Şimdi Ara

Lityum pil şarj devresi ile power bank

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
5.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu hazır satılan lityum ion pil şarj kitleri var 2600ma bir lityum pili bu şarj kiti ile sarj ettim diyelim bunda bi sıkıntı yok fakat bu pil ilede powerbank gibi kullarak telefonumu şarj edecek olsam bu pilden direk + ve - uçlarından çıkış alsam olur mu telefon tam şarj olduğunda akım gelmeye devam edicek mi bu kadar basit mi yoksa araya bi devre koymam daha mı gerek ayrıca şarj ettiğim bu pille telefonumu şarj etmek için? Bu iş power banklarda nasıl oluyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesut.tekci -- 20 Ağustos 2016; 16:42:42 >

• mesut.tekci M kullanıcısına yanıt
    öncelikle selamlar pilin sarjlı pil ise pili tekrar sarj etmen için sarj devresi yapman lazım power banklarda bu devre mantıgıyla çalışıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozdeok

öncelikle selamlar pilin sarjlı pil ise pili tekrar sarj etmen için sarj devresi yapman lazım power banklarda bu devre mantıgıyla çalışıyor.
    Aslında hazır powerbank şarj-deşarj kartları da satılıyor, onlardan alırsanız sorunların tamamı kökten çözülür.
    Fakat öğrenmek isterseniz mantık olarak devre şöyle işliyor: Bahsettiğiniz mini li-ion şarj devreleri gibi akım ve voltaj kontrol işlemi yapabilen ve pil doyuma ulaşınca akımı kesebilen bir şarj devresi ve bunun yanında pilin 4.2v gerilimini 5v civarına yükselten, ve telefon için çekilen şarj akımı kesildikten sonra voltaj çıkışını kapatan bir bir step-up devresinin kombine edilmiş halidir bu kartlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Aslında hazır powerbank şarj-deşarj kartları da satılıyor, onlardan alırsanız sorunların tamamı kökten çözülür.
    Fakat öğrenmek isterseniz mantık olarak devre şöyle işliyor: Bahsettiğiniz mini li-ion şarj devreleri gibi akım ve voltaj kontrol işlemi yapabilen ve pil doyuma ulaşınca akımı kesebilen bir şarj devresi ve bunun yanında pilin 4.2v gerilimini 5v civarına yükselten, ve telefon için çekilen şarj akımı kesildikten sonra voltaj çıkışını kapatan bir bir step-up devresinin kombine edilmiş halidir bu kartlar.

Alıntıları Göster
    ben 9v pil ile yapmıştım sakız kutusundan ama onlar iyi olmuyo yani bikerelik sen en iyisi bi tane power bank al

• Arkadaşlar cevaplarınız için öncelikle teşekkürler. Öncelikle 9 volt pil ile 7805 entegresi devresine bağlayıp şarj olayı hayal böyle bişey 9 voltluk pilin doğasına ters ona hiç girmiyorum.
    Asıl konuya gelirsek bende sorarkan bu sarj kitinden bahsettim zaten resminide koyuyorum bu sefer. Benim sorum bu sarj kitine ben 5 volt bir amper bi enerji vericem lm 317 entegresi ile usb kısmından yada iki yanında usb girişinin görürsünüz yehim yerleri var usb girişini pas geçip yedek yerlerdende 5 v uygulanabiliyo herneyse resimdeki gibi şemayı kurup pilimizi şarj ettik diyelim ilk konuyu açtığımda sormak istediğim soruda olan peki bu şarj edilen pilden telefonumu nasıl şarj edicem benim akıllı samsung telefon yani full şarj olduğunda pil zarar vermiycekmi bu kadar basit mi ayrıca bi devre mi var bunun için?bu power banklarda nasıl oluyor demem o ki sadece şarj ediyen pilin + ve - sinden ayrıca bi çıkış alıp telefonumu şarj edebilirmiyim sorunsuz yoksa pili şarj ettiğim aynı yerden mi çıkış alıp teli sorunsuz şarj etmeliyim bunda kararsızım açıkcası telefonun bataryasınıda patlatmak istemiyorum?
    Bu mesaja eklenen görseller:

