Şimdi Ara

Led trafosunu paralel baglamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Boyle bisey mumkunmudur amacim amperini arttirmak elimde iki tane 17 amperlik trafo var bunlarin birlestirebilirmiyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Voltajları aynıysa artı çıkışlarına seri diyot kullanarak paralel bağlayabilirsin, diyotlar yüksek amperli olsun.

• Evet mümkün ve gayet kolay.Direk artı çıkışları bir,,eksi çıkışları bir yapıp yükü beslersiniz.Dikkat etmeniz gereken; 2 ayrı PSU'nun çıkış voltajını öncelikle aynı yapmalısınız.İkiside aynı voltajı vermeli sonra direk birleştirip kullanabilirsiniz.Eğer PSU'lar arasında voltaj farkı olursa (ör;birinin 11,8V diğerinin 12,2V gibi)bu durumda voltajı yüksek olan üzerine daha çok yük alacak demektir.Paralel güç kaynağı birleştirmede önemli olan voltaj kalibrasyunudur.
    Voltaj çıkışı aynı olan 2 güç kaynağını birleştirmede diyot kullanmak gereksiz olur.Daha doğrusu extra yük bağlamak gibi olur.Kısaca bir hesap;diyelimki her G.kaynağından 10A akım çekiyoruz her diyot kayıbı aynen 6-7Watt demektir.

Ekleyeceğim resim ISIS üzerinde sizin yapmak istediğiniz işlemin similasyonudur.Görüldüğü gibi voltajı aynı G.Kaynakları tek yükü direk birleştirerek besleyebilir.Diyot kullanmak bir anlam ifade etmesi için,G.kaynağın birinde diyotsuz doğrultma olmalıdır,ki bu imkânsızdır.Çünkü bu tip bütün güç kaynaklarının doğru akım kaynağı olabilmesi için devrelerinde güç diyotu olmak zorundadir.

Vel hasıl;çıkış voltajlarını birbirine sıfır ayar edip uçları direk birleştirerek aynen 2 kat güçlü güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 2 Ocak 2016; 22:12:37 >

• Yeri gelmişken;
    Oysa G.kaynaklarını seri bağlayıp 2 katlı voltaj çıkışı alma da voltaj kalibrasyonunun önemi kalmaz.Ör;1.PSU'nun çıkışı 12V 2.PSU'nun 13V olsun.Seri bağda aynen 25V elde ederiz ve amperaj ikisininde aynı olur.Tabi voltaj harici diğer bütün şartların aynı olduğu 2 G.kaynağı olmalı.

Diğer bir konu;Malûm PC PSU'larında eksi uç kasa(kutu) ile paralel bağlıdır.Onlarda kutuların birbirine değmesi kısa devre yapar.İşte o olay bu G.kaynaklarında yoktur.Eksi uç ile yüksek voltaj(genelde yıldırımdan koruma amacı ile yapılır) koruma varistör uçları ayrıdır.Bunlarda kutuya bağlı olan uç sadece yüksek voltaj varistör uçlarıdır.Bu sebeple 2 ayrı kutunun da birbirine değmesi birleşik çalışmasında bir mahsur yoktur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Evet mümkün ve gayet kolay.Direk artı çıkışları bir,,eksi çıkışları bir yapıp yükü beslersiniz.Dikkat etmeniz gereken; 2 ayrı PSU'nun çıkış voltajını öncelikle aynı yapmalısınız.İkiside aynı voltajı vermeli sonra direk birleştirip kullanabilirsiniz.Eğer PSU'lar arasında voltaj farkı olursa (ör;birinin 11,8V diğerinin 12,2V gibi)bu durumda voltajı yüksek olan üzerine daha çok yük alacak demektir.Paralel güç kaynağı birleştirmede önemli olan voltaj kalibrasyunudur.
    Voltaj çıkışı aynı olan 2 güç kaynağını birleştirmede diyot kullanmak gereksiz olur.Daha doğrusu extra yük bağlamak gibi olur.Kısaca bir hesap;diyelimki her G.kaynağından 10A akım çekiyoruz her diyot kayıbı aynen 6-7Watt demektir.

