arkdaslar ii gunler simdi bi kac sey solucem nası buldunuza bakıcam
simdi bnm elimde 100milyar para normalde ben 40 milyarıyla araba alcaktım sıfır ama baktım ki gusel bi fikir buldum
bu 100 milyarın 80 milyarını bankaya yatırcam her ay vadeli olarak,normalde dedi gibi 40 milyarlık bi arabayı pesin alacaktım ama bu bi zarar die dusundum,normalde bnm bildim kadarıyla araba kredisi bankada 1.5 falan ama bazı araba markaları hatta cogu yıl sonlarında kendileri kredi veriyormus yani bankaya grk kalmıo onların verdigide %0.60-70-80-90 falanmıs yani baya ii,eger bole bisi oluyorsa(sizin fikiriniz ne yni bole kredi verirler mi)ben 100 milyarın 80 nini bankaya yatırıcam 5 sene bloke ettiricem ve 80 milyarın bana verdigi faizle her ay 5 sene boyunca arabaya oducem(eger kredi dedim gibi baya dusuk lursa yani kredinin faizi 80 milyar bankaya koyp onun getirisiyle 90 milyarlık bi arabada alabilrim)ama normalde bnm dusuncem80 milyarı bankaya koycam onun verdigi her ay faizle arabanın krdisine yatırcam ve 5 sene sonra araba da bnm parada bn de kalcak hem de 40 milyarlık araba deil 80 milyarlık araba almıs olcam
sizce nası fikiR?
faiz haram
evet aynı şeyin ismini değiştirip kar payı diyince haram değil ama. neyse konuyu başka yerlere saptırmayalım.
dostum ben daha bugün yeni bir araç aldım, kendileri finans ediyorlar. faiz oranları dediğin gibi 0.60larda değil, sene sonuna doğru düşebilir ama bu oranların söylediğin rakamlara gelmesinin imkanı yok. benim araştırdıklarımdan şu anda en düşük faiz 1.55ti, daha düşüğü varsa da bu 1.50nin altında değil kesinlikle. bankacılıkta, finans sektöründe çok temel bir kural var, bunlar para ile para kazanan kurumlar olduğu için bir müşteri olarak kredi çekip bunu kendi paranın vadesi ile ödeme şansın yok, var da bundan karlı çıkma şansın yok. fikir iyi ama ne yazıkki bankacılar herşeyi düşünmüş
ahahahha
saka yaptıgını varsayıyorum
Bu değerli fikirlerine fetva arıyorsan yanlış yerdesin arkadaşım...ha 100.000 ytlen varmış hele bi ilan edeyim diyorsan o başka....valla elimde o kadar para olsa kimseye akıl sormazdım zaten...
quote:
Orjinalden alıntı: putaespanya
simdi bnm elimde 100milyar para normalde ben 40 milyarıyla araba alcaktım sıfır ama baktım ki gusel bi fikir buldum
bu 100 milyarın 80 milyarını bankaya yatırcam her ay vadeli olarak,normalde dedi gibi 40 milyarlık bi arabayı pesin alacaktım ama bu bi zarar die dusundum,normalde bnm bildim kadarıyla araba kredisi bankada 1.5 falan ama bazı araba markaları hatta cogu yıl sonlarında kendileri kredi veriyormus yani bankaya grk kalmıo onların verdigide %0.60-70-80-90 falanmıs yani baya ii,eger bole bisi oluyorsa(sizin fikiriniz ne yni bole kredi verirler mi)ben 100 milyarın 80 nini bankaya yatırıcam 5 sene bloke ettiricem ve 80 milyarın bana verdigi faizle her ay 5 sene boyunca arabaya oducem(eger kredi dedim gibi baya dusuk lursa yani kredinin faizi 80 milyar bankaya koyp onun getirisiyle 90 milyarlık bi arabada alabilrim)ama normalde bnm dusuncem80 milyarı bankaya koycam onun verdigi her ay faizle arabanın krdisine yatırcam ve 5 sene sonra araba da bnm parada bn de kalcak hem de 40 milyarlık araba deil 80 milyarlık araba almıs olcam
sizce nası fikiR?
Bankadan vadeli mevduatına karşılık alacağın faizin oranı, taşıt kredisine ödeyeceğin faizden düşüktür. Olur da taşıt kredileri çok düşerse, vadeli mevduat faizlerinin ondan daha çok düşeceğine emin olabilirsin. Banka dediğin bir nevi tefeci, aldığından fazlasını verir mi hiç? Yani faizle faiz ödenmez. 80 bin YTL.ye alacağın faizin bir kısmını arabaya ödeyeceğine, 40 bine arabayı al, kalan 60 bin YTL.nin faizini de istediğin gibi kullan.
