merhaba. uzun zamandır lpgye takmış durumdayım. artık benzin fiyatları o kadar anormal hale geldi ki benzini sadece aracın motorunu ısıtmak ( aslında ılıtmak diyelim daha iyi) için kullanır olduk. lpg yi 1991 yılından beri her aracımda kullanıyorum. eculu araçlar sıralı sistemlere aslında tam uyum sağlayamıyor. birçok sorun çıkıyor ya da 10 litre tüketen araç 12-13 hatta daha fazla lpg tüketiyor. çok uzatmayayım, bunun en önemli sebebi motor yakıt ve ateşleme sistemi benzinin yanma stratejilerine göre ayarlanmış olması. benzin daha az hava istiyor ve daha az ateşleme avansı ile verimli yanıyor. lpg ise tam tersine avanslı ateşleme ve daha fazla hava istiyor . bunun yapılması ise ancak ecunun yeniden programlanması ile mümkün. lambda müdahalesi ve karışım oranı ayarlaması tam randıman vermiyor. avansın da lpg ye göre düzenlenmesi gerek .onlarca bilimsel makale ve yüzlerce grafik incelemelerim sonucu gökhan beyle bir çalışma yaptık.en son haritalama ve ateşleme düzenlenmesini lpg ve benzinin ortak kullanabildiği parametrelere göre gökhan bey hazırladı. ben de her bir programı kendi aracımda yol şartlarında test ederek uyguladım. sonuçlar çok iyi .daha önce aynı kullanım şartlarında 320-330 km menzilim 370-380 km ye çıktı. elbette daha fazla gözlem gerek. ama en son programı yükleyip yola çıkınca ekometrenin hareketi dikkatimi çekecek şekilde değişti. menzil uzamaya başladı. obc de tüketim bariz azaldı. çekiş ise tatminkar. ayrıca bu değişimlerin emisyona yansıması çok önemliydi .hepsini kaydettim. aracın benzindeki gidişi pek etkilenmedi. hava yakıt oranları her iki yakıt için de güvenli seviyelerde ve o2 sensörler muntazam çalışıyor. uzun vadede denemelere devam etmek gerek ama aracın menzili çok dikkat çekecek tarzda arttı. emisyonlardaki yanmamış yakıtı gösteren HC ölçümlerine özellikle dikkat edin...
yazılım sonrası relanti ölçümü
yazılım sonrası relanti ölçüm
3000 devirdeki ölçüm
1 nisan şakası gibi kalmış.
quote:
Orijinalden alıntı: Okifi
1 nisan şakası gibi kalmış.
evet öyle olmuş
ECU2yu tekrardan programlamak sizce rsikli değil mi?
Slm arkadaşlar marea kullanan ve arabasında ATİKER sıralı sistem LPG kullanan arkadaşlar varsa veya bu konuyla ilgili bilgiye sahip arkadaşlardan yorum bekliyorum.
97 model marea 1.6 16valf aldım nekadar yakıt tükettiğini tam ölçemedim şu ana kadar (ilk doldurmamda 30 krş biraz geçti) ama arabamda bi sorun var LPG de 1. viteste normal bi şekilde seyir ederken yani 1000 - 2000 devir arası bi tekleme gibi bi sorun var snki yakıtı bitiyomuş gibi bakım yaptırırken özel servisteki ustaya sordum ATİKER lpg lerde böle bi sorun var dedi ne derece doğru bi bilgim yok gaz ayarı da yaptırdım ama düzelmedi bu konuda yardımcı ve bilgi verecek arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.Saygılar.
quote:
Orijinalden alıntı: cappadocciali
Slm arkadaşlar marea kullanan ve arabasında ATİKER sıralı sistem LPG kullanan arkadaşlar varsa veya bu konuyla ilgili bilgiye sahip arkadaşlardan yorum bekliyorum.
97 model marea 1.6 16valf aldım nekadar yakıt tükettiğini tam ölçemedim şu ana kadar (ilk doldurmamda 30 krş biraz geçti) ama arabamda bi sorun var LPG de 1. viteste normal bi şekilde seyir ederken yani 1000 - 2000 devir arası bi tekleme gibi bi sorun var snki yakıtı bitiyomuş gibi bakım yaptırırken özel servisteki ustaya sordum ATİKER lpg lerde böle bi sorun var dedi ne derece doğru bi bilgim yok gaz ayarı da yaptırdım ama düzelmedi bu konuda yardımcı ve bilgi verecek arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.Saygılar.
2001 maream var ve atiker lpg kullanıyorum 51 bin kmdir...
sorunuz bu konu dışında ama cevap vereyim yinede...
şehir içi 10,5-11,5 litre şehir dışı 7,5-8,5 litre arası yakıyor...
silkeleme sorunu olabiliyor bujilerinizi buji kablolarınızı kontrol ettirin... sonrada iyi bir gaz ayarı yaptırın...
Çok iyi bir çalışma olmuş... Son derece mantıklı.... Tebrikler..
Atiker lpg sistemlerinde bu tip silkeleme sorunu oluyor diye duydum ve bir başka duyumuma göre internet te Atiker şikayet sıralamasına göre 1 sıradaymış
Piyasa 10 araçtan 7 sinde atiker kullanılıyor.Kullanım oranını göz önüne alısanız,şikayet daha fazla görünmesi normaldir ama çözümsüz değildir.Servisine git durumu anlat,gerekirse garantiden yeni kit montajı yaparlar.Atiker türkiyenin servis ağı en genilş kit üreticisidir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme