< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Komünizm ve Liberalizme Neden Alternatif Yapılamadı
Komünizm ve Liberalizme Neden Alternatif Yapılamadı
(En Son Oy Tarihi: 12.4.2022)
-
-
Konuya evrensel olarak bakarsak, esasen iki ayrı yol vardır.
- Başkalarına hizmet yolu. Yani aydınlığın ve iyiliğin yolu. Bu yolda özgür iradeye saygı ön plandadır. (Pozitif kutup)
- Kendine hizmet yolu. Yani karanlığın ve kötülüğün yolu. Bu yolda kontrolcülük ön plandadır. (Negatif kutup)
Diğer yollar ve ideolojiler, eksikleri ve hataları olan anlayışlardır. Sosyalizm ve komünizm başkalarına hizmet yoluna daha yakındır. Ama işin içine egolu insan faktörü girince, yine kötülüğe kayar. Kapitalizm ve liberalizm de kendine hizmet yoludur. Kendine hizmeti içerir ve köle efendi ilişkilerine dönüşür. Günümüzdeki kapitalist sistemdeki köle gibi üç kuruşa çalışma sistemi de bu yüzdendir. Piramitin tepesindeki kişilerin gücü ve parası çok olup, sistem aşağı doğru da gücü, kazancı ve bilinci azalan kitleleri kapsar.
İşte yukarıda açıkladığım esasların ince ayrıntıları da tepedeki seçkin efendiler yani kendine hizmet yönünde iyice kutuplaşmış olanlar tarafından ve bilinçli başkalarına hizmet kutbiyetindeki bilinçli aydınlar tarafından bilinir. Piramitin altına doğru bilgi azalır. Bilinçlilik azalır. İki kutbiyet arasında seçim yapabilmiş insan azalır. Oysa ki insana özgür irade seçim yapabilmesi ve tekamül edilmesi için verilmiştir.
Mesela dinler hep başkalarına hizmete yönlendirmeye çalışır. Ama dini kötüye kullananlar işin özünü saptırıp, kendine hizmet yönünde, yani kendi çıkarları doğrultusunda kullanırlar dini. Her öğretide ve yapılaşmada her iki kutbiyet de bulunabilir. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi, en tepede açıkladığım iki kutbiyetten birini seçmesi gerektiğini bilmeyenler, iyiliğin ve kötülüğün ortasında bir o yana bir bu yana çekilerek, bilinçsiz bir yaşam sürerler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 11 Eylül 2021; 1:49:9 >
-
Anarko primitivizm var tercih edersen
-
Puahahah yok onlar tam gerici yawquote:
Orijinalden alıntı: White DeathAnarko primitivizm var tercih edersen
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aslında yapıldı ama bir kısmı (genellikle aşırı sağ olanları) başarısız oldu; bir kısmı da genellikle "merkez pozisyon" diyebileceğimiz daha ılımlı veya muhafazakâr akımlara evrildi. Faşizm, Nazizm ve türevleri liberalizme ve komünizme alternatif olma iddiasındaydılar ama İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver devletlerin topyekün yenilgisiyle iflas ettiler. Popüler jargonda "komünizm" de denilen Bolşevizm ya da Marksizm-Leninizme alternatif olarak sosyal demokrasi ve sosyal demokratlar ortaya çıktı. Sosyal demokrasi pekala solcu - toplumcu bir hareket olarak bireyci ve kapitalist liberalizmin de alternatifiydi. Sağı temsil eden muhafazakârlar ise Kralcı tavırlarıyla liberalizmin kurumsal demokrasisinin karşısına kraliyeti ve meşruti monarşiyi koydular. Muhafazakârlar safkan bir liberalizme karşı oldukları kadar şüphesiz komünizme de tamamen karşıydılar. Ancak, tabii şöyle bir iddia da var; o da alternatif akımların liberalizminki veya Marksist komünizminki kadar kapsamlı teorik temellerinin bulunmaması. Yine de kendi teorik temellerinin bulunduğunu veya Marksizmle liberalizmi teorik olarak benimsediklerini söylersek bu iddia çok da doğru değil. Eski sosyal demokratlar da