Şimdi Ara

LPG donüşüm yapılmış araç için motor yağı tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
20.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2005 model aracım için orjinal kullanılan yağ 10w-40 ve genelde castro magnatec kullandım ve sorun yaşamadım. Ancak 10bin km de daha once olmayan yaklaşık 300-400gram yağ eksilttiğini en son kontrolümde gördüm ve tamamladım.

Yaptığım internet araştırmalarimda W nin winter kış değerini ifade ettiğini ve soğuk iklim yerlerde bunun düşük değer olmasi gerektigini okudum. sonraki 40-50-60 gibi degerlerin ise yagin yogunlugu ve arttikca daha yuksek isi dayanimina sahip olmasi ve yapisini bozmamasi gibi avantajlar orataya cikitigini. basit bir mantikla W degeri dustukce ve sonraki deger yukari ciktikca yagin teknolojisi degisiyor, diger bir degisle labaratuar ortamninda hazirlanan tam sentetik yaglar oalrak karsimiza cikiyorlar. Bu yaglarin da fiyati yukari dogru bir ivme gostermeye basliyorlar.

Benim sorum ise su LPG nin calisma sicakligi benzine gore daha yuksek oldugundan ve yagin yapisi daha fazla isiya maruz kaldigindan ozelligini daha once tamamliyor ve hatta eksilme olarak karsimiza cikiyor. Gerci benim gibi araci 10bin km olmadan 9700-9800km gibi degisimi yapan birisi icin sorun olamaycak olsada diger daha uzun km ve yuksek isida ozelligini kaybetmeyen yaglari lullanmak ne derece mantikli ve faydali? Arada 30-40TL fark icin 10bin kmde misal 5w-50 yag kullansam daha mantikli olmaz mi? Bu tarz yaglari LPG donusumu yapmis otomatik aracta kullanan ve tecrube eden oldu mu?

Bir sitede gordugum benzinli arac yaglari bolumunde yer alan LPG motorlar icin olan yag sekmesinde ise 20w-50 / 15w-40 yag agirlikli oldugunu goruyorum ancak yine yaptigim okumada 20w-50 yaglarin eski tip LPG donusum mantigindaki araclarda kullanildigini gordum, ne kadar dogru bilinmez.

Istanbulda oldugum dusunulup cok sert kis sartlarinda olamdgim goz onune ele alindiginda w degerinin dusuk olmasi bir anlami olayacak sanirim ancak her halukarda 40lik yagi en az 50 olanini kullanmak istiyorum. Ne gibi bir sakincasi olabilir yada sorun yaratabilir? Shell-BP ve Castrol de yag tercihlerinde servisinde tavsiye ettigi hep 10W-40 yag tavsiye ediliyor ancak bu durum motor yapisinin LPG ye donusumu dusunulmeden benzinli kullanim sartalri icin tavsiye edilmekte. Ayni arac icin Shell misal Premium Helix Ultra AB 5W-30 1.tercih olarak onermekte ama ben benzinli arac olarak bunu onerdigini dusundugumden 30 olan yag yerine 40 ve uzeri bir yag olmasini istiyorum.

www.turkoilmarket.com
    Shell Helix Ultra 5W-40 - 4 Litre 5W-40 Benzinli Yağlar fiyatı ürün incelemesi, en uygun fiyat
    http://www.turkoilmarket.com/Shell-Helix-Ultra-5W-40-4-Lt,PR-404.html
    > Bu linkteki urun icin LPG ile calisan aciklamasi eklenmis.
    www.turkoilmarket.com
    Mobil 1 FS 5W-50 - 4 Litre 5W-50 Benzinli Yağlar fiyatı ürün incelemesi, en uygun fiyat
    http://www.turkoilmarket.com/Mobil-1-Peak-Life-5W-50-4-Litre,PR-837.html
    > Ama bu yag icin boyle bir ibare de yok.

bu konuda bilgisi olan ustalarda bilgi alamak istiyorum. Saygilar selamlar.

• Konu hakkında bilgi sahibi LPG ustalarımız yok mudur?
  • Üreticinin katalog tavsiyesine uymanız daha doğru, lpg'nin çalışma sıcaklığı ile yağın doğrudan bir ilişkisi yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mscsi

Üreticinin katalog tavsiyesine uymanız daha doğru, lpg'nin çalışma sıcaklığı ile yağın doğrudan bir ilişkisi yok.

