Şimdi Ara

Klimada Zam Dönemi...Mi Acaba..???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Örnek olarak vermem gerekirse www.beko.com.tr de klima kampanya tarihleri Mart sonuna kadar görünüyor. Bu Nisan ayında yeni (zamlı) fiyattan mı devam edecek anlamını taşıyor. Eğer öyle ise sanırım bir çok marka da Nisan da fiyat değişikliğine gidecek. Konuyu Klima satan arkadaşlar biraz açıklayabilirler mi acaba..?? Benim gibi birçok alıcı arkadaş vardır herhalde, en azından yazılanlardan bunu görebiliyorum.

TŞK.

• Bu kış zaten klimalarda hiç indirim göremedim. Onun yerine bol bol klimanın ne iyi bir ısınma aracı olduğu propaganda edildi reklamlarda. Ben indirim beklerken düşündüğüm modellerde bindirim gördüm bu yüzden. Şimdi de ucuzlatmazlar herhalde. Yine de yüksek sezon gelmeden hareket geçmek iyi olur diye düşünüyorum.
  • dolar kuru böyle artmaya devam ederse zam kaçınılmaz olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mr_Thunder

Bu kış zaten klimalarda hiç indirim göremedim. Onun yerine bol bol klimanın ne iyi bir ısınma aracı olduğu propaganda edildi reklamlarda. Ben indirim beklerken düşündüğüm modellerde bindirim gördüm bu yüzden. Şimdi de ucuzlatmazlar herhalde. Yine de yüksek sezon gelmeden hareket geçmek iyi olur diye düşünüyorum.

thunder, küçük bir yalnış anlaşılma oldu galiba. ben ne zaman ucuzlar diye sormuyorum. tam tersi, ne zaman zam gelir demek istemiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siyahbeyazh -- 19 Mart 2008; 13:47:55 >
  • Bu sitede '' şunu al, bunu al diyen '' satıcı dostlarımız, bu konuda nedense hiç seslerini çıkarmıyorlar.
    Aslına bakarsanız ben de buna hiç şaşırmadım zaten.
  • bu yada şu sitedeki satıcıları bilemem,ben satıcı degil kendimce yardımcıyım,kişilere,yaşımda 16 anadolu lisesine gidiyorum,ama aklım fikrim elektronik eşyalar yani(klimalar,beyaz eşya,bilgisayar)bunları kullanmayı,bozmayı severim,

gelelim size yanıt neden verilmemesinin bence sebebine,ülkemizde hiç bir şeyde istikrar olmadıgı için vede aşırı kar gözlü oldugumuz için size yanıt vermemiş olabilirler,yani nen aldın aldın,istikrarı var ülkemizde ya kar ya kazık,şansa yaşıyoruz,(katılmayanlara saygım vardır)

saygılarımla.
  • beko nun klimalara zam yapması zor zaten kriz kapıda adamlar mal satmak için yırtınıyor zaten bugune kadar zaten yaz sezonunda fahiş bir artış hiç olmadı ve kışında hiçbir zaman fiyatlar inmedi almak için acele etme yeni modeller yaz bası cıkıyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sen çok yaşa sevgili kardeşim.

quote:

Orjinalden alıntı: e.b.a.i

bu yada şu sitedeki satıcıları bilemem,ben satıcı degil kendimce yardımcıyım,kişilere,yaşımda 16 anadolu lisesine gidiyorum,ama aklım fikrim elektronik eşyalar yani(klimalar,beyaz eşya,bilgisayar)bunları kullanmayı,bozmayı severim,

gelelim size yanıt neden verilmemesinin bence sebebine,ülkemizde hiç bir şeyde istikrar olmadıgı için vede aşırı kar gözlü oldugumuz için size yanıt vermemiş olabilirler,yani nen aldın aldın,istikrarı var ülkemizde ya kar ya kazık,şansa yaşıyoruz,(katılmayanlara saygım vardır)