• Yukarıdaki mesajda yazdım ama dikkat etmedin sanırım kardeşim. Çizdiğin şema lityum pili şarj etmek için yeterli ama telefonu şarj etme konusunda eksik. Telefona şarj verebilmek için 5 volta ihtiyacın var ama pil max. 4,2V o yüzden araya bir de step up devresi gerekir. Yukarıdaki devre kartının herhangi bir yerinden 5 volt alamazsın yani.
    Telefonlar şarj olduktan sonra çektiği akımı sıfıra düşürerek bataryasını korur o nedenle şarj tamamlandıktan sonra batarya falan patlamaz merak etme ama hazırladığın powerbank devreyi kesmezse sürekli step up devresini beslediğinden kendiliğinden deşarj olur. O nedenle şarj tamamlanınca ya elle ya da otomatik olarak powerbank akımı kesilmeli.
  • Estağfurullah kardeşim bi sitem gibi algılanmasın sonuçta yardımcı olmak için bişeyler paylaşıyosun çok teşekkür ederim yanlış anlaşıldıysam kusra bakma.
    Yalnız ben telefonun kendisinde böyle bi devre olduğunu bilmiyodum.yanlışsam düzelt ben 6 volt bi trafodan çıkan ac yi dc yapıp bi 7805 entegresi ile regüle edip 5 voyt 1 ampere çekip bunların çıkışlarına dişi bi usb takıp direk tele verirsem (ki yaptım şarj oldu ama çıkardım hemen) telefonun bataryası fullenince tel kendi kesicek mi yani kesici bi devreye gerek yokmu teli şarj ederken ?
    Bu resmini attığım kesicili hazır devre elimize aldığımız ( tele takılı olmayan ) lityum iyon çıplak pil şarj için midir yani ?
    Birde şarj ettiğim çıplak lityum pilden dediğin gibi 5 volt almak için bu step up devresi için tavsiye bi devre şeman varmıdır tavsiye detaylı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mesut.tekci

Estağfurullah kardeşim bi sitem gibi algılanmasın sonuçta yardımcı olmak için bişeyler paylaşıyosun çok teşekkür ederim yanlış anlaşıldıysam kusra bakma.
    Yalnız ben telefonun kendisinde böyle bi devre olduğunu bilmiyodum.yanlışsam düzelt ben 6 volt bi trafodan çıkan ac yi dc yapıp bi 7805 entegresi ile regüle edip 5 voyt 1 ampere çekip bunların çıkışlarına dişi bi usb takıp direk tele verirsem (ki yaptım şarj oldu ama çıkardım hemen) telefonun bataryası fullenince tel kendi kesicek mi yani kesici bi devreye gerek yokmu teli şarj ederken ?
    Bu resmini attığım kesicili hazır devre elimize aldığımız ( tele takılı olmayan ) lityum iyon çıplak pil şarj için midir yani ?
    Birde şarj ettiğim çıplak lityum pilden dediğin gibi 5 volt almak için bu step up devresi için tavsiye bi devre şeman varmıdır tavsiye detaylı?
    Telefonlarda böyle bir kesici devre olmasa hiçbirimiz telefonları gece şarja takıp uyuyamazdık, aksi olsaydı lityum piller alev alırdı.

7805 e gelince, aslında bu yöntemle 1 amper civarında 5v gerilim elde edilebildiğinden akıllı telefonlar şarj edilebilir ancak 7805 çok ısındığı için etli bir soğutucuya ihtiyaç duyulur.

O gösterdiğiniz devre sadece lityum pili güvenle şarj etmeye yarar, ama pili 5v civarına yükseltmek için dediğim gibi step-up devresi lazım. Hazır satılan ucuz kartlara bir örnek verelim:

Ancak bu ürünün çıkışı max. 600ma, o nedenle çık hızlı şarj etmeyebilir.

