Şimdi Ara

Kürtleri Türkleştirmek (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
226
Cevap
3
Favori
8.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: berat23

bu devlette biri çıkıp boşnağa baoşnakça konuştuğu için kızıyormu veya gürcüye?

kürtlerde sorunu biraz kendilerinde arasınlar.burası bir ulus devleti,eyalet sistemi değil..

Ulus devlet mi.?hangi ulus devlet o 1900ların başında kalandan bahsediyorsun galiba.Ulus devletler tarih oldu. Bakınız ulus devlet olan tüm Avrupa ülkeleri çok kültürlülüğe geçmiştir.Kaldı ki Türklük bu coğrafyanın ortak kimliği ise biz orta asyadan geldik demek kimlere,nasıl hitap edebilir.Hem ortak kimlik diyeceksiniz sonra etnik bir özellikle anlatacaksınız.Olmaz bu.Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kemomando

quote:

kürtlerde sorunu biraz kendilerinde arasınlar.burası bir ulus devleti,eyalet sistemi değil..

Ulus devlet mi.?hangi ulus devlet o 1900ların başında kalandan bahsediyorsun galiba.Ulus devletler tarih oldu. Bakınız ulus devlet olan tüm Avrupa ülkeleri çok kültürlülüğe geçmiştir.Kaldı ki Türklük bu coğrafyanın ortak kimliği ise biz orta asyadan geldik demek kimlere,nasıl hitap edebilir.Hem ortak kimlik diyeceksiniz sonra etnik bir özellikle anlatacaksınız.Olmaz bu.Saygılar.

hayır 1923te kurulandan bahsediyorum.

evet mesela almanya çok kültürlülüğe geçtiği için geçen sene türklerin apartmanını yaktılar.

evet fransa çok kültürlülüğe geçtiği için azınlıklar parisi yaktı.

• I. Devletin şekli

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

................

I. Türk vatandaşlığı

MADDE 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür.

Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.2001-4709/23 md.)

Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.

Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.

Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

................

• quote:

Orjinalden alıntı: farukaan

@BAHTİYAR0011

Aşağıdaki yazımı başka bir konuya yazmıştım fakat burayada kopyalama gereği duydum,orada bir sorun olduğunun en az sizin kadar bende farkındayım,sorunların nasıl çözüleceğininde farkındayım.Ama birisi bu adamlar haklılar gibisinden laflar edince deliricek gibi oluyorum,sanırım orada yaşadıklarım beni bu konuda daha hassas yapıyor...

quote:

Ben askerliğimi Şırnak'ta jöh taburunda yaptım arkadaşlar,orayada meşhur yenifoçadan gitmiştim her nekadar iyi bir komando eğitimi alsakta,20 yaşındaki çocuğu sokaktan alıp 2 ay eğitim verip, hiç bilmediği bir coğrafyada teröristin önüne atan zihniyet durdukça daha analar çok ağlar bu ülkede...O halde;

1-Derhal profesyonel orduya geçilmeli,bu çocuklar kesinlikle örgütle sıcak temas sağlamamalı.O coğrafyada normal askerin yağacağı tek şey pusu atmak ve a.t. yapmak olmalı,çatışma ve operasyonlara sadece uzmanlar gitmeli...

2-Uzman ordunun masrafını karşılıyabilmek için askerlik süresi düşürülmeli, bir insanın askerlik sanatının temel prensiplarini öğrenmesi için 6 ay yeterde artar bile,peki geri kalan 9 ay sen bu çocuğu ne diye zorla alıkoyuyorsun bırak gitsin çalışsın,ekonomiye katkısı olsun..

3-Güneydoğudaki halk cahil,halk aç,halk sefil...İzmirdeki askeriyenin yemekhaneleri artıkları çöpe dökerken bidonların etrafında köpekler bekliyor,Orada insanlar bekliyor arkadaşlar...Güneydoğuda fabrika açandan 5 yıl vergi alınmasın gerekirse,elektrik,su ,arsa bedava verilsin,orada bir ekonomik hamleye ihtiyac var ancak o zaman genclerin dağa çıkmasını engelliyebilirsiniz.Bu masraflar devlet için hiçbirşeydir,güneydoğudaki 1 komando tugayının 1 yıllık masrafıyla 20 tane fabrika açarım ben oraya...

4-Çocuklar türkçe bilmiyor,tek bildikleri cümle ''Asker abi şeker,asker abi para''Benim burdaki yeğenlerimde kolejlerde üçüncü dillerini öğreniyorlar...Bunun hesabını biz ahirette veremeyiz arkadaşlar,bu çocuklarda bizim çocuklarımız,bakın bir bebek doğuyor ve 20 yıl sonra terörist oluyor fakat her bebek masum değilmidir,her bebek güzel değilmidir??Öyleyse ne oluyorda bu bebekler bize kurşun sıkıyor...Her köye,her mezraya okul kurulmalı,öğretmenler gitmeli,sağlık ocakları kurulmalı,doktorlar gitmeli.Ben izmirde oğlum için hastahane,doktor seçme lüksüne sahipken o bebekler orda ilaç bulamadıklari için ölüyorsa,biz bunun hesabını ahirette veremeyiz arkadaşlar...

5-Siz kurşun sıkmaya devam ettikçe karşınızdada size hep kurşun sıkan bir topluluk olucaktır.Bunların arkası kurşun sıkarak kesilmez arkadaşlar...

güzel çözüm yolları söylemişsin
    ama işin bir diğer boyutu biz türklerin kürtleri aşşağılaması durumu
    biz bunu aşmadıkça bu sorun çözülmez

ekonomi boyutu ile ilgili söylediklerinde çok güzel ama bir kürt arkadaşım şunu söylemişti;
    "biz inek değiliz ki otumuzu suyumuzu güzel verince uysallaşalım"
    yani olayın insani boyutu çözülmedikçe, aşşağılama yok sayma asimile etme mantığından vazgeçmedikçe ekonomi tek başına çözüm olmaz

• ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 13 Ekim 2008; 14:22:31 >
  • quote:

eğri oturup doğru konuşmak lazım.tarihte bundan 3000 yıl önce bile kürtlere ait bir devlet yok.hatta 3000 yıllık bir tarh bile yok.

kürtçe dediğiniz 3-5 bin kelimelik karışık bir dil.nerdeyse %80i farsça kökenli,kalanlarda türkçe.arada kalan hibrit bir halk kürtler.bugün bu kadar eskiymiş,köklüymüş gibi gösterilmesi bana komik geliyor.

bu neyi değiştirir ve bu kıstası kim koyabilir
    ingilizce kelimelerinin üçte birini latinceden(roma istilasındayken),3 te 1 ini vikinglerden(viking istiasındayken), kalanınıda adadaki yerel pagan dillerinden almış
    sheksper ortaya çıkana kadar yani 300 yıl öncesine kadar adada tek bir dil bile konuşulmuyormuş
    shekspir bu kelimeleri toplamış 120 kelime oluşturmmuş
    şuandada edebiyat dillerinde 200 binden fazla kelime var

şimdi ingilizce son üçyüz yılda şekillenmiş diye karışım bir dil diye onu yok sayabiliyormuyuz kültürlerini yok sayabiliyormuyuz
    ---------------------------------------------------------------
    ayrıca türkçede kelimelerinin çoğunu farsça ve arapçadan almış
    ne yapacaz şimdi
    bu dediklerin bir kriter oluşturmuyor
    kimse kimsenin kültürünü ölçüp tartamaz
    ------------------------------------
    tarihte devletlerinin olmaması onların kültürünün ve etnik kökenlerinin asimile edilmesini meşrulaştırmaz
    ortadoğu tarihini incelersen hep büyük imparatorluklar tarafından yönetildiğini, devletlerin(emeviler dönemi hariç) hiçbir ulus devlet kurulmadığını, kurulan her devletin içerisindeki birçok etnik kökeni asimile politikası gütmeden yönettiğini görürsün
    o yüzden bir devlet kurma ihtiyacı hissetmeden dil ve kültürlerini belki binlerce yıldır devam ettirmişlerdir.