saygılarımla.
  • Arkadaşlar gerçek olan zam kapıdan içeri bile girdi.Ama piyasaların düşük satış grafiğinden şu andaki fiyatlara hala yansımıyor.Aslında tüm ithalatta zam var ama parekente satıcılar iş yapabilmek için kendistoğuna zam yapmıyor.Birde Çinli işi uyandı fiyatları zorluyor.Zaten geçen sene Arçelik ve Vestel i korumak amaçlı olarak çin mallarına %25 antidampink bindirdiler,bakmayın Dolar düşük diye pek anlaşılmadı , Şİmdide Tahillad,Malezya gibi ülkekerden gelenlerle uyraşıyorlar,eger gerçekleşirse tüm ithallere parekentede en az %15 daha etkiler.Bana sorarsanız ithal ürün almalacaksanız beklemeyin 1 ay sora bu paralara bulamazsınız.
  • İşin özünde arz ve talep sonucu fiyat oluşur . Bazı ürünlerin satışının yani talebinin düştüğü dönemler vardır. Bu dönemlerde normal olarak fiyatta cazibe olabilmektedir piyasa şartlarında.

Klima konusuna dönersek son 2 yılda küresel ısınmanın da artan etkisiyle klima sektörü yeniden ivme kazandı.Mevsimsellik özelliği ısınma amaçlı kullanılabilecek verimli çalışan modellerin de çoğalmasıyla düşmüştür. Dolasıyla kışın klima fiyatlarının düşmesini beklemek eskiye nazaran daha uzak bir ihtimale dönüşmüştür.

Sektörün tamamına yakını ithal ürünlere ve malzemeye dayalı olduğu için döviz kurunun durumu hayati önemdedir. Gerçi kurda 4 yıldır görülen gevşeme ne oranda fiyatlara yansımıştır buna ben cevap veremem. Buna ancak ithalatçi ve de satıcı arkadaşlar değinebilir.

Herkesin malumu kurda hareketlenme yaşanan bu günlerde zam yapmak isteyen ithalatçılara da uygun zemin sağlamaktadır. Zaten sezona girerken mevsimsellik özelliğinin ön plana çıkartılıp yeni fiyat listelerinin hazırlanmış olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

Hem su hem de klima sektörü derinlik kazanmadıkça bu tarz yaklaşımlar sürüp gidecektir. Su üreticilerini bir yerde anlarım o da küresel ısınma o boyuta geldi ki kaynakların debilerinde bariz azalmalar yaşanabilmekte yazın. ( Arzın azalması ) Ama klima sektöründe bu tip bir sıkıntı olmasa gerek. Geçen yaz ve bahar döneminde nasıl bir fiyat seyri yaşandı bilmiyorum ama eğer kurdaki dalga boyu artarsa haliyle zam da kaçınılmaz olacaktır.

Klima alacak arkadaşlar ya ellerini çabuk tutsunlar ya da bu iş için ayırdıkları paralarını döviz olarak tutmalarında sanırım fayda olacaktır.Tabii bu benim şahsi öngörüm kimseyi bağlamaz.

Zamsız günler dileğiyle.

Saygılar.

• İyi akşamlar

1-Bir kere şunu insanlar artık öğrensin lütfen;yemleme-gazlama işleri artık sökmüyor!!!
    Bu işler eskiden kurların anormal eğride seyrederken olan olayları idi!
    Yaw memlekette işmi var,bakın sağa-sola her sektörde çok ciddi sıkıntı var,klima nın ne espirisi yada cazibesi var!!

2-İthal girdili mallarda elbette kur oynamasından dolayı fiyat artışı olur/oldu/olacaktır v.s ama,ana üretici firmada ise fiyat düşüşü oluyor buna ne demeli peki!!!
    Uyanık İthalatçılar,bıraksınlar bu ayakları!mahrecinde kıran kırana rekabet var......orada zam yapıldı+kur arttı denip bindirme....
    İyide müşteri nerede beyler??sen istediğin kadar zam yap,üstelik rakamları,müşteriyi rahatsız edecek seviyeye getirirsen hiç satamazsın;bunada cevapları hazır.....
    bizim malımız her zaman satar!!!palavra satar

