Şimdi Ara

Klimanın Yakıt Tüketimine Etkisi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar klimanın yakıt tüketimi hakkında bilgi ve tecrübeleriniz paylaşırsanız sevinirim.
    İlk kriter olarak aracın motor hacmi farketmeksizin klima güçlerinin aynı olduğunu öngörüyorum. Hesaplamda ise lt/km olarak değilde lt/h(saat) olarak hesaplanması gerektiğini düşünüyorum. Araç dursada belirli bir hızlada gitsede klima aynı gücü çekecektir.
    Klimanın güç aralığını KW/h yada btu/h cinsinden bilmiş olsam benzin yada mazotun ısıl verimi ve aracın motor verimini yaklaşık 0,95 alarak teorik bir değer hesaplayabilirdim.

Pratikte ise şöyle bir yöntemle 1 saat için harcanan benzin miktarını (dizel araç sahipleride benzer bir yol denemiştir belki)

Dijital klimamı 4devirde (dijital 4çizgi) ve sıcaklık değerini düşük bir değere ayarlayarak otomatiğe geçmesini engelledim (keza havalar o kadar sıcakki içeridede 5 kişi olunca zaten 4. kademede belirlenen dereceye inemiyor. tabiki dış sıcaklık, arabadaki kişi sayısı ve ayarlanan sıcaklığa göre tüketim azalcaktır. benim hesaplamam 4. kademe için maksimum tüketim.

Deney koşullarını şehirler arası yolda yaptım. Daha önce klima kullanmadan 1 saat boyunca yaklaşık 100 km/h hızda aracamın yakıt tüketimini not aldım. Daha sonra 1 saat boyunca ve klima yukarıdaki şartlarda yine 100 km/h hızda yakıt tüketimini ölçtüm. Sonuç olarak 1 lt farkettti. Araç ekranlı olu değerler seyahat bilgisayarından okunmuştur.

Deney sonucuma göre sürekli çalışmada 4. devirde klima 0,4 lt/h benzin tüketti. (Not arça 3 serisi E90, 5 serilerinde iç hacim büyük olduğundan teorik olarakçok az bir miktar değişim gösterebilir)

Bu konuda teknik bilgisi yada pratik tecrübeleri olan arkadaşlarda paylaşımda bulunursa bu sıcak yaz günlerinin cebimize olan etkisini :) öğrenmiş oluruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 16 Ağustos 2014; 20:26:19 >

• Denemeyi aynı yolda yapmamışttım. sağlıklı olamayacağını düşünerek klimasız olarak aynı yolda tekrar yaptım 0,4 lt/h olarak güncelliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 16 Ağustos 2014; 23:49:31 >
  • Yarım ve bir aralığında oluyor genelde.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 0,3-0,4 litre fark ediyor benim 520d'de
  • 1 lt bile olmaz hicbir zaman.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracım Opel Astra H,

Basit olarak kışın ortalama tüketim 9,5lt/100km (Sürekli şehir içi ve devirli kullanıyorum). Yazın ise (sürekli klima açık ort. 3. fan devrinde) 10,7lt/100km.

Mevsim farkında klima harici bir etken olduğunu düşünmüyorum, yani 100km'de 1,2lt bir fark getiriyor. Bunun haricinde araç durur vaziyette iken klima kapalı iken 0,7lt tüketim gösterirken klima açık iken 1,9lt civarına ulaşıyor bu da diğer ortalama farkı ile birebir eşleşiyor.

Yani bugünün rakamları ile 1lt. benzin 5,12TL ise 100km'lik yolda klima açık araç kullanmanın bedeli 6,144TL'dir.
    Bunun haricinde ise motorun v kayışından tahrik alan bir klima motoru size beygir gücünü de fazlasıyla kaybettirmektedir. (En düşük 1kw'lık bir motor 1,34hp kayıp yaşatacaktır. Ki klima tek bir motordan ibaret değil, fan motoru, kondenser, evoperatör vs.)

Bildiğim kadarıyla yeni model araçlarda klima motoru, içten yanmalı motordan bağımsız harici bir elektrik düzenine bağlı olarak işliyor, 2. akü gibi takviyelerin sebebi diğer elektronik cihazlar, aydınlatma ve elektrikli motorları desteklemek olsa gerek.

Yazın ya da klima açıkken aracın tepkilerinin değişmemesi için önemli bir konu bana göre.

• Şu vidyoda teknik olarak cihazla ölçerek net şekilde belirtiliyor.
    NitroChargeryoutube
    Klimanın motorda yarattığı yük ve yakıt tüketimi. (Air condition, engine load)
    https://youtu.be/qt2GPzA11p4

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    yakıt tüketimi ?
    10 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.