Şimdi Ara

laptop tasarlayacağım yardımınız gerek!!!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar ben endüstriyel tasarım okuyorum bu dönemki proje konumuz kullanıcıya yönelik bilgisayar tasarımı hocaların bizden beklentisi öncelikle spesifik bir kullanıcı kitlesi belirlememiz ( rahatına düşkün üni öğrencileri, bilgisayarla geç yaşta tanışmış olanlar, çocuklar gibi) ve bu kullanıcı kitlesinin bilgisayar kullanırken karşılaştığı problemleri ve kullanıcıların beklentilerini analiz ederek tasarımı gerçekleştirmemiz. bende düşündüm forumdaki çoğu arkadaş laptopunu oyun oynamak için de kullanıyor bu yüzden kullanıcı kitlemi laptopunu oyun oynamak için kullanan bilgisayar kurtları olarak belirledim diğer konularda yardımcı olduğunuz gibi bu konuda da yardımılarınızı beklyorum aklınıza gelen her şeyi yazabilirsiniz mantıklı mı diye düşünmeyin şu an her şey bana yardımcı olabilir. aydınlatıcı olması için benim gözlemlediğim 1-2 noktayı yazayım gerisini de sizde bekliyorum
    mesela laptopda oyun oynayanların çoğu
    1-bilgisayarın çok ısınmasından şikayetçi
    2-ergonomik nedenlerle external klavye kullanımı gerekebiliyor
    3-eller sürekli pcye temas ettiği için touch çevresinde terden dolayı kasa renginde solmalar olabiliyor.

işte arkadaşlar bunun gibi problemleri ve şöle bişey olsa süper olurdu aslında dediğiniz şeyleri lütfen yazın şimdiden çok teşekkürler.

• kesinlikle son derece iyi çıkışlara sahip bir ses sistemi
    batarya sorununa karşın yenilikçi bir çözüm
    araç içinde kullanımı sağlayacak araç çakmaklığına takılabilir bir sisteme hazır halde satışa sunmak

gibi şeyler geldi şu an için aklıma umarım faydaları olur
  • 1-çıkarılabilir blutooth lu klavye (dell xps in vardı)
    2-çıkarılabilen klavyeye yandan istendiği zaman eklenebilir keypad (logitech dinovo desktop klavye benzeri ,ona bakarak fikir alabilirsin) bu external keypadi laptopın çantasında taşıyacağız yani.
    3-bluray yazıcı (cd-rom ne kullanırsan artık) apple lardaki gibi olsun.yani klasik laptop markalarındaki gibi dışarı çıkan cd rom olmasın.
    4-laptopın kasası tamamen alüminyumdan veya başka ısı iletimi sağlayabilecek ve boya atması olmayacak metal malzemeden olsun .(apple ın yeni kasaları gibi)
    5-laptopın alt kısmına klavyelerde de olan yükseltici ayak konsun. bu sayede external klavye kullanırken laptopı yükseltebiliriz.
  • 1.Touch pad in tıklama tuşları oyunlarda ateş ederken vs. de çok kullanışsız, aşağıda değil de touchpad in sağ ve solunda tıklama tuşları olsa daha kullanışlı olur
    2.Benim çok uyuz olduğum birşey de laptobu yakından kullanma zorunluluğu; bence klavyeyi çıkaracağına ekranın çıkarılabilir ayaklı ve masaya koyulabilir bir dizaynda olması daha mantıklı.kasanın geri kalanı kablolu klavye vazifesi görecek
    3.Gençlere hitap ediyorsa benim bizzat yaptığım ve arkadaşlarımın da çok talebini duyduğum sticker olayı var.Böyleye hem boyası atmaz(benimkinin attı,üstüne ahşap görünümlü sticker kapattım süper oldu) hem de değiştirilebilir, istediğin zaman yepyeni tarz bir laptobun olur
    4.Subwoofer ı olmalı, hoparlörler touchpad e değil ekrana yakın olmalı
    5.Ses ayarı için bence abuk tuş kombinasyonları yerine analog döner bir düğme çok daha kullanışlı

Temel olarak bence çok sade ama şık bir tasarım(metalik gri mesela) ve onun üzerine isteyene sticker imkanı olmalı

• Notebooklar temel olarak oyun makinaları değillerdir. Oyun için değil, taşınılabilirlik ve güç tasarrufu odaklı olarak tasarlanmışlardır. Bir notebooktan asla bir masaüstü bilgisayar performansı bekleyemezsiniz. Uzun pil ömrü ve az ısınma kaygılarına göre performansı kendisi otomatık olarak düşürür notebook için tasarlanmış işlemciler...

