Şimdi Ara

Kripto Madencilik nedir? Dijital Devrim ve Yapay Zeka (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13.062
Cevap
136
Favori
458.627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Şimdi indirilen bloklar var. Bu blokların çözülmesi lazım. Bu blokların çözülmesi işlemine biz madencilik diyoruz.

Bir madenci olduğunu varsay. Bir madene inip -10metrede kazmayı duvara vurdun. Kazmanın duvara kolay geçtiğini düşün.Buraları hep kazdın madenleri çıkardın mecbur madenin derinlerine doğru gideceksin. Şimdi madenin -100metre derinliğine in. Duvara kazmayı vurdun. Ama eskisi kadar duvara diş geçiremedin. Çünkü -100 metrede maden duvarı daha sert. -10metrede bir vurup bir gram altın çıkarırken şimdi -100metrede 5 vurup 1 gram altın çıkarıyorsun. Ve tabii ki -10 metrede kullandığın alet edevat -100metrede yetmiyor ve güçlendirmen gerekiyor ki aynı hızda kazmaya devam edebilesin.

İşte kripto madencilikte bu seviyeyi ayarlamak için algoritmanın çözülmesini karmaşıklaştıran veya kolaylaştıran bir etmen var. Biz buna difficulty(zorluk) diyoruz.

Özetle difficulty(zorluk) ne kadar yükselirse senin 1birim madeni(coini) çıkarman için kullanman gereken Hash gücü o kadar yükseliyor. Ne kadar düşerse o kadar hash gücü de düşüyor.

Sırf coin olarak bakarsan zorluk derecesi ne kadar düşükse o kadar iyi gibi gözüküyor. Ama iş bu coinleri paraya çevirmeye gelince olay tam tersine dönüyor. Çünkü kolay elde edilen madenin para karşılığı da o kadar düşük oluyor. Aynı gerçek hayattaki gibi işte.

Bu işin para kazanma konusundaki en büyük sırrı tıpkı borsadaki gibi teknolojilerin gidişatını inceleyip doğru madeni kazmaktan geçer. Bunun için litecoin kesinlikle alternatifi olmayan bir coin. Çünkü ilk tren çoktan kalktı (bitcoin) ve ona yetişmek imkansız(büyük risklere girip 10bin dolarlık makinalar alınmadığı sürece).
    Litecoin e şu an asic miner üretilemiyor. Üretildiği an (ki gelen haberler o yönde) difficulty patlama yapacak. Çünkü networkteki kazıcıların kazma gücü inanılmaz yükselicek bu özel aletler sayesinde. Tıpkı bitcoindeki gibi yani. O zaman da elinizde şu an tutacağınız litecoinlerin değeri zıplayacak.

Akıllı olan madenci işte o zaman litecoini satar.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

• Herkese Merhaba,

http://www.coinminingrigs.com/how-to-build-a-6-gpu-mining-rig/

Daha önce de bu linki paylaşmıştım. Bu işi ciddi düşünenler ve bunun için bütçe ayırabilecek olan arkadaşlar için 6 GPU'lu sistem konfigürasyonu linkte mevcut fakat ordaki tüm parçalar ülkemizde bulunmuyor. Benim bu sitede yazanları referans alarak toplamış olduğum sistemimin bileşenlerini paylaşıyorum.

6 GPU Litecoin Mining Hardware Build List

Power Supply – 928TL - High Power 1600W Rock Solid Pro 80+ Plus Silver Modüler Güç Kaynağı

Sistemde HD7950 kullanılacağı düşünülürse 6*200=1200W sadece ekran kartları çekecektir. Diğer donanımları da hesaba katarsak yuvarlak hesap 1400W güce ihtiyacımız var sürekli olarak bunu sağşayabilcek ve 12V akımda sıkıntı yaratmıcak ülkemizde bulunabilecek tek PSU olduğu için High Power'ı alternatifsiz olarak değerlendiriyorum.
    Bu kadar yüksek watt değerinde alternatifi olmaya bilir ama yukarda paylaştığım linkte önerildiği gibi 1000W ve 750W PSU'ları birlikte çalıştırarak da çözüm sağlayabilirsiniz. Benim önerim (Akasa 1000W ve 850W toplam maliyet 790TL buna ek olarak 2 PSU nun aynı anda çalışması için Power Adapter'e ihtiyacınız olacak.)

