Şimdi Ara

LED aydınlatma projem için yardım lütfen..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Led aydınlatma projem var ama takıldığım yerler var yardımınızı bekliyorum.

Öncelikle 10 tane led im olacak fakat bu ledler ayrı ayrı yanacak. yani istenildiğinde 1 tanesi istenizdiğinde 5 ya da 10 tanesi.

Prizden gelen + ve - kabloları birer metal cubuğa bağlayacağım ve bu metal cubukların üzerlerine ledler değdiği zaman yanacak. akımı tamamlayacak yani. teması koparıldığında da sönecek gibi düşünün. Yanlız metal cubuklara el değme tehlikesi olduğundan bazı sorunlarım var.

1. Metal cubukların elektrik çarpmaması için ne yapmam lazım.

2. Metal çubukların voltajını çarpmayacak kadar düşürürsem, bu düşük voltaj 10 adet led i tam güç ile yakmaya yetecek mi.

3. Böyle bir sistemde her led için ayrı direnç mi kullanmalıyım.

4. Ne tip Led kullanmam lazım.10 Adet LED ile masaüstünü fazlasıyla aydınlatıyor olmalıyım.
    Sistemin voltajı kaç olacak bilemediğim için ledleri de ayarlayamadım.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

NOT : Tasarımını yaptığım bir aydınlatma ünitesidir. Fakat çalışır hale getirmek istiyorum. Tasarımı sebebiyle karşılaştığım sorunlardır. 10 LED in istediğim kadarını çalıştırmalıyım ve metal çubuklar tasarım gereği zor da olsa insan eline temas edebilir. onun için çarpmaması gerekiyor.

Aşşağıya şema olarak çizim ekledim. Yapmak istediğim şey ile ilgili daha iyi bilginiz olsun diye.

Şimdiden teşekkürler.

• Foto
     LED aydınlatma projem için yardım lütfen..
  • Metal olarak gösterdiğin yere 5v dc vereceksin tabikki bir trafo ile 5v düşüreceksin hazır trafplar satılıyor 220v/ac 5v/dc ,ledleri'de paralel bağlayacaksın hengisini metale değdirirsen o led yanar ister 1 ad ister 5 ister 8 ad olarak yanacaktır,
    Her led için 220R ayrı ayrı direnç takacaksın
    bu bahsettigim için 5mm led içindir mc yüksek olandan alacaksın normal led alırsan 10 ad ile masayı aydınlatamassın ayrıca masan kaç m2 dir? bunu söylersen ona göre led adedini ve kullanacağın led cinsini söyleyebilirim,

ege
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Metal olarak gösterdiğin yere 5v dc vereceksin tabikki bir trafo ile 5v düşüreceksin hazır trafplar satılıyor 220v/ac 5v/dc ,ledleri'de paralel bağlayacaksın hengisini metale değdirirsen o led yanar ister 1 ad ister 5 ister 8 ad olarak yanacaktır,
    Her led için 220R ayrı ayrı direnç takacaksın
    bu bahsettigim için 5mm led içindir mc yüksek olandan alacaksın normal led alırsan 10 ad ile masayı aydınlatamassın ayrıca masan kaç m2 dir? bunu söylersen ona göre led adedini ve kullanacağın led cinsini söyleyebilirim,

ege

Cevap için teşekkürler.

Masanın boyutundan ziyade. 10 adet led ile maksimum ışık almalıyım. masa üstünde kullanılacak ama gerektiğinde odayı da aydınlatabilecek güçte olabilir.
    Mümkün değilse normal boyutlarda bir masayı aydınlatması yeterlidir.

• Bir de trafo taktıktan sonra metallere elimiz ile dokunabilirmiyiz. 5V a düştüğü için ? 5v değilde 20v a düşürsem trafo ile daha verimli olmaz mı ledler için
  • tyln77_5 T kullanıcısına yanıt
    prizden + ve - gelmez.
    prizden gelen elektrik ledleri direk patlatmaya(parçalama) yeter. bir adaptör veya devre ile 3volta düşürerek dediğiniz metal levhalara verebilirsiniz.(ayrıca 3v çarpmaz)
    her bir ledi bağladığınızda ledler paralel bağlı olduğundan voltaj sabit fakat çekilen akım miktarı artacaktır.ama sabit 3v olduğu sürece dirence gerek yoktur.
    ayrıca 10 ledi de beslemeye yetecek kadar (200ma) fişteki voltajı 3volta çevirecek bir devre kullanmanız lazım.
    edit:10 tane led lambanız kadar aydınlatmaz. aldığınız ledler 10.000 mcd olsa 30 lümen felan aydınlatır ki lambanız 1300-2200 lümendir. 10 tane ledde kullansanız en az 7de1 en fazla 4te 1 aydınlık sağlarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wert95 -- 18 Temmuz 2013; 18:37:08 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.