Şimdi Ara

KUŞE KAĞIT İLE BASKILI DEVRE HAZIRLAMA (Resimli Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
73
Cevap
2
Favori
19.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    1- İlk önce baskılı devresini çıkartacağımız devre şemasının baskılı devre olarak çizimini yapacağız.Bunun için çeşitli programlar veya elle çizim yolunu da kullanabilir siniz. Ama sonuçta elimizde baskılı devresi çizilmiş bir şema olması gerekir. (kuşe kağıt tan tasarruf etmek için ben kuşe kağıda iki adet baskı çıkardım siz de iki adet çıkarabilirsiniz)

2- Plaketin kesimi, çizilen baskılı devre boyutunda kesilir. Kesilen bu bakır plaketi elimizde bulunan temizlik maddeleri ile temizlemeye başlayalım. Arkadaşlar bizim çalışmalarımızda kullandığımız temizlik maddesi cif tir.Cif plaket temizlemede çok etkilidir ve plaketin üzerindeki paslanmaya başlayan kirleri çıkartır o nedenle cifle silmenizi tavsiye ederim.Daha sonra ise asetonla sonbir temizlik yapıp plaketi bol su ile yıkayın arkadaşlar ve plaketin son hali çok temiz ve parlak gözüksün.

3. Evet plaketimizi temizledikten sonra sıra kuşe kağıda geldi arkadaşlar kuşe kağıdın özelliklerinide bahsetmek istiyorum. Kuşe kağıt A4 ebatında kırtasiyelerde satılmaktadır ve yağlı kağıt olarak da adı geçer. Bu kağıdın türü üzerine ısı gelince kolay kolay yanmaz ve yağlı olduğundan dolayı üzerinde herhangi bir boya varsa bunu atar. Bu nedenle çizdiğimiz baskılı devreleri kırtasiyeden aldığımız kuşe kağıda fotokopi çekeceğiz yada bunun yerine imkanı olan arkadaşlar lazer yazıcıdan çıktı alacaklar. Normak püskürtmeli yazıcıdan olmaz bunun nedeni ise normal yazıcılardaki boyadır yani bize ise toner lazım o nedenle ya lazer yazıcı yada fotokopi olacak fotokopide en koyu miktarında olsunki güzel çıksın. Sıra geldi kuşe kağıdınındaki toneri plakete aktarmaya. Bu iş için ütü kullanacağız arkadaşlar demin de dediğim gibi kuşe kağıt ısıda üzerindeki toneri atıyor.işte o ısıyı ütüden alacağız arkadaşlar bu ütü sayesinde kuşe kağıttaki toner bakır plakete yapışacak ve yollar hazır hale gelecek. İlk yapmamız gereken ütüyü son sıcaklık derecesine almak ve ısınmasını beklemek ısındığı zaman kuşe kağıdını simetrik bir şekilde plaketin üzerine yapıştırıp (kuşe kağıttaki yollar plaketin bakır tarafına bakacak şekilde yerleştirin) ütülemeye başlayalım ama ütüyü sağa sola gezdirmeden koyduğumuz yerden ütülemeye devam edelim bu ütüleme süresi devrenin büyüklüğüne göre değişeceketir. Küçük devrelerde daha az zamanlı bir ütüleme yapmalıyız bu ütüleme yaklaşık 5 dakika kadardır.Eğer fazla Ütülersek plaketimiz yanar we kırmızı bir hale bürünür , az ütülersek kuşe kağıttaki yollar plakete yapışmaz ve buda istenmeyen bir durum. Bu ütülemeyi göz kararı (ütünüzün gücüne göre) ayarlayabilirsiniz.Bir kaç denemeden sonra ne kadar ütüleyeceğinizi tespit edebilirsiniz.

4- Ütüleme işlemi bittikten sonra ütülediğimiz plaketi kuşe kağıttan ayırmak için suya atıp kuşe kağıdın erimesini beklememiz gerekmektedir. Bunun için su dolu bir kaba ütülediğimiz plaketi atalım ve 20 dakikada o suda bekletelim. Suda kuşe kağıt eriyecek ve üzerinde çok az bir kağıt tabakası kalacak bu tabakayıda elimizle ovuşturarak çıkartacağız.
    Bu resim sudan baskılı devreyi çıkarttığım ilk an

