Şimdi Ara

Laptop Isınması( ÇÖZÜLDÜ )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bildiğiniz üzere lap toplar ısınıp kapanıyor. Bu konu hakkında sizlere önemli bilgiler paylaşacağım.

Öncelikle lap topum Samsung RF511..İki yıldır kullanıyordum en iyi oyunları oynadım.1 hafta önce sıkıntı baş göstermeye başladı.
    2 DVD lik bir oyun kurdum. (( Daha öncesinde 5 DVD lik oyunları hiç kasmadan oynuyordum.))
    Lap top fanın sesi yükselmeye başladı, ayrıca laptop kendini kapatıyordu bu iyice canımı sıktı. Forumlarda biraz araştırdıktan sonra bu tür kapanma sorunlarının ;
    termal macun, işlemci fanı, hard disk ve ram den kaynaklandığı yazıyor. Belki de bunu çoğumuz biliyoruz. Başladım laptopu sökmeye. Zaten 3 ay önce de garantisi bitmişti.
    Hard diskten başladım kontrol etmeye, arkadaşın kullanmadığı hard diski denedim laptop yine kapandı.
    Sıra RAM e geldi,üzerinde 6GB RAM vardı. Onları da söktüm, yerine emanet aldığım 4GB RAM taktım yine kapandı.
    Sıra termal macuna geldi 15TL verdim bir tüp aldım. Az sürdüm olmadı, çok sürdüm olmadı, orta halli sürdüm yine olmadı, yine kapandı, yine ısındı.
    Çok sinirlendim kafaya taktım yapacam bunu diye.. Ben ısrar ettikçe o ısınıp kapandı. Derece 92 dediği zaman laptop kapanıyordu.
    Sıra Fana geldi iyice temizledim bayağı tozlanmıştı. Hava delikleri bile dolmuştu. Resmen yaladım tozları.. Gram toz kalmadı laptopta.
    Tekrar taktım yine kapandı, yine derece 92 dedi.. Ya laptop,fabrikasında bile bu kadar temizlenmemiştir. Niye ısınıyor niye kapanıyor. Fan yine ses yapıyordu.
    2-3 gün öyle kullandım o kapandı ben açtım :) Bu akşam otururken laptopu düşünüyordum kafamda bir ampül yanıverdi !!!! Bu laptop niye ses yapıyordu.
    Tekrar söktüm,fanı yerinden çıkardım. Fan gayet düzgün çalışıyor fır fır dönüyor. Ama ses devam ediyordu. Pervaneyi çıkarmak hiç aklıma gelmemişti.Pervaneyi çıkardım, zaten
    çekince çıkıyor. Altında biraz toz vardı. Pervanede de mıknatıs var orayı temizledim. ŞİMDİ BURAYI İYİ DİNLEYİN ;
    Pervanenin çıktığı yerde bobin var etrafı bakır telle sarılı olan kısım. Bobinin etrafında metal yerler var. Pervanenin mıknatıs kısmına gelen yerler. Orayı 0 zımpara ile zımparaladım.
    Pervane milini de yağladım.. On numara oldu. Kapanma yok, ısınma yok. İlk aldığım gibi oldu laptopum.
    Ayrıca 10 dakika boyunca F5(yenile) e basılı tuttum yani laptopu zorladım. Derecesi de 72 yi geçmiyor ...Elime sağlık.. İnşallah sizlere de faydası olur arkadaşlar.

Şunu da unutmadan söyleyim ; Lap top soğutucu bile aldım hikaye onlar, boş yere para vermeyin. Termal macunda gerekli ama o kadar değil.
    Sonuçta termal macun 2 sene gitmiş benim laptopta.. Siz senede bir termal macunu yenileyin işte..
    Asıl iş fanın yüksek devir yapması galiba.. Fanı zorlayan hiçbir şey olamaması gerekiyor sanırsam. Bu sorunu çözdüm ya ölsem de gam yemem :)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Laptop Isınması (Çözüldü)

Laptopunuz aşırı ısındığında, performansı düşebilir ve hatta hasar görebilir. Laptopunuz çok ısınıyorsa ne yapmalısınız? İşte sorun gidermek için yapabileceğiniz bazı adımlar:

1. Hava Akışını Kontrol Edin

Laptopunuzun hava giriş ve çıkış deliklerini kontrol edin. Toz veya diğer engellerle tıkanmış olabilirler. Bunları temizlemek için basınçlı hava veya yumuşak bir fırça kullanın.