komünistlere alternatif olarak Marksistlerdi (Marksist politik ekonomiyi ve tarihsel toplumsal ilerlemeyi benimseme bazında). Muhazafakârlar da kurumsal seçimler, hukuk önünde eşitlik ve görünmez elle işleyebilen piyasa ekonomisi gibi bir takım liberal varsayımlara sarılarak liberalizmi "tanrının insanlığa ve ulusa armağan ettiği doğal düzen" şeklinde kısmen benimsemişlerdi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Dunyada akilli halklar muhtemelen sosyal demokrasiden ilerleyecek artık amerikada bile liberalizm azalıyorquote:
Orijinalden alıntı: Nat Alianovna
Aslında yapıldı ama bir kısmı (genellikle aşırı sağ olanları) başarısız oldu; bir kısmı da genellikle "merkez pozisyon" diyebileceğimiz daha ılımlı veya muhafazakâr akımlara evrildi. Faşizm, Nazizm ve türevleri liberalizme ve komünizme alternatif olma iddiasındaydılar ama İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver devletlerin topyekün yenilgisiyle iflas ettiler. Popüler jargonda "komünizm" de denilen Bolşevizm ya da Marksizm-Leninizme alternatif olarak sosyal demokrasi ve sosyal demokratlar ortaya çıktı. Sosyal demokrasi pekala solcu - toplumcu bir hareket olarak bireyci ve kapitalist liberalizmin de alternatifiydi. Sağı temsil eden muhafazakârlar ise Kralcı tavırlarıyla liberalizmin kurumsal demokrasisinin karşısına kraliyeti ve meşruti monarşiyi koydular. Muhafazakârlar safkan bir liberalizme karşı oldukları kadar şüphesiz komünizme de tamamen karşıydılar. Ancak, tabii şöyle bir iddia da var; o da alternatif akımların liberalizminki veya Marksist komünizminki kadar kapsamlı teorik temellerinin bulunmaması. Yine de kendi teorik temellerinin bulunduğunu veya Marksizmle liberalizmi teorik olarak benimsediklerini söylersek bu iddia çok da doğru değil. Eski sosyal demokratlar da komünistlere alternatif olarak Marksistlerdi (Marksist politik ekonomiyi ve tarihsel toplumsal ilerlemeyi benimseme bazında). Muhazafakârlar da kurumsal seçimler, hukuk önünde eşitlik ve görünmez elle işleyebilen piyasa ekonomisi gibi bir takım liberal varsayımlara sarılarak liberalizmi "tanrının insanlığa ve ulusa armağan ettiği doğal düzen" şeklinde kısmen benimsemişlerdi.
Digerleri zaten çılgınca seyler çindeki komunizm falan resmen rezillik
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Liberalism forever.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Up
Hepsi temelinde ekonomik anlayışlar barındırıyor farklı ekonomik yaklaşımlar popüler olursa farklı akımlar da gelir. Dünyanın şu sıralar ihtiyacı olan şey bir nebze faşizm yoksa medeniyet diye bir şey kalmayacak.
-
Up
sosyal liberalizm mantıklı geliyor şu sıralar
-
Sosyal demokrasi zaten sanırım yakında tum medeni ulkelerde standart olacakquote:
Orijinalden alıntı: Guest-8E9B2F559sosyal liberalizm mantıklı geliyor şu sıralar
Biden da bu kafada Amerikan halki liberalizme doydu devletcilik istiyor
komünizm sadece adaleti değil gelişimi de sağlıyor.
Alıntı
metni:Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonutudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı. -
Diyelim ki ben 1980de cekoslavakyanin bir koyundeki tarim iscisiyim bana ne gagarinin uzayda gezmesinden bana ne faydasi var?quote:
Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91komünizm sadece adaleti değil gelişimi de sağlıyor.
Alıntı
metni:Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonutudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.