LPG ile oluşan yüksek ısı motor yağının karakteristiğini bozmuyor mu yani? Sanki daha yüksek sıcaklık dayanımına sahip motor yağı daha iyi ve uzun ömürlü korur gibi düşünüyordum. Bende her zaman üreticinin değerlerinden yanayım ancak şu anki durum da üreticinin tavsiye ettiği bir kullanım şekli değil o bakımdan. Bir şekilde de dönüşüm olan araçlar için de bir yerlerde LPG (Gas) için bir yağ çeşidi üretilme ihtiyacı doğduguna göre bir yerlerde bir seyler degismis olmalı.
  • LPG için ekstra özellikli bir yağa ihtiyaç yok, zaten öyle bir yağda yok. Motor sıcaklığında lpg'nin yanması ile ciddi bir fark oluşmuyor, zaten çok yüksek sıcaklıklarda fan devreye giriyor, fan sürekli açık kalmadığına göre demek ki limitlerin üzerinde bir kullanım sözkonusu değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mscsi

LPG için ekstra özellikli bir yağa ihtiyaç yok, zaten öyle bir yağda yok. Motor sıcaklığında lpg'nin yanması ile ciddi bir fark oluşmuyor, zaten çok yüksek sıcaklıklarda fan devreye giriyor, fan sürekli açık kalmadığına göre demek ki limitlerin üzerinde bir kullanım sözkonusu değil.

Cevaplar için öncelikle teşekkür ederim. LPG için yağ yok demişsiniz de linkteki ürünlere bakar mısınız?

http://www.turkoilmarket.com/LPG-Yaglari,LA_188-2.html

• Merhaba, malesef satış taktiği diyelim. Örnek verecek olursak en çok lpg kullanan iki ülke :

LPG donüşüm yapılmış araç için motor yağı tavsiyesi

Araştırırsanız Faruk Sevgili'nin bu konuyla ilgili çarpıcı yazısını bulabilirsiniz.

Edit : Tam aradığım yazısını bulamadım ama yine mevzusu geçmiş bir yazı :http://forum.donanimhaber.com/m_25676172/tm.htm

Amaç : Rağbet olmayan kalın yağların pazarlanması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MSC Elektronik -- 30 Nisan 2012; 16:37:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LPG'li araç için yağ tavsiyesi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ok hemen okuyorum

Edit: Faruk bey bahsetmis bende sehir icinde gun icinde 15-20km git gel ile topalmda 35-40km yol yapiyorum. Faruk beyin bahsettigi kisa mesafe kontak kapama konusuna bu uyuyor mu acaba? Dedigi gibi 8bin km de mi degissem. Gerci her yag degisimde yagin rengini ve durumunu goren cok iyi durumda oldugunu soylesede ben garanti olsun diye yagi degisiyorum. Ayrica soyle bir konu basligi daha buldum ilgilenip takip etmek isteyenler icin;

http://forum.donanimhaber.com/m_6792166/mpage_69/f_/key_//tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uisik34 -- 30 Nisan 2012; 22:11:56 >
  • orjinal yağ numarası hangisi ise onu kullanmaya devam edin , kabaca söylemek gerekirse motorlar tasarlanırken o yağa göre tasarlanıyor. standarttan daha kalın yağ kullanırsanız ve ileride standart yağa dönerseniz aracınız eskisine oranla daha fazla yağ yakabilir.bir yerde okumuştum (1000 kmde 25 gram yakabilir) 10000 km de 250 gram civarı yağ yakması normal.
  • quote:

Orijinalden alıntı: uisik34

Ok hemen okuyorum

Edit: Faruk bey bahsetmis bende sehir icinde gun icinde 15-20km git gel ile topalmda 35-40km yol yapiyorum. Faruk beyin bahsettigi kisa mesafe kontak kapama konusuna bu uyuyor mu acaba? Dedigi gibi 8bin km de mi degissem. Gerci her yag degisimde yagin rengini ve durumunu goren cok iyi durumda oldugunu soylesede ben garanti olsun diye yagi degisiyorum. Ayrica soyle bir konu basligi daha buldum ilgilenip takip etmek isteyenler icin;

http://forum.donanimhaber.com/m_6792166/mpage_69/f_/key_//tm.htm

Günaydın, dün fark etmemiştim ama şimdi aracınızın mitsubishi olduğunu görüyorum. Sübap ayarı için HLA kullanan motorlarındansa kesinlikle kalın yağ kullanmayın.

• 5w-40 veya 10w-40 tam sentetik yağ kullanıcam
  • quote:

5w-40 veya 10w-40 tam sentetik yağ kullanıcam

10-40 tam sentetik yağ bulman çok zor bildik markaların 10-40 tam sentetik yağı yok. 0-40 veya 5-40 tam sentetik yağ alabilirsin sakın ince yağ alma 5-30 0-30 gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: deliveli4950

quote:

10-40 tam sentetik yağ bulman çok zor bildik markaların 10-40 tam sentetik yağı yok. 0-40 veya 5-40 tam sentetik yağ alabilirsin sakın ince yağ alma 5-30 0-30 gibi

evet castrol edge 5-40 tam sentetik buldum ve kullanıyorum. 10-40 dediginiz gibi tam sentetigini bulamadım.
  • quote:

quote:

quote:

evet castrol edge 5-40 tam sentetik buldum ve kullanıyorum. 10-40 dediginiz gibi tam sentetigini bulamadım.

