Merhaba; 1- Elimdeki laptopu arkadaşıma satacağım fakat içinde kesinlikle ulaşılmasını istemediğim şeyler var. Ben bilgisayarın harddiskine low-level format atsam bu verilerin geri getirilebilirliği nedir? Medyada duyuyoruz "37 kere silinen veriler geri getirildi" diye. Geri dönüşümü olmadan silmenin mümkünatı yok mu?
2- Low-level format atarsam bütün partitionlarda gidecek. Fakat laptopun harddiski'nin "SYSTEM", "RECOVERY" ve "HP_TOOLS" adında bölümleri de var. Formattan önce bunların yedeğini alıp, formattan sonra tekrar eskisi gibi yapmanın bir yolu var mıdır?
Low level format atılan hard diskteki veriye ulaşılamaz ama tehlikeli bir işlemdir ve uzun sürer.daha önce yaptınızmı bilmiyorum ama hard diski bidaha kullanamama gibi riskleride vardır.kolay gelsin.
Bu bilgisayarda olmasa da daha önce denedim. Uygulanabilme şartları nelerdir? Yani benim hard diskimin bu tehlikeli sınıfına girdiğini öğrenebilmemin bir yolu var mı?
hdd lerde oluşan "bad sector" denilen hataları düzeltmeye daha doğrusu kullanıma kapatmaya yarayan bazı programlar var genelde bunları cd ye çekip cd den boot ediyorsunuz.
bunun gibi işlevi olan güvenilir bir program bulup yaparsanız işinizi bir nebze görebilir. ama sonuçta bunun adı teknoloji. ben korkuyorum yakında hdd yi de değiştirsek bilgileri bulacaklar diye.
tabi risk her türlü var. nacizane tavsiyem eğer bu bilgiler bu riske girmeye değerse uygulayın.
abi neyin peşindesiniz anlamıyorum. birisinin bu bilgileri ele geçirmesi madem bu kadar değerli; bir zahmet bir bilgisayarcıya gidip 100 liraya bir adet hdd alın, bilgisayara takın. diğer hddyide bir varil bulun içinde ateş yakıp içine atın. 100.000 dolarlık veri kurtarma makinesine bağlasalar bile verilerin %99 unu kurtaramazlar...
quote:
Orijinalden alıntı: erenberkay
abi neyin peşindesiniz anlamıyorum. birisinin bu bilgileri ele geçirmesi madem bu kadar değerli; bir zahmet bir bilgisayarcıya gidip 100 liraya bir adet hdd alın, bilgisayara takın. diğer hddyide bir varil bulun içinde ateş yakıp içine atın. 100.000 dolarlık veri kurtarma makinesine bağlasalar bile verilerin %99 unu kurtaramazlar...
o zaman sana bilgisayarın hala garanti kapsamı içerisinde olduğunu, satış anlaşmamızda da bunun olduğunu söylemem neyin peşinde olduğumu gösterecektir.
quote:
Orijinalden alıntı: merdempc
hdd lerde oluşan "bad sector" denilen hataları düzeltmeye daha doğrusu kullanıma kapatmaya yarayan bazı programlar var genelde bunları cd ye çekip cd den boot ediyorsunuz.
bunun gibi işlevi olan güvenilir bir program bulup yaparsanız işinizi bir nebze görebilir. ama sonuçta bunun adı teknoloji. ben korkuyorum yakında hdd yi de değiştirsek bilgileri bulacaklar diye.
tabi risk her türlü var. nacizane tavsiyem eğer bu bilgiler bu riske girmeye değerse uygulayın.
Peki riski göze alıp işlemi yapmaya karar verdim diyelim, Bu bilgisayarın orjinalinde olan bölümleri formattan sonra çalışır hale geitrebileceğim bir yol var mı?
bölümler falan kalmaz zaten. eğer bu temizleme yada silme herneyse bunu sorunsuz bir şekilde bitirebilirsen windows kurarken hddyi tekrar bölümlendirip kurulum yapacaksın o kadar.
bölümler falan kalmaz zaten. eğer bu temizleme yada silme herneyse bunu sorunsuz bir şekilde bitirebilirsen windows kurarken hddyi tekrar bölümlendirip kurulum yapacaksın o kadar.
