Şimdi Ara

Low Level Format attım, BAD SECTORLER kayboldu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

2011 yılında aldığım 750 Gb Western Digital 2.5" Harici hard diskimde son 1-2 haftadır anormallikler oluyordu. Dosya kopyalarken, silerken vs. takılıyordu.

Bende bunun üstüne alel acele oradaki bilgilerimi yedekledim ve Windows üstünden hızlı format attım.

Daha sonra Hd Tune programı ile uzunca test ettim. ( Quick Scan değil ) . Test yaklaşık 8-10 saat sürdü ve 5 kutu kırmızı gözüktü.

%0.2 bad sector buldu.

Bende Low Level Format programı buldum ve o programla Low Level Format attım.

Formattan sonra Hd Tune ile gene 8-10 saatlik uzun bir test yaptım bu sefer hiç bir şey bulamadı, disk tertemiz görünüyor.

1-2 dosya atayım dedim. Eskisine göre daha hızlı kopyalıyor. Bundan sonra diski gene Windows'un hızlı formatlama şeyi ile formatladım.

Fakat bakıyorum, 698 Gb alan var ancak 111 Mb kısmı kullanılıyor olarak görünüyor?

İçinde hiç bir şey olmayan bu disk neden hala 111 Mb kullanılıyor gösteriyor?

Şunu merak ediyorum. Şimdi bad sector'ler ikiye ayrılıyormuş. Fiziksel ve yazılımsal. Low Level Format'ta yazılımsal bad sektörler mi gideriliyor, yoksa fiziksel bad sektörlermi?

Yani şimdi o bozuk sektörler hala duruyor ve üzerine veri yazılmasını engellediği içinmi Hd Tune ile hiç bir şey görünmüyor? O 111 Mb'ın görünmesinin sebebi omu? Yani bozuk sektörlerin toplamı 111 Mb'mı ediyor?

Ama oda %0.2 etmiyor. 698 Gb'ın %0.2'si 1.4 Gb ediyor, 110 Mb değil. Burada kafam karışık.

Bu diskte önemli bilgilerimi saklıyordum. Eğer sağlamsa saklamayada devam edeceğim ama göz göze göre bilgilerimide kaybetmek istemiyorum.

Ne yapmalıyım?

• Yazılımsal bad sector diye bişey yoktur..fiziksel bad sector oluşması için diskin çalışırken sert bir darbe alması disk üzerinde belli bölümlerin çizilip işlemez duruma gelmesi anlamına geliyor
    diskin hızlı biçimlendirme ve ya windows üzerinde biçimlenmesiyle hdd üzerindeki veriler tamamen silinmez.Low levet format bu verileride tamamen sildiği için hızlanma olur
    111 mb kullanılan alan windowsun disk için ayırdığı bölümdür normaldir.Gizli klasörleri gösterdiğinde disk içinde $RECYCLE.BIN & System Volume Information isminde gizli klasörler olduğunu görürsün onların boyutlarına bakıp anlayabilirsin

şurada ki konu daha ayrıntılı
    http://forum.donanimhaber.com/m_19014402/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 28 Ocak 2015; 13:09:01 >

• Yani şimdi bad sector varmı yokmu diskte?

Kullanmaya devam edeyimmi yeni harddisk'mi alıyım?
  • Fleetwood1991 kullanıcısına yanıt
    Bazı programlar low level format atarken bad sectorleri kapatıp raw haline getirip bırakıyor yani onu kapatıyor tamamen böylece diskin boyutu azalır ama bu kadar değil tabi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu 111 Mb görünme olayı, NTFS'den kaynaklı bir durummuş. MFT olayından dolayı.

FAT 32 ile format attım 698 Gb'da sadece 64 kb alan kullanıldığını gösterdi.

Bu durumda 111 Mb bad sector değil. Ama hala tam bir cevap alamadım soruma...
  • Fiziksel bad sectorler yok edilemez çünkü hdd'in içindeki plakanın üzerinde fiziki hasar meydana gelmiştir. Yazılımsal dediğin ise zamanla oluşan ama low level format ile genelde temizlenebilen bad sectordür.

Mümkünse başka programlarla da sector taraması yap. Eğer uyarı vermezse disk temizdir
  • Hocam nasıl ve hangi program ile low level format attınız ? bende de 1 TB Samsung disk var depolama olarak kullanıyorum fakat bazen bilgisayar açılışında SMART STATUS CHECK hatası ile disk hakkında uyarı alıyorum.Bir de LLF işlemi ne kadar sürüyor ?

@Fleetwood1991

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A fine day to die -- 31 Ocak 2015; 20:43:27 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LFF işlemi 7-8 saatimi aldı.
  • Hangi program ile low level format attınız acaba

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hard Disk Low level format tool diye bir program.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.