3-Çin/Tayland/Malezya çıkışlı mallarda zam-mam olmaz,bilakis fiyat düşer,bu panel TV işimi,her ay yada her 6 ayda bir teknoloji değişsinde,yeni modeller
    pahalı gelsin,yani bu ayak numarasınıda kimse yemez!!
    Dolayısıyla şöyle olabilir>>>mahreçteki biraz düşüş+buradaki kurdan dolayı artık+müşterinin tavrı+talep=bu işi belirler........
    O eskidendi........abi zam gelecek malı hemen al.......yemezler bu ayakları artık!!
    tüketici çoğu şeye uyandı!!

4-Olası kurdaki artış doğrudan ithal malları elbette etkiler ve bunlar fiyat oluşturmada zorlanır,çünkü ortada elini sallasan klima "markası" vardır!!!!dolayısıyla
    tüketicinin çok falz seçme şansı vardır!!
    Ayrıca yine doğrudan ithal klimalarda oluşabilecek yüksek bir artış,Arçelik/Beko ve Vestel firmalarına yarar!!!her ne kadar onlarda ithal girdi kullanıyorsada bunların
    fiyat oluşturmaları çok daha kolay+kappanyaları çok güçlü v.s v.s,yani böyle bir iş yerli montajcı bu 3 markaya çok ciddi yarar,ithal getiripte yüksek fiyattan(çeşitli
    sebeblerden)zamlı satmak isteyenlerin ise mal elinde kalır ve 2007 rakamlarının çok ciddi gerisine düşerler,pazar talebi artsa bile!!!

5-Beri yandan,Arçelik-Vestel,parça bazlı çalıştığı için,parçaları çok geniş bir tedarikçiden alabilir(ucuza kaçar,maliyeti yine dengeler)bu seferde kalite düşermi,elbette düşer
    ama bunlar yine malı satarlar!!
    İthal malı getirenler ise bunları yapamaz(aslında yapar ama kolay değildir bu!!)
    -------------------
    Kimse telaşa filan girmesin,kurun artışıda başka parametrelere bağlıdır,hükümet gitse-kapansa v.s olsada kura bir şey olmaz,taki "sıcak para" kaçıncaya kadar,dolayısıyla
    Türkiye gibi bir ülkeden kimse kaçmaz,böyle en yüksek faiz veren başka bir ülke olmadığı için,zaten her gelen hükümette bunlara aynı tavizi verecektir,çünkü
    Türkiye birisinin dediği gibi gitmiyor,gitmesinin sebebinide malum şahıs söylemiyor ama herkes biliyor az çok!!!bunun için İktisat filan okumayada gerek yoktur!!

Fırsatçılık bizim ülkede maalesef hala bitmiş değildir,dolayısıyla medya yardımıyla her bir şeyde olabilir!
    Yerli montajcılarda nasılsa kaliteyi giderek arttırıyorlar,ama bunlarda hala adam gibi fiyat yapmıyorlar!!yüksek KAR Marjını ısrarla devam ettiriyorlar,yoksa bu işe adam gibi eğilseler
    ithal klimalar hemen hiç satılamazlar,"butik" ürün gibi kalırlar,Koç-Sabancı olayı işi bozuyor!

Selamlar

• quote:

Orjinalden alıntı: albani

İyi akşamlar

1-Bir kere şunu insanlar artık öğrensin lütfen;yemleme-gazlama işleri artık sökmüyor!!!
    Bu işler eskiden kurların anormal eğride seyrederken olan olayları idi!
    Yaw memlekette işmi var,bakın sağa-sola her sektörde çok ciddi sıkıntı var,klima nın ne espirisi yada cazibesi var!!