Bir de 1980deki Amerikan uydusu avusturya da oldugumu düşün ayda binlerce dolarlik maaş alip istedigimi yiyip icerdim dunyanin en guzel yerlerini gezerdim
Bak bu iki ulke komsu aradaki ucuruma bak gecen bir abi anlatti kendisi gazeteci 80lerde cekoslavakyaya gitmis avrupanin ortasinda bildigin koydu hicbir sey yoktu diyor dogu almanyada da sadece berlin gelismismis dusunsene KOCA ALMANYAYI ATIL BİR KÖY YAPMİS KOMONİZM
-
Alıntı
metni:Diyelim ki ben 1980de cekoslavakyanin bir koyundeki tarim iscisiyim bana ne gagarinin uzayda gezmesinden bana ne faydasi var? Sokaklarda kağıt toplayanlar da kuantum bilgisardan bana ne diyor
Alıntı
metni:Bir de 1980deki Amerikan uydusu avusturya da oldugumu düşün ayda binlerce dolarlik maaş alip istedigimi yiyip icerdim dunyanin en guzel yerlerini gezerdim Bak bu iki ulke komsu aradaki ucuruma bak gecen bir abi anlatti kendisi gazeteci 80lerde cekoslavakyaya gitmis avrupanin ortasinda bildigin koydu hicbir sey yoktu diyor dogu almanyada da sadece berlin gelismismis dusunsene KOCA ALMANYAYI ATIL BİR KÖY YAPMİS KOMONİZM Ak parti yokken iphone yoktu.
Koronayı bitirecek olan ilaç firmaları, koronadan en çok parayı kazanan yine ilaç firmaları, ben olsam koronayı bitirmezdim.
-
Hayatinda bir kere kagit topla sen de aynisini dersinquote:
Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91Alıntı
metni:Diyelim ki ben 1980de cekoslavakyanin bir koyundeki tarim iscisiyim bana ne gagarinin uzayda gezmesinden bana ne faydasi var? Sokaklarda kağıt toplayanlar da kuantum bilgisardan bana ne diyor
Alıntı
metni:Bir de 1980deki Amerikan uydusu avusturya da oldugumu düşün ayda binlerce dolarlik maaş alip istedigimi yiyip icerdim dunyanin en guzel yerlerini gezerdim Bak bu iki ulke komsu aradaki ucuruma bak gecen bir abi anlatti kendisi gazeteci 80lerde cekoslavakyaya gitmis avrupanin ortasinda bildigin koydu hicbir sey yoktu diyor dogu almanyada da sadece berlin gelismismis dusunsene KOCA ALMANYAYI ATIL BİR KÖY YAPMİS KOMONİZM Ak parti yokken iphone yoktu.
Koronayı bitirecek olan ilaç firmaları, koronadan en çok parayı kazanan yine ilaç firmaları, ben olsam koronayı bitirmezdim.
İnsanlar hala copten kagit topluyorsa onlarin hayatina bir katkisi yoktur kuantum bilgisayarin
Ben geri kalmis fakir bir ulkede yasamak istemiyorum sen istiyorsan çin laos vietnam ve küba orada gidip orada yasa komonizmini
-
Maalesef alternatif yok
Alıntı
metni:İnsanlar hala copten kagit topluyorsa onlarin hayatina bir katkisi yoktur kuantum bilgisayarin Bilgisayarı oyun oynamaktan ibaret sandığın için faydası olmadığını düşünüyorsun, kağıtçı örneğini bu yüzden verdim.
Alıntı
metni:Ben geri kalmis fakir bir ulkede yasamak istemiyorum sen istiyorsan çin laos vietnam ve küba orada gidip orada yasa komonizmini Bulunduğun ülkede çoğunluk böyle düşünürse geri kalmış bir ülkede yaşamaya mahkumsun. Adamlar uzay çağını başlatmış sen geri kalmaktan behsediyorsun.
-
Yallah komonistanaquote:
Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91Alıntı
metni:İnsanlar hala copten kagit topluyorsa onlarin hayatina bir katkisi yoktur kuantum bilgisayarin Bilgisayarı oyun oynamaktan ibaret sandığın için faydası olmadığını düşünüyorsun, kağıtçı örneğini bu yüzden verdim.
Alıntı
metni:Ben geri kalmis fakir bir ulkede yasamak istemiyorum sen istiyorsan çin laos vietnam ve küba orada gidip orada yasa komonizmini Bulunduğun ülkede çoğunluk böyle düşünürse geri kalmış bir ülkede yaşamaya mahkumsun. Adamlar uzay çağını başlatmış sen geri kalmaktan behsediyorsun.
-
Komünizmi tartışacak kadar kapasiten yok, sil bu konuyu. Daha ucundan biraz gösterdim nevrin döndü ki ben bu konuyu en az bilen ve savunan biriyim.
Benzer içerikler
- türk-moğol farkı
- sıfırdan tarih öğrenmek
- moğollar osmanlı ile savaştımı
- türkçe zor bir dil mi
- sümbülzade vehbi
- türk bilim insanları
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X