Arkadaşlar herkese merhaba, Bugün çözümüne çok yaklaştığım ve önümde ufak engeller kalan bir sorunu sizinle paylaşacağım. Bundan tam 2 hafta önce Lenovo Legion 5i model bir laptop satın aldım. Ürün numarası: 81Y600FJTX. Bilgisayarda beni rahatsız eden bazı sesler olduğunu farkettim ve önce kaynağını sonra da çözümünü araştırmaya başladım. Toplamda 2 farklı rahatsız edici ses vardı. Bu seslerden ilki kutunun içinden çıkan M300 RGB oyuncu mouse' unun her hareketinde bilgisayardan gelen ince ve tiz bi sesti. Uzun araştırmalarım sonucunda bu sesin sadece bu farenin bu bilgisayara bağlı iken çıktığını farkettim. Lenovo Accessory Central uygulamasını yükledim ve mouse yoklama hızını 1kHz den 125 Hz frekansına düşürdüm ve ses kesildi ya da benim duyamayacağım bir seviyeye indi. Tahminimce bilgisayardan fazla güç çekiyordu ve bu da CPU tarafında bir sese sebep oluyordu. Oyunlarda ve normal kullanımda 125 Hz kullanım da herhangi bir sorun yaşamadım. İkinci sese gelirsek bu ses gece yatmadan bilgisayara oyun indirirken oldukça artan bir ses. Zoom da ekran paylaşırken veya müzik dinlerken de artan bir ses. Tabi sessize alıp kontrol ediyorum müzikle duyamazsınız. Kısacası ağdan veri çekerken artıyor. Neyse araştırmalara başladım ve bazı olasılıklar üzerinde durdum.
Şimdi soruna ve çözüme gelirsek eğer sorun CPU kaynaklı ise bu işlem sonrasında çözüleceğine inancım var. Ama eğer SSD kaynaklı ise CPU güç yönetimini değiştirdiğimiz için dolaylı olarak SSD güç beslenmesi de bundan etkilenerek ses minimum düzeye inecektir diye düşünüyorum. Bir güç elektroniği donanım tasarım mühendisi olarak ben bu şekilde bir yorum yaptım ve bu noktaya kadar gelebildim. Benim sizlerden isteğim Lenovo Legion 5i laptopumun BIOS' unda Advanced ayarları nasıl açacağım konusunda bana yardım etmeniz. Bu konuda sizlerden yardım istiyorum. Not: BIOS sürümüm EFCN46WW Not: Bilgisayarın performansında hiçbir düşüş veya eksiklik yok. Not: Bilgisayarında bu sorunu olan arkadaşlar bilgisayarlarının bozuk olduklarını düşünmesinler lütfen. Not: İnternette Lenovo Legion 7i için bu bios ayarlarını açma yollları var ama legion 5i' de bu işe yaramadı. ----------GÜNCELLEME:---------- Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Plan ayarlarını değiştir > Gelişmiş güç ayarlarını değiştir > İşlemci güç yönetimi > En yüksek işlemci durumu
Burada açılan seçenekleri hem pilde hem de prizde için %99 yaptım. İzlediğim videoda %48 yapıyordu ama %48 olmasını doğru bulmadım ve %99 yaparak denedim. Bunu arkaplanda oyun indirirken test ettim ve ses ciddi oranda azaldı.
Bu olaydan çıkardığım sonuç ise şu: Anladığım kadarıyla işlemcinin maksimum çalışma durumu %100' e ayarlı iken diğer durumlara göre daha farklı bir CPU güç besleme planı oluşturuyor. CPU kullanımım sürekli %5 - 10 civarlarında gezdiği için bunun tamamen anakartın güç yönetim yazılımı ile doğrudan alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu benim düşüncem, doğru olmayabilir de ama şu durumda yapabileceğim yorum bu.
BIOS ayarlarındaki C-State durumunu değiştirekle hemen hemen benzer bir sonuç verdi ama BIOS'daki o menüye erişemediğimiz için net karşılaştırma yapmak doğru olmaz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thor_odinson -- 29 Aralık 2020; 14:13:17 > |
Lenovo Legion 5i Cızırtı Sorunu ve Çözümü
-
-
Hocam bir elektronik donanım tasarım mühendisi olarak eline su dökemem tabiki ama bende de fujitsunun workstation laptop var. Belirttiğiniz gibi cızırtı gibi tiz sesler mevcut ancak ben bobinlerden geldiğine eminim. He bu sorun mu şu zamana kadar herhangi bir şey yaşamadım ama kullandığım 2-3 laptopda da vardı bu cızırtı tiz sesler. Kafaya takmıyorum çok ama konuyu takipteyim çözümü var ise denemek isterim :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ceann Capall -- 24 Aralık 2020; 0:18:18 > -
İlk sesi ararştırırken farklı hangi mouse ile deneme yaptınız
-
Bobin sesi de olabilir dediğiniz gibi ama bobin sesinin harici ekran kartının yük altındayken oluşması lazım. Ben oyunlardayken fan sesine rağmen dikkatlice dinlediğimde rahatsız edici bir ses duyamıyorum. Zaten bobin sesi ise bu yazılımla düzeltilemez. Şu an için BIOS daki ayarları açmanın yolunu bulmaktan başka çare gözükmüyor. Eğer siziin BIOS ta bu ayarlar açıksa C-State durumunu kapatarak deneyebilirsiniz. Tabi sizdeki bobin sesi ise etkileyeceğini sanmam.
-
Bende yaklaşık 4 yıldır kullandığım Logitech M200 silent mouse vardı. Onunla denediğimde herhangi bir mouse hareketine bağlı ses çıkmıyor. İşin garibi laptop ile verilen Lenovo M300 mouse başka bir laptopa bağlı iken de ses çıkartmıyor. Zaten ses bilgisayardan geldiği için bunun da dolaylı olarak CPU güç yönetimi ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X