Şimdi Ara

kutuplu kondansatörlerin kutupsuz gibi kullanılması hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar aynı özellikteki iki kutuplu kondansatörü birbirine bağlayıp kutupsuz kondansatör gibi kullanabiliyorduk,
    bunun bir sınırı varmı yani farat cınsınden kaç mikrofarada kadar kullanıyoruz, voltaj ve farat değerinde bir değişme oluyormu, bide bağlantısı resimdeki şekillerden hangisi gibiydi,
    yoksa her iki şemadaki gibi oluyormuydu,
    bi el atıverirmisiniz bilenler,

• Fazla kullanılan bir bağlantı değil ama, bildiğim kadarıyla söyleyim, iki şekilde de bağlanabiliyor, kapasite yarıya düşüyor, maksimum gerilim bir tanesinin üstünde yazan gerilim kadar oluyor. Gerilim konusundan çok emin değilim aslında o yüzden birininkini geçmemekte fayda var.
  • İki kondansatör birbirine denk ise bu özel durumda maksimum gerilim birinin iki katı olur. Çünkü gerilim ikisi üstüne yarıyarıya eşit düşecektir.
  • teşekkürler bende internetten aramaya devam ediyom
  • Liu Kang

Normal olarak seri bağladığımızda dediğin olay geçerli. Ama hatırladığım kadarıyla bu şekildeki bir bağlantıda farklı bir durum söz konusu. Çünkü gerilimin neredeyse tamamı doğru polarma olan kapasitörün üzerine düşüyor. İkisinin üzerinde eşit olarak dağılmıyor yani. O yüzden dün yazdığım olayın doğru olması lazım, tekinin üzerinde yazan değeri geçmemekte yarar var.

Bu konuyu açıklayan bir kaynak bulabilirsek daha iyi olur tabii.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 1 Kasım 2008; 12:08:22 >
  • Doğru haklısın teşekkür ederim. Az önce doğru akım ile denedim, gerilimin %80 kadarı düz olana düşüyor. Alternatif akımda buna yakın olur sanırım. Ayrıca demek ki eşdeğer kapasite de yarısından fazla olmalı.
  • sanırım bu konuda kaynakta bulamıyacağız zira konuyu başlattığım günden beri bende arıyom bulamadım,
    ama bundan tam 20 sene kadar önce elimdeki mecmua larda vardı böyle bir konu
    mesela 22uf kutupsuz kondansatör lazım,
    iki adet 22uf kutuplu kondansötürü artılarından lehimleyin ve iki eksi ucundan kutupsuz kondansatör gibi kullanın diyordu,
    ama tam hatırlamıyom işte,
    artılarmı eksilermi birleşecek, yoksa farketmiyormuydu
    sonra böyle bir bağlantıda kondansatörlerin değerlerinde ne gibi değişiklik oluyor,
    ve bu bağlantı nın sınırı ne yani kaç mikrofarata kadar böyle bir bağlantı yapabiliriz,
    alternatif akımda ve doğru akımda çalışma karakteristiği nasıl
    bütün bunları hatırlamıyom,
    şu durumda bana 220uf kutupsuz kondansatör lazım iki adet 220uf kon. rü kullansam olacakmı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 220 uF'ları bu şekilde bağlayarak 110 uF alabilirsin. Bunu bu sabah ölçerek de test ettim, benim gözlemime göre kapasite yarıya düşüyor. Bu durumda iki tane 470 uF bu şekilde bağlanarak 235 uF'lik kutupsuz kapasitör elde edilebilir. Ama nerede kullanılacağı da önemli, çoğu durumda gerek olmaması lazım çünkü böyle bir bağlantıya.
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX.

220 uF'ları bu şekilde bağlayarak 110 uF alabilirsin. Bunu bu sabah ölçerek de test ettim, benim gözlemime göre kapasite yarıya düşüyor. Bu durumda iki tane 470 uF bu şekilde bağlanarak 235 uF'lik kutupsuz kapasitör elde edilebilir. Ama nerede kullanılacağı da önemli, çoğu durumda gerek olmaması lazım çünkü böyle bir bağlantıya.

anladığım kadarı ile farad değeri yarıya düşüyor voltaj değeri ise kondansatörlerin birinde yazan kadar oluyor ,
    artı ları yada eksiler in bağlanmasında bir fark oluyormu
  • upingen
  • Hayır anladığım kadarıyla olmuyor. İki şekilde de kullanılabilir.
  • yaptığım araştırmaya göre söylediğim bağlantıda farat değeri tek kondansatörün yarısına düşüyor voltaj değeri her iki kondansatörün toplamı kadar
    resim örnek

• Gerilim konusunun böyle olduğunu sanmıyorum ben. Kendi bulduğum bir kaynağı da koyayım.

http://electrochem.cwru.edu/ed/encycl/misc/c04-appguide.pdf

" If two, same-value, aluminum electrolytic capacitors are
    connected in series, back-to-back with the positive termi-
    nals or the negative terminals connected, the resulting sin-
    gle capacitor is a non-polar capacitor with half the capaci-
    tance to either of the original pair. The two capacitors recti-
    fy the applied voltage and act as if they had been bypassed
    by diodes. When voltage is applied, the correct-polarity
    capacitor gets the full voltage.
    "

• bunu uzun zamandır üniversite elektronik bölümünden mezun bir arkadaşıma ulaşmaya çalıştımve ulaşınca o söyledi,
    zaten kondansatör seri bağlansa idi voltaj değeri iki kondansatörün değeri toplamı kadar olacaktı,
    ortadaki birleşme bölümünün olmadığını varsayarsak voltajın o şekilde meydana geleceğini söyledi
    yani onun anlattığına göre kondansatör iki levhadan oluşuyorya,
    ortada birleştirilen levhaları yok sayacakmışız ve voltajın toplamı kadar olduğu sonucu çıkıyormuş,
    ve bu tür bağlantı kullanılıyormuş,
    ayrıca ingilizcem ortadan düşük olduğu için çoğu yeri anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 4 Kasım 2008; 20:58:49 >
  • Kısaca iki kapasitörden doğru polarize olanın gerilimin tamamını üzerine alacağını söylüyor. Benim de gözlemim gerilimin tamamının olmasa da büyük bölümünün tek bir kapasitörün üzerine düştüğü yönündeydi.

Ayrıca eğer kapasitörler seramik ya da polyester gibi kutupsuz olsaydı arkadaşının dediği doğru olurdu, zaten o durumda bu bağlantıyı da kullanmamız gerekmezdi. Ama elektrolitik kapasitörlerin kutuplu yapıları böyle bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyor.

• ortalamada hem fikirsiniz yani
    sonuçta benim gerekli olan yerde bunu kullanıp çözümü bulmuş olmam iyi bir sonuç oldu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.