5- Kuşe kağıdı da plaketten ayırdıktan sonra sıra geldi eksik veya çıkmamış yolları kontrole. Çıkmamış yolları ve yarım çıkmış yolları elimizdeki edding kalem ile üzerinden geçerek tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra plaketimiz eritilmek için hazır hale gelecektir.Eritme işlemi bildiğiniz gibi bakırın erimesi için hazırlanan asit ile meydana gelmektedir. Bu asit ise elimizde bulunan ve devamlı bulabileceğimiz maddeler olan tuz ruhu ve perhidrol dan oluşmaktadır. Perhidrolü eczanelerden alabilirsiniz arkadaşlar tuz ruhunu ise marketten veya bakkaldan temin edebilirsiniz. Bu iki sıvıyı karıştırarak asit elde edilir bu karşımı kısaca anlatayım. Elimizde bulunan tuzruhundan 3 ölçek alarak bir kaba koyalım daha sonra aynı ölçek ile 1 ölçek perhidrol alarak aynı kaba koyalım bu arada ilk önce tuzruhu atılacak sonra perhidrol. Yani 3 ölçek tuzruhunu ve 1 ölçek perhidrolü bir kabın içine koyuyoruz miktarını veremiyecem çünkü o sizin plaketinizin büyüklüğüne bağlı. Bu karışımı yaptıktan sonra plaketimizi bu karışımın içine atalım ve sallayalım bakır plaket bir zaman sonra erimeye başlayacaktır (resimdeki gibi).Komple eridikten sonra sadece çizili olan yollar kalacak gerisi ise eriyecektir.Plaket erime noktasına geldiği anda bir pense yardımıyla onu o kaptan çıkarıp su dolu bir kaba atın su bildiğiniz gibi asiti baza çevirir ve tehlikesiz hale getirir.Plaketi suya atın ve biraz beklesin. (asit işlemi lütfen açık alanda yapılsın balkon bahçe vs... nedeni ise etrafa zehirli madde salgılaması)

6-Evet eriyen yolardan geriye kalan toneri çıkartmaya geldi. Arkdaşlar toneri aseton ve gazete kağıdı yardımıyla çıkaracağız. Gazete kağıdı diyorum burası çok önemli bu gazete kağıdını kullanın yoksa toner biraz zor çıkar.Asetonu plaketin üzerine bir miktar dökün ve gazete kağıdı ile temizlemeye başlayın. Gazete kağıdının yerine, evde bulaşık yıkamak için kullandığımız zımpara gibi bir sünger varya onunlada toneri mükemmel çıkartabilirsiniz ama kesinlikle aseton kullanılacak.

Toneri plaketten çıkartıktan sonraki hali aşağıdadır. Bir daha bol suyla yıkayıp delinmeye hazır hale getirilir.

Evet arkadaşlar kuşe kağıt yöntemi ile baskılı devre çıkarma buraya kadar gerisi sizin el becerilerine kalmış. Ben uzun süredir bu yöntemi uyguluyorum ve gerçekten çok kalite bir baskı alıyorum ve ucuz bir yöntem.

SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN sesfrekans@mynet.com MAİL ADRESİ İLE İRTİBATA GEÇİNİZ...

edit: harf eksikliği

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taka8604 -- 1 Eylül 2008; 11:13:49 >

• Hocam tebrik ederim.Bu dökümanı saklayacağım.Bende bir iki ekleme yapayım.
    Bu tuzruhu-perhidrol oranını ben deneme-yanılma ile buluyorum.Genelde 3,4,5 hatta daha fazla kapak tuzruhu ile bir kapak perhidrol iş görüyor.Hatta 10 kapak tuzruhu ve bir kapak perhidrol bile iş görür.
    Ayrıca bu karışım sıcak olursa bakırın erime süresi azalıyor.Mesela soğuk iken 2 saatte çözünen bakır,karışım ısınınca 20 dakikkada çözülüyor.Bunun için bakırlı plaket attığımız kabı daha büyük ve içi sıcak su dolu kaba koyunca iş kolaylaşıyor.Yani Benmari usulü yapıyoruz.
    Birde çizim için hangi programı kullandın ?
    Mirror çıktısı sağlam bir program arıyorum.
    Express PCB güzel fakat ben mirror çıktı alamıyorum.Nasıl alabilirim express PCB'de mirror çıktıyı ?

Birde 1986 Nisan'da mı doğdun ?
    Karadenizli misin ?

Siten de çok hoş olmuş.