• hyatında kaç klime kürtçe biliyorsunda bu yorumu yapıyorsun merak ediyorum.taş çatlasa 5000 kelimelik bir dilin hiçbir kelimesimi kürtçe kökenli olmaz.bahsettiğin dil ingilizce bugün 700k kelimelik devasa bir dil.farsça desen dünyanın edebi dili etkilenmeyen dil yok.arapça desen 13 milyon kelime olduğu söyleniyor algebra alchemistry kelimeleri nerden geliyor zannediyorsun?

dil etkileşimi ayrıdır, dil kopyalaması ayrıdır.
  • Kürtleri Türkleştirmeye çalışmak,
    Mustafa Kemal Paşa ve İsmet İNÖNÜ ile devam edip gitmiştir.
    1935 de bu hususta bir rapor da hazırlanmıştır. O raporda:

"- Türklerle Kürtler aynı okulda okumalıdır. Bu Kürtleri Türkleştirmek için etkili olacaktır."

"Diyarbakır kuvvetli Türklük merkezi olmak için tedbirlerimizi kolaylıkla işletebileceğimiz bir olgunluktadır...."

"Van ve Erzincan'da acele olarak Muş Ovası'nda tedricen ve Elazığ Ovası'nda kuvvetli Türk kitleleri vücuda getirmek zorundayız!"

Diye devam edip gidiyor.
    Bu tür çalışmaların faidesiz; bilakis vatana zararlı olduğu anlaşılmıyor mu..

http://www.tekplatform.com/tarihimiz/216360-ismet-pasanin-kurt-raporu.html

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kemomando

quote:

hayır 1923te kurulandan bahsediyorum.

evet mesela almanya çok kültürlülüğe geçtiği için geçen sene türklerin apartmanını yaktılar.

evet fransa çok kültürlülüğe geçtiği için azınlıklar parisi yaktı.

Bu konuda sidik yarışına girmem sizinle onun için başka kişiler arayın.Yani bu sorunların ulus-devleti bırakmalarından kaynaklandığını anlatmaya çalışıyorsanız yanlış yoldasınız.Türkiye ulus-devletim deyip ama bunu başaramayan beceriksiz bir ülkedir.Ancak bazı tabulardan yararlanarak ulus-devletin ilkel versiyonlarından biri ne yazık ki hala uygulayamaya çalışıyor.Tüm ulus devletler zenginliklerin(ekonomik veya külütrel) ortak olduğu fikriyle doğmuştur.Türkiye'de ise sadece içi boş bir sözdür.Ulus diyorsunuz ama ulusun devlette adı yok, devlet;devleti yaratan ulusu yok sayarak,görmezden gelerek, adam etmeye çalışarak bir yere varamaz.Varamadı da.Ulus devletin başardıkları veya başarmadıkları ortada, yığınla sorun yarattı.Hepsi de kemikleşti...Sosyal adalet,kürt sorunu,..sınıflar arası farklar...vs.Ayrıca ben avrupa ülkelerinin hiçibiri savunmadım.Oradaki örnekler bana çokta önemli gelmiyor.Böyle olaylar heryerde oluyor maalesef.Biz kendimize bakıcaz evvela.Saygılar.

• quote:

hyatında kaç klime kürtçe biliyorsunda bu yorumu yapıyorsun merak ediyorum.taş çatlasa 5000 kelimelik bir dilin hiçbir kelimesimi kürtçe kökenli olmaz.bahsettiğin dil ingilizce bugün 700k kelimelik devasa bir dil.farsça desen dünyanın edebi dili etkilenmeyen dil yok.arapça desen 13 milyon kelime olduğu söyleniyor algebra alchemistry kelimeleri nerden geliyor zannediyorsun?

türkçeyi geliştirmek için enstütüler kurduk
    araştırma merkezleri kurduk birsürü uzman yetiştirdik.......
    peki kürtlere bu imkanı sunduk mu
    diğer ortadoğu devletlerindeki kürtler yıllarca diktatörlerin yönetiminde ezildi bu imkandan mahrum kaldılar

türkiyedede bu imkanı biz vermedik
    yıllarca böye bir dil yok böyle bir millet yok dedik
    hiç bir okulda kürtçe öğrenilmesine izin vermedik
    kürtçe üzerine araştırma yapılmasına izin vermedik
    özel kürtçe kurslarına bile son 3 yılda oda avrupa birliğinin zoruyla izin verdik
    kürtçe inanılmaz bir yara aldı
    ana dili kürtçe olan doğuda doğup büyümüş arkadaşlarım bile bugün kürtçeyi rahat konuşamadıklarını
    kendi dillerini bilmdiklerini söylüyor
    böyle bir ortamda kürtçe hakkında yaptığınız yorumlar bizim marifetimizle olanlar

son 2-3 yüzyıllık kürtçe lehçeleri iyi araştırılabilse sizin dediğinizden çok daha farklı çok daha gelişmiş bir dille karşılaşabiliriz

eğer terör sorununu aşacaksak kürtlerede insanlığın gerektirdiği saygıyı göstererek aşabiliriz
    asimile politikasına devam ederek değil

buğüne kadar asimile etmeye çalıştık ve karşımıza birsürü sorun çıktı
    öyleyse bu yanlıştan dönmeliyiz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 13 Ekim 2008; 14:24:40 >

• Dil bir ulusun yapışkanıdır. Birbiri ile anlaşamayan unsurlar aynı çatı altında yaşayamazlar. Bir Avrupa ülkesine vatandaş olabilmenin önkoşulu o ülkenin dilini akıcı şekilde bilmektir(konuşma-Yazma). Sokaklarında kendi dilinizi konuşmanıza hiçte iyi gözle bakmazlar. Hollanda yabancılara sokakta yüksek sesle konuşmayı yasaklamak için meclis görüşmeleri yaptı. Almanya'da Türk öğrenciler Türkçeyi ikinci yabancı dil olarak öğrenebiliyor.

Savunulan değerler dünya gerçeklerine uygun olmalı. Dünyada durum neyse bizde de o olmalı. Ben böyle istiyorum böyle olacak denilemez.
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

Kürtleri Türkleştirmeye çalışmak,
    Mustafa Kemal Paşa ve İsmet İNÖNÜ ile devam edip gitmiştir.
    1935 de bu hususta bir rapor da hazırlanmıştır. O raporda:

"- Türklerle Kürtler aynı okulda okumalıdır. Bu Kürtleri Türkleştirmek için etkili olacaktır."

"Diyarbakır kuvvetli Türklük merkezi olmak için tedbirlerimizi kolaylıkla işletebileceğimiz bir olgunluktadır...."

"Van ve Erzincan'da acele olarak Muş Ovası'nda tedricen ve Elazığ Ovası'nda kuvvetli Türk kitleleri vücuda getirmek zorundayız!"

Diye devam edip gidiyor.
    Bu tür çalışmaların faidesiz; bilakis vatana zararlı olduğu anlaşılmıyor mu..

http://www.tekplatform.com/tarihimiz/216360-ismet-pasanin-kurt-raporu.html

1950 lerde ırk devleti yerini vatandaşlık devletine bıraktı. Bizim anayasamızda da ırk tanımı yok. 66. madde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türktür diyerek ırk Türk'lüğünden çok vatandaşlık Türk'lüğüne işaret eder. Bunun ötesindeki mikro yaklaşımların tümü ırkçılığa girer. Yani siyasilerimizin söylediği sen Türk'üm dersen o da Kürd'üm der yaklaşımı yanlıştır. Bu coğrafyada yaşayan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu herkes Türk'tür. Herkes bu tanımı kabullenmek durumundadır. Ötesi faşizmin kapsamına girer.

