Şimdi Ara

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır) (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3.094
Cevap
43
Favori
132.845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wirm

Beni en çok şu fanları kafama göre ayarlayamamak rahatsız ediyor. Fan curve olsaydı keşke masaüstündeki gibi.

Bunun önüne sanırım OC yaptıktan sorna DDU ile sürücüleri tamamen silip baştan kurarak kurtulmuştum diye hatırlıyorum, üşendim şimdi denemeye şahsen, bugün baya kur sil yapmıştım sabahtan Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır) . Acaba sürücü mü sapıtıyor OC yapınca.

Ama belli OC üstüne çıkınca sistemin tamamen kitlendiğini de gördüm 2 kere. Reset attı laptop.

edit: OC hiç bir işe yaramıyor hiç stabil değil. +1 de yapsan +150 üst sınırı da kullansan çöküyor. Sürücü sildim yükledim yine aynı. Eskiden kör topal çalışan OC 'de bozulmuş :D

Ya herkes oyun için aldığından incelemelerde de net bir workstation olarak kullanım senaryosu yok. Aklımda hep şu kalıyor, bu kadar para verdik de paranın hakkını alıyor muyuz acaba sorusu. Ekran, malzeme, 32gbram 1tb ssd neyse de en çok kullanacağımız CPU GPU peki ? Sentetik testlere göre amd ortalığı kırıp geçiriyor ama iş gerçek hayatta öyle değilmiş eğer bunca kişinin cihazı arızalı değilse :D Şu benim bahsettiğim youtuber'ın 13dk da video editledim dediği vlogundaki alet 10750h' mış. 4800H bile tokat manyağı yapıyor testlerde 10870 bile geçiyor. Ama 5800H gerçek hayatta aynı sonucu veriyor ilginç yani.

PCIe 8x - 16x çok fark eder mi o konuda da emin değilim açıkçası. 2kat daha fazla veriyolu hızı oluyor. Bir ekran kartı işlem yaparken dolu dolu 16x'i kullanıyor mu acaba yoksa 8x fazlasıyla yetiyor mu bilmiyorum. 3070 laptop sürümü max performasta ne kadar veri alışverişi yapıyor ?

https://www.gamersnexus.net/guides/2488-pci-e-3-x8-vs-x16-performance-impact-on-gpus Burada karşılaştırma yapmışlar FPS performans farkı yok gözüküyor. Fakat diğer adamın youtube kanalında benzer laptoplar neden böyle performans farkı koymuş ortaya anlamadım. Reddit de bir tartışmada da, önemli olan kartın kendi iç yapısı ve bileşenleri. Kart her şeyi kendi içinde yapıyor zaten, anakartla yüksek hızda haberleşmesine gerek yok demişler.

PCIe 3.x

We know that a PCIe 3.0 1x can handle up to 8GT/s (985 MB/s), so in an x8 format (8 lanes) it can handle up to 64 GT/s (7880 MB/s) per card.

To convert this value in Gbps we need to consider PCIe encoding scheme (because the encoding creates overhead during data transfer), 128b/130b for PCIe 3.0 and 8b/10b (this means that PCIe 3.0 requires 130 bits to encode 128 bits of data and PCIe 2.0 requires 10 bits to encode 8 bits of data).

So to convert our 64 GT/s into Gbps for PCIe 3.0:

64GT/s * (128b/130b) = 63.01Gbps

So theoretically an 8x PCIe 3.0 network card can transfer, over a PCIe 3.0 x8 slot, up to 63.01 Gbps

PCIe 4.x

If the specifics of PCIe 4.0 will stay the same until it’ll be released then for PCIe 4.0 the numbers are the following:

PCIe 4.0 x1 will handle up to 16GT/s (~2GB/s) and will require the same encoding scheme of PCIe 3.0 so, on a x8 slot it will be able to handle up to: 128GT/s (~16GB/s):

128GT/s * (128b/130b) = 125.44Gbps on x8 card

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 14 Mayıs 2021; 13:1:22 >

• Bu arada bahsettiğimiz olay 8x 16x arayüzünden ziyade veri alışerişini yapan hat sanırım. AMD 8 hat kullanırken intel 10uncu nesilde 16hat kullanmış. İntel şimdi 11'inci nesilde 20 hat kullanacak. AMD sitesinde pci hakkında ayrıntı vermemiş zaten.

