Merhaba arkadaşlar. Ciddi bir sorun olan küçük esnafların neden paragöz olduğunu sormak istiyorum sizlere. Özellikle de mahalle arası bakkallar. Tabi iyileri de var onlar zaten çok kazansın ama bazı bakkallar var cidden işin rengini değiştiriyorlar. Mesela geçen gün tütün aldım karttan çektirdim adam önce bir cins cins baktı bana 14.50₺ olan tütün için benden 15.50₺ aldı pos cihazında gördüm abi tütün 14.50₺ değil mi dedim sadece tütünde böyle diğer ürünlerde böyle değil dedi aldım çıktım bir daha da uğramadım. Tam alt sokağımda bir bakkal var bu gofreti 2₺'ye satıyor ama kocaman migros gibi markette 1.25₺. Ülker Beyaz Çikolatalı Fındıklı Kremalı Gofret 35 G - Migros Aynı bu çikolatayı evime 5 dakikalık uzaklıkta olan bakkal ise 75 kuruşa satıyor. Marketler de somun ekmeğin en pahalısı 1₺ 40 kuruş mesela bakkallar 1₺ 75 kuruşa satıyor aynı ekmeği 2₺ bile isteyen var. İşçi çalıştırmıyor sigorta ödemiyor lafa geldim mi esnafa sahip çıkılmıyor diyorlar ama milleti de iyi kazıklıyorlar. Bu saatten sonra esnaf isterse kan ağlasın hayatta alışveriş yapmam. Adam suyu ve elektiriği daireden alıyor ekstra dükkana fatura çıkmıyor evine geliyor ne geliyorsa işçi çalıştırmıyor akşama kadar yatıyor dükkan da lafa gelince de şöyle böyle. Yazık valla. Zora düşmedikçe bakkalara gitmeyin önerim budur. |
Küçük Esnaf Neden Bu Kadar Paragöz?
-
-
Cunku turkiyede devletin soyle bir uygulamasi var tutun urunlerinden %18 vergi alir
Diger urunlerden 8 vergi alir
Bankalar da kendi post cihazlarini kullandirdiklari icin her alisveristen %3 keser yada topluca birkerede 3000 ile 5000 arasinda cihazin kalitesine gore para alir
Kucuk esnafin bu uygulamalara karsi tek direnci fatura fis vermemektir cogu zaman
yalnizca tutun alisverisini kredi kartiyla odedigin zaman zarar eder esnaf banka kesintileri yuzunden
Fis vermek istememelerinin sebebide sudur
Normalde muasebeci odedigin vergiyi yani kestigi faturayi yine yillik olarak odenen dukkan calisma vergisinden duser yani bir senede kestigin faturadaki vergi esnafin cebine geri donecektir ama kisa vadede degil bir senede donecektir
Esnafin cebinde bir sene dayanacak para yoksa zararina satis yapmak istemez o yuzdende musteriyi nakit parayla alisverise zorlamak icin yalnizca tutun alisverisi yaptiginda bi lira kesik atar bir paket sigaranin zararini karsilamak icin en az 60 paket sigara satmak gerekir o yuzden sigaranin da veresiyesi yoktur
Bu is denge meselesidir sen esnafa gore musterisin gunde senden 100 tane gelir o adama seni kayirmayi dusunemez o yuzden nakit parayla al sigarani yada bi lirayi ver esnafaki sana sattigi sigaranin yerine yenisini alip koyabilsin
Burdaki suclu devlet cunku %10 u gecen her vergi zararina satis demektir bunu bile bile esnafin dolayli yoldanda vatandasin anasini aglatir eger tum urunlere %18 vergi uygulansaydi kimse birsey satmazdi rafta
hersey kara borsa olurdu
Esnaf vatandasi kazikliyayim diye dusunmez devlete nice esnaf sormustur bu vergiler yuzunden kar edemiyoruz ne olacak halimiz diye devlet der vatandasi kaziklayin diye bu yillardir boyle suleyman demirel zamanindan beri siyasetciler sunu der mitinglerinde “benim memurum esnafim bilir isini” buda memur rusvet alsin esnaf kazik atsin demekten baska birsey degildir
Bunu bir kenara birakalim kapitalizmde de soyle birsey var
3000 liralik sigaraya 35 lira indirim yapar uretim yapan sirketler fakat
3000000 luk sigaraya 350000 lira indirim yapar
Bu her urunde bu sekildedir sadece sigarada degil
Bakkallar her hafta 3000 liralik mal alirlar marketler 3000000 liralik mal alirlar buyuk marketlerde urunlerin daha ucuz olmasinin sebebide budur
Buyuk marketlerin birde soyle bir avantajlari vardir eger bim gibi a101 gibi tum turkiyeye yayilmis bir marka haline gelmisse yada bir bolgede markaysa
Sattigi yerel urunlerden mesela sadece bimde satilan le koladan raf kirasi alir yillik 500000 bir markadan alir sadece
Asla bir buyuk marketin zarar etmesi soz konusu degildir o yuzden istedigi fiyata satar bakkallar bununla yarisamaz buna da sermaye gucu denir
Ata sozude vardir para parayi ceker
O yuzden alisverislerinde soyle dusun pahaliya aldim ama evime yakindi uzga yurumedim ayagima geldi bu hizmetin bedeli olmali o yuzden pahali