Kolay gelsin.Başarılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 13 Şubat 2006 20:05:14 >

• quote:

Orjinalden alıntı: silicon

Hocam tebrik ederim.Bu dökümanı saklayacağım.Bende bir iki ekleme yapayım.
    Bu tuzruhu-perhidrol oranını ben deneme-yanılma ile buluyorum.Genelde 3,4,5 hatta daha fazla kapak tuzruhu ile bir kapak perhidrol iş görüyor.Hatta 10 kapak tuzruhu ve bir kapak perhidrol bile iş görür.
    Ayrıca bu karışım sıcak olursa bakırın erime süresi azalıyor.Mesela soğuk iken 2 saatte çözünen bakır,karışım ısınınca 20 dakikkada çözülüyor.Bunun için bakırlı plaket attığımız kabı daha büyük ve içi sıcak su dolu kaba koyunca iş kolaylaşıyor.Yani Benmari usulü yapıyoruz.
    Express PCB güzel fakat ben mirror çıktı alamıyorum.Nasıl alabilirim express PCB'de mirror çıktıyı ?

arkadaşım tuz ruhu perhidrol karışımında haklısın bazıları perhidrole suda ekleyip satıyor buda istenmeyen bir durum sonuçta asidin değeri düşüyor bazı tuz ruhu çok kaliteli bazıları ise kalitesiz oluyor buda bunu etkileyebilir.

ben KESİNLİKLE çözeltide su kullanmıyorum sizde kullanmayın neden derseniz çözeltinin kıwamı yok oluyor hiç diilse bende ööle oluyor ama ben kullanmıyorum.

baskılı dewre için proteus aresi kullanıyorum. aresin mirror çıktısı çok baba.

express PCB programını bilmediğim için sana yardımcı olamayacağım arkadaşım :(

• hayır 1986 mayıs 6 doğumluyum :D

karadenizli diilim mersinliyim :D

sitem içinde teşekkür ederim çalışmalarım sürüyor son hızıyla :D
  • Döküman güzel olmuş teşekkürler ve tebrikler.

Express PCB'de dediğini yapmak için tek yol Print Screen ile resmi aldıktan baskı devre kısmını kesip paintte ters çevirmek. Sanırım o programın asıl amacı kullanıcının kendi çizdiği baskı devreyi yapıp adrese teslim etmek. Ama kullanımı kolay bir program gerçekten. Resim alırken grid'leri ve köşelerdeki noktaları ayarlardan kapatmanız lazım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: taka8604

quote:

arkadaşım tuz ruhu perhidrol karışımında haklısın bazıları perhidrole suda ekleyip satıyor buda istenmeyen bir durum sonuçta asidin değeri düşüyor bazı tuz ruhu çok kaliteli bazıları ise kalitesiz oluyor buda bunu etkileyebilir.

ben KESİNLİKLE çözeltide su kullanmıyorum sizde kullanmayın neden derseniz çözeltinin kıwamı yok oluyor hiç diilse bende ööle oluyor ama ben kullanmıyorum.

Ufak bir yanlış anlama var.Ben de çözeltiye su katmıyorum.Tuzruhu+Perhidrol karışımını koyduğum kabı,içinde sıcak su olan başka bir kaba koyuyorum.Yani çözeltiye su karışmıyor,çözeltı ısınıyor.
    Dediğin doğru piyasa da bulunan tuzruhu %18'liktir.Perhidrol ise %30'luk.

Resimde gösterdim.Bu yöntemle süre çok kısalıyor.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: taka8604

quote:

Ufak bir yanlış anlama var.Ben de çözeltiye su katmıyorum.Tuzruhu+Perhidrol karışımını koyduğum kabı,içinde sıcak su olan başka bir kaba koyuyorum.Yani çözeltiye su karışmıyor,çözeltı ısınıyor.
    Dediğin doğru piyasa da bulunan tuzruhu %18'liktir.Perhidrol ise %30'luk.

Resimde gösterdim.Bu yöntemle süre çok kısalıyor.

senin yönteminde bayaaaa sağlammış ilk fırsatta denicem saol dostum :-)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam devrelerin mükemmel çok hoşuma gitti.Entegreli amfi yaptım fakat transistörlü hiç yapmadım.Fırsat olunca deneyeceğim ve sanırım senden bazı yerlerde yardım alabilirim.
    Özellikle baskı devrelerin ve parça yerleşim düzenin çok güzel.Ton kontrol çok güzel.Yani hepsi çok güzel.
    Özen gösterdiğin belli.Bu çektiğin resimlerden görülüyor.Siteyi tamamla da iyice bir bakalım.
    Ayrıca denenmiş amfi test seslerini de ilk defa sende görüyorum.
    Ayrıca ayıp olmaz ise melek elektronik alanı mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 13 Şubat 2006 20:38:24 >
  • quote:

