Zaten zor çalışan arabam,kışın da etkisiyle daha da zorlanmaya başladı.İyice gaza yükleniyorum.
Acaba,gece bırakırken benzinde bırakıp,sabah benzinde çalıştırmakla,hep LPG'de kalması arasında nasıl bir fark oluşur?
Nasıl donar LPG,anlamış değilim.
LPG ye alışan araç kışın benzinle bile zor çalışıyor. Ben çok soğuk günlerde kaputu açar beyni soğukdan fazla etkilenmesin diye kalın bi bezle veya havluyla sarardım. Sabah daha kolay çalışırdı. Baktım olmuyor beynin üstüne kaynar su döker öyle çalıştırırdım. Gaz beyinde donuyor genelde, beyindeki gaz çözülünce araba çalışıyor... Ne yapayım, çalışmayına başka çare kalmıyorki...
Donan beyindeki gaz değil su.
Ne suyu........
REGÜLATÖR İÇERİSİNDEKİ SU DONUYOR DEMEK.ARABADA ANTİFRİZ VARSA REGÜLATÖRDEKİ SUYUN DONMAMASI GEREKLİDİR.
regulatorde gaz donmuyor aslinda.Olay soyle.Depodan sivi olarak cekilen LPG regulatorde motor sogutma suyunun sicakliginin etkisiyle buharlastirilarak gaz fazinda motora gonderilir.
Ancak havalar soguk olursa LPG regulatorde buharlasirken zaten soguk olan regulatorden isi almaya calisir ve havanin nemi regulator iyice sogudugu icin regulator uzerinde ve lpg borulari ic yuzeyinde yogunlasarak donar, ayni zamanda lpg nin tamami da buharlasamaz ve motora gaz fazinda lpg gitmez.Dolayisiyla motor calismaz,calissa bile fakir karisimdan dolayi tekler.
Bunun cozumu ise araci aksam benzinde birakip sabah benzinde calistirmak. Ancak motor benzinle calismiyorsa karburator bakimsizliktan kirlenmis,conta ve diyaframlari zarar gormus olacagindan motor yine zor calisacaktir. Ayrica karburator tarafindan emilen yag buharlari karburatorden bunlari temizleyen benzin gecmedigi icin zamanla zift gibi karburatoru kaplayan yag karburatorun igne kadar ince olan rolanti v.s. puskurtme deliklerini tikamaktave motorun duzgun calismasina engel olmaktadir.
Karburatore bakim yapildiginda ve contalari degistiginde araciniz benzinle sogukta bile sorunsuz olarak calisir. Ancak ara ara yaz gunlerinde de en azindan haftada bir benzin kullanilarak meme ve deliklerin acik kalmasi, diyafram ve contalarin yumusak kalip catlamamasi vekarburatorun temiz kalmasi saglanmalidir.
Arkadaşlar benim aracımda lpg de gayet iyi çalısıyor fakat benzinde problemli...lpg nin donmaması lazım? Ben Malatyadayım -10 ile -15 i görürüz cok nadir de olsa.. Acaba lpg donması basına gelen arkadaş var mı?
Sevgili arkadaşlar yazın lpg yi oluşturan bütan ve propan oranları Türkiyem şartlarına göre %70 bütan --% 30 propan olarak mixlenir. Kışın bu oran % 60 bütan--%40 propan olarak mix edilir , Dolayısı ile gazın donması söz konusu değildir. 1- Suyunuzun donması ihtimali olabilir 2- Regülatör diyafram ayarı sıkıdır. (Bunu gevşetme yönünde çeyrek turlar halinde gevşeterek ideal çalışmayı yakalayabilirsiniz.)
quote:
Orjinalden alıntı: faruksevgili
Sevgili arkadaşlar yazın lpg yi oluşturan bütan ve propan oranları Türkiyem şartlarına göre %70 bütan --% 30 propan olarak mixlenir. Kışın bu oran % 60 bütan--%40 propan olarak mix edilir , Dolayısı ile gazın donması söz konusu değildir. 1- Suyunuzun donması ihtimali olabilir 2- Regülatör diyafram ayarı sıkıdır. (Bunu gevşetme yönünde çeyrek turlar halinde gevşeterek ideal çalışmayı yakalayabilirsiniz.)
Teşekkürler faruk bey...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme