Şimdi Ara

Lenste 'VR' Özelliği çok fark ediyor mu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar VR özelliği olmayan Nikon Nikkon 70-300 lens buldum uygun fiyata,VR özelliği olan lens ile neredeyse fiyatı yarı yarıya.VR özellikli lens çok mu farz birşeydir,olmazsa olmazmıdır,yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluecafeblue -- 10 Haziran 2010; 14:52:12 >

• Şart değildir ama çok önemlidir.
    Çekim hızı değeri kabaca 1/mm (300mm için 1/300 mesela) değerinin altına düşerse titreme başlar. VR olursa 1/300 yerine 1/80 bile yeterli olabilir. Ya da tripod kullanırsın. Ben titremem dersen başka tabi.

Not: Bu arada VR olanla olmayan arasında optik kalite farkı olup olmadığını bilmiyorum. Onu da araştırman lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coxackie -- 10 Haziran 2010; 14:50:53 >
  • 70-300 gibi bir lens için tabi VR, IS, OS gibi sistemlerden biri olursa bir avantajdır.. 2-3 stoba kadar etkili.. (kimi yerde 4 stoba kadar dense de pek inandırıcı, gerçekçi bulmuyorum..) ama dediğim gibi bu sadece bir avantaj.. olmazsa olmazsa olmaz da değil.. en azından benim için.. bu tip lenslerde en doğru yöntem tripod taşımaktır.. tabi biraz eziyet gibi gelebilir ama sonuçlarını görünce "değmiş bu tenekeyi taşımama" diyeceksin ki zaten vr de olsa taşımak adeta bir zorunluluk 70-300 gibi bir lens için(net ve keskin kareler istiyorsan).. gündüz elde de çekim yaparsın ancak tatmin olur musun sonucundan bilemem..

optik olarak tam araştırmadım ancak elbette farklar vardır ki lenslerin kodları da değişik zaten.. eğer yoksa sırf "vr" diye, "vr" almak için o kadar paraya değeceğini ben şahsen düşünmüyorum..

70-300vr için düşünecek olursak; ve illaki "vr" alacaksan f/p olarak en uygunu "55-200 vr" derim ben.. 70-300 vr ile arasında 2 katı fiyat farkı var.. bu fiyat farkına değer mi bilemem.. ben ikisini de kullanmadım zira.. her iki lensi de kullanan varsa yorumlasın.. nette çekilmiş örnekler var.. onlara bakarak yorum yapmakta mümkün ancak kullananlar yorumlarsa daha iyi, daha sağlıklı olacaktır..

edit: bıktım bu hızlı yazınca yanlış harfler, karışık kelimeler yazıp sonradan editlemekten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi photo_canon1 -- 10 Haziran 2010; 18:15:48 >

• Bilgim dahilinde 70-300 VR ile VR'sız model 70-300 ED arasında optik fark yok. Tabii gidip de kamyon camı takılmış 70-300G ile kıyaslamamalı
  • @bluecafeblue,
    Marka model bir tarafa, 70-300 mm aralığında herhangi bir lenste VR-IS vb. bir sistem yoksa temel prensip olarak 70 mm ile çekim yapıyorsanız, diyafram değeri ne olursa olsun 1/70 sn yani 1/100 sn çekim hızının altına düşemezsiniz aynı şekilde 300 mm de çekim yapıyorsanız 1/300 sn. en emniyetlisi 1/400 sn çekim hızı altına düşemezsiniz. Düşerseniz,
    Nefes alıp vermeniz dahi sizin hissedemediğiniz titreşimler. o anda tripod kullansanız dahi çekim yaptığınız yerde bir yol ve geçen bir otobüs-Kamyon gibi ağır vasıta geçişi bile çekiminizi etkiler ya duble görüntü alırsınız yada çekimleriniz bulanık yani net ve keskin olmaz. VR veya IS lensin kalitesi ve yapım tekniğine göre size + 4 stop' a kadar avantaj sağlayabilir. Bunun dışında zaten tripod kullanmak mecburiyetindesiniz.
    Şahsen benim ellerimde azda olsa bir titremede olduğundan IS' siz bir lensi 70-300 mm aralığında mümkün değil düşünemem.....
    quote:

Orijinalden alıntı: bluecafeblue

Arkadaşlar VR özelliği olmayan Nikon Nikkon 70-300 lens buldum uygun fiyata,VR özelliği olan lens ile neredeyse fiyatı yarı yarıya.VR özellikli lens çok mu farz birşeydir,olmazsa olmazmıdır,yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler..