2-İthal girdili mallarda elbette kur oynamasından dolayı fiyat artışı olur/oldu/olacaktır v.s ama,ana üretici firmada ise fiyat düşüşü oluyor buna ne demeli peki!!!
    Uyanık İthalatçılar,bıraksınlar bu ayakları!mahrecinde kıran kırana rekabet var......orada zam yapıldı+kur arttı denip bindirme....
    İyide müşteri nerede beyler??sen istediğin kadar zam yap,üstelik rakamları,müşteriyi rahatsız edecek seviyeye getirirsen hiç satamazsın;bunada cevapları hazır.....
    bizim malımız her zaman satar!!!palavra satar

3-Çin/Tayland/Malezya çıkışlı mallarda zam-mam olmaz,bilakis fiyat düşer,bu panel TV işimi,her ay yada her 6 ayda bir teknoloji değişsinde,yeni modeller
    pahalı gelsin,yani bu ayak numarasınıda kimse yemez!!
    Dolayısıyla şöyle olabilir>>>mahreçteki biraz düşüş+buradaki kurdan dolayı artık+müşterinin tavrı+talep=bu işi belirler........
    O eskidendi........abi zam gelecek malı hemen al.......yemezler bu ayakları artık!!
    tüketici çoğu şeye uyandı!!

4-Olası kurdaki artış doğrudan ithal malları elbette etkiler ve bunlar fiyat oluşturmada zorlanır,çünkü ortada elini sallasan klima "markası" vardır!!!!dolayısıyla
    tüketicinin çok falz seçme şansı vardır!!
    Ayrıca yine doğrudan ithal klimalarda oluşabilecek yüksek bir artış,Arçelik/Beko ve Vestel firmalarına yarar!!!her ne kadar onlarda ithal girdi kullanıyorsada bunların
    fiyat oluşturmaları çok daha kolay+kappanyaları çok güçlü v.s v.s,yani böyle bir iş yerli montajcı bu 3 markaya çok ciddi yarar,ithal getiripte yüksek fiyattan(çeşitli
    sebeblerden)zamlı satmak isteyenlerin ise mal elinde kalır ve 2007 rakamlarının çok ciddi gerisine düşerler,pazar talebi artsa bile!!!

5-Beri yandan,Arçelik-Vestel,parça bazlı çalıştığı için,parçaları çok geniş bir tedarikçiden alabilir(ucuza kaçar,maliyeti yine dengeler)bu seferde kalite düşermi,elbette düşer
    ama bunlar yine malı satarlar!!
    İthal malı getirenler ise bunları yapamaz(aslında yapar ama kolay değildir bu!!)
    -------------------
    Kimse telaşa filan girmesin,kurun artışıda başka parametrelere bağlıdır,hükümet gitse-kapansa v.s olsada kura bir şey olmaz,taki "sıcak para" kaçıncaya kadar,dolayısıyla
    Türkiye gibi bir ülkeden kimse kaçmaz,böyle en yüksek faiz veren başka bir ülke olmadığı için,zaten her gelen hükümette bunlara aynı tavizi verecektir,çünkü
    Türkiye birisinin dediği gibi gitmiyor,gitmesinin sebebinide malum şahıs söylemiyor ama herkes biliyor az çok!!!bunun için İktisat filan okumayada gerek yoktur!!

Fırsatçılık bizim ülkede maalesef hala bitmiş değildir,dolayısıyla medya yardımıyla her bir şeyde olabilir!
    Yerli montajcılarda nasılsa kaliteyi giderek arttırıyorlar,ama bunlarda hala adam gibi fiyat yapmıyorlar!!yüksek KAR Marjını ısrarla devam ettiriyorlar,yoksa bu işe adam gibi eğilseler
    ithal klimalar hemen hiç satılamazlar,"butik" ürün gibi kalırlar,Koç-Sabancı olayı işi bozuyor!

Selamlar

Arkadaşım sektör içindemisiniz bilmiyorum ama dediğniz bir konuya katılıyorum.Bu sene Dolar bazında bil klimaya zam var ama şuda doğru işmi varda zam yapacaksınız.Şu da gerçek ithalatçı zamı yaptı ve yapacak fakat şu anda bayiler eldeki stokları satıyor.