Siz başta konsept belirlerken hata yapmışsınız. Notebooklar ile ilgili bir araştırmaya girecekseniz, bunun teması kesinlikle ”oyun” uzerine koyulmamalıdır. Koyulursa, bir başarı da sağlanamaz. Ha tabi dersi kurtarır mı diye sorarsan, ben de ”iyi süslersen kurtarır tabi” derim.. ama amaç gerçek bir sonuç elde etmek ise konseptini değiştirmen gerek...

Bir de işin garip tarafı ise, bu konuyu Apple bölümüne açman. Bir gerçek var ki, piyasada Windows uyumlu oyun çeşidi, Mac uyumlu oyun çeşitleri ile karşılaştırılamayacak kadar çok fazla. Bu nedenle Apple kullanıcıları, hitap ettiğin ” Notebook'unda oyun oynayan kesim” profilile uyumuyor. Tabii ki var aramızda oyun oynayan ama diğer marka notebook kullananlara oranlar çok çok azdır. Eğer yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı hala oyun üzerinde bir araştırma yapmak istiyorsan sana taviyem, bu konuyu notebook bölümündeki diğer marka Windows kullanan bilgisayarların bölümünde açman. Mesela, Asus, Dell ya da Sony gibi... Ciddi bir araştırma yapıyorsan eğer, oradan daha çok verim alırsın buradakine göre. Tabi öylesine, sadece ödevi teslim edip kurtulmaksa amacın devam et ama bu Apple bölümünden fazla verim alamazsın söyleyim baştan. Bak bir gün olmuş neredeyse başlığı açalı ama kaç kişi cevap vermiş...

Not: Şimdi bu mesajı göndermeden önce kontrol ettim. Bütün marka notebook bölümlerinde açmışsın zaten bu konuyu ama onlardan da şimdilik fazla ilgi görmemiş gibi görünüyor...
    Dediğim gibi, iyi bir verim almak istiyorsan notebook araştırman için o zaman konuyu oyundan başka bir yöne doğru çekmeni öneririm. Notebookların üretiliş konseplerine uygun bir araştırma konusu seç en iyisi...

• benim düşünceme göre

1- touch biraz sol tarafta olmalı

2- usb giriş sağda en az iki solda en az 1 adet olmalı

3- kamera mutlaka olmalı

4- şağda numerik tuş olmamalı

5- gece kulllanırken ön tarafta bir ışık olunca çok göze batıyor (power---wireles vb. tuşları) yanda olmalı

6- seninde dediğin gibi touch etrafı fazla kullanımdan zamanla eskiyor renk atıyor mümkünse boyasız veya renk atmayan madde kullanılmalı

7- cpu nun sıcak havayı dışarı atan soğutma bölümünün biraz yukarıda olması ( masaya su vb. döküldüğünde önlem açısından)

8- gerçi bazı markaların parmak kadar mouse bluetooth alıcısı var ama çoğu mause bluetooth alıcısı flash bellek boyutunda sol taraftaki bir usb girişi

geniş bir biçimde içeride olmalı yani gömülü olmalı bu çok önemli

9- mutlaka ve mutlaka ses ve ekran parlaklığını ayarlamak için ayrı tuşlar olmalı Fn tuşu ile uğraşılmamalı

10- bunlar olursa tam benim istediğim bir notebook olur

• quote:

Orjinalden alıntı: Mikhail Bakunin

Notebooklar temel olarak oyun makinaları değillerdir. Oyun için değil, taşınılabilirlik ve güç tasarrufu odaklı olarak tasarlanmışlardır. Bir notebooktan asla bir masaüstü bilgisayar performansı bekleyemezsiniz. Uzun pil ömrü ve az ısınma kaygılarına göre performansı kendisi otomatık olarak düşürür notebook için tasarlanmış işlemciler...