2. Yumuşak Bir Yüzeyde Kullanın

Laptopunuzu yatak veya battaniye gibi yumuşak yüzeylerde kullanmaktan kaçının. Bu, hava akışını engelleyebilir ve ısı birikmesine neden olabilir.

3. Laptopu Soğutun

Laptopunuzu soğutmak için bir soğutma pedi veya dizüstü bilgisayar standı kullanmayı deneyin. Bu cihazlar, laptopunuzun altına hava akışı sağlar ve sıcaklığı düşürür.

4. Görev Yöneticisini Kontrol Edin

Görev Yöneticisi'ni açın ve hangi programların ve işlemlerin laptopunuzda en çok kaynak tükettiğini kontrol edin. Gereksiz programları kapatın veya kaynakları daha az kullanan alternatifler bulun.

5. Donanımı Kontrol Edin

Laptopunuzun fanının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Fan gürültülü veya gıcırtılıysa veya laptopunuzdan alışılmadık bir koku geliyorsa, donanım sorunları olabilir.

6. Termal Macunu Değiştirin

Termal macun, CPU ve soğutucu arasındaki ısı transferini iyileştirmeye yardımcı olur. Zamanla kuruyabilir veya bozulabilir ve bu da aşırı ısınmaya neden olabilir. Termal macunu değiştirmek bu sorunu çözebilir.

7. BIOS'u Güncelleyin

Bazı BIOS güncellemeleri, laptopunuzun termal yönetimini iyileştirebilir. Üreticinizin web sitesinden en son BIOS güncellemesini indirin ve yükleyin.

8. Uzman Yardımı Alın

Yukarıdaki adımları denedikten sonra laptopunuz hala ısınıyorsa, profesyonel yardım almanızı öneririz. Bir teknisyen, donanım sorunlarını teşhis edebilir ve gerekli onarımları yapabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • genelde cogu kişi yüzeysel heatsink temizliğiile fan cevresi toz temizliği yapar . tozlar fanın motor sargı kısmınıda girer halbuki o sesin sebebide toz dan dolayı pervanenin yatagında dönerken cıkardıgı sestir . fanları komple söküp mıknatıs yataklarını pervane demirini güzelce temizleyip yeniden yağlamaktır . ilk günkü gibi sessiz sedasız calışır

burda önemli olan diğer bir husus şudur . pervane üzerinde sargı kısmı yuvarlak bir devrekartına baglıdır . 3-4 kablonun baglandıgı yer burda bazı devre elemanları bulunur toz temizliği ve yağlama yapılması bu devre elemanlarının stabil çalışmasınıda saglar . acer marka bir laptopun fanının calışmadıgını gördüğümde o bahsettiğim devre elemanlarından birinin yanık oldugunu görmüştüm hafif bir koku kalır üzerinde yanan parcanın ..

rf511 in devre şemasını bulamadım . muhtemelen fan ve termal sensör direk işlemciye baglı busebeple fandaki stabil çalışmama işlemci sıcaklık artışı na sebep olmuş olabilir . bazı boardlarda işlemciye dogrudan degil başka 1 çip üzerinden baglı oluyor fan ve termal sensör ü ..

• Bana da aynı sorun olmuştu. Fanın soketini çıkarıp taktım düzeldi.