• quote:

Orjinalden alıntı: lehrer35

Dil bir ulusun yapışkanıdır. Birbiri ile anlaşamayan unsurlar aynı çatı altında yaşayamazlar. Bir Avrupa ülkesine vatandaş olabilmenin önkoşulu o ülkenin dilini akıcı şekilde bilmektir(konuşma-Yazma). Sokaklarında kendi dilinizi konuşmanıza hiçte iyi gözle bakmazlar. Hollanda yabancılara sokakta yüksek sesle konuşmayı yasaklamak için meclis görüşmeleri yaptı. Almanya'da Türk öğrenciler Türkçeyi ikinci yabancı dil olarak öğrenebiliyor.

Savunulan değerler dünya gerçeklerine uygun olmalı. Dünyada durum neyse bizde de o olmalı. Ben böyle istiyorum böyle olacak denilemez.

kürtlerin kendilerine ait okulları olsun demiyorum
    bu dediğiniz gibi hem dünya gerçeklerine aykırı hemde ülkemize zarar verir

ama kürtlere özel kürtçe kursları açmaları iznini bile yeni verdik ab zoruyla

asıl sorun onları aşşağılamamız ve yok saymamız
    birisi kürtçe müzik dinlediğinde bile çevredeki insanlar hiddetlenip galeyana geliyorsa biz gereken saygıyı gösteremiyoruz diye düşünüyorum

quote:

1950 lerde ırk devleti yerini vatandaşlık devletine bıraktı. Bizim anayasamızda da ırk tanımı yok. 66. madde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türktür diyerek ırk Türk'lüğünden çok vatandaşlık Türk'lüğüne işaret eder. Bunun ötesindeki mikro yaklaşımların tümü ırkçılığa girer. Yani siyasilerimizin söylediği sen Türk'üm dersen o da Kürd'üm der yaklaşımı yanlıştır. Bu coğrafyada yaşayan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu herkes Türk'tür. Herkes bu tanımı kabullenmek durumundadır. Ötesi faşizmin kapsamına girer.

türklük doğrudan bir ırkı tanımlamak için kullanılmaktadır
    o yüzden yukardaki maddemiz biraz havada kalıyor ama yerine konacak daha iyi bir tanımlama bulunabilirmi bilmiyorum

• quote:

Bizim anayasamızda ... 66. madde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türktür diyerek...

Bizim Anayasamızın 66 ncı maddesi yanlıştır,
    Türklük ve Türk olmak, bir milleti ve unsuriyeti ve ırkı temsil eder, vatandaşlıktır diye lastik gibi başka tarafa çekilemez.
    Anayasada "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Kürttür!" da denilseydi yine doğru denmiş olmazdı.
    Türklük de Kürtlük de, bir vatandaşlık ve yurttaşlık orijini değildir.
    "Bu topraklar üzerinde yaşayan herkes Orhanlı'dır; Anadoluman'dır, Kemal Paşalı'dır dense daha isabetli ve umumi olur!
    Umumi yurttaşlığı temsil eden sözcük, etnik değil umumi olmalıdır.
    Bu topraklar üzerinde Türk de var, Kürt de var, Arap da varken neden herkes Türk olsunki?
    Türklüğün genel bir vatandaşlık kapsadığı tarihte görülmemiştir, "Ben yaptım, öyle oldu, itiraz etmeyin" demekle olmuyor.
    Bilakis burada faşizan, dışlayıcı, inkâr edici ve asimilasyon kokan bir esas var.
    Sorun da zaten burada ve tam C4'ün dediği budur.