High Power 1600W

Akasa 1000W

Akasa 850W

Motherboard – 470TL - Gigabyte Z77X-UD3H Intel Motherboard

Piyasada görebildiğim kadarıyla max 4 adet PCI-e 16x yuvasına sahip anakart var. 6 GPU için PCI-e 1x yuvalar da kullanabilir fakat 1x leri 16x e dönüştürmeniz gerekir. Bunun için 1x to 16x riser cable kullanmanız gerekmektedir.

Gigabyte Z77X-UD3H

1x to 16x Powered Riser Cables - 6*10TL
    Bu ürünü dx amazon yada ebay üzerinden sipariş edebilirsiniz stok sıkıntısı var o yüzden bazı satıcılar 10$'ın üstünde fiyatlar istiyor ama ederi 3$ ile 5$ arasıdır. Mümkünse power molex'i olan modelleri tercih edin. Böylelikle anakartın yükünü hafifletmiş olursunuz.

Graphics Cards (GPU) – 6x 640TL – Sapphire Radeon 7950
    Bulunması çok zorlaştı fakat Vatan Bilgisayar ile sayısız görüşme yaptım. 10 gün içerisinde 1500 adet bu üründen stoklara gireceğiniz öğrendim. Alternatif olarak 5 adet 280x kullanılabilir(Her GPU 250W çektiği için 5 adet önerilemektedir. Daha iyi power ile 6 GPU takabilirsiniz)

Sapphire HD7950

CPU –145TL - INTEL PENTIUM G2020

İşlemci performansının bir etkisi olmadığı için sistemi çalışır hale getirmek üzere maliyeti düşük bir işlemci ve 6 GPU yu kullanabilmek için Ivy Bridge işlemci tercih edilmelidir. Bu kritere göre şuan piyasada bulunan en ucuz işlemci G2020dir.

Intel G2020

RAM - 80-100TL - 4GB DDR3
    Sistemimeze takacağımız ram performansı bizi pek etkilemiyeceğinzden 4GB lık uygun bir ram işimizi görecektir. Yaklaşık 80-100Tl arasına bulunabilir. Tercihi size bırakıyorum.
    Ben kendi sitemimde ileriye dönük bir yatırım yaparak GSKILL 4GB RIPJAWS DDR3 1600MHZ CL9 tercih ettim. 130TL gibi bir fiyatı var.

Hard Drive – ?

Elinizde mevcut olan bir HDD kullanabilirsiniz yada USB'den boot ederek çalıştırabileceğiniz Lunix işletim sistemi mevcut. Alternatif olarak yine USB üzerinden boot edilen uygulamalar da var.

Bu link öneri değildir. Kendim test etmedim sadece olabileceğini göstermek amaçlıhttps://www.ltcrabbit.com/index.php?page=os

Bu sistemde kasaya ihtiyacınız yok zaten mevcut hiçbir kasaya 6 adet GPU yu takamazsınız. Bu yüzden alternatif çözümleri kendiniz üretmelisiniz. Fikir vermesi açısından buraya bakabilirsiniz. 200küsür sayfa var ve içerisinde çok orjinal fikirler var.
    https://bitcointalk.org/index.php?topic=7216.0

Kasa ve soğutma sistemleri maliyeti sizin tercihinize bağlıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi www.jj.am -- 21 Aralık 2013; 15:28:48 >

