LG QNED mi Samsung QLED mi?
QNED ve QLED televizyonlar, son yıllarda popülerlik kazanan iki yeni ekran teknolojisidir. Her ikisi de üstün görüntü kalitesi sunar, ancak aralarında bazı önemli farklılıklar vardır.
QNED Teknolojisi
QNED (Quantum Nano Emitting Diode), LG tarafından geliştirilen bir ekran teknolojisidir. Mini LED arkadan aydınlatma kullanır ve her bir mini LED, farklı parlaklık seviyelerini kontrol ederek hassas yerel karartma sağlar. Sonuç olarak, QNED televizyonlar yüksek kontrast oranları ve geniş bir renk gamı sunar.
QLED Teknolojisi
QLED (Quantum Dot Light-Emitting Diode), Samsung tarafından geliştirilen bir ekran teknolojisidir. Geleneksel LED arkadan aydınlatma kullanır ve kuantum noktaları, gelen ışığı daha saf renklere dönüştürerek daha geniş bir renk gamı elde etmeyi sağlar. QLED televizyonlar da yüksek kontrast oranları sunar, ancak yerel karartma yetenekleri QNED televizyonlar kadar gelişmiş değildir.
QNED ve QLED Arasındaki Farklar
- Arka Aydınlatma: QNED televizyonlar mini LED arkadan aydınlatma kullanırken, QLED televizyonlar geleneksel LED arkadan aydınlatma kullanır.
- Yerel Karartma: QNED televizyonların yerel karartma yetenekleri QLED televizyonlardan daha gelişmiştir ve bu da daha yüksek kontrast oranları sağlar.
- Renk Gamı: Her iki teknoloji de geniş bir renk gamı sunar, ancak QLED televizyonların renk hacmi genellikle QNED televizyonlardan biraz daha yüksektir.
- Fiyat: Genel olarak, QNED televizyonlar QLED televizyonlardan daha pahalıdır.
Hangisi Daha İyi?
En iyi ekran teknolojisi, kişisel tercihlerinize ve bütçenize bağlıdır. Yüksek kontrast oranları ve hassas yerel karartma arıyorsanız LG QNED televizyonu tercih edebilirsiniz. Daha yüksek renk hacmi ve daha uygun fiyat arıyorsanız Samsung QLED televizyonu tercih edebilirsiniz.