Zamın en büyük nedeni Dolar düşük seyrediyor ama petrol yerinde durmuyor.100 $ üstünde ,hak verin ki imallatta çok önemlidir petrol zaten klimanın yarısı plastik,
    Birde devletin Arçelik Vesteli koruma politikası,yani antidampink yasaları resmi gazeteyi inceleyin,Şimdi de malezya ,tahilland gibi ülkelerede gelecek antidamping vergisi,
    En önemli bir hususda Çinde ki durum,Çin dünyadaki split kima pazarının neredeyse % 80 nine sahip.Geçtiğimiz yıllarda nereyse 400 taneye yakın üretici vardı,fakat geçtiğimiz 3 yıl içinde ama sektörden para kazanamayıp bırakanlar ,en önemli br olayda büyükler küçükleri satın aldı ve büyük birleşmeler oldu.Bunun bize zaraı ne derseniz artık küçükler yok ve sizde küçük ithalatçı iseniz (yılda 10 000 kliamnın altında satıyorsanız) malı aracıdan alırsınız hiç pazarlıl şansınız yok.Büyükler dediğimiz gurup ise şu andaki çinli üretici için devede kulak gibi Bir Midea 8 000 000 klima üretiyor siz nasıl 10 000 pazarlığını yapacaksınız fiyat bu isteral ister alma ,
    Yani Çinde de rekabet azaldı her isteyen artık zor getirir klimayı ,ancak aracılardan laırsınız oda maliyeti arttırır.Yani klimalar dibe vurdu ama bundan sonra çıkacaktır fiyatlar.Şu anda hiç bir ithalatçı yaz için fiyat garanti edemiyor yeni listeleri kimse açıklamıyor bekliyorlar ama zam var.

• Merhabalar.

İklimsa elinde olmayıpta yeni getirttiği ürünlerde zammı yapıştırmış. Gözümüz aydın.
  • Bu sabah Samui STH12 klimayı sipariş ettim. Yarın sabah gelip takacaklar. İzlenimlerimi buraya yazarım.
  • İyi günler

Benim karnım "ZAM" laflarına tok arkadaşlar,ayrıca çeşitli sebeblerden zam olsada ki olacaktır veya olmalıdır ancak bunun müşteri
    ayağıda vardır,dolayısıyla kimse,bu alemde....ben tok satıcıyım..deme lüksüne sahip değildir,genelde bizde bu gava çoğu yerde vardır,
    ama öyle davrandıklarına bakmayın siz!!
    İşler nanay memlekette,burada konu Klima olduğu içinde,buradan hareketle olaya bakarsak,klima işi yapanların hepside ciddi ciddi düşünmektedir
    (yerli montajcılar hariç--bunların kendilerini bir şekilde kurtarma durumları vardır,ama salt ithalat olayıyla gidenlerin işi çok zordur)

Üstelik,dövizin aşırı bir oynaması durumunda ki buna en kötü senaryo dersek,ithal klimalacılar tam şoka girerler!!!
    Rekabet ciddi olarak bunları zaten rahatsız ediyor,işler bunlarda çok iyi değil>>Arçelik/Vestel in farklı faktörleri sebebiyle

Gelecek zamlarda en çok ithal klimacıları etkileyecektir,bizim yerli montajcılar bunu daha rahat geçirirler,genel durumları/yapılarıyla itibarıyla.

Gelelim en önemli meseleye;
    "Antidamping"
    Elbette bu olacaktır,bir yanda binlerce çalışanı(onbinlerceyi dolaylı olarak etkileyen)yarattığı ciddi istihdam ile ülke ekonomisine
    katkı sağlayan,diğer yandan bir mümessillik alarak çok ufak bir yapılanmaya parasına güvenerek mal getiren bir sektör!!!
    Bu firmaların bazıları çap/ciro v.s olarak büyükte olsa(AlarkoGrubu hariç tutuyorum)yinde bir Vestel/Arçelik yanında esameleri okunmaz!!
    Montajda olsa orada tesisler ve çalışan TÜRK işçileri vardır,dolayısıyla olayı basite indirgeyipte,farklı mülahazalara girmek abestir.

Antidamping olayında olanları ve Fatura/İthalat v.s olaylarınıda anlatmıyorum!

