Şimdi Ara

LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
36
Cevap
0
Favori
4.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sayfada tanıtımı yapılacak ekipman Logitech'in Xbox 360 için ürettiği Drive FX direksiyon seti.

LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ  LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ

Öncelikle setin teknik kısımlarına değinmek gerekirse, direksiyon Axial FeedBack teknolojisi kullanıyor ve bunun için usb haricinde şebekeden adaptör vasıtasıyla ayrı bir güce gereksinim duyuyor(axial feedback teknolojisine daha sonra değineceğim). Sette harici(g25 gibi) veya dahili(momo gibi) vites topuzu bulunmuyor. Direksiyon masaya sabit olarak kullanılabilen bir tipte ve masaya sabitlemek için alt kısmında vidalı kıskaçlar bulunmakta. Ayrıyetten simitin hemen arkasında bulunan Live kulaklık girişi sayesinde Xbox 360 Live Headset bağlanabiliyor.

Direksiyon çapı 10"(25.4cm)(G25, Momo ve Drive GT modellerinde simit çapı 11") ve direksiyon standının uzunluğu 28cm. Eni ve genişliği ise simit çapı ile aynı. Sabitleme noktasındaki kelepçelerinde en fazla açılma oranı yaklaşık 3.5 cm. (Bu bilgileri "acaba masama sığarmı" sorusuna bir nebze olsun açıklık getirebilmek için verdim. Daha detaylı teknik bilgi için arama motorlarını tavsiye ederim).

Direksiyon bizlere neredeyse x360 kutusu büyüklüğünde bir kutu ile geliyor ve kutu ağırlığı ise 3.5kg. Kutu içerisinde direksiyon simidi kısmı, gaz ve fren pedallarının bulunduğu kısım, güç adaptörü, garanti belgesi ve kullanım klavuzu bulunuyor. Direksiyon aslen 2 parça halinde kullanılmakta(simit kısmı ve pedal kısmı)

Direksiyon Logitech kalitesine yakışır bir şekilde kaliteli malzemeyle üretilmiş. Direksiyonu tutma yerleri kauçuk maddeyle kaplanmış ve bu şekilde direksiyonun elden kayması engellenmiş. Gaz ve fren pedallarının olduğu kısım kaymayı engellemek amaçlı G25 ve Momo gibi direksiyonlar da kullanılan özel bir sisteme sahip değil fakat alt kısımda oluşturulan tırtıklı yapısı sayesinde halı üzerinde mükemmel, parke üzerinde ise orta ile mükemmel arası bir performans sergiliyor. Gaz ve fren pedalları yaylı sistem kullanmakla birlikte gaz pedalı biraz yumuşakken fren pedalı daha sert olarak ayarlanmış. Ayrıca her iki pedalın üzerinde delikler bulunuyor ve her iki pedalda gerçek yarış arabalarındaki gibi dizayn edilmiş(gaz pedalı ince uzun fren pedalı kalın kısa ve daha yukarıda ve ayaklara tam oturacak şekilde). Ayrıca bu pedalların aralıkları çin malı direksiyonlara nazaran daha geniş tutularak daha rahat bir oynanış sağlanmış ancak insan yinede keşke biraz daha geniş yapsalarmış demeden alamıyor kendisini.

LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ  LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ  LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ

Direksiyon simidi üzerinde x360 oyun kolundaki neredeyse tüm tuşlar bulunuyor. Guide tuşundan(ortadaki yuvarlak X işareti olan tuş) Lb ve Rb tuşlarına kadar (Rt ve Lt tuşları gaz ve fren olarak ayarlı). Ancak bu tuşlar oyun kolu üzerindeki düğmelerin tasarımında değil ve daha basit olarak tasarlanmış(mesela a,b,y,x tuşları şeffaf ve parlak tasarımında değil, koyu ve mat bir tasarıma sahip). Tek bulunmayan tuşlar Rs ve Ls tuşları(dönen joystikler) ve bu yüzden bir fps oyunu oynayamıyorsunuz(oyunların kontrol ayarlarından hareket tuşlarını D-Pade(analog yön tuşları) ayarlarsanız olacaktır çünkü diğer tuşlar oyun kolundaki gibi görevlerini yapabiliyorlar.)

Ayrıca D-pad ile Logitech logosu arasında ufak bir tuş daha bulunuyor ve bu tuş oyun içerisinde direksiyonun hassasiyetini ayarlamaya yarıyor. Mesela bu tuşa bir kere bastığınızda direksiyonun dönüş hassasiyeti artarak ufak dokunmalarınızı bile oyuna yansıtıyor. Bu şekilde sanıyorum 5 adet hassasiyet seviyesi bulunuyor ki buda güzel düşünülmüş birşey. Yine Logitec logosunun üstünde ayriyetten direksiyon açık olduğuda yanan yeşil bir led de bulunmakta ve bu led ayrıca hassasiyet düğmesine bastığınızda hassasiyetin hangi seviyede olduğunu aralıklı yanıp sönen ışıklarla size bildiriyor(en az hassasiyette çok sık yanıp sönüyor. Hassasiyet arttıkça ışık daha az sıklıkta yanıp sönmeye başlıyor).

Direksiyon simidinin arka kısmında iki adet tuş daha bulunmakta ve bunlar genellikle vites değişimleri için kullanılmakta(Rb ve Lb tuşlarıyla paralel bağlantılılar). Ancak burada üstüne değinilmesi gereken bir nokta var ki arkadaki vites tuşları yaklaşık 1 cm genişliğinde(genelde bu uzunluk 4-5 cm civarı olur F1 arabalarında olduğu gibi) ve tuşların uzun olmaması kullanımı olumsuz yönde etkiliyor. Bir yarış içerisinde kaç defa vites değiştirdiğimizi ve bu işlemi ne kadar hızlı yapmamız gerektiğini düşündüğümüzde tuşların neden bu şekilde tasarlandığı anlaşılmaz bir durum. (Ayrıca alttaki resimde orta kısımda kulaklık girişide görülmekte.)

Direksiyonun Xbox 360'a bağlanan Usb parçası iki kısımdan oluşmakta. Daha doğrusu altta resimde göreceğiniz gibi usb çevirici benzeri bir aparat bulunmakta. Usb kısmı çıktıktan sonraki giriş hangi aletlerde kullanıyor bilmiyorum açıkcası.

LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ LOGITECH DRIVE FX KULLANICI İNCELEMESİ

Direksiyon hakkındaki teknik değerlendirmelerden sonra isterseniz direksiyonun birazda kullanımdaki verdiği zevke benim görüşlerimden bir göz atalım.

Direksiyon görünüş olarak; simit üzerindeki tuşlar tasarım itibariyle D-Pad ve A,B,Y,X tuşları görünüm açısından gerçekçiliğe olumlu etki yapsada Start,Back,LB ve RB tuşlarının tasarımları tüm bu gerçekçiliği alıp direksiyonun bir oyuncak gibi görünmesine yol açmış. Ancak tam ortada bulunan metalik logitech amblemi ve etrafındaki çember şeklindeki vidalar sayesinde durum biraz toparlanıyor.

X360 kapalı iken direksiyonun guide tuşuna basılı tuttuğunuzda aynı oyun kolunda(gamepadde) olduğu gibi konsol kendi kendine açılıyor ve direksiyonu birinci kol olarak algılıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi direksiyon üzerinden oyun kolu ile yapılan tüm işlemleri yapabiliyorsunuz.

Direksiyonu kullanmaya başlayalı yaklaşık 3 gün olduğu için direksiyonu çok fazla tecrübe etme imkanım olmadı. Oynadığım oyunlar arasında en çokdan en aza doğru Race Drive: Grid, CM Dirt 2 Demo, Midnight Club: Los Angles ve Forza 2 bulunuyor. Direksiyonun kendisini en iyi hissettirdiği oyunlar Grid ve Dirt 2 demo. MC: Los Angles direksiyonun hakkını veremiyor maalesef. Forza 2 çok fazla keyif versede kontrolsüz virajlarda direksiyonun tepkisini hissettiremiyor(bana göre ibaresini unutmayalım).

Direksiyonun aslında en önemli noktası axial feedback teknolojisi kullanması. Tam olarak ne olduğunu bende bilmiyorum ancak şöyle tarif edebilirim. Direksiyonu sağa veya sola çevirdiğinizde direksiyon otomatik olarak merkez noktasına geliyor ve direksiyon enerji aldığında daha bir sertleşiyor(bu içerisinde yay olduğundan değil axial feedback den kaynaklanıyor ki direksiyonu kapattığınızda bu bahsettiğim olaylar olmamakla beraber direksiyonun merkezini nerede bırakırsanız orada kalıyor). Ayrıyetten oyun içerisinde hızlı bir şekilde viraja girdiğinizde veya bir apekse(pistlerde viraj girişleri, viraj içleri ve çıkışlarında bulunan kırmızı beyaz kısımlar) girdiğinizde direksiyon gerçek hayatta olması gerektiği gibi size ters yönde bir tepki uyguluyor. Bu kısımda axial feedbacki force feedback den ayıran nokta verilen ters tepkinin şiddeti. Bu konuda pek bir bilgim yok ancak bir sefer force feedbackli Driving Force GT kullanmıştım ve bahsettiğim şekilde viraj içindeki direksiyonun bana verdiği tepki çok fazla kuvvetliydi ve direksiyonun kontrolünü kaybetmeme sebep oluyordu. Drive FX de ise durum böyle değil. Verilen tepki kontrolü kaybetmenize neden olacak şekilde şiddetli değil ve sadece o tepkiyi hissetmenizi sağlayacak düzeyde(ancak bu tepki kesinlikle basit direksiyonlardaki gibi titreşimden ibaret değil. Feed back(direksiyonun orta noktadan bir motor yardımıyla kendini ters yöne çevirmeye çalışması) söz konusu). Viraj içinde bu tepkiyle karşılaştığımda her seferinde "hadi biraz daha sert uygula biraz daha" diye kendimce sitem ediyorum. Benim axial feedback ile force feedback arasındaki çıkarabildiğim sonuç bu. Her iki sistemide bilen bir arkadaşımız bu konuda bilgi verebilirse çok iyi olacaktır.