Otomotiv firmaları kendi bünyelerinde faizsiz veya çok düşük oranla kredi veriyorlar ancak bu krediden faydalandığın zaman peşinde alacağın indirimi alamıyorsun ve genellikle de liste fiyatlarına tabi oluyorsun. Ben geçen sene Ford Fusion için bu hesabı yaptığımda bankadan daha yüksek faizle kredi almak (araç için ciddi bir peşin indirimi alabildiğim için) daha avantajlı oluyordu.
Sana şöyle bir genelleme yapayım. Ticaretle uğraşıyorsan ve elindeki parayı doğrudan kullanıp taşıt kredisinin daha üzerinde gelir elde edebiliyorsan arabayı peşin yerine kredili al. Ama sabit gelirin varsa ve toplu parayı değerlendirmek için faiz veya tahvil-bonodan başka yapacağın bir şey yoksa arabaya yatır daha iyi.
Bu arada yazdıklarında çok fena "Feridun Bitir" havası sezdim, hayrolsun...
100 milyarın varsa ve 20 milyarını peşinat verip 20 milyar kredi çekiyorsan 80 milyardan kazandığın %16 civarı yıllık para yaklaşık 13 milyara gelir, seneye de faizlerin bu seviyede kalacağını varsayarsak bu sefer yaklaşık 15 milyar daha kazanmış olursun ve toplamda 108 milyar civarı bir paran olur. 20 milyar için 2 senede ödemen gereken kredi toplamı ise 24x1063 ytl(finansbank için) toplamda 25 milyar civarı bir paraya tekabül eder.
yani demem o ki elinde kullanacağın kredinin 4 katından fazla nakit varsa bir şekilde onu amorti edebilirsin ama bu seferde nakit paranın hiç bir artışı olmaz tabi.
quote:
Orjinalden alıntı: kayake
100 milyarın varsa ve 20 milyarını peşinat verip 20 milyar kredi çekiyorsan 80 milyardan kazandığın %16 civarı yıllık para yaklaşık 13 milyara gelir, seneye de faizlerin bu seviyede kalacağını varsayarsak bu sefer yaklaşık 15 milyar daha kazanmış olursun ve toplamda 108 milyar civarı bir paran olur. 20 milyar için 2 senede ödemen gereken kredi toplamı ise 24x1063 ytl(finansbank için) toplamda 25 milyar civarı bir paraya tekabül eder.
yani demem o ki elinde kullanacağın kredinin 4 katından fazla nakit varsa bir şekilde onu amorti edebilirsin ama bu seferde nakit paranın hiç bir artışı olmaz tabi.
demek oluyoki 20 bin lira krediyi 80 bin liralık banka faizi ile ödiyebilirsin
bizimkiler öyle yaptı
evi satıp evin faizi ile arac kredisini ödediler
çok da güzel oluyo valla
ama o parayı unutuyosun 2-3 sene...
Ben mi hiç hesap bilmiyorum anlamadım.
100 lira var. 20'sini peşinat veriyorsun, kalan 80'i bankaya yatırıp faizini alıyor ve kalan 20 lira için aldığın kredinin faizini ödüyorsun. Ver 40 lirayı arabaya kurtul, kalan 60'ı bankaya yatırıp faizini ne yaparsan yap. Hatta o faizi de harcama, anaparanın üzerine koy ki az da olsa değer kazansın. aradaki 20 lira için düşük faiz geliri alıp yüksek kredi faizi ödemeye razı oluyorsunuz ve iyi bir iş yaptığınızı düşünüyorsunuz.
Güncel faiz oranları ile hesaplayalım (Akbank'ı baz aldım):
80.000 lirayı aylık faize verirseniz ayda 965 lira net faiz alırsınız. 20.000 lira taşıt kredisini 26 ay vadeli aldığınız zaman aylık geri ödemesi tam bu kadar oluyor. Yani 26 ay sonra elinizde arabanız ve hala 80.000 liranız oluyor.
Arabanın tamamını ödeyip kalan 60.000 lirayı 26 ay boyunca faizde tutarsanız ise vade sonunda 80.800 liranız olur. Hatta faiz bir yana 60.000 lirayı bugün 04.02.2009 vadeli devlet tahviline yatırsanız 26 ay değil 18 ay sonra 80.000 liranız oluyor. Bu durumda 80.000 liranın kalan 8 aylık geliri olduğu gibi yanınıza kar kalıyor ki bugünkü oranlarla 8.000 liraya yakın bir para ediyor.
Ayrıca aradaki farkın üzerine taşıt kredisi için bankanın alacağı dosya masrafı ve borç bitimindeki rehin kaldırma, vs. masrafları da eklemeyi unutmayın.