Siz başta konsept belirlerken hata yapmışsınız. Notebooklar ile ilgili bir araştırmaya girecekseniz, bunun teması kesinlikle ”oyun” uzerine koyulmamalıdır. Koyulursa, bir başarı da sağlanamaz. Ha tabi dersi kurtarır mı diye sorarsan, ben de ”iyi süslersen kurtarır tabi” derim.. ama amaç gerçek bir sonuç elde etmek ise konseptini değiştirmen gerek...

Bir de işin garip tarafı ise, bu konuyu Apple bölümüne açman. Bir gerçek var ki, piyasada Windows uyumlu oyun çeşidi, Mac uyumlu oyun çeşitleri ile karşılaştırılamayacak kadar çok fazla. Bu nedenle Apple kullanıcıları, hitap ettiğin ” Notebook'unda oyun oynayan kesim” profilile uyumuyor. Tabii ki var aramızda oyun oynayan ama diğer marka notebook kullananlara oranlar çok çok azdır. Eğer yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı hala oyun üzerinde bir araştırma yapmak istiyorsan sana taviyem, bu konuyu notebook bölümündeki diğer marka Windows kullanan bilgisayarların bölümünde açman. Mesela, Asus, Dell ya da Sony gibi... Ciddi bir araştırma yapıyorsan eğer, oradan daha çok verim alırsın buradakine göre. Tabi öylesine, sadece ödevi teslim edip kurtulmaksa amacın devam et ama bu Apple bölümünden fazla verim alamazsın söyleyim baştan. Bak bir gün olmuş neredeyse başlığı açalı ama kaç kişi cevap vermiş...

Not: Şimdi bu mesajı göndermeden önce kontrol ettim. Bütün marka notebook bölümlerinde açmışsın zaten bu konuyu ama onlardan da şimdilik fazla ilgi görmemiş gibi görünüyor...
    Dediğim gibi, iyi bir verim almak istiyorsan notebook araştırman için o zaman konuyu oyundan başka bir yöne doğru çekmeni öneririm. Notebookların üretiliş konseplerine uygun bir araştırma konusu seç en iyisi...

öncelikle herkese teşekkürler paylaşımlarınız için. başlığı apple'a açarken bende tereddüt etmiştim ama en çok feedbacki aldığım yer de burası oldu bu yüzden ummadığın taş baş yarar atasözünün gerçekliği kanıtlandı. başta da dediğim gibi konumuz notebook tasarımı değil kullanıcı ve problem odaklı pc tasarımı. notebookların oyun için üretilmediklerinin bende en az senin kadar farkındayım ama bu forumda ve çevremde gördüğüm kadarıyla notebooklarını oyun oynamak için kullananların sayısı da hiç azımsanmayacak kadar çok. benim derdim tamamiyle yeni baştan bi notebook tasarlamak deil ki zaten mühendislik kısmına(işlemci ekran kartı vs vs) hiç karışmayacağız oyun oynayanlar için notebooklarını nasıl daha kullanışlı hale getirebilirim. belki bu notebooka entegre bir aksesuarla bile sağlanabilir. onlarda bir tüketici grubu ve var olan bazı problemler var birileri onları da ele almalı. amacım dersi öylesine geçmek de deil bende güzel bişeyler elde edip portfolyomda övünerek gösterebilceğim bir ürün tasarlamayı isterim tabiki bu sebeple bana faydası dokunacak bilginin nerden geleceğine bakmaksızın her yere yazdım mesajımı. bu arada önerdiğim çözümün şu an için üretilebilir olmasının yanında mantıklı olması esas. projem konsept aşamasında da kalabilir bu da alt bir bilgi olsun. hocalarla kullanıcı kitlemi ve problemleri konuştuğumda olumlu kritikler aldım bu yüzden bu konuya devam etmeyi tercih ederim ki büyük firmaların gaming laptop adı altında piyasaya ürünler sunduğunu göz önüne alırsak çok da yanlış olmayan bir konsept olduğunu düşünmekteyim yine de uyarılar için teşekkürler]