Seninki de bundan olabilir mi diye düşündüm şimdi :)
  • Arkadaşlar sorun kısmen çözüldü diyebilirim. Bir yerlerde yanlışlık var. Oyuna girmeden denemiştim 72 dereceyi geçmiyordu. Şimdi oyuna girdim tekrar kapandı. Önce oyuna girmeden
    kendiliğinden kapanıyordu. Hiç olmazsa onu düzelttim. Bugün oyuna girince tekrar kapandı.... Ve derece yine 92 dedi. Ayrıca fan neden çok hızlı çalışıyor anlamadım...Aramızda bunu anlayan hiç kimse yok mu??
    Fan neden oyundayken hızlı çalışıyor,bilgisi olan yada bunu çözecek olan arkadaşlar lütfen..
  • cadence1 kullanıcısına yanıt
    Kardeşim o laptopta fan çalışmıyor demişsin, ama benim benim fan çalışıyor . Acaba devre elemanlarından biri yanık olsa, fan çalışıyor ama fazla devirde çalışmıyor mu acaba ??

Ayrıca '' fan ve termal sensör direk işlemciye bağlı bu sebeple fandaki stabil çalışmama işlemci sıcaklık artışına sebep olmuş olabilir.
    Bazı boardlarda işlemciye doğrudan değil başka 1 çip üzerinden bağlı oluyor fan ve termal sensör ü .. ''
    demişsin . Burada ki söylemek istediğini anlarsam belki yapabilirim. Başka bir konu da şöyle.. Fanı değiştirsem olur mu acaba??
  • aida 64 programında sıcaklık degerleri ne görünüyor . boşta sıcaklık degeri ne ?

fanın oyunlarda yüksek devir calışması normal .. boşta yüksek devir calışması normal degil . laptop fanı genelde 3 unsurun ısınmasına paralel farklı devirlerde döner .

anakart çipseti örnegin hm55 çipset yada pch diyot
    işlemci
    ekran kartı çipi

anakart çipseti genelde pasif sogutmayla sogutulur . işlemci ve ekran kartı cipi fanla ...

işlemci 72 derece yüksek 50-60 derece olmalı boşta .
  • bir arkadaşımda 12" ekranlı core2duo bir sony vaio getirmişti . aşırı sıcaklıktan kapanıyordu . makineyi komple söktüm . berbat bir tasarımı var zif hddli .

avuc içi kadar bir anakart sacma sapan bir fan bilyalı sökülemeyen tipten . şırıngayla yagladım fanı termal macun sürdüm yeniden . olmadı fan dönüyordu fakat ısıyı düşürmüyordu .

internette araştırma yapınca bu modelin sony tarafından geri çagırıldıgını farkettim . yani anakart ile ilgili bir sorundan dolayı . garantide olmadıgı için çöp .

nadirende olsa anakart ile ilgili bir sıkıntıdan dolayıda sıcaklık degerlerinin düşmediğinede denk geldim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asus laptop ısınma sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • cadence1 kullanıcısına yanıt
    Kardeşim laptopu açtım hiçbir şey yapmadım değerler şöyle;

Normal gibi görünüyor genelde böyle çalışıyor. Ama bir program kurmaya çalıştığımda, oyuna girdiğimde, indirme yaptığımda fan hızlanmaya başlıyor.
    Bence bu hızlanma normal diye düşünüyorum. Çünkü daha öncede böyle hızlanıyordu, laptop kapanmıyordu. Şuan tek sıkıntı oyuna girdiğimde kapanması..
    Şimdi 72 derece olması F5 (YENİLE) e basılı tutuyodum 5 dakika felan. Fan hızlanıyor derece 72 yi geçmedi hiç. Daha önce en iyi oyunları oynarken kasmayan,
    kapanmayan laptopa şimdi ne olduki.. Şimdi ne yapmam gerekiyor peki..

• quote:

Orijinalden alıntı: diseka

Kardeşim laptopu açtım hiçbir şey yapmadım değerler şöyle;

Normal gibi görünüyor genelde böyle çalışıyor. Ama bir program kurmaya çalıştığımda, oyuna girdiğimde, indirme yaptığımda fan hızlanmaya başlıyor.
    Bence bu hızlanma normal diye düşünüyorum. Çünkü daha öncede böyle hızlanıyordu, laptop kapanmıyordu. Şuan tek sıkıntı oyuna girdiğimde kapanması..
    Şimdi 72 derece olması F5 (YENİLE) e basılı tutuyodum 5 dakika felan. Fan hızlanıyor derece 72 yi geçmedi hiç. Daha önce en iyi oyunları oynarken kasmayan,
    kapanmayan laptopa şimdi ne olduki.. Şimdi ne yapmam gerekiyor peki..