• quote:

"Bu topraklar üzerinde yaşayan herkes Orhanlı'dır; Anadoluman'dır, Kemal Paşalı'dır dense daha isabetli ve umumi olur!

Bunun bence bir mahzuru yok. Bu olabilir. Benim Türklüğe bakışım bu zira. Ancak bu durumda bile Kürtlerin bunada karşı çıkacağından da bir şüphem yok. Kafalarına emperyalizmin soktuğu nifak tohumları körelecek gibi değil zira.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Eh®imeN

quote:

Orjinalden alıntı: udkursun

quote:

Orjinalden alıntı: Eh®imeN

'' Türkleri Hainleştirmek ''

Kürtler hain midir peki?

Orada burada olay çıkaran polisi taşlayan, ben deilim..

Benim demek istediğim şu: Nasıl birkaç(Bu bitkaç isterse milyarlar olsun) kişinin yüzünden bir soyu kötü görüyoruz.Yani ben anlamıyorum bu olayı.Hem belki bu dünyaya Allah seni, beni, onu Kürt olarak ta gönderebilirdi.

Not:İstediğim sana cevap yazmak değil, bu benim düşüncem)

• quote:

Ancak bu durumda bile Kürtlerin bunada karşı çıkacağından da bir şüphem yok. Kafalarına emperyalizmin soktuğu nifak tohumları körelecek gibi değil zira.

Kürtlerin İdris-i Bitlis'in Yavuz Selim'e biat edip uymasından 1923 'e kadar gelen macerası sizi doğrulamıyor.
    Kürtler Osmanlı Bayrağı altında 500 sene huzurla yaşadılar, bağımsızlık savaşında Araplara uymadılar, Türklere ihanet etmediler meselâ?
    Hem kuzum niye Kürtleri(mizi) emperyalizmin kucağına attı(k), vatanlarını 4'e bölüp parçala(ttık)?
    Adamların tamamı bizimdi, bizi kurtuluş savaşında hançerlemediler ama suriye, Irak,İran ve Türkiye arasında un-ufak ettik!
    Hırsızın hiç mi suçu yok...
  • quote:

quote:

Ancak bu durumda bile Kürtlerin bunada karşı çıkacağından da bir şüphem yok. Kafalarına emperyalizmin soktuğu nifak tohumları körelecek gibi değil zira.

Kürtlerin İdris-i Bitlis'in Yavuz Selim'e biat edip uymasından 1923 'e kadar gelen macerası sizi doğrulamıyor.
    Kürtler Osmanlı Bayrağı altında 500 sene huzurla yaşadılar, bağımsızlık savaşında Araplara uymadılar, Türklere ihanet etmediler meselâ?
    Hem kuzum niye Kürtleri(mizi) emperyalizmin kucağına attı(k), vatanlarını 4'e bölüp parçala(ttık)?
    Adamların tamamı bizimdi, bizi kurtuluş savaşında hançerlemediler ama suriye, Irak,İran ve Türkiye arasında un-ufak ettik!
    Hırsızın hiç mi suçu yok...

Ataturk cumhuriyetin başlarında İngilizlerin galeyanına gelen Kürt aşiretleriyle yıllarca uğraşmıştır

• quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

quote:

hyatında kaç klime kürtçe biliyorsunda bu yorumu yapıyorsun merak ediyorum.taş çatlasa 5000 kelimelik bir dilin hiçbir kelimesimi kürtçe kökenli olmaz.bahsettiğin dil ingilizce bugün 700k kelimelik devasa bir dil.farsça desen dünyanın edebi dili etkilenmeyen dil yok.arapça desen 13 milyon kelime olduğu söyleniyor algebra alchemistry kelimeleri nerden geliyor zannediyorsun?