Ya kardeşim bunları zaten biliyorum, ben bunu sormuyorum. Sorum şu formatı atıp bölümlere ayırdıktan sonra "recovery" bölümü eski işleviyle devam edecek mi? Laptop kullanıcıları bilir buna benzer bölümlerin içerisinde bilgisayarın orjinal yazılımı bulunur ve buradan format atılır.
kardeşim bu recovery bölümü nerede bulunur? HDDnin içerisinde değil mi... ben ne diyorum hdd de hiçbirşey kalmaz.. illa recovery bölümü de silinir demem mi gerekiyor....
recovery bölümünü tekrar nasıl oluşturacağını tam olarak bilmiyorum. bunu yaptıktan sonra hdd de ayrıca 10gb lık bölüm ayırıp oraya sistemin imajını alırsın recovery gibi kullanırsın.. yada araştır nasıl recovery bölümü oluşturuluyorsa öğren oluştur.
quote:
kardeşim bu recovery bölümü nerede bulunur? HDDnin içerisinde değil mi... ben ne diyorum hdd de hiçbirşey kalmaz.. illa recovery bölümü de silinir demem mi gerekiyor....
recovery bölümünü tekrar nasıl oluşturacağını tam olarak bilmiyorum. bunu yaptıktan sonra hdd de ayrıca 10gb lık bölüm ayırıp oraya sistemin imajını alırsın recovery gibi kullanırsın.. yada araştır nasıl recovery bölümü oluşturuluyorsa öğren oluştur.
Güzel kardeşim ilk mesajımı okudun mu? Benim sorduğuma tamamen ters cevaplar veriyosun. Adam gibi okuyup cevap verceksen ver. O kadarını bizde biliyoruz herhalde dün tanışmadık bilgisayarla.
Merhaba,
Sadece birinci soruna yardımcı olabilirim. Low level format attıktan sonra silinmiş dosyalarının tamamen silinmiş olduğuna emin olamazsın, dün ben de low level format attım bugün diski tarattırdım 20 dakika gibi bir sürede 1 dosya buldu. Dosyaların tamamen silinebilmesi için hdd'yi wipe etmelisin. File shredder gibi bir program işini görecektir.
quote:
Orijinalden alıntı: Hasan Özbey
Merhaba,
Sadece birinci soruna yardımcı olabilirim. Low level format attıktan sonra silinmiş dosyalarının tamamen silinmiş olduğuna emin olamazsın, dün ben de low level format attım bugün diski tarattırdım 20 dakika gibi bir sürede 1 dosya buldu. Dosyaların tamamen silinebilmesi için hdd'yi wipe etmelisin. File shredder gibi bir program işini görecektir.
Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim, bana da wipe etmek daha kolay ve mantıklı geldi. Sanırım ccleaner da da bu özellik var. Burada da wipe la lgili açıklayıcı bir şeyler buldumhttp://www.teknikweb.net/hdd-recovery-yapma-ve-wipe-atma.html
sorduğun soruyu oku arkasına verdiğim cevabı oku. ve ufak bir ayrıntı; saygı sınırlarını aşma babanın maaşlı elemanı falan değilim. işine gelmezse söylediklerimi uygulamazsın yada teşekkür edip konuyu kapatırsın. kolay gelsin diyorum bilgisayar bilginle mutlu mesut günler diliyorum.
eğer o dediğin bölümlerin gitmesini istemiyorsan bilgisayarı fabrika ayalarına döndürebilirsin. recovery bu şekilde kaybolmamış olur. pc ilk günkü halini alır
quote:
sorduğun soruyu oku arkasına verdiğim cevabı oku. ve ufak bir ayrıntı; saygı sınırlarını aşma babanın maaşlı elemanı falan değilim. işine gelmezse söylediklerimi uygulamazsın yada teşekkür edip konuyu kapatırsın. kolay gelsin diyorum bilgisayar bilginle mutlu mesut günler diliyorum.
o zaman sana teşekkür ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme