Şimdi Ara

L298N yerine L293D

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
6.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Pic ile iki adet dc motor sürmek istiyorum. motor sürücü olarak L298 kullandım. ancak sürekli hata verdi ve ne kadar uğraştıysam
    hatayı bulamadım.

Pic i tek başına deniyorum, verdiğim komutlara göre istediğim çıkışları veriyor.
    L298 i deniyorum ona da gereken girişleri verdiğimde istenilen motor hareketlerini yapıyor.

Ancak ikisini birleştirdiğimde hep abuk subuk sonuçlar çıkıyor.

Bunun yerine l293 ü denemeye karar verdim. bunda da l298 gibi haricen hızlı diyot kullanmak gerekir mi acaba.

Yukarıda yazdığım sorun ile ilgili de tahminlerinizi bekliyorum.

herkese iyi çalışmalar

• quote:

Orijinalden alıntı: sakyatanli

Herkese iyi akşamlar.

Pic ile iki adet dc motor sürmek istiyorum. motor sürücü olarak L298 kullandım. ancak sürekli hata verdi ve ne kadar uğraştıysam
    hatayı bulamadım.

Pic i tek başına deniyorum, verdiğim komutlara göre istediğim çıkışları veriyor.
    L298 i deniyorum ona da gereken girişleri verdiğimde istenilen motor hareketlerini yapıyor.

Bunun yerine l293 ü denemeye karar verdim. bunda da l298 gibi haricen hızlı diyot kullanmak gerekir mi acaba.

herkese iyi çalışmalar

İyi akşamlar,

L298N biraz meşakkatli bir motor sürücü entegresidir.Öncelikle Pic'li devrende süreceğin motorların kaç amper akım çektiğini öğren belki de boş yere L298 ile uğraşıyorsundur.

L293'de hızlı diyot değil normal diyot bile kullanılmıyor.Devresi de gayet basit.

Sana tavsiyem zamanın yoksa çok da önemli bir proje değilse,netten L298N'den daha basit olan L293D'nin devre şemasını bul ve kur.Motorların kaç amper çekiyor bir an önce öğren.

ve L293D yi unut ve L293B al.(Bağlantıları D ile aynı tek farkı 1 ampere kadar motor sürebilmesidir.)

Bu arada ;
    L293D-600 mAh,
    L293B-1000 mAh,
    L298N 3000 mAh'e kadar motor sürebilir.

Eğer motorların 2-3 amper arası akım çekiyorsa L293B'leri üst üste geçir ve bir birine lehimle,yani L293B'leri birbirine paralel bağlayıp devreye tak.

Mesela motorların 2 amper çekiyor ise 2 tane L293B'yi birbirine paralel bağlayıp devreye takarsan 2 amperlik motor sürebilirsin.

Hadi kolay gelsin

• quote:

Herkese iyi akşamlar.

hatayı bulamadım.

herkese iyi çalışmalar

sakyatanli her iki entegreyi, yani pici ve l298 aynı kaynaktanmı beliyosun farklı kaynaklardan mı? Eğer farklı kaynaklardan besliyorsan istediğin kadar uğraş olmaz bence...

• Aynı beslemeyi kullanıyorum. max 1,3A akım veren 12V aküden besliyorum hem pic i hem sürücüyü hem motorları.

7805 ile entegre beslemeleri ve motora da direk 12V.

motorun kaç amper akım çektiğini öğrenemedim. ama ufak bi motor çok fazla çekmez sanırım. ben l293B yi deneyim bi.

cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
    herkese iyi çalışmalar
  • quote:

Aynı beslemeyi kullanıyorum. max 1,3A akım veren 12V aküden besliyorum hem pic i hem sürücüyü hem motorları.

7805 ile entegre beslemeleri ve motora da direk 12V.

motorun kaç amper akım çektiğini öğrenemedim. ama ufak bi motor çok fazla çekmez sanırım. ben l293B yi deneyim bi.

cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
    herkese iyi çalışmalar

Ufak Redüktörsüz Çin malı motorlardan ise L293D bile işini görür ama garanti olsun bir den fazla motor kullanıcam diyorsan L293B doğrusu olur.

Bir de yaptığın devredeki tüm eksiler ortak olsun dikkat et.
  • Motorlarım redüktörlü 120 RPM 12V. epey kuvvetli motorlar.

Dediğiniz gibi L293B yi deneyeceğim. Şu finalleri bi bitiriyim hayırlısıyla da. :D
  • quote:

Motorlarım redüktörlü 120 RPM 12V. epey kuvvetli motorlar.

Dediğiniz gibi L293B yi deneyeceğim. Şu finalleri bi bitiriyim hayırlısıyla da. :D

Tamam L293B'yi dene,motorlar çalışırken entegreye bak elini acıtacak kadar ısınmışsa önceden söylediğim gibi iki tane L293B'yi birbirine paralel bağla yoksa tüm kurduğun devre ve emeklerin mahvolur.Motor sürücü entegresi ısınır ve yanarsa tüm devreni bozar.

Motorun 120 RPM olduğuna göre torku yüksek olacağını sanıyorum yani fazla akım çeker.Bu yüzden deneme yaparken elinle motorun milini tutarak motoru biraz zorla ve L293B'nin ısınıp ısınmadığını öyle kontrol et.Çünkü motorlar her zaman rölantide çalışmayacak.

Sınavlarında başarılar kolay gelsin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ir2153 ile smps
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.