Yerli montajcaların malı elbette belli bir kaliteye kadar,yada bazılarına kötü bile desek ki çok ciddi bir ielrleme içinde olduklarıde ayrıca bir gerçektir,keşke
    klima işinde,ayağı yere daha sağlam ürünler yapsalarda millette bunları aldığında sıkıntı yaşamasa,dolayısıyla bu sektörler şimdi kalkıpta elin adamının
    ithalatçı firması ile bir kimsenin tutmaması gerekir,ayrıcalık elbette işin gereği olarak bir yere kadar oalcaktır ve buda çok doğrudur,dolayısıyla kendisine güvenen
    gider kurar adam gibi bir tesis,binlerce istihdam sağlar,montajla bu işi götürür,ülkede tesis kazanır,çok daha fazla kişi ishihdam edilir v.s.
    Memleketi adeta bir "İthalat Cenneti" yaptılar son 20 senedir gelen tüm başarısız hükümetler!
    Sonra $ 200Milyar İthalat,ve zar-zor $ 125Milyar İhracat !!!!2007 senesi Türkiye Dış Ticaret Bütçesi(aradaki cari-açık rakamıda kimse görmüyor bu arada)ama memleket
    güllük-gülistanlık MIŞ!!!Ekonomi süpermiş,İstikrar süpermiş,iyide bütün piyasalar can çekişiyor yaw!!kimmiş bu süper olanlar(onlarıda bu millet biliyor!)
    İhracatın içindeki>>ithal girdi(mamul/yarımamul/hammadde v.s)oranı ise acı ama gerçek>> %72 dir(bunuda kimse görmüyor bu arada!!)
    ----------------
    Sıkıntı aslında kurda veya zamda filan değildir!

Petrol türevlerindeki oranlarıda çok ciddi olarak aşağıya çekiyorlar artık!!
    Sn.Birol bundan bahsetmiş ama,eskisi gibi değil ve özellikle "sentetik" dediğimiz olayla çoğu şey petrol türevlerine kalmadan hallediliyor,buna ilişkin
    korkunç bir çalışma vardır USA ve onun gibi çok gelişmiş Kimya devlerinin olduğu ülkelerd,çünkü Petrol zaten "uzatmaları" oynamaktadır!!
    Ekonomik olarak 50 yıllık bir süresi ancak kalmıştır!(tahmini rezervler ile bu süre genelde 50/150 yıl gibi telaffuz edilsede,bu fiyatlarla çok uzun süre
    petrol kullanımı olamaz ve yerine ikame edilecek ürünleri geliştiriyorlar(akaryakıt olarak) ama sizin plastik dediğiniz olayda ise,21.Yüzyılın Kimya
    maddesi olan "Polimer" ile bunlar aşılacaktır,veya benzer ürünler ile ikame petrol yan sanayini tamamen devreden çıkaracaklardır.

Selamlar

• Dolar artarsa başka ne olabilir ki
  • İklimsa zamı patlattı bugün. Sharp'ın ürünlerine bakarken farkettim. Takip ettiğim ürünler 80-100 YTL arası zamlandı bugün, hayırlı uğurlu olsun hepimize.
  • DAIKIN GİBİ BAZI KLİMALAR ZATEN EURO ÜZERİNDEN LİSTE YAYINLADIĞI İÇİN OTOMATİK OLARAK FİYATI ARTIYOR. AMA USD VE EURO ÜZERİNDEN İTHALAT YAPAN FİRMALAR ZAM YAPMIYORSA BU BİR YERE KADARDIR İNANIN. EURO 1,72 İKEN KULLANDIĞI FİYAT LİSTESİNİ EURO 2,04 YTLE ÇIKTIĞINDA DEĞİŞTİRİMİYOR AYNI YTL LİSTESİNİ KULLANIYORSA, FİRMA GİDİŞATI GÖZLEMLİYOR DEMEKTİR. KUR ARTIK 2 YTL NİN ÜZERİNE YERLEŞECEKSE HERHALDE ONLARDA ÖNLEMLERİNİ ALACAKTIR. YANİ BU HESABA GÖRE İTHAL MALLAR ( Bİ ARKADAŞIN DEDİĞİ GİBİ ) ZAM GÖRMEK YERİNE YTL LİSTEDEN SATIYORSA %15 UCUZLAMIŞ BİLE KUR ARTTIĞI İÇİN YANİ ŞİMDİ ALAN AVANTAJLI ASLINDA..
  • Alarkonun neredeyse her ürününe %5 zam gelmiş, hayırlı uğurlu olsun...
  • quote:

