Ford focus 1.6 ghia sedan sahibiyim. Şehir içi 30 krş, Şehir dışı 24 krş civarı yakıyorum. (benzin 3.65 TL) Yıllık en az 10000 en çok 15000 km yapabilirim. Sizce LPG taktırmam gerekir mi? Tasarruf yapacağımdan eminim ama LPG'nin motora zarar verdiği ve performansı düşürdüğü söyleniyor bu sebeple tereddütte kaldım :(
quote:
Orijinalden alıntı: Noname74
İyi akşamlar arkadaşlar,
Ford focus 1.6 ghia sedan sahibiyim. Şehir içi 30 krş, Şehir dışı 24 krş civarı yakıyorum. (benzin 3.65 TL) Yıllık en az 10000 en çok 15000 km yapabilirim. Sizce LPG taktırmam gerekir mi? Tasarruf yapacağımdan eminim ama LPG'nin motora zarar verdiği ve performansı düşürdüğü söyleniyor bu sebeple tereddütte kaldım :(
Öncelikle şunu söyleyim. LPGnin motora zarar verdiği falan hikaye. Performans konusunda ise kendi aracımdan örnek vermem gerekirse sadece yüzde 3 lük bir kayıp var. O kadar da olsun.
Diyelimki LPG motora zarar veriyor. Şehir içi benzinle yakıt tüketimini 30 kuruş olarak belirtmişsin. Bu şekilde LPG taktırırsan şehir içi LPG ile yakıt tüketimin 17-18 kuruş arasında değişir. Yani km başına tasarrufun 13 kuruş. Yılda 15000 km yapacağını düşünürsek: 13 kuruş * 15000 km = 1950 TL tasarrufun olur. Yani yılda yaklaşık 2000 TL tasarruf edersin.
Özetleyecek olursak LPG nin motora zarar verdiği varsayımı doğru olsa bile sen LPG ile yapmış olduğun tasarrufla zaten her 30 bin km de motorunu yenileyebilirsin.
Kendi tavsiyem ise yıllık 10 bin kmnin altına düşersen eğer LPG taktırma konusunda tereddüt edebilirsin. Çünkü ortalama bir LPG kiti 1500 TL civarında. Ama yinede ilk yıl yapacağın tasarrufla LPG kitinin parasını amorti edebilirsin. Hem de aracını satmak isteyeceğin zaman LPGsi sayesinde tercih edilebilir bir araç olacaktır.
bendede focus ghia sedan 2002 var gazla 200km yi rahatlıkla gördüm yol bitti basamadım ama bassam giderdi daha yakıt konusundada cok memnunum
focus şehir içi 30 kuruşdan fazla yakar.
taktır taktır. ben rahmetli focusuma taktırdım ama bir sene gezebildim sadece
klima açık ve rampa çıkarken bayağı farkediyor çekişi ama. Güzelliği ise rahat rahat geziyorsun. 5 sene boyunca benzinli iken yaptığım km 35000 idi. lpg taktırdıkdan sonra 10 ayda 16000 km yapmışım
geçen çarşamba depoyu doldurdum. hep şehir içi kullandım(ankara). araç 2008 focus ghia.
aylık ortalama 1000 km yol yapıyorum. lpg taktırmanın kârı olurmu sizce? yoksa hiç bulaşmayımmı?
TEKRAR YAZIYORUM:::
Öncelikle şunu söyleyim. LPGnin motora zarar verdiği falan hikaye. Performans konusunda ise kendi aracımdan örnek vermem gerekirse sadece yüzde 3 lük bir kayıp var. O kadar da olsun.
Diyelimki LPG motora zarar veriyor. Şehir içi benzinle yakıt tüketimini 30 kuruş olarak belirtmişsin. Bu şekilde LPG taktırırsan şehir içi LPG ile yakıt tüketimin 17-18 kuruş arasında değişir. Yani km başına tasarrufun 13 kuruş. Yılda 15000 km yapacağını düşünürsek: 13 kuruş * 15000 km = 1950 TL tasarrufun olur. Yani yılda yaklaşık 2000 TL tasarruf edersin.
Özetleyecek olursak LPG nin motora zarar verdiği varsayımı doğru olsa bile sen LPG ile yapmış olduğun tasarrufla zaten her 30 bin km de motorunu yenileyebilirsin.