Fanını değiştirmeyi dene bide belkide fan miyadını doldurmuş olabilir. Birde BİOS U UPDATE ETTİYSEN GERİ AL
    BENİM BAŞIMA GELMİŞTİ BİOSU SIFIRLADIM MAKİNA ESKİSİ GİBİ CANAVAR OLDU.

• Kardesim bios felan değil.Her zamanki formatimi yine yaptim biosu karistirma.odak noktamiz fan.Ben bir yerlerden fan bulayim bakalim ne olcak.
    Çok kisiye emsal teşkil edecek belki.Fani bulayimda yazarim tekrardan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar onca uğraşa rağmen hiç bir fayda görmedim..Termal macunu mu dersiniz, Hardisk , batarya , bios pili , ram denemediğim hiç bir şey kalmadı..
    En son fan dedik onuda servisten aldım taktım mükemmel çalışıyor.Fan değişikliği bile fayda etmedi...En son işlemci kaldı artık.. Birde şunu anlatayım ;
    Fanı samsung servisten aldım.. Servis müdürü tanıdık..Bu tür ısınmadan kaynaklanan kapanma olaylarında tüm donanımları değiştiriyoruz dedi...
    Tüm donanımdan kastım ; Fan ile birlikte fanın bağlı olduğu tüm metal yerleri (işlemci mecunun sürüldüğü yer) , bir de işlemciyi değiştiriyoruz ve kapanma olayı yüzde yüz hallediliyor.
    Laptopların,masaüstü pclere göre daha çok işlemci öldürdüğünü söylüyor.Bizde tüm donanımları değiştiriyoruz dedi.
    O zaman bizim sıkıntımız hep işlemciden kaynaklanıyor. Fiyatı da bayağı pahalıya geliyor arkadaşlar. Bundan sonra laptop almam. Alırsam da oyun için ayrı bir masaüstü pc alırım.

• Arkadaşlar sorun kesin çözülmüştür...Sizde aynısını yapın

Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri\Plan Ayarlarını Düzenle adresine gidin, Gelişmiş güç ayarlarını değiştir e tıklayın... İşlemci güç yönetiminden En yüksek işlemci durumu ayarını bulun. İşlemcinin maksimum hangi yüzdelik dilime kadar çıkabileceğini kendiniz belirleyin, misal %100 orası şuan... Siz bunu %5 lik dilimler halinde düşüre düşüre test edin, hangi aralıkta notebook kapanma sorunu ortadan kalkıyorsa o ayarda bırakın.

Teknik servise de gitseniz fark yapmaz, çoğu laptopların genel sorunu ısıdır. Bunu kesin ve net bir şekilde bu yöntemle aşarsınız. Samsung kullanıyorum, işlemcimi %90'a sabitledim. Oyundur, hd filmdir her işimi de cihaz daha soğuk haldeyken takılmadan yapıyorum. Diyeceğim o ki standart olarak maksimum performans seçili olarak gelir, ama çoğu zaman buna gerek yoktur.
    Bir arkadaş sorunu böyle halletmiş. Denedim oldu.. Aylar sonra sorunun çözümünü buldum...İnşallah size de faydası dokunur..

• diseka D kullanıcısına yanıt
    fan değiştir ve soğutucu kullan yoksa en kısa sürede ekran kartın bozulabilir.
  • Okumayı denedin mi hiç...Okumadan neden cevap yazıyosun kardeşim...En sinir olduğum şey YAA..Sorun halloldu diyorum..Sizde böyle yapın diyorum..Sen soğutucudan fandan bahsediyosun..Ayrıca o savunduğun soğutucuların hiçbir faydası yok.. Soğuk hava üflese amenna..tamam diyecem.. En iyisinden aldım o dediğin soğutucunun.Hemde fişe takılan cinsinden( usb değil dikkatini sündürrüm ).Yüksek devirli anlayacağın..Amma velakin 3-5 derece düşürüyor..Laptop yine kapanıyor..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.