• Tüm üstadlara çok teşekkür ederim, mesaj anlaşılmıştır,bedavaya bile verseler "VR"'siz lens almam artıkın
  • bu arada birşeyi hatırlatmakta yarar var.. uzun pozlandırma esnasında "VR" yi devre dışı bırakarak çekim yapmalısın..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2K ile 1080P farkı çok mu?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: photo_canon1

bu arada birşeyi hatırlatmakta yarar var.. uzun pozlandırma esnasında "VR" yi devre dışı bırakarak çekim yapmalısın..

Haydaaa buyur burdan yak :))
  • uzun pozlamadan çok "makine sabitlenmişken" diyerek düzelteyim
  • Objektif veya bodyler üzerindeki titreşim engelleme sistemleri durağan nesneleri veya elinizden kaynaklanan titreşimleri engellemek için idealdir. Yani bu sistemlerle fotoğraf net çekilmez açıkçası hareketli nesneleri donduramazsınız elinizden kaynaklı hareketleri durdurmaya çalışır bu sistem.... Yani yüksek enstantane gibi değil biraz daha farlıdır... İSO ve İS-OS-VR-VC ne dersek işte bunların ayrımlarını yapıp yerine kullanmak gerekir...

Güncel telelerde bir kaç farklı mod var yani dikey ve yatay hareketi algılayabiliyor, panning yaparken veya yukarıdan aşşağı hareket ederken hareketi algılayıp ona göre çalışabiliyor. Bazı testlerle titreşim engelleme sistemlerinin keskinliğe ters etki ettiği bile yazar özellikle makine ve konu durağanken...
  • quote:

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

uzun pozlamadan çok "makine sabitlenmişken" diyerek düzelteyim

Bunun nedenini çok merak ediyordum. Yanlış hatırlamıyorsam Canon manuel'inde pilden tasarruf için yazıyordu. Onun dışında ne gibi bir sorun yaratıyor ki...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Damn It

quote:

Bunun nedenini çok merak ediyordum. Yanlış hatırlamıyorsam Canon manuel'inde pilden tasarruf için yazıyordu. Onun dışında ne gibi bir sorun yaratıyor ki...

pil den once sebebi makine sabitken her hangi bir titreşim meydana gelmeyecek fakat is,vr.. açıkken sonsor/lens titreşim sağlayacağı için fotoğrafta bozulmaya neden olacaktır.
    yani makine hareketli iken vr fotoğrafın netliğinde yararlı olurken makine sabit yada çok kısık bozlamalarda goruntude bozulmaya neden olacaktır. sebebide yukarda yazdığım gibi makine titremediği halde vr sanki titreşim varmış gibi sensorde titreme yaratır buda bozulmaya sebeb olur.

• quote:

uzun pozlamada makina kaçınılmaz bir şekilde sabitlenmek zorunda zaten hakan.. ama trpid ama bir sehpanın, duvarın üstüne.. ama sabitlenmeli
  • Aslında Tripodla çekim yaparken IS nin kapatılması kanımca lenste veya gövdede çalışan ve IS ile ilgili ünitelerin bir şekilde yarattığı titreşimin fotografa yansıması.. Düşük enstantane değerlerinde bu belirgin olarak ortaya çıkıyor. Çekim anında çok hassas çalışan IS mercekleri, devrelerin hassasiyeti nedeniyle gereksiz yere hareket edebiliyor diye düşünüyorum.
    quote:

Orijinalden alıntı: jeofizikci

quote:

quote:

pil den once sebebi makine sabitken her hangi bir titreşim meydana gelmeyecek fakat is,vr.. açıkken sonsor/lens titreşim sağlayacağı için fotoğrafta bozulmaya neden olacaktır.
    yani makine hareketli iken vr fotoğrafın netliğinde yararlı olurken makine sabit yada çok kısık bozlamalarda goruntude bozulmaya neden olacaktır. sebebide yukarda yazdığım gibi makine titremediği halde vr sanki titreşim varmış gibi sensorde titreme yaratır buda bozulmaya sebeb olur.

• özellikle tele lenslerde VR'sız elde çekim yapmak, bir ipte iki cambazın yürümesine benzer, yani çok zordur netliği yakalamak.. ama bütün lenslerde de VR aramaya gerek yok, sadece tele-lenslerde olsun yeter..
  • quote:

Orijinalden alıntı: jeofizikci

quote:

quote:

bu VR ozellıgı makıne stabıl ıken zaten calısmaz benım bıldıgım,hareket anında tepkı verır,yanliş mı biliyorum acep??

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.