türkçeyi geliştirmek için enstütüler kurduk
    araştırma merkezleri kurduk birsürü uzman yetiştirdik.......
    peki kürtlere bu imkanı sunduk mu
    diğer ortadoğu devletlerindeki kürtler yıllarca diktatörlerin yönetiminde ezildi bu imkandan mahrum kaldılar

türkiyedede bu imkanı biz vermedik
    yıllarca böye bir dil yok böyle bir millet yok dedik
    hiç bir okulda kürtçe öğrenilmesine izin vermedik
    kürtçe üzerine araştırma yapılmasına izin vermedik
    özel kürtçe kurslarına bile son 3 yılda oda avrupa birliğinin zoruyla izin verdik
    kürtçe inanılmaz bir yara aldı
    ana dili kürtçe olan doğuda doğup büyümüş arkadaşlarım bile bugün kürtçeyi rahat konuşamadıklarını
    kendi dillerini bilmdiklerini söylüyor
    böyle bir ortamda kürtçe hakkında yaptığınız yorumlar bizim marifetimizle olanlar

son 2-3 yüzyıllık kürtçe lehçeleri iyi araştırılabilse sizin dediğinizden çok daha farklı çok daha gelişmiş bir dille karşılaşabiliriz

eğer terör sorununu aşacaksak kürtlerede insanlığın gerektirdiği saygıyı göstererek aşabiliriz
    asimile politikasına devam ederek değil

buğüne kadar asimile etmeye çalıştık ve karşımıza birsürü sorun çıktı
    öyleyse bu yanlıştan dönmeliyiz

öyle birşey yok.

gidin şırnağa ,hakkariye görün bakın orda hangi dil konuşuluyormuş.türklerin egemen olduğu bölgede elbette türkçe konuşulacak.adam gelmiş dibimde bana birşeyler söylüyor anlamıyorsun .hoş bir durummu bu?bu yüzden türklerinde yaşadığı şehir merkezlerinde kürtçenn konuşulması uygun değildir.

ama git bak bakalım idile.orda hangi 0-7 yaş arası çocuk türkçe biliyor?ilkokula gidene kadar türkçe bilen yok gibidir oralarda.gayette herkes kürtçeyi babalar gibi konuşuyor.ee senin yeterince kendi dilini kullanma imkanın var bana hala knuşamıyoruz diyorsun.yüzlerce yıldır buralarda kürtçe konuşuluyor ve buna rağmen hala 5000 kelimede sınırlıysa buna dil yetersiz deriz başka anlatımı yok.

kürtçeni 3lehçesi birde lehçe sayılmayan zazaca adında bir kolu vardır.edebi eser bakımından türkçe ve farsça ile kıyaslanmayacak kadar fakirdir.benim bildiğim kürtçe tek eser "mem ü zen" ki ben ortadoğu edebiyatı ile epey ilgiliyimdir.kürtçe dili halkının yaşamına paralel gelişmişdir.kırsal kesimi anlatan sözcükler epey fazladır mesela.

• Söylediklerinizin tarihi destekleri yok sn. was. Osmanlı'nın fakirleşmeye başlaması ile kürt isyanları arasında bir paralellik var. Genelleme yapılamaz ama isyan eden kürt aşireti sayısı hiçte az değildir.

Neyse kırıcı olmamak adına başka bir boyuta dikkat edelim. Eskeza bağımsız bir Kürt devleti kurulursa acaba o devletin bireylerini nasıl bir yaşam bekler? Aşiret kavgaları, terör nasıl bir tablo oluşturur acaba olası devlette. Hangi aşiret diğerinin egemenliğini kabul eder? Osmanlı'nın çekildiği coğrafyaların yaşadığı ve halen yaşamakta olduğu içsavaş durumu acaba Türkiyeninde bir bölgesinden çekilmesiyle kurulacak olan olası Kürt devletinde de yaşanır mı? İnsanları daha demokratik bir yaşam mı bekler yoksa Mirlerin, Şıhların köleleri mi olurlar? Ekonomik durumları daha iyi mi olur?

Bunları düşündükçe bütünlük yanlısı bir Türk olarak içim acıyor.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.