Grid oyunu sırasındaki kareler.

Ürünün video incelemesi(yabancı kaynak).

http://www.youtube.com/watch?v=Fq7SHNXio1w

Daha fazla video için;

http://www.youtube.com/results?search_query=Logitech%20Drivefx&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MâxeLL -- 24 Aralık 2009; 0:09:38 >

• Güzel yazı olmuş, teşekkürler. Bende Microsoft'un direksiyonu ve bunun arasında gidip geliyorum sürekli.
    Sanırım Drive FX bu kadar ucuzken, Wireless Wheel' e 300 lira bayılmak pek mantıklı değil.
  • Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş , ellerine sağlık
  • eline sağlık yazı için güzel yazı olmuş.bende logitech kullananlardanım.direksiyon üzerinde siyah reset atma tuşu gibi küçük bir tuş var ondan bahsetmemişsin.4 farklı kullanış tepkisi veriyor her bastığında ışıkları hızlı yanıp sönüyor, ben 4. ayarda sürüyorum daha gerçekçilik hissettiriyor.direksiyondan sonra araba yarış oyunlarını daha farklı bakmaya başladım daha çok zevk almaya.birde pc için piyasa da bullunan dandik direksiyonlarla bunu hiç karşılaştırmayın o çok basit geliyor bunu kullanıkdan sonra

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetius -- 9 Eylül 2009; 20:13:15 >
  • Bir tane de bundan mı alsak? Vallahi hanım kapı önüne koyacak bizi...
  • Güzel inceleme,teşekkürlerBir iki adet resim koysanız çok daha güzel olacaktır.
  • Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Bahsetmediğim bir iki yorum ve bol bol resimleri en geç yarına eklemiş olacağım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: evo_4

Güzel yazı olmuş, teşekkürler. Bende Microsoft'un direksiyonu ve bunun arasında gidip geliyorum sürekli.
    Sanırım Drive FX bu kadar ucuzken, Wireless Wheel' e 300 lira bayılmak pek mantıklı değil.

evo Drive FX te Force Feedback simüle ediliyor MS ise Full, bulabiliyorsan MS tavsiye ederim bende 3 gün önce aldım 200 Tl ye süper bi alet...
  • inceleme için teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eto Demerzel

quote:

Güzel yazı olmuş, teşekkürler. Bende Microsoft'un direksiyonu ve bunun arasında gidip geliyorum sürekli.

evo Drive FX te Force Feedback simüle ediliyor MS ise Full, bulabiliyorsan MS tavsiye ederim bende 3 gün önce aldım 200 Tl ye süper bi alet...

Teşekkürler. Diğer konuda da sormuştum, Geymer abide aynı cevabı vermiş.
    200 liraya nereden aldın, sıfır mı? Türkiye' de 300'den aşağı satan yer bulamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evo_4 -- 10 Eylül 2009; 11:24:19 >

• Valla bende MS'nin direksiyonunu arıyorum bir türlü bulamadım evo bulursan benimde haberim olsun
  • Birde M$ ff lisansını verse logiteche...Dört dörtlük olacak direksiyon.
  • Bazı kısımlarda düzeltmeler, yorum eklemeleri ve resimler eklenmiştir
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Eto Demerzel

quote:

Teşekkürler. Diğer konuda da sormuştum, Geymer abide aynı cevabı vermiş.
    200 liraya nereden aldın, sıfır mı? Türkiye' de 300'den aşağı satan yer bulamadım

evet sıfır. sahibinden.com da bulmuştum bir tane vardı üründen oda bitti doğal olarak, uamrım kısa sürede sende bulursun dostum

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Y -- 29 Ocak 2021; 23:35:55 >
  • Bende MS'nin direksiyonunu tercih ederdim
  • quote:

Orijinalden alıntı: fleshbattoo

Bende MS'nin direksiyonunu tercih ederdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetius -- 10 Eylül 2009; 18:31:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmetius

quote:

Orijinalden alıntı: fleshbattoo

Bende MS'nin direksiyonunu tercih ederdim

iyi söledin mehmet

• Evet açıkcası bende Ms Wheel'i tercih edecektim ancak yurtdışı dahil hiç bir yerde bulamadım 250TL yi gözden çıkartmama rağmen. Konsol marketlerinede yurt dışında 90$ olan bir ürün için 300TL bayılmak istemedim.

Tabi ki bu sözlerimden Drive Fx pis kaka sonucu çıkmasın ki bir çok yönden Drive Fx MS Wheelden üstün.(özellikle fiyat\performans ve boyut)
  • inceleme için teşekkürler hocam.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.