• Kripto Madencilik nedir? Dijital Devrim ve Yapay Zeka

Kripto Madencilik nedir? Dijital Devrim ve Yapay Zeka

• www.jj.am W kullanıcısına yanıt
    Evet yurtdisinda boyle guzel sistemler uygun fiyatlara toplanabiliyor , ama TR sartlarinda ne yazikki iki kati fiyata anca toplayabiliyorsunuz.
  • http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-990xa-ud3-990xa-ud3-amd-990xsb950-am3+-ddr3-2000mhz-(oc)-sata-30-usb-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=55948
    Linkteki anakartı alsam.3 tane ekran kartını araya kablo veya çevirici takmadan bu iş için kullanabilir miyim.Daha sonrada riser kablo alarak x1 slotlara takarım ekran kartlarını.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yavuz01 kullanıcısına yanıt
    Bu anakart ile 5 GPU kullanma imkanınız var ama riser olmadan max3 tane fakat kullanacağınız ekran kartlarının 2 slotluk olması lazım. Günümüzdeki bazı ekran kartları 3 slot yer kaplamaktadır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: www.jj.am

Bu anakart ile 5 GPU kullanma imkanınız var ama riser olmadan max3 tane fakat kullanacağınız ekran kartlarının 2 slotluk olması lazım. Günümüzdeki bazı ekran kartları 3 slot yer kaplamaktadır.

Peki buna takılabilir mi? Hd6870 + 2 tane hd7950 takılacak.
    http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-990fxa-ud3-990fxa-ud3-amd-am3+-990fxasb950-ddr3-2000mhz-(oc)-sata-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=56653

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yavuz01

quote:

Orijinalden alıntı: www.jj.am

Peki buna takılabilir mi? Hd6870 + 2 tane hd7950 takılacak.
    http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-990fxa-ud3-990fxa-ud3-amd-am3+-990fxasb950-ddr3-2000mhz-(oc)-sata-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=56653

Bu anakartta 4adet 16x 2 adet 1x pci-e yuvası bulunmakta 6 adet GPU kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi www.jj.am -- 21 Aralık 2013; 18:38:26 >

• Arkadaşlar runme.bat dosyası içindeki bilgiler birbirimize yardımcı olmak için paylaşırsak sorunu olanların çözümünede ulaşmış oluruz bence.
    Sapphıre 280x toxıc
    kart fabrika çıkış hızları (1150-1400)

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
    setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 0
    color 2
    cgminer.exe --scrypt -o stratum+tcp://ltc.give-me-coins.com:3333 -u kullanıcı.adı -p şifre --thread-concurrency 8192 -g 2 -I 13 -w 256 --gpu-memclock 1500 --gpu-engine 1050 --gpu-powertune 5

Ortalama 720-730 kh/s alıyorum.Karta bu ayarları girmediğimde 600 kh/s alıyordum.kart 70-74 c sıcaklıkta seyrediyor.Kartın üzerinde yükteki durumuna gore yanan 6 ader let ışık var.Altıncı ısık tehlıke ısaretı,yada sınıra dayanıyor dıyelım.Bende 3 tanesi yanıyor.Kartın sogutması bence ıyı e o.c nin onu baya acık.kartın arkasaındaki koruyucu yüzey sogutmayasa yardımcı oluyor.Elimi değdiğim zaman bunu rahatlıkla hıssedıyorum.Sahsen ben 750 kh/s bekliyordum.belkı ınce ayarlarla artabılır.Kart gorsel olarak bence cok guzel ve kibar bir yapısı var.Ayrıca calısırken kartın yanındakı led ısıklı sapphıre yazısı kartı havalı gosterıyor.Kartı tavsiye ederim. yukarıdaki değerlerle rahat 720 kh/s gorursunuz.fiyat (880 tl)
    Kripto Madencilik nedir? Dijital Devrim ve Yapay ZekaKripto Madencilik nedir? Dijital Devrim ve Yapay Zeka

• Deniztns kullanıcısına yanıt
    Bu runme.bat dosyasina gpu degilde CPU yu atamak icin hangi komutlari girmemeiz gerekiyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: maegline

quote:

Orijinalden alıntı: Deniztns

Aslında konuya forumun ekran kartı konusundaki duayenlerini çağırıp farkın nedenini bize açıklamalarını istemek en doğrusu olur. Yani gerçekten arada bu kadar fark olması düşündürücü. NVIDIA kalitesi tartışılmaz bir firma. Ama nasıl olurda bir Titan şu işte bir 7870xt ile bile zor kapışıyor. Ben bunu yorumlayacak bilgiye sahip değilim.