Hocam devrelerin mükemmel çok hoşuma gitti.Entegreli amfi yaptım fakat transistörlü hiç yapmadım.Fırsat olunca deneyeceğim ve sanırım senden bazı yerlerde yardım alabilirim.
    Özellikle baskı devrelerin ve parça yerleşim düzenin çok güzel.Ton kontrol çok güzel.Yani hepsi çok güzel.
    Özen gösterdiğin belli.Bu çektiğin resimlerden görülüyor.Siteyi tamamla da iyice bir bakalım.
    Ayrıca denenmiş amfi test seslerini de ilk defa sende görüyorum.
    Ayrıca ayıp olmaz ise melek elektronik alanı mı ?

biradermi desem abi mi desem bilmiorum ama mesleğim elektronik mersin üniwersitesi end. elektronik bölümünde okuyorum 1 sınıf tekrar

entegreli amfilerde güzel transistörlülerde. entegreli amfilerin distorsiyon olayını çok sewiyorum yok denecek kadar az transistörlü amfilerin güçleri hoşuma gidio özür dileyerek söylüyorum ama o 300 watt lık amfinin gücü çok muazzam bass lar gö***mde patlıyor

• Hocam bende yeni bi çığır açyın demeliyim Ben çok uğraştım edding kalemle çok güzel olmuş teşekkürler
  • anfilerde distörsiyon cok düşük oluyo genelde. önemli olan bence preamptaki distörsiyon.
  • Teşekkürler. Saklanmaya değer bir döküman..
    Bu arada asetatı hiç denedizmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasarimci -- 14 Şubat 2006 0:54:49 >
  • bence bu üst konu olmalı çok faydalı bir çalışma olmuş ellerine sağlık saygılar...
  • eline sağlık taka8604 kardeşim.resimler muhteşem. ayrıca siten de epey güzel olmuş. Yaşınıza göre iyi çalışma.
    Devamını dileriz. Saygılar.
  • arkadaşlar asetatı denedim ama tam randıman alamadım. yollar ya silik çıkıyor yada kopuk. siz bi kuşe kağıdını deneyin bir kere bir daha asatatı aklınızdan bile geçirmezsiniz.

sitem içinde hepinize teşekkür ediyorum. Çalışmalarım sürüyor. yukardaki gördüğünüz baskıda amfi
  • bu konuyu hazırlayan eller dert görmesin
  • hocam saolasın ya.allah razı olsun.

yukarıda bir arkadaşım belirmiş üst konu olsun diye ona katılıyorum.

SAYGILAR...
  • Olay budur saolasın dostum denemediğim kagıt kalmamıştı birde bununla deniyecegim.Hele sonucu gördükten sonra.Yalnız ufak bir düzeltme yapayım, su asiti baza çevirmez.Seyrelttiği için asit etkisi azalır ama elindeki sulu çözelti eskisi kadar çok olmasada asit etkisi gösterir
  • hocam yontem gayet iyi ama yapısan kagıtları temizlemek biraz zor oluyo..ben size daha iyi bi ryontem soyleyeyim deneyin kesinlikle memnun kalacaksınız.arkadasın kullandıgı kuse kagıt yerine asetat kagıdı kullanın aynı işlemleri yapın daha guzel sonuc cıkıyo.ayrıca perhidrol tuz ruhu karısımındansa feCl3 kullanın(piyasada bol miktarda mevcut kahverengi bir sıvı).perhidrole gore biraz daha gec cıkarıyor ama mukemmel sonuc veriyo hic kesik devre olmuyor bunda.ayrıc en iyi yanı da tekrar kullanılabilir olması.yani perhidrol gibi kullanıp dokmuyorsunuz.plagın ustunu kapatacak kadar sıvıyı 10 kereye kadar rahatca kullanabilirsiniz..deneyin goreceksiniz
  • quote:

Orjinalden alıntı: rockafella

hocam yontem gayet iyi ama yapısan kagıtları temizlemek biraz zor oluyo..ben size daha iyi bi ryontem soyleyeyim deneyin kesinlikle memnun kalacaksınız.arkadasın kullandıgı kuse kagıt yerine asetat kagıdı kullanın aynı işlemleri yapın daha guzel sonuc cıkıyo.ayrıca perhidrol tuz ruhu karısımındansa feCl3 kullanın(piyasada bol miktarda mevcut kahverengi bir sıvı).perhidrole gore biraz daha gec cıkarıyor ama mukemmel sonuc veriyo hic kesik devre olmuyor bunda.ayrıc en iyi yanı da tekrar kullanılabilir olması.yani perhidrol gibi kullanıp dokmuyorsunuz.plagın ustunu kapatacak kadar sıvıyı 10 kereye kadar rahatca kullanabilirsiniz..deneyin goreceksiniz

asetat kağıdını denedim kesinlikle birdaha asetat ile yapmam kimseyede tawsiye etmiyorum

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.