Ekleyeceğim resim ISIS üzerinde sizin yapmak istediğiniz işlemin similasyonudur.Görüldüğü gibi voltajı aynı G.Kaynakları tek yükü direk birleştirerek besleyebilir.Diyot kullanmak bir anlam ifade etmesi için,G.kaynağın birinde diyotsuz doğrultma olmalıdır,ki bu imkânsızdır.Çünkü bu tip bütün güç kaynaklarının doğru akım kaynağı olabilmesi için devrelerinde güç diyotu olmak zorundadir.

Vel hasıl;çıkış voltajlarını birbirine sıfır ayar edip uçları direk birleştirerek aynen 2 kat güçlü güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Abi smps lerde toroid trafodan sonra diyot oluyormu, ben yok diye düşündüğümden cihazlar birbirine ters besleme yapmasın diye seri diyot tavsiye etmiştim, ne dersin? Üzerlerinde çok çalışıyorsun haliyle, fikrin kıymetli.

• Diyot olmazmı abi?Eğer diyot olmasaydı kondansatörler o yüksek frekansda aşırı büyük yük gibi davranırlardı.Ne mosfet ne IGBT çalışmazdı,,,çalışamazdı.Anında yüksek akımdan nakavt...
    Örnek bir hesap yapalım;diyelimki 50 Khz. frekansla çalışan bir smps trafo çıkışına diyotsuz 1000uF bir kond. bağladık.Bu kond.ün bu frekansda göstereceği direnci ben hesap edeyim sende 12V'da çekeceği akımı hesap et.
    1/3,14x2x50000x0,001000=0,00318 ohm.

Bu amperde çalışacak bir yarı iletken varmıdır bilmiyorum.
  • quote:

Diyot olmazmı abi?Eğer diyot olmasaydı kondansatörler o yüksek frekansda aşırı büyük yük gibi davranırlardı.Ne mosfet ne IGBT çalışmazdı,,,çalışamazdı.Anında yüksek akımdan nakavt...
    Örnek bir hesap yapalım;diyelimki 50 Khz. frekansla çalışan bir smps trafo çıkışına diyotsuz 1000uF bir kond. bağladık.Bu kond.ün bu frekansda göstereceği direnci ben hesap edeyim sende 12V'da çekeceği akımı hesap et.

Burada bahsettiğim 1000uF kond.ün teoride 12V voltajda kaç amper akım çekerin cevabı V/R=A formülünden,,, 12/0,00318R=3773,5A akım çeker,,tabi teoride.İşte uygulamada aynen cevap,
    bu voltajda bu kondansatör bomba gibi patlar olmalı.Düzeltme;tabi patlarken yüksek akımdan yarı iletkenleri de nakavt eder demek doğru olan.
    Madem kond.ler patlamıyor demek ki diyot varmış diyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Ocak 2016; 17:10:59 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 pin teyp kablosu faz nötr olayı
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eyvallah abi... Açıklama için teşekkürler.
  • quote:

Diyot olmazmı abi?Eğer diyot olmasaydı kondansatörler o yüksek frekansda aşırı büyük yük gibi davranırlardı.Ne mosfet ne IGBT çalışmazdı,,,çalışamazdı.Anında yüksek akımdan nakavt...

Aslında diyot kullanma durumunu cihazların geri beslemelerinin doğru çalışmasını sağlamak için önerdim. Yani tl494 tipi bir pwm paralel g.kaynağından gelen ters akımdan etkilenmez mi? Diyot çıkışta tam olarak nerede? pwm den öncemi sonramı?