Orjinalden alıntı: albani

İyi günler

Benim karnım "ZAM" laflarına tok arkadaşlar,ayrıca çeşitli sebeblerden zam olsada ki olacaktır veya olmalıdır ancak bunun müşteri
    ayağıda vardır,dolayısıyla kimse,bu alemde....ben tok satıcıyım..deme lüksüne sahip değildir,genelde bizde bu gava çoğu yerde vardır,
    ama öyle davrandıklarına bakmayın siz!!
    İşler nanay memlekette,burada konu Klima olduğu içinde,buradan hareketle olaya bakarsak,klima işi yapanların hepside ciddi ciddi düşünmektedir
    (yerli montajcılar hariç--bunların kendilerini bir şekilde kurtarma durumları vardır,ama salt ithalat olayıyla gidenlerin işi çok zordur)

Üstelik,dövizin aşırı bir oynaması durumunda ki buna en kötü senaryo dersek,ithal klimalacılar tam şoka girerler!!!
    Rekabet ciddi olarak bunları zaten rahatsız ediyor,işler bunlarda çok iyi değil>>Arçelik/Vestel in farklı faktörleri sebebiyle

Gelecek zamlarda en çok ithal klimacıları etkileyecektir,bizim yerli montajcılar bunu daha rahat geçirirler,genel durumları/yapılarıyla itibarıyla.

Gelelim en önemli meseleye;
    "Antidamping"
    Elbette bu olacaktır,bir yanda binlerce çalışanı(onbinlerceyi dolaylı olarak etkileyen)yarattığı ciddi istihdam ile ülke ekonomisine
    katkı sağlayan,diğer yandan bir mümessillik alarak çok ufak bir yapılanmaya parasına güvenerek mal getiren bir sektör!!!
    Bu firmaların bazıları çap/ciro v.s olarak büyükte olsa(AlarkoGrubu hariç tutuyorum)yinde bir Vestel/Arçelik yanında esameleri okunmaz!!
    Montajda olsa orada tesisler ve çalışan TÜRK işçileri vardır,dolayısıyla olayı basite indirgeyipte,farklı mülahazalara girmek abestir.

Antidamping olayında olanları ve Fatura/İthalat v.s olaylarınıda anlatmıyorum!

Yerli montajcaların malı elbette belli bir kaliteye kadar,yada bazılarına kötü bile desek ki çok ciddi bir ielrleme içinde olduklarıde ayrıca bir gerçektir,keşke
    klima işinde,ayağı yere daha sağlam ürünler yapsalarda millette bunları aldığında sıkıntı yaşamasa,dolayısıyla bu sektörler şimdi kalkıpta elin adamının
    ithalatçı firması ile bir kimsenin tutmaması gerekir,ayrıcalık elbette işin gereği olarak bir yere kadar oalcaktır ve buda çok doğrudur,dolayısıyla kendisine güvenen
    gider kurar adam gibi bir tesis,binlerce istihdam sağlar,montajla bu işi götürür,ülkede tesis kazanır,çok daha fazla kişi ishihdam edilir v.s.
    Memleketi adeta bir "İthalat Cenneti" yaptılar son 20 senedir gelen tüm başarısız hükümetler!
    Sonra $ 200Milyar İthalat,ve zar-zor $ 125Milyar İhracat !!!!2007 senesi Türkiye Dış Ticaret Bütçesi(aradaki cari-açık rakamıda kimse görmüyor bu arada)ama memleket
    güllük-gülistanlık MIŞ!!!Ekonomi süpermiş,İstikrar süpermiş,iyide bütün piyasalar can çekişiyor yaw!!kimmiş bu süper olanlar(onlarıda bu millet biliyor!)
    İhracatın içindeki>>ithal girdi(mamul/yarımamul/hammadde v.s)oranı ise acı ama gerçek>> %72 dir(bunuda kimse görmüyor bu arada!!)
    ----------------
    Sıkıntı aslında kurda veya zamda filan değildir!

