LM35DZ'ye 3,6 Volt veya 5 Volt tatbik ettiğimde Vout'tan sıcaklığı mV cinsinden doğru bir şekilde okuyabiliyorum. Ancak Vout'u MCU'nun (MSP430G2553) ADC girişine bağladığımda gerilim aniden 2,6 Volt'a çıkıyor ve sabit kalıyor. Kodumda veya MCU'da bir problem yok çünkü başka bir analog kaynak bağladığımda doğru sonuç elde ediyorum. 3 farklı LM35DZ ile denememe rağmen hep 2,6 Volt okuyorum. Sizce sorun ne olabilir?
sensör bağladığınız pini analog giriş olarak atamamış olabilirsiniz derdim ama kontrol ettim diyorsunuz. MSP serisini hiç bilmiyorum, adc için referans gerilimi falan tanımlamak gerekiyor mu?
Kullandığım MCU'da iki adet internal referans (1,5 Volt ve 2,5 Volt) kullanılabiliyor. Harici olarak da max 3,6 V referans kullanılabiliyor. Kurduğum devre ile farklı pillerin gerilimlerini (1 x AAA ve 2 x AAA) doğru ölçüyorum. Led ve normal diyotlar üzerinde düşen gerilimleri doğru ölçüyorum. Ancak Voltmetre ile 230 mV civarında ölçtüğüm LM35DZ Vout gerilimini sürekli 2,6 Volt olarak ölçüyorum. LM35DZ'yi 5 voltluk harici gerilime bağladım olmadı, 9 Voltluk harici gerilime bağladım olmadı, MCU'yu beslediğim kaynağa bağladım yine olmadı. İlginç bir şekilde Vout gerilimi hep 2,6 Volt.
Sorunu çözebildim arkadaşlar. Kullandığım MCU'da 8 adet ADC kanalı var. LM35DZ'yi ikinci kanala bağlamıştım (INCH_2), sonradan aklıma geldi sıfırıncı kanala (INCH_0) bağlayınca düzgün ölçüm alabildim. Muhtemelen ADC modülünün ayarları ile ilgili bir durum.
Merak ettiğim bir husus var. INCH_1 ila INCH_7 kanallarını kullandığımda pinlere bir analog kaynak bağlı değilken hep en yüksek değer olan 1023 değerini (10 bitlik bir ADC) okuyorum. Bu değer INCH_0 kanalında ise sürekli 490 ila 550 arasında oynuyor. Bu durum hakkında yorum yapabilir misiniz?
Arkadaşlar sorunun nedeni anlaşıldı. MSP430'ların üstadı Muhammet Fatih İnanç Bey'in soruma cevabına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.mcu-turkey.com/?p=9953 Bu sorun LaunchPad donanımından kaynaklanıyor. Aslında bu bir sorun değil ;) Bahsettiğin problem yani P1.1,P1.2 ve P1.3 te gerilim görülmesi sağ üstte yer alan TXD ve RXD jumperları. Bu jumperları sökerseniz pinlerden düzgün bir analog gerilim okuyabilirsiniz. P1.3 pininde ise dahili board üzerinde pull-up direnci olmasından kaynaklanıyor.
MSP430'la ilgilenen arkadaşların bilgisine.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme