim
  • O parayı ben almışım gibi sevindim. Çok iyi olmuş.
  • Konu bilgilendirici olmuş. Şunu eklemekte yarar var, tse belgeli yerlerden yapılan ekspertiz evrakı noter satışında işlenebiliyor, kaydedilebiliyor. Aracınızın kusuru/ ağır hasar kaydı vs. varsa ve bunu belirterek satıyorsanız tse belgeli yerde ekspertiz yaptırın, bu bilgileri işlemesine dikkat edin ve kaydettirin. Maalesef kusurları bilerek satın alıp sonrasında bilmiyormuş gibi dava açan sahtekarlar var.

• Simdi senin km dusurmesinden dolayi ne kadar zararin oldu ? Aldigin fiyata mi sattin ?

Alan adam ilana yazmadan satmis ise son sahibine yuksek fiyattan mi vermis ?

Bu navara ticari araba vergisi yakiti cok insanlar araziye vurmuyorlarsa niye aliyorlar ki yuk mu tasiyorlar insaat muhendisligi mi yapiyordunuz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

Simdi senin km dusurmesinden dolayi ne kadar zararin oldu ? Aldigin fiyata mi sattin ?

Bu navara ticari araba vergisi yakiti cok insanlar araziye vurmuyorlarsa niye aliyorlar ki yuk mu tasiyorlar insaat muhendisligi mi yapiyordunuz ?

Bence bu pickuplar arazi disinda cok gereksiz.Yuk tasimak icin kamyonet varken neden pickup alinir ki  

• Wanpo W kullanıcısına yanıt

Wanpom navara iyi bir araba degil konfor yok arkasi dar ve ortadan sase kirmasiyla meshur 2020 falan alacaksin ama eski kasa 5 para etmez. L200 en iyisi ve saglami fiyat ucuz ve altyapi saglam.

https://forum.donanimhaber.com/her-sene-nasil-araba-degistiriyorlar--147057600

Bak bu arabanin sahibi insaat muhendisi malzeme falanda tasiyor arkaya yuk atip sirketi var adamin Ankara Ostim tarafinda.

• quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

Simdi senin km dusurmesinden dolayi ne kadar zararin oldu ? Aldigin fiyata mi sattin ?

...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat1551 -- 30 Temmuz 2021; 10:43:8 >
  • Hocam helal olsun uğraşmış paranı almışsın

Benzer olay benim de başıma geldi, mahkemeyi haziran ayında kazandım. Şimdi avukat bir türlü icraya vermiyor paramı alamıyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir 😔

• quote:

Orijinalden alıntı: enes13mes

Hocam helal olsun uğraşmış paranı almışsın

Benzer olay benim de başıma geldi, mahkemeyi haziran ayında kazandım. Şimdi avukat bir türlü icraya vermiyor paramı alamıyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir 😔

....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat1551 -- 30 Temmuz 2021; 10:43:47 >
  • ve satıcı ülkeyi terk eder.. 

çabanız takdire şayan.

• Çabanız ve kararlılığınız takdir edilesi hocam. Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalı düsturuna güzel bir örnek teşkil etmişsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Confick3r -- 1 Ocak 2021; 17:40:25 >
  • Forumda bu tarz bilgilendirici konuları özlemiştik. Çok iyi yapmışsınız. Elinize sağlık.

• Çok mutlu oldum hayirli olsun
  • 2.el araba alırken km düşürülmesini anlamak aslında çok kolay.

Özellikle dizel arabalar senede en az 25 veya 30bin km yapar.

Adam 2010 model arabaya orjinal 100bin kmde yazıyor (yersen).

• Tebrik ederim hocam. Babam kendi aracını aldığında çok dikkat etmemiştik, aldıktan yıl geçtikten sonra muayenede fark ettik. Dizel araç, 100k düşürmüş şeref yoksunları neyse.. Sorum şu: biz bu aracı satarken yapılması gereken bi şey var sizce? Yoksa sadece alıcıya anlatmak mıdır çözüm

Edit: Sizin yaptıklarınızı yapamayız hocam babam hiç uğraşmak istemez onu eklemek istedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YoureGodDamnRight -- 1 Ocak 2021; 18:36:37 >
  • Çok teşekkürler. Dolandırıcılar ile uğraşmak bazen bıktırıyor ve boşveriyorsun. Sayenizde motivasyon sağlıyoruz.
  • Merhaba benim başıma da böyle bir durum geldi ben aracı 49 bin TLye satmıştım 4 ay sonra eksperde km düşürülmüş çıktı ben de sattığım kişi ile anlaşarak 55 bin TLye geri aldım. Fakat şöyle bir durum var 22 bin civarında birirkimim vardı aracı almak için 33 bin TL de kredi çektim. Aracın kmsi 53 bin düşürülmüş. Benim şu anda zararım 6 bin TL kadar.
    Davayı asliye hukuk mahkemesine mi açtınız? Ya da bu soruları size özelden mi sorayım bilemedim

• YoureGodDamnRight kullanıcısına yanıt

Gerekçeli Karar;

SAYFA 1 :

SAYFA 2 :

SAYFA 3 :

SAYFA 4 :

SAYFA 5 :

bcvc site bildirimlerini devre dışı bırakmak için aşağıdaki linki adres satırına yapıştırın ve siteyi oradan silin;

bcvc.live
    GEREKÇELİ KARAR 5.SAYFA
    https://bcvc.live/xDicnCw

bcvc.live
    GEREKÇELİ KARAR 4.SAYFA
    https://bcvc.live/uL6h90r

bcvc.live
    GEREKÇELİ KARAR 2.SAYFA
    https://bcvc.live/q8qQdcm

bcvc.live
    GEREKÇELİ KARAR 3.SAYFA
    https://bcvc.live/mN6p530

bcvc.live
    GEREKÇELİ KARAR 1.SAYFA
    https://bcvc.live/dghV6eb

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat1551 -- 30 Temmuz 2021; 10:50:39 >

• nihat1551 kullanıcısına yanıt

Bence de uğraşmaya değer hocam ama uğraşmaz peder   arabayı satmak zaten aklının ucundan geçmiyor. Dediğiniz gibi bilgilendirerek satarız zaman gelince. Teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.