Yada aradaki fiyat farki kadar markete yurumeliyim ki ucuza urun alabileyim bu yurumemin bir bedeli var
Gercektende durum bu sekildedir vakit degerlidir ya bakkaldan alirsin yada o vakiti markete gitmek icin kullanirsin
Umarim kazikci esnaf hakkinda birseyler ogrenebilmissindir
Niye sorusunun cevabi faşist yönetim kalleş kapitalizimdir kisaca
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HighDamagE -- 16 Aralık 2020; 3:5:44 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: HighDamagE
Cunku turkiyede devletin soyle bir uygulamasi var tutun urunlerinden %18 vergi alir
Diger urunlerden 8 vergi alir
Bankalar da kendi post cihazlarini kullandirdiklari icin her alisveristen %3 keser yada topluca birkerede 3000 ile 5000 arasinda cihazin kalitesine gore para alir
Kucuk esnafin bu uygulamalara karsi tek direnci fatura fis vermemektir cogu zaman
yalnizca tutun alisverisini kredi kartiyla odedigin zaman zarar eder esnaf banka kesintileri yuzunden
Fis vermek istememelerinin sebebide sudur
Normalde muasebeci odedigin vergiyi yani kestigi faturayi yine yillik olarak odenen dukkan calisma vergisinden duser yani bir senede kestigin faturadaki vergi esnafin cebine geri donecektir ama kisa vadede degil bir senede donecektir
Esnafin cebinde bir sene dayanacak para yoksa zararina satis yapmak istemez o yuzdende musteriyi nakit parayla alisverise zorlamak icin yalnizca tutun alisverisi yaptiginda bi lira kesik atar bir paket sigaranin zararini karsilamak icin en az 60 paket sigara satmak gerekir o yuzden sigaranin da veresiyesi yoktur
Bu is denge meselesidir sen esnafa gore musterisin gunde senden 100 tane gelir o adama seni kayirmayi dusunemez o yuzden nakit parayla al sigarani yada bi lirayi ver esnafaki sana sattigi sigaranin yerine yenisini alip koyabilsin
Burdaki suclu devlet cunku %10 u gecen her vergi zararina satis demektir bunu bile bile esnafin dolayli yoldanda vatandasin anasini aglatir eger tum urunlere %18 vergi uygulansaydi kimse birsey satmazdi rafta
hersey kara borsa olurdu
Esnaf vatandasi kazikliyayim diye dusunmez devlete nice esnaf sormustur bu vergiler yuzunden kar edemiyoruz ne olacak halimiz diye devlet der vatandasi kaziklayin diye bu yillardir boyle suleyman demirel zamanindan beri siyasetciler sunu der mitinglerinde “benim memurum esnafim bilir isini” buda memur rusvet alsin esnaf kazik atsin demekten baska birsey degildir
Bunu bir kenara birakalim kapitalizmde de soyle birsey var
3000 liralik sigaraya 35 lira indirim yapar uretim yapan sirketler fakat
3000000 luk sigaraya 350000 lira indirim yapar
Bu her urunde bu sekildedir sadece sigarada degil
Bakkallar her hafta 3000 liralik mal alirlar marketler 3000000 liralik mal alirlar buyuk marketlerde urunlerin daha ucuz olmasinin sebebide budur
Buyuk marketlerin birde soyle bir avantajlari vardir eger bim gibi a101 gibi tum turkiyeye yayilmis bir marka haline gelmisse yada bir bolgede markaysa
Sattigi yerel urunlerden mesela sadece bimde satilan le koladan raf kirasi alir yillik 500000 bir markadan alir sadece
Asla bir buyuk marketin zarar etmesi soz konusu degildir o yuzden istedigi fiyata satar bakkallar bununla yarisamaz buna da sermaye gucu denir
Ata sozude vardir para parayi ceker
O yuzden alisverislerinde soyle dusun pahaliya aldim ama evime yakindi uzga yurumedim ayagima geldi bu hizmetin bedeli olmali o yuzden pahali
Yada aradaki fiyat farki kadar markete yurumeliyim ki ucuza urun alabileyim bu yurumemin bir bedeli var
Gercektende durum bu sekildedir vakit degerlidir ya bakkaldan alirsin yada o vakiti markete gitmek icin kullanirsin
Umarim kazikci esnaf hakkinda birseyler ogrenebilmissindir
Niye sorusunun cevabi faşist yönetim kalleş kapitalizimdir kisacaDostum bu her yerde böyle hangi bakkala gitsem milleti kazıklama peşinde. Marketler de Filiz makarnanın en babası 3₺ falan bakkal aynı marka aynı şekilde ki makarnayı 6₺'ye satıyor. Adam öyle bir sistem yapmış ki evdeki suyu elektriği dükkana geçirmiş dükkana ekstra bir fatura çıkmıyor. Elimde kartı görünce far görmüş eşek gibi bakıyorlar yüzüme. Madem öyle pos cihazı falan kullanmasınlar bilmiyorlar mı artık herkes kredi kartı falan kullanıyor nakit verip ürün alan yok ki artık. Bundan sonra bakkala çok zorda olmadıkça hayatta uğramam.