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/213803/intel-core-i7-11800h-processor-24m-cache-up-to-4-60-ghz.html

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/201837/intel-core-i7-10750h-processor-12m-cache-up-to-5-00-ghz.html

• Arkadaşlar rivaturner üzerinden işlemci sıcaklığını göremiyorum. Aida64 ve he dll leri de açık ancak göstermiyor ne ayar yapmam gerekiyor

• Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt

Hocam siz her şeyi çorba etmişsiniz galiba. PCI-e den sonra gelen, "x16, x8, x4.." şeklinde giden belirteç hat sayısını, yani maximum bandwithi ifade ediyor.

AMDR7 5800H Gen 3.0 x8 kullanır, R9 5900HX ise X16 kullanır. Intel de Core ailesinin 10. neslinin üst seviye modeplerinde AMD R9 5900HX gibi X16 kullanıyor. 6 çekirdekliden 8 çekirdekli modellerine kadar böyle.

Ek bilgi, Intel Core 11th gen CPU' larında PCI-e Gen 4 x16 kullanmaya başlayacak.

• eagen kullanıcısına yanıt

MSI Afterburner' ın latest beta sürümünü indirirseniz sorununuz çözülecektir.

• SaveMartha S kullanıcısına yanıt

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır)  Bilemiyorum hocam. 11inci nesilde 20line görünce kafam karıştı niyeyse.

İntel 11800H

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır)

İntel 10750H

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır)

• Ben de kendimden şüphe ettim şimdi, demek ki ben de bir şeyleri tam bilmiyormuşum Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır) 

Vakti olup araştıracak ve bizi bu konuda aydınlatabilecek birisi varsa çok güzel olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaveMartha -- 14 Mayıs 2021; 14:10:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SaveMartha

MSI Afterburner' ın latest beta sürümünü indirirseniz sorununuz çözülecektir.

sağolasın şimdi gösterdi.

Battlefield V RTX açık her şey full, işlemci 89 derece, GPU ise 71-72 civarlarında seyretti.

CPU boost kapatınca 74C civarında oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eagen -- 14 Mayıs 2021; 16:41:57 >
  • cihaz çıkalı çok olmadı her hafta bir bios güncellemesi geliyor neredeyse bu tarz yeni cihazlara.

oyun oynamak için aldıysanız oc falan uğraşmayın stock kullanın.

onun dışında yavaş yavaş stabil hale getirirler. hala çok sıkıntılı bir durumda. özellikle soğutma sisteminin performansı yetersiz.

ilerleyen güncellemeler ile turbo modda fanlar biraz daha hızlı çalışacaktır.

legion 5 4800h 1660ti warzone de 65 i hiç görmedim. o cihaz nerde bu nerede.

onun 230w powerı vardı bunun 300w tabiki bu biraz daha fazla ısınabilir ama arada hala çok fark var.

• Sonunda Jarrod's 'un videosu geldi.

Herkesin fark ettiği ikilemde kaldığı problemleri adam da fark etmiş. Daha iyisini beklerdim diyor. Mux olmayan cihaz ile neredeyse aynı performansı veriyor diyor.

Ya amdnin başarısızlığı ya lenovo'nun. Umarım kısa zamanda çözülür. Zaten 1 2 sene sonra cihazla ilgilenen olmuyor. Ne yazılım ne bios update çıkmaz cihazlara.

Keşke şu i7 H serileri erken çıksaydı da karşılaştırma fırsatımız olsaydı. Kafamda deli sorular iade mi etsem optimize olmasını mı beklesem diye. AMD uzun süreli olur mu benim için onu düşünüyorum. En az 6-7 sene kullanacağım çünkü zırt pırt cihaz satıp yenisini alabilen biri değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 14 Mayıs 2021; 17:30:39 >

• Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt

Özellikle Tomb Raider skorunun 100W RTX 3070 GPU' lu HP Omen dizüstü bilgisayar ile aynı olmasından yakınmış ve haklı da. Lakin test ettiği cihaz benim sahip olduğum gibi 2x8GB, single ranked ram kitine sahip. Bu da işlemciden performans bazında tam verim alınamamasına neden oluyor.

Özellikle Tomb Raider ve Battlefield V' in işlemci odaklı oyunlar olduklarını düşünürsek single ranked bellek kitiyle birlikte laptopun bahsini ettiğim oyunlarda performans beklentilerini karşılayamaması oldukça normal bir durum.

Laptopunu Türkiye' den satın almış arkadaşlar Shadow of the Tomb Raider' ın dahili benchmark uygulaması ile testlerini yapıp videodaki sonuçlarla mukayese edebilirler, söylediklerimin bu durumla bir alakası olup olmadığını da görmüş oluruz bu sayede.