İşin özü gpu daki hesaplama birimlerinin dağılımı ile ilgili bu coinlerdeki hesaplamalar integer (tamsayı) birimine yükleniyor. AMD kartlarında bu birimden bolca/güçlü olmasından dolayı bu işte güzel performans ortaya koyuyorlar.

Yani durum bundan ibaret.

aslında ben nvidia nın bunu kastı yaptıgını dusunmustum.ekran kartlarının bozulma oranı amd de nvidia göre daha yuksek.Bu oranın yuksek olmasının
    sebebı ortada. :)

• superficial kullanıcısına yanıt
    O yuzden garantisi biten urunleri hemen satmak en mantiklisi , garanti oldugu surece problem yok.
    www.jj.am mın paylaştığı linkte buldum bunları en mantıklısı 7970

AMD 7990 - Hash-rate: 1385 Kh/s | Cost: $660 | Kh/watt: 4.6266
    AMD R9 280x – Hash-rate: 725 Kh/s | Cost: $320 | Kh/watt: 2.416
    AMD R9 290 – Hash-rate: 900 Kh/s | Cost: $400 | Kh/watt: 3
    AMD R9 290x - Hash-rate: 880 Kh/s | Cost: $560 | Kh/watt: 2.416
    AMD 7970 - Hash-rate: 725 Kh/s | Cost: $350 | Kh/watt: 2.416
    AMD 7870 - Hash-rate: 460 Kh/s | Cost: $180 | Kh/watt: 1.416
  • quote:

Orijinalden alıntı: ziper_gazi_

www.jj.am mın paylaştığı linkte buldum bunları en mantıklısı 7970

AMD 7990 - Hash-rate: 1385 Kh/s | Cost: $660 | Kh/watt: 4.6266
    AMD R9 280x – Hash-rate: 725 Kh/s | Cost: $320 | Kh/watt: 2.416
    AMD R9 290 – Hash-rate: 900 Kh/s | Cost: $400 | Kh/watt: 3
    AMD R9 290x - Hash-rate: 880 Kh/s | Cost: $560 | Kh/watt: 2.416
    AMD 7970 - Hash-rate: 725 Kh/s | Cost: $350 | Kh/watt: 2.416
    AMD 7870 - Hash-rate: 460 Kh/s | Cost: $180 | Kh/watt: 1.416

AMD 7950 - Hash-rate: 650-700 Kh/s | Cost: $300 | Kh/watt: ~3.25

Hocam bu satırı unutmuşsun. buna göre en mantıklısı HD7950 oluyor.

7970 250W güç harcarken 7950 200W harcar

• Merhaba ben FTC üretimi yapmaya başladım. FTC cüzdanı indirdim.Açarken bu hatayı veriyor bu nedir acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguz735 -- 21 Aralık 2013; 20:40:03 >
    pardon yanlış yazmışım :)) vatanda bakıyorum 7950 yede burada yanlış oldu:)
  • hocam genel olarak 2500 3500 tl arası tutuyor bu setuplar akıl karı mı bu yatırımı yapmak sizce ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: suluzırtlak

hocam genel olarak 2500 3500 tl arası tutuyor bu setuplar akıl karı mı bu yatırımı yapmak sizce ?

Sadece 6 tane HD7950 alsan 600TL desek tanesine 3600TL sadece ekran kartları buna PSU ekleyince 4500TL yapıyor.

Toplam maliyet ise 5000TL nin üstünde. Fakat mevcut kur durumuna göre ayda 400$ kazandırır.

Benim beklentim ise parçaları taksitle aldım, taksitleri ödeyebileyim yeterli. Kara geçmek uzun vadeli hedefim.
    toplaınız parcaları ? hash/s hızınız nasıl ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: suluzırtlak

toplaınız parcaları ? hash/s hızınız nasıl ?

Şuan için ekran kartı hariç tüm parçaları aldım fakat ekran kartında stok sıkıntısı var. Vatan bilgisayara kısa bir süre içerisinde gelecek. Beklemedeyim.

6 Kart ile 4000-4250Hash beklenti içerisindeyim. Sistemi tamamladığımda ekran görüntülerini paylaşırım.
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.