Şimdi Ara

Laptop Ekran Kartı Mı Yandı? [ÇÖZÜLDÜ BİLGİSAYAR MAALİYETSİZ DÜZELDİ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Makine samsung rv510 11 senelik bilgisayar neredeyse, ben zamanla 8 GB DDR3 ram, ssd, 1 tb harddisk ve işlemci desteği ile iyi kötü güncel şartlara kullanılabilir hale getirmiştim. Makinede bir sorun yoktu ancak bu hafta ailem tatile giderken eski laptop'u yanlarında götürmüşler. Stardew valley oynayacakken birden ekranda yatay çizgiler oluşmuş bilgisayar donmuş reset atmış ve başlatma ekranında şöyle bir çizgi oluşuyor:

Ekran kartı yanmış olabilir diye düşünüyorum ancak şu an ekrana görüntü gelmiyormuş. Ancak deme sebebim ise DVD-R portunu söküp hdd caddy takmıştım ve 1 TB seagate harddisk var orada. Bazen yerinden oynayıp benzer şeylere neden olabiliyor.

Fan çalışıyor, güç ışıkları yanıyor ama ekrana görüntü gelmiyormuş.

Biosa girmelerini söyledim sanırım becerememişler.

Sizce benimde büyük ihtimal düşündüğüm olan olay ekran kartı mı yandı veya ekran kartı içerisinde ki nano toplar mı oynadı yoksa başka bir şey mi? Nano toplar oynadıysa muhtemelen bantla hava kanallarını kapatıp ısıtıp tekrar çalıştırmayı deneyeceğim.

Bilgisayar elime önümüzde ki pazara kadar geçmeyecek muhtemelen. Askere gitmeden önce şunun sıkıntısını çözeyim diyorum, bizimkilere benim MSI'yi verirsem kevgire çevirirler. Laptop Ekran Kartı Mı Yandı? [ÇÖZÜLDÜ BİLGİSAYAR MAALİYETSİZ DÜZELDİ] 

Güncelleme: Gittikleri evde ki priz bozuktu ben pedere değiştirmesini söylemiştim bozuk prize takmışlar muhtemelen anakartta bobinlerden veya kondansatörlerden birisi ayvayı yedi. Aklıma başka gelen bir ihtimal ise bilgisayar kendini korumaya aldı.

Eve döndüklerinde bilgisayara bir kaç numara deneyeceğim umarım bobin, kondansatör veya benzeri bir eleman yanmamıştır.

Güncelleme:

Arkadaşlar şimdi durum şu, bazen bilgisayar hiç bir şey olmamış gibi açılıyor hatta 720 P video felanda izleyebiliyorsunuz ancak belli bir süre sonra makine kendiliğinden siyah ekrana geçiyor. Bazen ise Windows başlatma ekranı geliyor bu ekrandan sonra siyah ekrana geçip USB'lere giden akım kesiliyor, bunu nereden anladın diyecek olursan farelerimin ışığı kesildi bir anda. Yani anakart kendini kısa devre moduna korumaya alıyor.

Bios'a girdim ancak ekran bir anda değişik değişik çizgiler oluşmaya başladı hatta açılış ekranında şununla karşılaştım artık kesinlikle ekran kartı arzası olduğundan eminim:

Ramleri tek tek kontrol ettim slotlarda bir sorun yok, SSD ve harddiskte sağlam. Macunlar yenilendi kontak devre temizleme spreyi ile baştan aşağı temizledim hatta soğutma amacıyla ekran kartının olduğu bölüme ufak 2 tane bakır heatsink koydum noctua h1 ile yapıştırıp.

Ancak durum ne yazık ki bu arkadaşlar. 19 volt hattında ki mosfetleri de kontrol ettim orada kısa devre ile karşılaşmadım ancak kısa devre ile karşılaştığım yer genelde işlemci anakart çevresinde ki mosfetler ama bunlar zaten kısa devre verecektir bunlar genelde gücü bir çok kanala dağıtır. Ben bunun artık ekran kartı arzası olduğundan eminim kısaca.

Sizin aklınıza başka bir şey geliyor mu ekran kartı arzasından başka?

Güncelleme:

Arkadaşlar sorun pilin kontrolcüsünden kaynaklı ufak bir kısa devre arzası olarak tespit ettim, nereden anladın diyecekseniz, pil bazen %100'ken bir anda şase yapıp boşmuş gibi gözüküyor aslında piller dolu, bu genelde düzgün çalışmayan prizlere takınca parazit ve gürültüden kontrolcünün bug'a girmesinden kaynaklanıyor.

Pilde çalıştırıp pili kalibre edip %80'e kadar doldurma komudunu verdim, neden %100 değilde %80 diyeceksiniz, pil tam dolu olduğu zaman tekrar doldurmaya kalkarsa kontrolcü kısa devreye düşmesin diye.

Pil aşırı yüklendiğinden bilgisayar kısa devreye alıyor kendini, ekran kartı olsa sürekli olurdu bu açılır açılmaz ancak belli bir süre sonra çizgiler meydana geliyordu.

Pile gelirsek, pil 11 senelik pil ama içinde ki piller sağlam,samsung güzel pil koymuş buna hala 2.30 saat götürüyor alındığı zamanla neredeyse aynı.

Şu an sorun çözüldü bir sıkıntı yok. Ekran kartı sağlam.

Flux almıştım, termal ısıya dayanıklı s160 tamir pedi almıştım sanırım gerek kalmadı neyse evde dursun en azından bir şey arzalanır onlarda kullanırım flux bile cebimde kaldı Laptop Ekran Kartı Mı Yandı? [ÇÖZÜLDÜ BİLGİSAYAR MAALİYETSİZ DÜZELDİ] 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 30 Temmuz 2021; 2:35:17 >

• O kadar çok şey anlatmışsın ki her şey olmuş olabilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • UP

• UP

• Sorun ekran kartında bence de hocam anlattıklarınızdan başka bir şey çıkaramadım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ekran kartında ( sizin anakart onboard olduğundan kuzey köprüsü BGA da) lehim toplarında soğuk lehim olmuş gibi gözüküyor. Mesajınızda yazdığınız elektriksel arızalar cihazın hiç açılmaması ya da açılırken aniden kapanmasıyla kendini belli eder. BGA sorunlarında da usb problemleri muhtemeldir.

Kesin çözümü ekran(BGA) chipinin reball yapılması ya da chipin değişmesidir. Bazı anakartlarda harici ekran kartı devre dışı bırakılıp onboard (UMA) ekran kartı aktif hale getirilebiliyor. Ancak sizin durumunuzda bu mümkün değil.

Kısa vadeli çözüm için saç kurutma makinasıyla kontrollü ısıtma yapabilirsiniz. (elinizde profesyonel tamir araçları olmadığını varsayıyorum)

Öncelikle chipin kenarlarına flux sürüp, 100 derecede 5 dk ısıttıktan sonra 220 dereceye kadar ısı verirseniz lehim topları eriyip toplanacaktır. Ancak bu işlemi sadece sıcaklığı kontrol edebiliyorsanız gerçekleştirin. Bu işlem sorununuzu temelli çözmez, bir süre sonra aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Ya da sıcaklığı ayarlayamazsanız chipi yakabilirsiniz.

• ahmypc kullanıcısına yanıt

Hocam inanmayacaksınız ama pil şase yapıyormuş. Pildende şüphe etmiştim, pil %100 dolu olup kısa devreye alıyor kendini, kalibre ettim düzeldi.

devam etseydi muhtemelen ısı tabancası ile flux sürüp reball yapacaktım. Pili %80 doldurmaya ayarladım. Pil 11 senelik pil ve hala çalışıyor aslında. 2 saat hala tutuyor sağlam piller ancak içinde ki kontrolcü zaman zaman şaşırıp %100 pili boşalmış gibi gösterebiliyordu zaman zaman oda bazı prizlere takınca oluyor bu durum.

Şu an laptopta bir sorun yok çözdüm tıkır tıkır çalışıyor Laptop Ekran Kartı Mı Yandı? [ÇÖZÜLDÜ BİLGİSAYAR MAALİYETSİZ DÜZELDİ] 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İnşallah öyledir ama sıcak havalarda henüz tam bozulmamış lehimler sorunu göstermeyebiliyor. Çünkü o ekran görüntüsünün pilden ya da elektriksel bir arızadan olması mümkün değil gibi. Batarya ile Bga arasında 4 farklı entegre var. Bu entegrelerin arıza yapmadan bu elektriksel dalgalanmayı Bga ya iletmesi çok düşük bir ihtimal. Ayrıca pilden geri gelen voltaj anakartta mosfet ve entegrelerle kontrol edilir. Batarya arızalarında bilgisayarın hiç açılmaması ya da ani kapanma olabilir, ancak kuzey köprüsünü etkileyecek bir voltaj dalgalanmasında kuzey köprüsü sağ çıkmaz zaten.

• ahmypc kullanıcısına yanıt

Hocam bazı modellerin tasarım gereği pillerinden kaynaklı sorunlarda bu tip şeylere neden olabilmekte.

toplar yerinden çıksa bu zaten tamamen açılmazdı. Isıl işlem yapmadım bile, bilgisayar zaten 40-30 derecelerde çalışıyor, yük altında 50-60 derece yani topların erime sıcaklığında bile değil.

Bilemiyorum tuhaf bir şekilde çözüldü şu an sorun. Hava sıcak olsada ev serin ve evde vantilatör, klima mevcut bunun olduğu yerde duvar vantilatörü var. 60 derece civarlarına kadar çıkıyor ısısı fazla ısınmıyor yani bu model.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 31 Temmuz 2021; 3:2:27 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.