Dipnot: Türkiye' de satılmış olan Legion 5 Pro varyantları 2x16GB, dual ranked bellek kitiyle geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaveMartha -- 14 Mayıs 2021; 17:55:43 >
  • frzstate kullanıcısına yanıt

Pek bir iyileştirme yapılacağını düşünmüyorum doğrusu, istisnai durumlar haricinde büyük çaplı performans ve stabilitede iyileştirme olan güncellemeler alan bir laptopa hiç denk gelmedim.

ASUS G533QS/G733QS için yanlışım yoksa yakın zamanda bir güncelleme yayınlandı ve bunun gördüğüm en büyük stabilite ve performans iyileştirme güncellemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Muhtemelen GPU power limiti yükselttiler.

Kullandığımız laptopta GPU ve CPU' nun güç limiti konusunda sınırını zorladığını ve daha ötesinin olmayacağını düşünürsek ufak tefek stabilite iyileştirmeleri hariç bir yenilik beklemiyorum ama umarım dediğiniz gibi vakit geçtikçe kayda değer iyileştirmeler yaparlar.

Bunların dışında en son BIOS güncellemesiyle gelen soğutma sisteminin agresiflik ayarını deneme fırsatı olmamamış arkadaşlar için şunu söyleyeyim, bu özellik neredeyse hiçbir işe yaramıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: SaveMartha

Pek bir iyileştirme yapılacağını düşünmüyorum doğrusu, istisnai durumlar haricinde büyük çaplı performans ve stabilitede iyileştirme olan güncellemeler alan bir laptopa hiç denk gelmedim.

ASUS G533QS/G733QS için yanlışım yoksa yakın zamanda bir güncelleme yayınlandı ve bunun gördüğüm en büyük stabilite ve performans iyileştirme güncellemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Muhtemelen GPU power limiti yükselttiler.

Kullandığımız laptopta GPU ve CPU' nun güç limiti konusunda sınırını zorladığını ve daha ötesinin olmayacağını düşünürsek ufak tefek stabilite iyileştirmeleri hariç bir yenilik beklemiyorum ama umarım dediğiniz gibi vakit geçtikçe kayda değer iyileştirmeler yaparlar.

Bunların dışında en son BIOS güncellemesiyle gelen soğutma sisteminin agresiflik ayarını deneme fırsatı olmamamış arkadaşlar için şunu söyleyeyim, bu özellik neredeyse hiçbir işe yaramıyor...

Soğutma özelliğini açtığımda fanları artırmak yerine GPU watt değerini azaltıyor tam bir hayal kırıklığı.

• Wirm kullanıcısına yanıt

Yaptığım testlerde böyle bir sorun yaşamadım.

• Yalnız her şey bir yana paneli harika kabul edelim... Parlaklık, renk canlılığı çok iyi bu panelde...

Ekran gerçekten iyi.

Laptop zaten her yönüyle çok iyi (özellikle fiyatına göre) ama kusursuz değil.

İnsanlar da böylesi bir cihazdan top-tier laptop performansı bekledi cihazın high-tier olduğunu bildikleri halde. Bunun sonucu olarak da birtakım kimseleri genel olarak hayal kırıklığına uğrattı.

Sonuç olarak ne kadar ekmek o kadar köfte durumu söz konusu, daha iyi bir GPU performansı beklentisi olan arkadaşlar her zaman MSI GE66 ya da GE76 modellerini tercih edebilirdi ama bu cihazların günümüz fiyatı 25.000 TL - 35.000 TL dolaylarında...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaveMartha -- 14 Mayıs 2021; 19:49:14 >
  • Wirm kullanıcısına yanıt

Kimi oyunlarda öyle ya anlamadım. Eğer mesela valorant'da menüde watt yükseliyor fps tavan yapıyor. Oyuna girince watt düşüyor 50 lere falan. :D

GTA'da mesela öyle değil, 141 watt 'ı bile gördüm OC ayarları kapalı olmasına rağmen. Zaten bir önceki bios'da oc yapsam da aman aman birşey fark etmemişti.

Yani ciddi bir optimizasyon sorunu var. Premium care ıvır zıvırı deyip duruyor lenovo. Üst seviye olarak görüyor cihazlarını, umarım desteği kesmeden kaliteli optimizasyon iyileştirmeleri yapar. 20bini aşmadan başka ne alınabilir 32gb ram ve 500nit 2K ekranlı bilemiyorum. :D

• SaveMartha S kullanıcısına yanıt

Bu farkı bilmiyorum hocam, İkisi de sonuçta dual ram değil mi ? 16x2 olan daha mı kaliteli ? Bu oyunun demosunu kursak yine doğru sonuçları alırız herhalde. Steam den indirip bakayım.

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.