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Aslında diyot kullanma durumunu cihazların geri beslemelerinin doğru çalışmasını sağlamak için önerdim. Yani tl494 tipi bir pwm paralel g.kaynağından gelen ters akımdan etkilenmez mi? Diyot çıkışta tam olarak nerede? pwm den öncemi sonramı?

Doğru akım güç kaynaklarında diyotsuz bir teknik ben henüz bilmiyorum.
    Ekleyeceğim resimde bu PSU'ların arka yüzünde çizim yaptım.Resim her şeyi anlatıyor.İşte mbr2045 diyotunu aradan çıkardığımızda ne kond. kalır ne de mosfet kalır,gümler,patlar,yanar.çünkü diyotsuz
    olduğunda trafodan çıkan gerilim AC'dir ve kond. üzerinde devresini tam tamamlar.Diyot akımın yönünü sabitleyerek devamlı aynı yöne akmasına sebep olduğundan devre düzenli çalışır,kond. düzenli olarak
    kapasitesi ölçüsünde filtrelemesini yapar.

Bu teknik bütün pwm entegrelerinde geçerlidir.Yani illa diyot kullanılır,olmazsa zaten pwm olmaz,diyot bir pwm devresinin baş aktörlerindendir.

Pwm2den öncemi sonramı sorusunu ben trafodan öncemi anlıyorum.Elbette trafo sonrası,kond. grubu öncesi demek gerekir.Filtre bobini 2.plânda kalır.Olmazsa da olur.Ama olursa daha stabil voltaj elde edilir.Ama diyot olmazsa pwm olmaz.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Doğru akım güç kaynaklarında diyotsuz bir teknik ben henüz bilmiyorum.
    Ekleyeceğim resimde bu PSU'ların arka yüzünde çizim yaptım.Resim her şeyi anlatıyor.İşte mbr2045 diyotunu aradan çıkardığımızda ne kond. kalır ne de mosfet kalır,gümler,patlar,yanar.çünkü diyotsuz
    olduğunda trafodan çıkan gerilim AC'dir ve kond. üzerinde devresini tam tamamlar.Diyot akımın yönünü sabitleyerek devamlı aynı yöne akmasına sebep olduğundan devre düzenli çalışır,kond. düzenli olarak
    kapasitesi ölçüsünde filtrelemesini yapar.

Bu teknik bütün pwm entegrelerinde geçerlidir.Yani illa diyot kullanılır,olmazsa zaten pwm olmaz,diyot bir pwm devresinin baş aktörlerindendir.

Pwm2den öncemi sonramı sorusunu ben trafodan öncemi anlıyorum.Elbette trafo sonrası,kond. grubu öncesi demek gerekir.Filtre bobini 2.plânda kalır.Olmazsa da olur.Ama olursa daha stabil voltaj elde edilir.Ama diyot olmazsa pwm olmaz.

Eline sağlık abi seni yoruyor olabilirim ama son bir soru, yanlış anlamadıysam smps trafo çıkışının ac olduğunu yazmışsın o zaman 220v girişi üzerinde bulunan doğrultma trafo üzerine düşerken anahtarlama frekansıyla tekrar ac ye mi dönüşüyor? Ya da bahsettiğin farklı bir psu tipimidir?

• Eyvallah.

220VAC doğrultulur,bu doğru akımı mosfet ile kıyarak trafo sürülür.Evet sürerken tekrar ACye çevirir demek doğru olan.AC akım;dalga şekli nasıl olursa olsun,,yön değiştiren akım demektir.Eğer mosfetlerle kıyıp trafo sürülmeseydi yani direk DC vermiş olsaydık trafo dc yük gibi davranıp kısa devre yapacaktı.Bu trafo dahil bütün smps trafolar bu teknikle çalışır.Hatda inverter yarı iletkenleri de aynen böyle çalışır.Bu sebeple DC akımı AC'ye çevirmek daha zordur.Oysa AC akımı DC'ye çevirmek gayet kolaydır,diyot ve akabinde filtre kond.ü ile DC akım elde edilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.