Daha yüksek akım verebilen ayarlanabilir çıkışa sahip step-up devresi olarak şu örnek verilebilir:

GittiGidiyor
    XL6009 Dc Dc Converter Step-Up [3V-32V/ 5V-35V] Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor
    http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/xl6009-dc-dc-converter-step-up-3v-32v-5v-35v-231781790

Kendiniz yapmak isterseniz XL6009 devre tasarımlarına internetten göz atın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 21 Ağustos 2016; 15:05:40 >

• Tabi 7805 için termal macun ve aleminyum soğutucu aldım yeni eve geçince deniycem hemen.
    Ben şarj kesicinin telefonda değil adaptörlerde olduğunu sanıyodum.
    Verdiğiniz bilgiler için çok saolun gerçekten.
    ürünleri inceliycem fiyat ve uğraşa göre kıyaslayıp kendim mi yapmalıyım yoksa satın almak daha mı mantıklı karar verip onuda böylelikle halledicem inşaAllah.
    Son olarak elimde 2×9 10 wat bir trafo var bi çıkışından lm 317t devresi kurup ayarlı güç kaynağı yaptım diğer boşta olan kısmındanda 9 volt ac yi doğrulttuktan sonra 3 ayrı parelel çıkış alıp 3 ayrı 7805 devresi kurup 3 ayrı telefonu aynı anda sarj etmek istiyorum tek trafo çıkışından bu mümkün mü yanı 3 7805 entegresindende 1 amper sağlıklı bi şekilde gelir mi trafo belki biraz ısınma yapar ama ?
  • quote:

Tabi 7805 için termal macun ve aleminyum soğutucu aldım yeni eve geçince deniycem hemen.
    Ben şarj kesicinin telefonda değil adaptörlerde olduğunu sanıyodum.
    Verdiğiniz bilgiler için çok saolun gerçekten.
    ürünleri inceliycem fiyat ve uğraşa göre kıyaslayıp kendim mi yapmalıyım yoksa satın almak daha mı mantıklı karar verip onuda böylelikle halledicem inşaAllah.
    Son olarak elimde 2×9 10 wat bir trafo var bi çıkışından lm 317t devresi kurup ayarlı güç kaynağı yaptım diğer boşta olan kısmındanda 9 volt ac yi doğrulttuktan sonra 3 ayrı parelel çıkış alıp 3 ayrı 7805 devresi kurup 3 ayrı telefonu aynı anda sarj etmek istiyorum tek trafo çıkışından bu mümkün mü yanı 3 7805 entegresindende 1 amper sağlıklı bi şekilde gelir mi trafo belki biraz ısınma yapar ama ?
    Aslında son sorunuzun cevabını siz trafo bilgilerini yazarken vermişsiniz. Trafonuz 10w gücünde, bunun tamamını kullanabilmek için diğer tarafa bağladığınız lm317 yi o sırada pasif etmeniz lazım. 10w demek 5v için 2 amper demektir. Oysa ki 3 tane 7805 ten aynı anda 1 amper çekebilmek için toplam 15w a ihtiyacınız var. O da bu trafoda yok. Bir de 7805 in regülasyon için harcadığı ve ısı olarak attığı enerjiyi de düşerseniz aslında yaklaşık olarak paralel bağlı 3 adet 7805 ten en fazla 500-600 ma akım elde edebilirsiniz. Peki bu şartlarda üçlü şarj mümkün mü derseniz o da bağlayacağınız telefonların akım ihtiyacına bağlı. Mesela galaxy s5 2 amperlik bir adaptöre sahipken, eski galaxy ace adaptörü 700ma civarıdır.