Petrol türevlerindeki oranlarıda çok ciddi olarak aşağıya çekiyorlar artık!!
    Sn.Birol bundan bahsetmiş ama,eskisi gibi değil ve özellikle "sentetik" dediğimiz olayla çoğu şey petrol türevlerine kalmadan hallediliyor,buna ilişkin
    korkunç bir çalışma vardır USA ve onun gibi çok gelişmiş Kimya devlerinin olduğu ülkelerd,çünkü Petrol zaten "uzatmaları" oynamaktadır!!
    Ekonomik olarak 50 yıllık bir süresi ancak kalmıştır!(tahmini rezervler ile bu süre genelde 50/150 yıl gibi telaffuz edilsede,bu fiyatlarla çok uzun süre
    petrol kullanımı olamaz ve yerine ikame edilecek ürünleri geliştiriyorlar(akaryakıt olarak) ama sizin plastik dediğiniz olayda ise,21.Yüzyılın Kimya
    maddesi olan "Polimer" ile bunlar aşılacaktır,veya benzer ürünler ile ikame petrol yan sanayini tamamen devreden çıkaracaklardır.

Selamlar

Sn.arkadaşım bizler tabiki yerli üretime karşı değiliz,bu ülkenin insanının çin ,malezya,tahiland gibi ülkelerdeki insan gücünden daha kaliteli oldugunuda bizzat gözlerimle görmüş bir kişiyim.Ama gelin görün ki bu ülkede üretim yaptını sanaların büyük çoğunluğu ithalatçı firmalardan çok daha acımasız ve Türk insanını bence cahil görüyorlar,unutmayınki bu ülkede 131 muratı bize allayıp pullayıp lüks araç diye çok sattılar.Bu firmalar reklama harcayacakları parayı ARGE ye harcasalar bu ülkenin mühendisleri ithal klimadan çok daha kalitelisini yapar.Ama bu firmalar az yatırım, çok para ilkesi ise çalıştıkları için olmaz bu iş.Sizin üretici diye atlandırdığınız holdingler bu ülkenin tek otomobil markası olan ANADOL u,ne gerek var ARGE ye uyraşmaya deyipte Ford un üretime başlayıp,ANADOL u bir kenara atmadılarmı!Nedeni açık az uyraş çok para kazan,bumu milliyetçilik,bunu halkı düşünmek o holdinglerin ortakları bizi azmı sömürüyor.Eger ki ithal kalitede klimayı üretsinler en önce bayraklarını ben sallarım,küçük üreticiler kalite için uyraşır ama büyükler için önce para,siz sanmayın ki antidamping konunca yerliler aynı paraya satacaklar ,onlar kazndığı paradan memnun değilller yetmiyor onlara,kaldıki Demirdöküm daha düne kadar onların değilmidi neden yıllardan beri en kalitesiz cihazları ithal ettiler,çünkü çok satım çok kazan mak ilkesi kim neyleye vatan daşı.Üretikkleri ürünü alıpta 1 -2 sene sonra çıkartıp attıktan sonra bu ülke zarar görmüyormu ,o ürünlerininde bir çok parçası ithal degilmi,onlar döviz değilmi sanmayınki kendileri üretiyor,siz zaten montaj sanayi demişsiniz.Ben şuna inanıyorum bu ülkenin insanı en iyilere laiktir.Ama onlar insanımızı Cahil görüyorlar,insanımızın saflığını para için kullanıyorlar.Habire kendikendilerine klimada devrim yaratmış gibi reklamlarla insanları kandırıyorlar.Aman dikkat derim!!!

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.