-
tekel ürünlerini hepsinde vergi yüzde 69 bide pos kirası ve yüzde kesintisi var. her ürünün kar marjı şu 18 senede çok çok düştü en çok kar getirenler bile buna rağmen m2 başına halen market bakkal açıyorlar ki sıcak para dönüyor diye. mahalle bakkalının bi artısı olur oda veresiye mal verir. zaten bim a101 in açılma nedeni bu küçük bakkal market sistemini bitirmektir.
-
Hdmı aparatı internet fiyatı kargo dahil 20-25 TL
Küçük esnafta 45 TL bunlar kan emici -
quote:
Orijinalden alıntı: Le7elstekel ürünlerini hepsinde vergi yüzde 69 bide pos kirası ve yüzde kesintisi var. her ürünün kar marjı şu 18 senede çok çok düştü en çok kar getirenler bile buna rağmen m2 başına halen market bakkal açıyorlar ki sıcak para dönüyor diye. mahalle bakkalının bi artısı olur oda veresiye mal verir. zaten bim a101 in açılma nedeni bu küçük bakkal market sistemini bitirmektir.
Hocam bir çoğu veresiye vermiyor ki artık benim bir yakınım var durumu pek iyi değil devletten yardım alıyor geçenlerde bakkala yumurta, ekmek ve ufak tefek bir kaç kahvaltılık yazdırmak istemiş adam hepsini geri koymuş yerine paran varsa veririm demiş. Dediğim gibi zora düşmedikçe hayatta bakkala falan gitmem ben. İyi ki şu ufak marketler var. Adam toptancıdan alıyor 5₺'ye ürünü örnek veriyorum arabayla gelip bakkalına koyuyor 15₺'ye satıyor. Bu kadar da kart olmaz. İyi olan bakkallarda var onlar zaten hiç kapanmasın. Adam veresiye verir daha sonra ödersin der ürünlerini normal fiyattan satar vs. Mesela bu çikolata meselesin de ki ucuz veren bakkaldan aldım tütünü o normal fiyattan verdi baba pos cihazında da gördüm.
-
quote:
Orijinalden alıntı: reodentreomantik
Hdmı aparatı internet fiyatı kargo dahil 20-25 TL
Küçük esnafta 45 TL bunlar kan emiciKan emici tabi. Bir ara HDMI kablosu almam gerekiyordu monitörle ekran kartına bağlamak için elimde vardı ama kaybettim yakınımda bir dükkan vardı gittim sordum fiyatı çok gelince sağol abi dedim bundan daha ucuzunu bulamazsın dedi Vatan bilgisayardan adıma faturalı adamın sattığından 1-2m daha uzun ve ucuza hdmı kablosu aldım eve gittim :)
-
Küçük esnaf son yıllarını yaşıyor. Çoğu artık e ticarete geçti. Letgo sahibinden gibi yerlerde satıyor asıl mallarını. -
quote:
Orijinalden alıntı: ByKayseriLi38Hocam bir çoğu veresiye vermiyor ki artık benim bir yakınım var durumu pek iyi değil devletten yardım alıyor geçenlerde bakkala yumurta, ekmek ve ufak tefek bir kaç kahvaltılık yazdırmak istemiş adam hepsini geri koymuş yerine paran varsa veririm demiş. Dediğim gibi zora düşmedikçe hayatta bakkala falan gitmem ben. İyi ki şu ufak marketler var. Adam toptancıdan alıyor 5₺'ye ürünü örnek veriyorum arabayla gelip bakkalına koyuyor 15₺'ye satıyor. Bu kadar da kart olmaz. İyi olan bakkallarda var onlar zaten hiç kapanmasın. Adam veresiye verir daha sonra ödersin der ürünlerini normal fiyattan satar vs. Mesela bu çikolata meselesin de ki ucuz veren bakkaldan aldım tütünü o normal fiyattan verdi baba pos cihazında da gördüm.