Kendi tavsiyem ise yıllık 10 bin kmnin altına düşersen eğer LPG taktırma konusunda tereddüt edebilirsin. Çünkü ortalama bir LPG kiti 1500 TL civarında. Ama yinede ilk yıl yapacağın tasarrufla LPG kitinin parasını amorti edebilirsin. Hem de aracını satmak isteyeceğin zaman LPGsi sayesinde tercih edilebilir bir araç olacaktır.
selam, bende 2005 1.6 focus var. ben taktırdım memnunum. hasabıma göre yaklaşık %35-40 civarında bir tasarruf oluyor. arabayı kısa sürede (2 yılda) satmıyacaksan, yılda 10 bin km yi geçiyorsan, güvenilir bir kit taktırmanı öneririm. ben kitmtm taktrdım (7000 km) çekiş problemi yok-170 km hıza ye kadar çıktım, daha yapabilirdi) çok memnunum, usta ford lpg de problem olmuyor, brc de olur demişti. araştır. kolay gelsin.
quote:
Orijinalden alıntı: Noname74
İyi akşamlar arkadaşlar,
Eğer Sırali LPG takirirsan sorun pek yasamazsin arkadasim birde, EKO 66 var süper bi bilişim googlede aratirsan inceleyebilirsin ısrarla tavsiye edecegim bi uygulamadır.
şehir neresi
arkadaşlar aranızda eko 66 kullanan varmı bide golf 4 de lpg taktırmak istiyorum hangi markayı tercih edersiniz...zavolyi sıralı sistemi çok iiyi diyolar
atiker kullanıyorum gayet de memnunum
BU 1,6 FOCUS NASIL BU KADAR AZ YAKIYOR BENZİNDE ANLAYAMADIM BENCE Bİ YANLIŞINIZ VAR..
bencede benim arabam 2002 focus atiker 1.6 sedan şehir içi 200 şehirlerarası 170-180 yakıyor
1,6 focus benzinde ş.içi mümkün değil 35 kuruş altına inmez
benim sehiriçi tüketimim 9.1 lt yani 33 krş.arac 3200 km de ileride düşmesini umut ediyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: şenolköz
benim sehiriçi tüketimim 9.1 lt yani 33 krş.arac 3200 km de ileride düşmesini umut ediyorum.
MTM kit tavsiye ederim. BRC zaten MTM nin Türkiye versiyonudur. BRC aslen italyan ama Türkiye üretimidir. MTM ise orjinal italyan ve yalnızca 100 TL fiyat farkı var. Ben 2007 1.6 C-max Ghia ya 1600TL 6 taksitle taktırdım, çokta memnunum. LPG ile 15000 km yi geçtim ve hiçbir sorun yok (aman nazar değmesin ) Velhasıl söylendiği gibi yılda 10000 km den fazla yapıyorsan Türkiye'de LPG ŞART Performansın düştüğünü hissetmezsin bile, çok iyi montaj olmasa bile %5 ten fazla performans kaybın olmaz. Saygılar.
4 ve 5. viteslerle uzun km yapılan şehir içi çevre yollarındaki tüketimi şehir içi olarak lanse etmek pek doğru olmaz..Şehir içi demek kısa mesafe demektir, sık dur kalk yapmak, ışıkta beklemek demektir..Eğer güzergahınızda her 2 tip yol da mevcutsa o zaman ortalama bir değerden söz etmeniz gerek..Bence sizin şehir içi değil de ortalamada yaptığınız tüketim 30 kuruş..
LPG taktıracak kişi sırayla :
Akışmetre Avans ayarınız Valf lerini ve tam bir bakım yaptırmadan lpg işine girmeyin...
Burda yazan arkadaşlar gibi aynı model araçlarda biri 200 yakarken diğeri 300 yakar..
Bende de 2000 focus var; bende şehir içi arabanın azına zıçsamda 155 krş geçmişyor. ha sizin ki geçiyorsa o zaman sübap, conta yada valflerinizde sorun var demektir. Lpg cinin yolu su yolu olur size..
Gazlı araba kullanan kişi gaza hayvan gibi abanın cada bu sefer gazın 150 kuruşunu motora gönderirken kalan 50 kuruşuda eksoza gönderir al sana 200 işte.
Ben servisi iyi olan her gazı tavsiye ederim, montajı iyi olan her gaz iyidir arkadaşım; aynı hepsi, aramana gerek yok. usta ara sen gaz markası değil.