• Anladığım kadarıyla watt = volt × Amper yani akımdan yola çıkarak 15wat diyorsunuz diğmi ?
    Peki lm317 yi pasif duruma getirmek derken yüklü durumda olmamasını mı kasdediyorsunuz yada yüksüz mü yada ikiside değil yüksüzken bile olsa 7805 lere gidicek amperi etkiler komple mi devreden çıkarmaktan bahsediyosunuz örneğin giriş bacağına bi anahtar koyup kapatmak gibi lm 317 yi ?
    Biraz uzun bi soru oldu ama =)
    Birde telefonyar 2600 ma lik bir bataryaya sahip adaptörüne baktığımda 0.7 amper yazıyo output.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesut.tekci -- 21 Ağustos 2016; 17:38:28 >
  • Lm317 yi yüksüz bıraksanız da yeter, illa anahtar koymanıza gerek yok. Anahtar belki boştayken kısa devre olup entegrenin yanmasını engeller sadece.
    Telefonların üçünün aynı anda şarj olbileceğini tahmin ediyorum ama şarj hızları düşebilir.
  • Tamam çok çok teşekkür ederim gerçekten yardımların ilgin anında cevapların için...ben deniyim bakalım ne olucak hızları nasıl kabul edilebilir oranlarda olucak mı.
  • Rica ederim, kolay gelsin.
  • Şarj hızı iyi telefon şarj için ayarladığım 3 usb li üst bölümünde bitti alt taraf ise ayarlı güç kaynağı bölümü uzun yılyar kullanırım umarım =)

Lityum pil şarj devresi ile power bank Lityum pil şarj devresi ile power bank Lityum pil şarj devresi ile power bank

• Süper, kısa sürede iyi iş çıkarmışsın kardeşim. Eline sağlık.
  • Çok teşekkürler üstad seninde eline sağlık sağolasın.
  • Hocam şöyle devre şeması falan atma durumun var mı? Ben de kendimi geliştirmek istiyorum bu konularda ve şu beyaz kutunun iç tasarımını çok merak ettim.
    Eğer özelden atmak isterseniz mail adresimi falan da verebilirim.
    Elinizi sağlık, iyi forumlar
  • Atarım hocam ne demek özele gerek yok faydalansın isteyen birilerinin bişeyler yapmasına katkımız olursa ne mutlu bize sonuçta bizde böyle böyle geliştiriyoruz kendimizi herkes bildiğini paylaşmazsa olur mu hiç.
    Ayarlı güç kaynağı devresi lm317t entegresinin ve 5 volt 1 amper regüle entegresi olan lm7805 in şemasını paylaşıyorum ( 7805 in giriş ve cıkış uçlarına yönsüz en az 100 nanofarat bir kondansatör takarsan iyi olur ) takıldığın bi yerde olursa sorarsın kolay gelsin.

Lityum pil şarj devresi ile power bank Lityum pil şarj devresi ile power bank

• quote:

Atarım hocam ne demek özele gerek yok faydalansın isteyen birilerinin bişeyler yapmasına katkımız olursa ne mutlu bize sonuçta bizde böyle böyle geliştiriyoruz kendimizi herkes bildiğini paylaşmazsa olur mu hiç.
    Ayarlı güç kaynağı devresi lm317t entegresinin ve 5 volt 1 amper regüle entegresi olan lm7805 in şemasını paylaşıyorum ( 7805 in giriş ve cıkış uçlarına yönsüz en az 100 nanofarat bir kondansatör takarsan iyi olur ) takıldığın bi yerde olursa sorarsın kolay gelsin.

Lityum pil şarj devresi ile power bank Lityum pil şarj devresi ile power bank
    merhaba arkadaşlar bende solar power bank yapmak istiyorum ama devreyi kuramadım yardımcı olurmusunuz
    güneş paneli pili dolduracak ve çıkışı sabit 5v 2a olacak şekilde şarj ünitesi tasarlamak istiyorum piller dolarken yeşil-kırmızı ışık devreli şarj devresi
    hazır satılan solar powerbank ların aynısı yapmak isitiyorum

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.