Alıntıları Gösterişte dediğim gibi ürünlerin kar marjları çok düşük olduğu için küçük yerler pahalı satmak zorunda kar edebilmesi için. hele eleman falan çalıştırıyorsa vay haline geçen a101 gittim soğuk içecek yok neden dedim satmıyorsunuz koskoca a101 elektrik parası çok geliyor içecek dolaplarını kaldırık dedi kolayı fantayı sıcak şekilde satıyorlar. a101 bile böyle diyorsa gerisini sen düşün. mesela bi petrolün marketine gir oralarda daha beter pahalı olur. niye en az 5-6 kişi çalışır bir petrolde o yüzden pahalı satacak ki kar edecek. söylenecek çok şey varda yeri değil. bir 15 sene önceki kar oranıyla şimdiki kar oranı arasında dağlar kadar fark var o yüzden böyle yerler git gide azalacak.mesela ben konyada yaşıyorum
https://www.merhabahaber.com/ittifak-holding-duyurdu-adesenin-tum-subeleri-satilacak-1830358h.htm
al habere bak bu satılan konyanın en büyük alışveriş zincirlerinden bi tanesi bünyesinde 6000 üzeri kişi çalışıyor ve battılar kimsenin parasını ödeyemediler dediğim nedenler yüzünden herşey pahalı satılsa bile kar etmiyor zincirler bile batıyor. ilerde ekmek 5 lira olmazsa iyidir bu gidişle.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Le7els -- 17 Aralık 2020; 2:35:7 >
-
Arkadaşlar biraz olaya objektif bakıcak olursak.
Kurumsal marketler direkt üreticiden aldıkları için daha ucuza alıyorlar. Böylelikle daha ucuza satabiliyorlar. Durum bakkallara gelince Üreticiden Toptancıya Oradan Bakkala geldiği için bakkalda fiyatların aynı olma şansı yok. Mahalle bakkalarımıza sahip çıkmalıyız. Tabiki bakkal da fiyatları o kadar fazla abartmaması gerekmektedir.
Son bakkal kapandığında o kurumsal ucuz dediğimiz markalar da fiyatlarını bu seviye de tutmazlar.
Tabi kötü bakkalarda var cidden çok pahalılar. Bu tür bakkaları tabiki de kınıyorum.
-
Bu malesef her dukkanda boyle sen sanirim bircok seyi kafanda kuruyorsun
ben kendim esnafim sana sunu soyleyim bir dükkanin elinde elektirik su aboneligi yoksa calisma ruhsati alamaz calisma ruhsati almadan tutun ve alkol urunu satma belgesi alamaz
tutun ve alkol satma belgesi olmadan satmanin cezasi cok buyuktur hic bir bakkal altindan kalkamaz dukkani satsa yine odeyemez o cezayi
ustelik tutun ve alkol belgesi olmadan toptancisi mal da tedarik etmez
tutun satan kacak sigara satan yerlerden bakkalmis gibi bahsediyorsan o baska bakkallarla onlari ayirman lazim once
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HighDamagE -- 17 Aralık 2020; 20:0:4 > -
quote:
Orijinalden alıntı: HighDamagEBu malesef her dukkanda boyle sen sanirim bircok seyi kafanda kuruyorsun
ben kendim esnafim sana sunu soyleyim bir dükkanin elinde elektirik su aboneligi yoksa calisma ruhsati alamaz calisma ruhsati almadan tutun ve alkol urunu satma belgesi alamaz
tutun ve alkol satma belgesi olmadan satmanin cezasi cok buyuktur hic bir bakkal altindan kalkamaz dukkani satsa yine odeyemez o cezayi
ustelik tutun ve alkol belgesi olmadan toptancisi mal da tedarik etmez
tutun satan kacak sigara satan yerlerden bakkalmis gibi bahsediyorsan o baska bakkallarla onlari ayirman lazim once