Merhaba,
    Kullandiginiz 5-40 tam sentetik yagin markasi nedir? Yağdan memnun kaldiniz mi? Benim araç 2006 toyota verso 1.6 benzin. Lpg takmadan önce yağ eksiltmeyen araba şimdi yağ eksiltiyor. Eğer memnun kaldiysaniz ben de tamirciye söyleyim ondan koysun bir daha.
    Teşekkürker.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: research_assistant

quote:

quote:

quote:

Merhaba,
    Kullandiginiz 5-40 tam sentetik yagin markasi nedir? Yağdan memnun kaldiniz mi? Benim araç 2006 toyota verso 1.6 benzin. Lpg takmadan önce yağ eksiltmeyen araba şimdi yağ eksiltiyor. Eğer memnun kaldiysaniz ben de tamirciye söyleyim ondan koysun bir daha.
    Teşekkürker.

Ben Castrol Edge veya Shell Helix kullanıyorum, hangisini kampanyada daha ucuz bulursam onu alıyorum. Bu arada yağımı 5/30 a kadar incelttim bana yakıt tasarrufu olarak oldukça iyi geldi. Araca 120bin civarındayken LPG dönüşümü yapıldı şu an 170bine yaklaştı şu ana kadar eksiltme gibi hiç bir sorunla karşılaşmadım. Sizin yağı inceltebilmeniz için motorunuzun aşınma durumu, km'si vs önemli bu biraz deneme yanılma gibi aslında. Benim anladığım kadarıyla LPG çalışma mantığından dolayı kullanılan kalın yağ olsa da inceltip eksiltme yapabildiği bunda uzun süreli yüksek devirli kullanmanız gibi faktörlerde etki edebilir. Aynı şekilde misal bir arkadaşıma daha ince yağ kullandık yağ eksiltmeyen aracı motor da yağ bırakmadı. Sonra tam tersine 10/40 olan yağı çok kalitesiz kalın bir yağ ile değiştik (tam hatırlamıyorum ama sanırım 10/60 veya 15/60 gibi birşey olması lazım) ve yağ eksitlme sorunu kalmadı.
    Yalnız şu var ilk sentetik yağ değişiminde geçiş sonrasında 1-2 kez yağ değişiminde motordan çıkan yağın rengi oldukça kötü bu yağın bozulduğu anlamına gelmiyormuş bilakis mineral bazlı yağın motor ve bileşenlerinde bıraktığı tortu ve birikintilerden kaynaklandığı söylenmişti. Sonraki yağ değişimlerinde bu sorunda ortadan kalkmıştı. Sonuç olarak tam sentetik yağ daha iyi motoru temizliyor ve koruyor artısı yakıt tasarrufu kesinlikle denemeye değer.

• 1.6 motor toyota corolla hb 2006 model lpg li araç kullanıyorum. km 120 bin i devirdi. ben 110 bin de aldım aracı. benden önceki sahibi motor yağı olarak ne koydu bilmiyorum ama ben aldığımda aralığı geniş tutmaktan zarar gelmez diyerek mobil 1 new life 0-40 tam sentetik yağ koydum. şimdi tekrardan 10 bin bakımı geldi aracımın. yağ çubuğundaki seviyesi ilk koyduğum günkünden 1 mm bile aşağı kaymadı. aracın önceki bakımları 80 bin e kadar yetkili serviste yapılmış sonra aksatılmadan özel serviste yapılmış. artık benden önceleri ne konuldu bilmiyorum ama araç yağ yakmadığına göre sanırım yağ tercihi doğru yapılmış. yağın rengi bayağı bir kötü yalnız. ilk ölçtüğümde açık sarı renk yaklaşık olarak 6-7 bin km den sonra koyu kahverengiye döndü. ama bu yağın işini iyi yaptığını ve motorun kirini ve tortusunu temizlediğinin işaretiymiş. 0-40 ince bir yağ mıdır kalın bir yağ mıdır bilmiyorum ama benim aracımda hiç eksiltme yapmadı ve yakıtını da bir miktar düşürdü. ben memnun kaldım

• Merhabalar 2001 siena 1.2el klimali aracimin yagini degistirmek istiyorum aracim 150binde. Aracimla gunluk 60_70km yapiyorum. Elf 5/30 kullandim son 2 yagim mobil 2000 10/40
    Mobilin sitesinde mobile 3000 10/40 oneriyor. Aklimdada mobil 5/30yag var sizce hangisini almaliyim. 10/40 kullanirken 5000kmde 300/400gr yag ekliyorum. Eksiltiyor.
    Onerilerinizi bkliyorum.
  • Konu hortlatmış gibi olmayayım ama.
    Exol denedim ben en son araç 2004 megane Dynamic klima da arada stop eden araç artık etmez oldu. Yağdan mıdır bilmem ama sonuç harika benim için. Ürün full sentetik ingiltereden ithal bir ürün araç bi rahatladı yalan olmasın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.