ve gelelim yeni sorulara. aslında mesajımı geçen gün eksik yazmışım yalnızca problemleri öğrenmek tasarımı geliştirmek için yeterli deil kullanıcı davranışlarını ve alışkanlıkarını öğrenmek de çok önemli madem burası apple başlığı sorumu şöle sorayım illa oyun oynarken olmak zorunda deil genel bir kullanıcı olarak laptop kullanma alışkanlıklarınız neler daha çok nerelerde kullanırsınız. uzanarak mı kullanırsınız oturarak mı amuda kalkarak mı vs vs. laptop kullanırken yapmış olduğunuz başka faaliyetler var mı(yemek yemek bişiler içmek vs vs) laptopunuzla birlikte kullandığınız aksesuarlar(soğutucu, joystick mouse vs vs) neler ve bunları seçerken nelere dikkat edersiniz.

tekrar teşekkürler arkadaşlar başka konularda göstermiş olduğunuz paylaşımcılığı bu konuda da gösterirseniz sevinirim her türlü yardım kabulumuz [:D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -hybrid- -- 2 Kasım 2008; 17:24:49 >

• bende bir endüstriyel tasarımcısı öğrencisi oalrak fikirlerimi paylaşmak isterim..

Öncelikle fanın konumandırması ve havalanması için gerekli deliklerin şekli üzerinde çalışmanı tavsiye ederim bildiğin gibi bilgisayarda ısınma problemi önemli bir sorun oalrak ortaya cıkıyor.
    Bunun dısında tasarlayacagın bilgisayarın özellikle alt kısmını tasarlayarak farklı yüzeylerdede uyumlu olmasını sağlayabilirsin.Örnekle acıklamak gerkirse örneğin yatakta kullanırken ben bilgisxayarı dizimin üstüne koymak zorunda olmadan rahatlıkla kullanabilmeliyim..
    Ayrca kalyveyin ve bilgisayarın temizliğinin kolay olmasıda bence önemli olabilir. Ne biliyim en azından klayve tuşları kolaylıkla cıkabilecek şekilde tasarlanırsa temizlenme sorunu ortadan kalkar(benim takıntılı olduğum bir konuda şu anda kompresörle temzliyorum)
    Bunun dışında malzeme olarak aliminyum kasanın avantajları ısınma acısından baya avantajlı gözküyor. ama bence elin dokunduğu kısımların ısıyı iletmemesi ve kullanırken kullanıyı rahatsız etmemesi önemlidir. Ayrıca renk veya texture olarak gene kirlenme durumlarını düşünmeni öneririm(diğer takıntım)
    Bunun dışında hedef grubun oyuncu olacaksa klavyede en cok kullanılan tuş kombinasyonlarına vurgu yapabilirsin. En basitinden asdw tuşları biraz daha büyük ve vurgulu yapılarak oyunculara yönelik vurgu yapılabilir.
    BUnun dışında sanırım usb yerleri kablo takım yerleri bilmem ne cıkısı gibi şeyleri heralde düşünmüssündür konusmaya gerek bile yok.
    Son birşey belki biraz ucucak ama acaba mouse touchpadlikden cıkartılılsa ve ve oyun oynanmaya daha uygun birşey olsa. En basitinden iki parmakla yönetine bir hareketli birşey ve bunun dolasytığı alan olsa laptopda(umarım anlatabilmişimdir:P:D)
    ilk anda aklıma gelen bunlar. Cok oyunda oynamaya fırsat bulamadığım için yeterince yardımcı olamamaıs olabilirim. Ama herhangi birşey sormak istersen pmden veya mail yoluyla haberleşebiliriz:) Kolay gelsin bu arada projene

• burda bir meslektaşımla karşılaşmak beni mutlu etti benim de özellikle üstünde durduğum şeylere nokta atışı yapmışsın bu ayrıca beni sewindirdi demekki yanlış yolda deilim senin fazla uçmuş olabilirim dediğin şeyse gayet makul bence bi de gerçekten uçanları görsen şaşırırsın çok teşekkürler tavsiyeler için ihtiyaç duyduğumda haber vericem kesinlikle
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.