Dostum kafamda neyi kuruyorum söylermisin bana? Tütünü geçin diğer ürünler neden her yerden daha pahalıya satıyor bu bakkallar? Adam bizzat kendisi söyledi ya daireden çekiyorum elektrikle suyu diye. Tek fatura geliyormuş sadece. Üstelik bu adamın dükkanın olduğu bina da komple bu adama ait kiracı falan da değil kirada ödemiyor. Haybeye geçiniyor yani. Yazık günah ya. Geçen gün marketten 6,50₺'ye Pepsi kola aldım aynısını bakkal 9₺'ye satıyor. Zaten ekmeği bile artık bakkaldan almıyorum. Halk ekmeğe gidiyorum taze taze sağlıklı ekmeği 1₺'ye alıp geliyorum. Üstelik bakkalın ve fırının sattığı ekmeklerden gram olarak biraz daha fazla. Bakkal normal ucuz tava ekmeğini bile 2₺'den veriyor artık.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Diger urunlerden 8 vergi alir Bankalar da kendi post cihazlarini kullandirdiklari icin her alisveristen %3 keser yada topluca birkerede 3000 ile 5000 arasinda cihazin kalitesine gore para alir Kucuk esnafin bu uygulamalara karsi tek direnci fatura fis vermemektir cogu zaman yalnizca tutun alisverisini kredi kartiyla odedigin zaman zarar eder esnaf banka kesintileri yuzunden Fis vermek istememelerinin sebebide sudur Normalde muasebeci odedigin vergiyi yani kestigi faturayi yine yillik olarak odenen dukkan calisma vergisinden duser yani bir senede kestigin faturadaki vergi esnafin cebine geri donecektir ama kisa vadede degil bir senede donecektir Esnafin cebinde bir sene dayanacak para yoksa zararina satis yapmak istemez o yuzdende musteriyi nakit parayla alisverise zorlamak icin yalnizca tutun alisverisi yaptiginda bi lira kesik atar bir paket sigaranin zararini karsilamak icin en az 60 paket sigara satmak gerekir o yuzden sigaranin da veresiyesi yoktur Bu is denge meselesidir sen esnafa gore musterisin gunde senden 100 tane gelir o adama seni kayirmayi dusunemez o yuzden nakit parayla al sigarani yada bi lirayi ver esnafaki sana sattigi sigaranin yerine yenisini alip koyabilsin Burdaki suclu devlet cunku %10 u gecen her vergi zararina satis demektir bunu bile bile esnafin dolayli yoldanda vatandasin anasini aglatir eger tum urunlere %18 vergi uygulansaydi kimse birsey satmazdi rafta hersey kara borsa olurdu Esnaf vatandasi kazikliyayim diye dusunmez devlete nice esnaf sormustur bu vergiler yuzunden kar edemiyoruz ne olacak halimiz diye devlet der vatandasi kaziklayin diye bu yillardir boyle suleyman demirel zamanindan beri siyasetciler sunu der mitinglerinde “benim memurum esnafim bilir isini” buda memur rusvet alsin esnaf kazik atsin demekten baska birsey degildir Bunu bir kenara birakalim kapitalizmde de soyle birsey var 3000 liralik sigaraya 35 lira indirim yapar uretim yapan sirketler fakat 3000000 luk sigaraya 350000 lira indirim yapar Bu her urunde bu sekildedir sadece sigarada degil Bakkallar her hafta 3000 liralik mal alirlar marketler 3000000 liralik mal alirlar buyuk marketlerde urunlerin daha ucuz olmasinin sebebide budur Buyuk marketlerin birde soyle bir avantajlari vardir eger bim gibi a101 gibi tum turkiyeye yayilmis bir marka haline gelmisse yada bir bolgede markaysa Sattigi yerel urunlerden mesela sadece bimde satilan le koladan raf kirasi alir yillik 500000 bir markadan alir sadece Asla bir buyuk marketin zarar etmesi soz konusu degildir o yuzden istedigi fiyata satar bakkallar bununla yarisamaz buna da sermaye gucu denir Ata sozude vardir para parayi ceker O yuzden alisverislerinde soyle dusun pahaliya aldim ama evime yakindi uzga yurumedim ayagima geldi bu hizmetin bedeli olmali o yuzden pahali Yada aradaki fiyat farki kadar markete yurumeliyim ki ucuza urun alabileyim bu yurumemin bir bedeli var Gercektende durum bu sekildedir vakit degerlidir ya bakkaldan alirsin yada o vakiti markete gitmek icin kullanirsin Umarim kazikci esnaf hakkinda birseyler ogrenebilmissindir Niye sorusunun cevabi faşist yönetim kalleş kapitalizimdir kisaca |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X