Faizle faiz ödenmezzzzz
quote:
Orjinalden alıntı: morgoth_7376
evet aynı şeyin ismini değiştirip kar payı diyince haram değil ama.
kar zarar ortaklığı. bu konuda açıkçası benimde tereddütlerim vardı ancak biraz araştırmanı önerebilirim
Hesap doğru ama 80 000 ytl sabit kalacak 3-5 yıl ana paradan yıllık artmadığı için kaybın ne olacak.
araba değermi kazanacak.
ben olsam 100 ün 30 una arabayı alırım peşin olarak , kalan ana parayıda yatır nereye olursa. o zaman 3-5 yıl sonra kazanıp kaybettiğin ortaya çıkar vede ytl bazında kazanırsın ama borsada değil
hocalar kendimi matematik forumunda faiz problemi çözüyom zannettim walaa
Fazla kafa yormaya gerek yok.
Bankadan alacağınız faiz, taşıt kredisi faizinden yüksek olursa arabayı krediyle almak tabii ki daha karlı olur. Ancak o kadar düşük faizili taşıt kredisi bulabilir misiniz? Ayrıca sözünü ettiğiniz kampanyalarda peşin alırsanız yani kredi kullanmazsanız en az 2-3 bin YTL daha ucuza alıyorsunuz arabayı.
Dediğim üzere hesap çok basit... Banka faizindan düşük taşıt kredisi bulabiliryorsanız kredi çekmek mantıklı.
arkadaşlar bu taşıt kredilerini hesaplamasını bilen biri warsa, bizlerede açıklayabilir mi.. formülü fln mı war bu işin??
mesela aylık %1.6 faizle 12.000YTL lik taşıt kredisi çektim.. aylık ödemelerim ve toplam ödemem ne olucak, bunu nasıl hesaplarım???
quote:
Orjinalden alıntı: porter
arkadaşlar bu taşıt kredilerini hesaplamasını bilen biri warsa, bizlerede açıklayabilir mi.. formülü fln mı war bu işin??
mesela aylık %1.6 faizle 12.000YTL lik taşıt kredisi çektim.. aylık ödemelerim ve toplam ödemem ne olucak, bunu nasıl hesaplarım???
Formülü var tabi de uğraşmaya gerek yok. İş Bankası'nın aşağıdaki sayfasında faiz oranını ve vadeyi kendiniz belirleyerek hesaplama yaptırabiliyorsunuz.
paran varken faize güvenerek almak hiç hoş değil bu memlekett faiz yüzünden batacak bi gün ama neyse
faiz yerine yatırım yap arkadaşım kira vs ile ödersin hiç belli olmaz aldığından daha fazlasına satabilirsin ticaret yap kaybetmezsin ??
quote:
Orjinalden alıntı: Miralge
paran varken faize güvenerek almak hiç hoş değil bu memlekett faiz yüzünden batacak bi gün ama neyse
faiz yerine yatırım yap arkadaşım kira vs ile ödersin hiç belli olmaz aldığından daha fazlasına satabilirsin ticaret yap kaybetmezsin ??
M U T L A K A O K U
git bi banka müdürüne benim 80.000 ytl param var bankanıza en az 3 veya 4 yıllığına yatırmak isterim ama şuanki orandan 3 puan yüksek isterim diye belirt kabul etmezse koy .... ne başka bankaya git, illaa biri kabul edecektir ve öncelikle çalıştıgın bankaya sonra fortis ve oyak bank ve sonrasında sana tavsiye edilen bankalara git (bu sırayı bozma ama) şuanki yıllık faiz %17 yada 18 olması lazım senin 80.000 ytl paran yılda 14,400 ytl faiz getirir ki bir cok otomobil markası 20.000 ytl ye 12 ay 0 fazile araba veriyolar,,,, bence bunu değerlendir,,, 14,400 x 3 =43,200 bu rakam anlaşma sağlamadıgın normal faiz tutarı...
35.000 ytl lik arac begen, 10 - 15 bin ytl yi peşin öde 20.000 ytl kredi al 1 yıllık sıfır faizle aylık 1,666 ytl ödersin... bankadan paranın aylık 1,200 ytl faiz gelir üstünüde kenardaki 5.000 ytl den takviye edersin... aracın taksitleri bittikten 1 sene sonra ( paran bankada kalırsa) sana bedavaya gelmiş olur. tabii ana paranda 80.000 ytl olarak kalacaktır... bence bölesi daha mantıklı...
paranı bankaya yatırma anlaşmasını 5 sene yap faiz oranını en az % 20-21 olarak ( en az normalden %3 fazla olsun) kabul ettir, paran en az 2- yıl ödemesiz, kendine kazandıracaktır belki bi araba daha alırsın bellimi olur....